ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο σημαντική είναι η μείωση της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19

Υγεία
Πόσο σημαντική είναι η μείωση της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19
Ανοσολογικές μελέτες μετά από εμβολιασμό για τον SARS-CoV-2 έχουν καταγράψει μια σταθερή μείωση των επιπέδων αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, όπως το Ισραήλ και η Αγγλία, οι μελέτες έδειξαν ότι όλα τα εμβόλια κατά της COVID-19 εξασθενούν σταδιακά και τα άτομα που εμβολιάστηκαν μπορεί να νοσήσουν ήπια και να μεταδώσουν τη νόσο.
Δευτέρα, 04/10/2021 - 10:37
News4Health Team News4Health Team

Με την ευκαιρία της επίσημης συνάντησης των υπευθύνων για τα προγράμματα εμβολιασμού στην Αγγλία, πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου, ειδικής σε θέματα βιοϊατρικής έρευνας, Elie Dolgin στο περιοδικό Nature αναλύει τα νέα δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας και την αναγκαιότητα επανάληψης του εμβολιασμού. Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ουρανία Τσιτσιλώνη, Βαγγέλης Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα βασικά στοιχεία του άρθρου.

Σε ποιο βαθμό η ανοσία από το εμβόλιο προστατεύει τους εμβολιασμένους από σοβαρή νόσο, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ακόμα και θάνατο; Η εμπειρία από άλλα αντι-ιικά εμβόλια έχει δείξει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξάνονται μετά τον εμβολιασμό, αλλά μειώνονται γρήγορα μερικούς μήνες αργότερα. Όμως, η κυτταρική ανοσία έχει μεγαλύτερη διάρκεια και πρακτικά αυτή προστατεύει τον οργανισμό. Αν ξαναμολυνθεί ένας εμβολιασμένος, τα Β κύτταρα μνήμης που έχουν δημιουργηθεί, παράγουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και τα Τ κύτταρα μνήμης σκοτώνουν αποτελεσματική τα μολυσμένα κύτταρα από τον ιό. Μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, έδειξε ότι ο εμβολιασμός για τον SARS-CoV-2 προκάλεσε παρατεταμένη κυτταρική ανοσία: τα ειδικά για το νέο κορωνοϊό Β κύτταρα μνήμης συνέχισαν να αυξάνονται σε αριθμό για τουλάχιστον 6 μήνες και τα Τ κύτταρα μνήμης παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Έτσι, ενώ τα αντισώματα στο αίμα μειώνονται, το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί «απόθεμα» από τα ειδικά κύτταρα μνήμης, που είναι ικανότατα να ενεργοποιηθούν ξανά και να προστατεύσουν τον οργανισμό.

Πώς μπορεί αυτή η ανοσολογική μνήμη να ενισχύεται με το χρόνο; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington, έλαβαν βιοψίες από τους λεμφαδένες εμβολιασμένων ατόμων και παρατήρησαν στο μικροσκόπιο ότι είχαν πολλά βλαστικά κέντρα, περιοχές δηλαδή που εκπαιδεύουν τα Β λεμφοκύτταρα. Αυτά τα κέντρα «εκπαίδευσης» ήταν ενεργά για 15 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και παρέμειναν για τουλάχιστον 6 μήνες. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο παρατεταμένη παρουσία βλαστικών κέντρων μετά από εμβολιασμό, γεγονός που δείχνει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων νέας τεχνολογίας.

Η αναμνηστική δόση αυξάνει δραματικά την προστασία

Μπορεί αυτή η ανοσολογική μνήμη να παρέχει διαρκή προστασία από σοβαρή νόσηση από COVID-19; Η απάντηση είναι όχι. Δεδομένα από το Ισραήλ έδειξαν ότι ηλικιωμένοι που εμβολιάστηκαν στην αρχή του 2021 είχαν διπλάσιο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν αργότερα. Μια τρίτη δόση εμβολίου όμως, τους προστάτευσε από τη μόλυνση. Ερευνητές του Ινστιτούτου Weizmann δήλωσαν ότι υπάρχουν πλέον πειστικά στοιχεία πώς μια τρίτη δόση αυξάνει δραματικά την προστασία: τα ηλικιωμένα άτομα που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, από εκείνα που δεν εμβολιάστηκαν για τρίτη φορά.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες εκτός από το Ισραήλ; Τα αρχικά στοιχεία από την Αγγλία και το Κατάρ επιβεβαιώνουν την ισραηλινή εμπειρία. Στην Αγγλία, ήδη σημειώθηκε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων με την αισθητή πτώση των αντισωμάτων. Αυτό συνέβη περίπου 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, τόσο με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και με της AstraZeneca, και ήταν εντονότερο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Μεταξύ των ηλικιωμένων, υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου έδωσε πιο καλή προστατευτική ανοσία. Στο Κατάρ, το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech παρείχε σταθερά υψηλή προστασία για έως και έξι μήνες μετά την ανοσοποίηση, οπότε η τρίτη δόση κρίθηκε ως μη απαραίτητη. Όμως, τα δεδομένα επτά μήνες μετά την ανοσοποίηση (αν και προκαταρκτικά), έδειξαν ότι η ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει τη νοσηλεία και το θάνατο μειώθηκε και η τρίτη δόση εμβολίου είναι η μόνη λύση. Παρόλα αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι τα ποσοστά σοβαρής νόσησης από COVID-10 μεταξύ των εμβολιασμένων αυξάνονται αισθητά.

Ακόμα κι αν τα περισσότερα εμβολιασμένα άτομα δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, υπάρχουν άλλα οφέλη από τις επιπλέον δόσεις εμβολίου; Η μείωση των ποσοστών μόλυνσης θα βοηθήσει να «σπάσει» ο κύκλος μετάδοσης του ιού, και θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής COVID-19 και θανάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αυστριακό Εξελικτικό Γενετιστή Fyodor Kondrashov, ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στην αποτροπή της εμφάνισης μεταλλάξεων των ιού ανθεκτικών στα εμβόλια. Μέχρι στιγμής, σε κανένα ανθρώπινο εμβόλιο δεν έχει παρατηρηθεί αντίσταση, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με πολλά αντι-ιικά φάρμακα. Αν και ο SARS-CoV-2 είναι ένα καινούριος ιός και η μετάλλαξη Delta αιφνιδίασε τον κόσμο, οι πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στα εμβόλια είναι μικρές. Όπως τονίζει η Katrina Lythgoe από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν παρακαμφθεί το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των εμβολίων, εκτός από τα άτομα που είναι ιδιαίτερα ευπαθή, οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον εμβολιασμό όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • ΑΝΟΣΙΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • COVID 19
  • ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χάρτης του κορονοϊού: Η Θεσσαλονίκη σχεδόν πλησίασε σε κρούσματα την Αττική
Ο χάρτης του κορονοϊού: Η Θεσσαλονίκη σχεδόν πλησίασε σε κρούσματα την Αττική 03 Οκτωβρίου 2021
Κορονοϊός: Βρέθηκαν αντισώματα τουλάχιστον 1 έτος μετά τη λοίμωξη 04 Οκτωβρίου 2021
Κορονοϊός: Βρέθηκαν αντισώματα τουλάχιστον 1 έτος μετά τη λοίμωξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22

Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον

Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 20:26

Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής

Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09

Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»

Λουκίδης: Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο - Τι ξέρουμε για το νέο επικίνδυνο στέλεχος γρίπης
Υγεία
19/11/2025 - 12:00

Λουκίδης: Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο - Τι ξέρουμε για το νέο επικίνδυνο στέλεχος γρίπης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Αρεόπολη το ΕΛΙΚΑΡ για δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους
Health Talk
27/11/2025 - 00:02
«Όχι» Τραμπ στην παράταση των δημόσιων επιδοτήσεων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 23:19
Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 96 τα εγχώρια κρούσματα το 2025 – Κανένας νέος θάνατος την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
26/11/2025 - 21:24
H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του ασθενούς
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:57
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου: Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χειρουργείο σε δύο αρθρώσεις;
Health Talk
26/11/2025 - 19:49
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 19:14
Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1
Διατροφή
26/11/2025 - 18:41
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
Ιστορική συμφωνία για τα κατοικίδια στην ΕΕ: Υποχρεωτικά μικροτσίπ, αυστηροί κανόνες εκτροφής και έλεγχος εισαγωγών
Pet
26/11/2025 - 17:51
Ενημερωτικές συναντήσεις στα νοσοκομείο «Αττικόν» και «Λαϊκό» για την πιλοτική εφαρμογή του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 17:27
Κρήτη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο το απόγευμα της Πέμπτης για τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 17:08
Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 16:43
Πιτζάμες: Το ρούχο της θαλπωρής που κρύβει κινδύνους - Γιατί πρέπει να τις αλλάζετε καθημερινά
Υγεία
26/11/2025 - 16:00
Πειραματική mRNA θεραπεία καταπολεμά λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
Υγεία
26/11/2025 - 15:28
Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ
Διατροφή
26/11/2025 - 15:00
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες
Pet
26/11/2025 - 14:00
Η ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνας προστασίας και βιωσιμότητας στον τομέα της υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
26/11/2025 - 13:29
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00
Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
26/11/2025 - 11:00
Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00
Μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας για τις εργασίες ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 08:07
Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 07:13
H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 03:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo