ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδόν 1 στους 3 ιατρούς έχει θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών σε συνέδρια τηλεϊατρικής

Υγεία
PIXABAY
Σχεδόν 1 στους 3 ιατρούς έχει θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών του κατά τη διεξαγωγή συνεδριών τηλεϊατρικής
Πέμπτη, 13/01/2022 - 14:33
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Παγκόσμια έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 30% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοί τους παραβίασαν τα προσωπικά στοιχεία πελατών κατά τη διάρκεια απομακρυσμένων συνεδριών. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί πάροχοι πιστεύουν ότι οι γιατροί τους δεν διαθέτουν ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το πώς προστατεύονται τα δεδομένα των ασθενών. Ωστόσο, το 67% αυτών πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να συλλέγει ακόμη περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Οι παραβιάσεις δεδομένων δεν προκύπτουν πάντα ως αποτέλεσμα ενεργειών των ανταγωνιστών. Πολύ συχνά, οι πληροφορίες ενδέχεται να παραβιαστούν από εσωτερικούς παράγοντες. Οι ιατρικοί οργανισμοί συλλέγουν, επεξεργάζονται και μοιράζονται μια πληθώρα ευαίσθητων δεδομένων και ως εκ τούτου πρέπει να δίνουν τη μέγιστη προσοχή στην ασφάλεια των πληροφοριών που λαμβάνουν. Δεδομένου ότι η πρόσφατη μαζική μετάβαση στην ψηφιακή υγεία ενίσχυσε περεταίρω το βάρος της ευθύνης των παρόχων ιατρικών υπηρεσιών, η Kaspersky διεξήγαγε μια έρευνα γύρω από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τρέχοντα ζητήματα τηλεϊατρικής που συνδέονται με την ασφάλεια και να ανακαλύψει τρόπους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι μόλις το 17% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης είναι σίγουρο ότι η πλειονότητα των κλινικών ιατρών τους που πραγματοποιούν συνεδρίες εξ αποστάσεως έχουν σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο προστατεύονται τα δεδομένα των ασθενών τους. Αυτό υφίσταται παρά το γεγονός ότι το 70% των ιατρικών οργανισμών έχει διεξάγει εκπαιδευτικό σεμινάριο ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν απόδειξη ότι η πλειονότητα των εφαρμοζόμενων εκπαιδευτικών πρακτικών για τον κυβερνοχώρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτυγχάνουν να καλύψουν θέματα που θα ήταν πιο χρήσιμα για την καθημερινότητα των γιατρών.

Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ακόλουθη δήλωση σε κλίμακα 1-5; Πιστεύω ότι η πλειονότητα των κλινικών γιατρών στον οργανισμό μου που διεξάγουν συνεδρίες τηλεϊατρικής δεν έχουν σαφείς γνώσεις σχετικά με τον τρόπο προστασίας των δεδομένων των ασθενών τους

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 54% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι ορισμένοι από τους κλινικούς τους γιατρούς πραγματοποιούν συνεδρίες εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας εφαρμογές που δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τηλεϊατρική, όπως το FaceTime, το Facebook, το Messenger, το WhatsApp, το Zoom και άλλες.

Η χρήση μη εξειδικευμένων εφαρμογών σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ενέχει σοβαρό κίνδυνο, όπως επισημαίνει ο Δρ Peter Zeggel, Διευθύνων Σύμβουλος του arztkonsultation.de, του κορυφαίου παρόχου τηλεϊατρικής στη Γερμανία: «Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής είναι ειδικά σχεδιασμένες και πιστοποιημένες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παρακάμπτοντας το υψηλό επίπεδο προστασίας, προκύπτουν, εκτός από τον κίνδυνο απώλειας εμπιστοσύνης, πειθαρχικά μέτρα και βαριά πρόστιμα. Όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, είναι πιθανόν να παραβιάσουν και τις απαιτήσεις τιμολόγησης για την τηλεϊατρική, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να παραλείψουν επίτηδες ειδικά σχεδιασμένες λειτουργίες τηλεϊατρικής, όπως για την αποθήκευση αρχείων ασθενών ή την ασφαλή κοινή χρήση ζωντανών δεδομένων από απομακρυσμένες συσκευές».

Οι γιατροί θεωρούν ότι η συλλογή δεδομένων είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης της ιατρικής τεχνολογίας, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες με την ασφάλεια των δεδομένων. Σχεδόν επτά στους δέκα (67%) ερωτηθέντες συμφωνούν ότι ο κλάδος οφείλει να συλλέγει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες σε σύγκριση με αυτές που διαθέτουν σήμερα, προκειμένου να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη και να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης οφείλουν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ώστε να προετοιμαστούν για μια νέα εποχή στην ψηφιακή ιατρική.

«Για να επιταχύνουμε την εξέλιξη της ψηφιακής υγείας, πρέπει να επιμελούμαστε, να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε προσεκτικά τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι εξίσου πολύτιμες για τα άτομα και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση του κόστους. Έχουμε ήδη δει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χρήση μεγάλων δεδομένων για τον καλύτερο σχεδιασμό κλινικών δοκιμών και τη μείωση του χρόνου και του κόστους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες για τη διασφάλιση του απορρήτου και παράλληλα να παρέχουμε τα οφέλη, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας πρόσθετα μέτρα απορρήτου για τη διευκόλυνση της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης», λέει ο Καθ. Chengyi Lin, Affiliate Professor of Strategy στο INSEAD και κορυφαίος ειδικός στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Όσο πιο περίπλοκη και κρίσιμη είναι η τεχνολογία, τόσο περισσότερη επίγνωση απαιτείται από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της δουλειάς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, που εισέρχεται στο νέο ψηφιακό στάδιο και αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, δεν απαιτείται μόνο η επίγνωση. Για να είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας, δεν πρέπει μόνο να παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες αλλά ταυτόχρονα να εμπνέει και να παρακινεί τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με ασφάλεια στην πράξη», σχολιάζει ο Denis Barinov, Επικεφαλής του Kaspersky Academy.

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απρόοπτων περιστατικών που προκαλούνται από ανθρώπους στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και την παροχή νέων προοπτικών για τον κλάδο, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική τους στον κυβερνοχώρο και να την αναμορφώσουν ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση εξωτερικών υπηρεσιών και πόρων, μια προσεκτική πολιτική πρόσβασης για εταιρικά περιουσιακά στοιχεία και μια ισχυρή πολιτική κωδικών πρόσβασης. Φυσικά, όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη και να συμπληρωθούν από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση ασφάλειας.

Για την πρόσβασή σας σε περισσότερα στατιστικά στοιχεία γύρω από το τρέχον τοπίο της ψηφιακής τηλεϊατρικής και επιπρόσθετες συμβουλές κυβερνοασφάλειας ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ
  • ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά πρέπει να κάνεις για να σταματήσεις τα συμπτώματα που φέρνει και...η Όμικρον
Αυτά πρέπει να κάνεις για να σταματήσεις τα συμπτώματα που φέρνει και...η Όμικρον 13 Ιανουαρίου 2022
Στο ίδιο τραπέζι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων για την απάντηση έναντι της Όμικρον 13 Ιανουαρίου 2022
Στο ίδιο τραπέζι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων για την απάντηση έναντι της Όμικρον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 10:21

Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας

Ο ΙΣΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χατζηιωάννου για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών σε άγονες περιοχές
Υγεία
03/08/2026 - 15:14

Ο ΙΣΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Χατζηιωάννου για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών σε άγονες περιοχές

Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15

Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου

Θεμιστοκλέους: «Οι γιατροί που μετακινούνται σε νησιά και τουριστικές περιοχές λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 14:24

Θεμιστοκλέους: «Οι γιατροί που μετακινούνται σε νησιά και τουριστικές περιοχές λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ»

Σε κλινική μελέτη ελληνικός βιοαισθητήρας για την έγκαιρη ανίχνευση του εμφράγματος
Digital Health
07/07/2026 - 20:02

Σε κλινική μελέτη ελληνικός βιοαισθητήρας για την έγκαιρη ανίχνευση του εμφράγματος

Ανεξάρτητο ιδιωτικό δίκτυο 5G SA στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από την COSMOTE TELEKOM
Digital Health
06/07/2026 - 23:38

Ανεξάρτητο ιδιωτικό δίκτυο 5G SA στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από την COSMOTE TELEKOM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καιρός: Θερμή εισβολή και 40άρια για τις επόμενες επτά με οκτώ ημέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 22:51
ΕΚΕΑ: Τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 25, 26 και 27 Αυγούστου στο Σύνταγμα
Υγεία
19/08/2026 - 22:23
Πρόληψη και προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι
Health Talk
19/08/2026 - 21:57
Ερευνητές δημιούργησαν παγκόσμιο χάρτη με 55.000 αλληλουχίες ιών RNA
Υγεία
19/08/2026 - 21:32
Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:59
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός εργαζόμενος από τσίμπημα μέλισσας
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:33
Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09
Γαλλία: 1.243 επιπλέον θάνατοι από τους καύσωνες μέσε 20 μέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 19:43
ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17
Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34
Πράσινο φως από τον FDA για τη λειτουργία ακουστικού βαρηκοΐας στα Samsung Galaxy Buds
Digital Health
19/08/2026 - 17:49
Υπέρταση: Νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τη φλεγμονή και τις βλάβες σε αγγεία και νεφρούς
Υγεία
19/08/2026 - 17:11
Μελέτη τελικού σταδίου από τη Novo Nordisk για τη μίνιμουμ αποτελεσματική δόση του χαπιού κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
19/08/2026 - 16:46
Πώς θα προστατευτείτε από τους μύκητες όταν φοράτε αθλητικά ρούχα
Health Talk
19/08/2026 - 16:21
Σοκάρουν τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους το 2026 - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Υγεία
19/08/2026 - 15:44
Ποια επαγγέλματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο – Στην κορυφή πιλότοι και αεροσυνοδοί
Υγεία
19/08/2026 - 15:00
Καρκίνος στομάχου: Η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
19/08/2026 - 14:00
Γιατί οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ
Υγεία
19/08/2026 - 13:00
Gel νυχιών: Ποια ουσία απαγορεύτηκε στη Βρετανία και τι προβλέπει η νέα νομοθεσία
Ομορφιά
19/08/2026 - 12:00
Ο κακός ύπνος μετά τα 50 πλήττει σοβαρά τη συνέπεια στην εργασία
Υγεία
19/08/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Υγεία
19/08/2026 - 09:13
Τραβάτε screenshots για να θυμηθείτε κάτι; Γιατί είναι καλύτερο να το σημειώνετε σε χαρτί
Υγεία
19/08/2026 - 09:00
Αλκοόλ και ανήλικοι: «Αρνητικές επιδράσεις και εξάρτηση από την πρώτη σταγόνα»
Ψυχική Υγεία
18/08/2026 - 20:52
Θριάσιο: «Επικίνδυνη η υποστελέχωση σε ΜΕΘ και ΜΑΦ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 20:19
ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 19:43
Γιατί «παγώνει» ο εγκέφαλός μας όταν τρώμε παγωτό - Η πιο απλή συμβουλή για να μην συμβαίνει
Υγεία
18/08/2026 - 18:58
Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες
Υγεία
18/08/2026 - 18:21
Άνω των 9,5 δισ. δολαρίων οι ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Κολομβία
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 17:57
Σύνδρομο των Κυκλάδων: Πώς τα σοκάκια των γραφικών νησιών φθείρουν γόνατα και ισχία
Health Talk
18/08/2026 - 17:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo