ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ζυγίζει ο εγκέφαλος ρίσκο και ανταμοιβή

Ψυχική Υγεία
Pexels
Έρευνα σε ποντίκια με την βοήθεια αλγορίθμου εντόπισε εγκεφαλικά κυκλώματα που υποστηρίζουν ορισμένες αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή.
Πέμπτη, 20/02/2025 - 15:00
— Photo: Pexels
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Κάθε μέρα, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει χιλιάδες αποφάσεις, μικρές και μεγάλες. Οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις - από τις λιγότερο σημαντικές, όπως η επιλογή ενός εστιατορίου, μέχρι τις πιο σημαντικές, όπως η επιδίωξη μιας διαφορετικής καριέρας ή η μετακόμιση σε μια νέα πόλη - μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα.

Πώς μετρά ο εγκέφαλος τον κίνδυνο και την ανταμοιβή κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στο Nature ενσωμάτωσε έννοιες μηχανικής μάθησης σε πειράματα με ποντίκια για να μελετήσει το εγκεφαλικό κύκλωμα που υποστηρίζει αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν δύο ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων στα ποντίκια: μία που βοηθά τα ποντίκια να μάθουν για αποτελέσματα πάνω από το μέσο όρο και μία άλλη που σχετίζεται με αποτελέσματα κάτω από το μέσο όρο. Μαζί, όπως έδειξαν τα πειράματα, αυτά τα κύτταρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μετράει το πλήρες φάσμα των πιθανών ανταμοιβών που σχετίζονται με μια επιλογή.

"Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα ποντίκια - και κατ' επέκταση και άλλα θηλαστικά - φαίνεται να μπορούν να αναπαραστήσουν νοητικά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως τον κίνδυνο και την ανταμοιβή" , δήλωσε ο συν-συγγραφέας Jan Drugowitsch, αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Εάν επιβεβαιωθούν στους ανθρώπους, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή και τι συμβαίνει στην ικανότητα να κρίνει τον κίνδυνο και την ανταμοιβή όταν το κύκλωμα ανταμοιβής αποτυγχάνει.

Η μηχανική μάθηση φωτίζει τις αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή

Οι νευροεπιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για το πώς ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί εμπειρίες του παρελθόντος για να λάβει νέες αποφάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Drugowitsch, πολλές παραδοσιακές θεωρίες σχετικά με την εν λόγω λήψη αποφάσεων αποτυγχάνουν να συλλάβουν την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της συμπεριφοράς στον πραγματικό κόσμο.

Ο Drugowitsch χρησιμοποιεί το παράδειγμα της επιλογής ενός εστιατορίου: Αν έχετε τη διάθεση να παίξετε εκ του ασφαλούς, μπορεί να επιλέξετε ένα εστιατόριο με μενού που η εμπειρία σας λέει ότι είναι δοκιμασμένα καλό, ενώ αν έχετε όρεξη να ρισκάρετε, μπορεί να επιλέξετε ένα εστιατόριο που γνωρίζετε ότι προσφέρει ένα μείγμα εξαιρετικών αλλά και λιγότερο καλών πιάτων.

Στο παραπάνω παράδειγμα, τα εστιατόρια διαφέρουν σημαντικά ως προς το εύρος των προσφορών τους, ωστόσο οι υπάρχουσες θεωρίες της νευροεπιστήμης τα θεωρούν ισοδύναμα όταν υπολογίζονται κατά μέσο όρο, και έτσι προβλέπουν ίση πιθανότητα επιλογής ενός από τα δύο.

«Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι και τα ζώα δεν ενεργούν έτσι - μπορούμε να αποφασίσουμε μεταξύ της τακτικής του ρίσκου και εκείνης της ασφάλειας», δήλωσε ο Drugowitsch.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές της μηχανικής μάθησης ανέπτυξαν μια θεωρία λήψης αποφάσεων που αποτυπώνει καλύτερα το πλήρες φάσμα των πιθανών ανταμοιβών που συνδέονται με μια επιλογή. Ενσωμάτωσαν αυτή τη θεωρία σε έναν νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που ξεπέρασε σε επιδόσεις εναλλακτικούς αλγορίθμους σε βιντεοπαιχνίδια Atari και σε μια σειρά από άλλες εργασίες στις οποίες κάθε απόφαση έχει πολλαπλά πιθανά αποτελέσματα. Ο νέος αλγόριθμος ήταν καλύτερος στην εξήγηση της δραστηριότητας της ντοπαμίνης.

Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι νευρώνες

Στη νέα μελέτη, ο Drugowitsch σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες σχεδίασε πειράματα σε ποντίκια για να δουν πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κοιλιακό ραβδωτό σώμα, η οποία αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανταμοιβές που σχετίζονται με μια απόφαση.

«Η δραστηριότητα της ντοπαμίνης παρέχει μόνο το σήμα μάθησης για τις αναμενόμενες ανταμοιβές, αλλά θέλαμε να βρούμε αναπαραστάσεις αυτών των εμπεδομένων ανταμοιβών απευθείας στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Drugowitsch.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα ποντίκια να συσχετίζουν διαφορετικές οσμές με ανταμοιβές διαφορετικού μεγέθους - στην ουσία, διδάσκοντας στα ποντίκια το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων μιας επιλογής. Στη συνέχεια παρουσίασαν στα ποντίκια οσμές και παρατήρησαν τη συμπεριφορά του γλειψίματος (τα ποντίκια γλύφουν περισσότερο προσδοκώντας καλύτερες ανταμοιβές), ενώ κατέγραφαν τη νευρική δραστηριότητα στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα.

Η ομάδα εντόπισε δύο διαφορετικές ομάδες νευρώνων στον εγκέφαλο: Μία που βοηθά το ποντίκι να καταλάβει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και μία άλλη που συνδέεται με τα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό σαν να έχετε έναν αισιόδοξο και έναν απαισιόδοξο στον εγκέφαλό σας, που και οι δύο σας δίνουν συμβουλές για το τι να κάνετε στη συνέχεια», εξήγησε ο Drugowitsch.

Όταν οι ερευνητές έβαλαν σε σίγαση τους «αισιόδοξους» νευρώνες, το ποντίκι παρουσίασε συμπεριφορά που υποδηλώνει ότι προσδοκούσε μια λιγότερο ελκυστική ανταμοιβή. Αντίθετα, όταν οι ερευνητές έβαλαν σε σίγαση τους «απαισιόδοξους» νευρώνες, το ποντίκι συμπεριφερόταν σαν να περίμενε μια υψηλότερης αξίας ανταμοιβή.

«Αυτές οι δύο ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια αναπαράσταση της πλήρους κατανομής των πιθανών ανταμοιβών για μια απόφαση», δήλωσε ο Drugowitsch.

Αν και σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε ανθρώπους πιστεύει ότι η εργασία μπορεί ήδη να ρίξει κάποιο φως στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τον κίνδυνο στις αποφάσεις και γιατί οι άνθρωποι με ορισμένες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή ο εθισμός μπορεί να δυσκολεύονται με τέτοιες εκτιμήσεις.

Πηγή: Science Daily

  • ΡΙΣΚΟ
  • ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΝΕΥΡΩΝΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολιτιστική συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές τέχνης και πολιτισμού για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
Πολιτιστική συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές τέχνης και πολιτισμού για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας 19 Φεβρουαρίου 2025
Η μεγαλύτερη γονική άδεια του πατέρα βελτιώνει τις ισορροπίες στη γονεϊκότητα 21 Φεβρουαρίου 2025
Η μεγαλύτερη γονική άδεια του πατέρα βελτιώνει τις ισορροπίες στη γονεϊκότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 16:08

Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας

Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 15:21

Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00
Χανταϊός: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι χαμηλός επιμένει η Κομισιόν
Υγεία
07/05/2026 - 15:08
Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00
Χανταϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του MV Hondius - Αεροσυνοδός της KLM νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα
Υγεία
07/05/2026 - 14:04
Αναβρασμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τους κινδύνους των deepfakes
Digital Health
07/05/2026 - 14:00
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00
Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Επιχείρηση «Pangea XVIII»: Κατασχέσεις παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων αξίας 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Pharma Policy
07/05/2026 - 10:44
Μπίλι Άιλις: Η ζωή με το σύνδρομο Τουρέτ και η μάχη της με τα τικ
Υγεία
07/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Το παράδειγμα της Αργεντινής και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
07/05/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και φωτιά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 07:18
Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική
Health Talk
07/05/2026 - 03:34
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη «Δωδώνη»
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 00:09
Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 22:47
Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 21:44
ECDC: Ταυτοποιήθηκε ο χανταϊός των Άνδεων στο κρουαζιερόπλοιο
Υγεία
06/05/2026 - 21:06
Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 20:38
Αγγελής: «Πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού τήρησης φυσικών αποθεμάτων φαρμάκων»
Pharma Policy
06/05/2026 - 19:54
Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 18:38
Το «σούπερ μικροβίωμα» 77χρονης επιζήσασας «έδειξε» θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
06/05/2026 - 18:11
Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 17:17
Αγαπηδάκη: Σε τρεις πυλώνες η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 16:57
Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39
Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14
«Από την κάμπια στην πεταλούδα»: Πως η αναπηρία μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ανθεκτικότητα
Patient Talk
06/05/2026 - 15:47
Έξι συμβουλές αρμονικής και φιλικής προς το Μορφέα συνύπαρξης στο κρεβάτι
Υγεία
06/05/2026 - 15:13
GEP: Ξεκινάει η πανελλήνια έρευνα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2026 - 14:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: «Κανονικά η κυκλοφορία και η διάθεση των ινσουλινών μας στην Ελλάδα»
Pharma News
05/05/2026 - 16:34
Νέα κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026
Pharma News
05/05/2026 - 17:34
Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo