ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ζυγίζει ο εγκέφαλος ρίσκο και ανταμοιβή

Ψυχική Υγεία
Pexels
Έρευνα σε ποντίκια με την βοήθεια αλγορίθμου εντόπισε εγκεφαλικά κυκλώματα που υποστηρίζουν ορισμένες αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή.
Πέμπτη, 20/02/2025 - 15:00
— Photo: Pexels
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Κάθε μέρα, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει χιλιάδες αποφάσεις, μικρές και μεγάλες. Οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις - από τις λιγότερο σημαντικές, όπως η επιλογή ενός εστιατορίου, μέχρι τις πιο σημαντικές, όπως η επιδίωξη μιας διαφορετικής καριέρας ή η μετακόμιση σε μια νέα πόλη - μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα.

Πώς μετρά ο εγκέφαλος τον κίνδυνο και την ανταμοιβή κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στο Nature ενσωμάτωσε έννοιες μηχανικής μάθησης σε πειράματα με ποντίκια για να μελετήσει το εγκεφαλικό κύκλωμα που υποστηρίζει αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν δύο ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων στα ποντίκια: μία που βοηθά τα ποντίκια να μάθουν για αποτελέσματα πάνω από το μέσο όρο και μία άλλη που σχετίζεται με αποτελέσματα κάτω από το μέσο όρο. Μαζί, όπως έδειξαν τα πειράματα, αυτά τα κύτταρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μετράει το πλήρες φάσμα των πιθανών ανταμοιβών που σχετίζονται με μια επιλογή.

"Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα ποντίκια - και κατ' επέκταση και άλλα θηλαστικά - φαίνεται να μπορούν να αναπαραστήσουν νοητικά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως τον κίνδυνο και την ανταμοιβή" , δήλωσε ο συν-συγγραφέας Jan Drugowitsch, αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Εάν επιβεβαιωθούν στους ανθρώπους, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή και τι συμβαίνει στην ικανότητα να κρίνει τον κίνδυνο και την ανταμοιβή όταν το κύκλωμα ανταμοιβής αποτυγχάνει.

Η μηχανική μάθηση φωτίζει τις αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή

Οι νευροεπιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για το πώς ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί εμπειρίες του παρελθόντος για να λάβει νέες αποφάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Drugowitsch, πολλές παραδοσιακές θεωρίες σχετικά με την εν λόγω λήψη αποφάσεων αποτυγχάνουν να συλλάβουν την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της συμπεριφοράς στον πραγματικό κόσμο.

Ο Drugowitsch χρησιμοποιεί το παράδειγμα της επιλογής ενός εστιατορίου: Αν έχετε τη διάθεση να παίξετε εκ του ασφαλούς, μπορεί να επιλέξετε ένα εστιατόριο με μενού που η εμπειρία σας λέει ότι είναι δοκιμασμένα καλό, ενώ αν έχετε όρεξη να ρισκάρετε, μπορεί να επιλέξετε ένα εστιατόριο που γνωρίζετε ότι προσφέρει ένα μείγμα εξαιρετικών αλλά και λιγότερο καλών πιάτων.

Στο παραπάνω παράδειγμα, τα εστιατόρια διαφέρουν σημαντικά ως προς το εύρος των προσφορών τους, ωστόσο οι υπάρχουσες θεωρίες της νευροεπιστήμης τα θεωρούν ισοδύναμα όταν υπολογίζονται κατά μέσο όρο, και έτσι προβλέπουν ίση πιθανότητα επιλογής ενός από τα δύο.

«Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι και τα ζώα δεν ενεργούν έτσι - μπορούμε να αποφασίσουμε μεταξύ της τακτικής του ρίσκου και εκείνης της ασφάλειας», δήλωσε ο Drugowitsch.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές της μηχανικής μάθησης ανέπτυξαν μια θεωρία λήψης αποφάσεων που αποτυπώνει καλύτερα το πλήρες φάσμα των πιθανών ανταμοιβών που συνδέονται με μια επιλογή. Ενσωμάτωσαν αυτή τη θεωρία σε έναν νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που ξεπέρασε σε επιδόσεις εναλλακτικούς αλγορίθμους σε βιντεοπαιχνίδια Atari και σε μια σειρά από άλλες εργασίες στις οποίες κάθε απόφαση έχει πολλαπλά πιθανά αποτελέσματα. Ο νέος αλγόριθμος ήταν καλύτερος στην εξήγηση της δραστηριότητας της ντοπαμίνης.

Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι νευρώνες

Στη νέα μελέτη, ο Drugowitsch σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες σχεδίασε πειράματα σε ποντίκια για να δουν πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κοιλιακό ραβδωτό σώμα, η οποία αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανταμοιβές που σχετίζονται με μια απόφαση.

«Η δραστηριότητα της ντοπαμίνης παρέχει μόνο το σήμα μάθησης για τις αναμενόμενες ανταμοιβές, αλλά θέλαμε να βρούμε αναπαραστάσεις αυτών των εμπεδομένων ανταμοιβών απευθείας στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Drugowitsch.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα ποντίκια να συσχετίζουν διαφορετικές οσμές με ανταμοιβές διαφορετικού μεγέθους - στην ουσία, διδάσκοντας στα ποντίκια το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων μιας επιλογής. Στη συνέχεια παρουσίασαν στα ποντίκια οσμές και παρατήρησαν τη συμπεριφορά του γλειψίματος (τα ποντίκια γλύφουν περισσότερο προσδοκώντας καλύτερες ανταμοιβές), ενώ κατέγραφαν τη νευρική δραστηριότητα στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα.

Η ομάδα εντόπισε δύο διαφορετικές ομάδες νευρώνων στον εγκέφαλο: Μία που βοηθά το ποντίκι να καταλάβει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και μία άλλη που συνδέεται με τα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό σαν να έχετε έναν αισιόδοξο και έναν απαισιόδοξο στον εγκέφαλό σας, που και οι δύο σας δίνουν συμβουλές για το τι να κάνετε στη συνέχεια», εξήγησε ο Drugowitsch.

Όταν οι ερευνητές έβαλαν σε σίγαση τους «αισιόδοξους» νευρώνες, το ποντίκι παρουσίασε συμπεριφορά που υποδηλώνει ότι προσδοκούσε μια λιγότερο ελκυστική ανταμοιβή. Αντίθετα, όταν οι ερευνητές έβαλαν σε σίγαση τους «απαισιόδοξους» νευρώνες, το ποντίκι συμπεριφερόταν σαν να περίμενε μια υψηλότερης αξίας ανταμοιβή.

«Αυτές οι δύο ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια αναπαράσταση της πλήρους κατανομής των πιθανών ανταμοιβών για μια απόφαση», δήλωσε ο Drugowitsch.

Αν και σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε ανθρώπους πιστεύει ότι η εργασία μπορεί ήδη να ρίξει κάποιο φως στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τον κίνδυνο στις αποφάσεις και γιατί οι άνθρωποι με ορισμένες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή ο εθισμός μπορεί να δυσκολεύονται με τέτοιες εκτιμήσεις.

Πηγή: Science Daily

  • ΡΙΣΚΟ
  • ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΝΕΥΡΩΝΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολιτιστική συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές τέχνης και πολιτισμού για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
Πολιτιστική συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές τέχνης και πολιτισμού για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας 19 Φεβρουαρίου 2025
Η μεγαλύτερη γονική άδεια του πατέρα βελτιώνει τις ισορροπίες στη γονεϊκότητα 21 Φεβρουαρίου 2025
Η μεγαλύτερη γονική άδεια του πατέρα βελτιώνει τις ισορροπίες στη γονεϊκότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06

Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια

Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;
Health Talk
27/03/2026 - 08:19

Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;

Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02

Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΟΛΠ Α.Ε. δώρισε επτά φορητούς απινιδωτές στο Λιμενικό Σώμα
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 23:27
Το αποτύπωμα της MSD στην ελληνική οικονομία το 2024 με αριθμούς
Pharma News
02/04/2026 - 22:09
Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο Μετρό Συντάγματος
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 21:14
O Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μαξίμου μαθητή Ειδικού Σχολείου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 20:52
Κρήτη: Κατά 75 φορές ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 20:18
«Πρώτα οι άλλοι»: Το τίμημα της καταπίεσης στο γυναικείο σώμα
Ψυχική Υγεία
02/04/2026 - 19:52
Τα SOS των διατροφολόγων για το επερχόμενο πασχαλινό τραπέζι
Διατροφή
02/04/2026 - 19:24
Μονίμως φουσκωμένη κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος
Health Talk
02/04/2026 - 18:12
Μητσοτάκης από το «Μεταξά»: «Με τη δωρεά της Allwyn θα έχουμε ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 17:17
«Για μια ανάλαφρη ζωή: Μήνυμα συνειδητοποίησης και υποστήριξης για τη νόσο της παχυσαρκίας από τη Novo Nordisk
Pharma News
02/04/2026 - 16:42
Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
02/04/2026 - 16:00
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς
Υπηρεσίες Υγείας
02/04/2026 - 15:38
Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly
Pharma Policy
02/04/2026 - 15:14
«Μπορούμε να επικοινωνήσουμε»: To μήνυμα της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 15:08
Θεμιστοκλέους: «Εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης των νοσοκομείων η αξιολόγηση από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 14:47
ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»
Pharma Policy
02/04/2026 - 14:32
Πώς οι τρίχες των μαλλιών μας μπορούν να καθορίσουν την ιδανική ώρα λήψης ενός φαρμάκου
Υγεία
02/04/2026 - 14:09
Δένδιας: Δράσεις για τα παιδιά στελεχών και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 13:51
Ο EMA προσανατολίζεται στη χρήση «εικονικών πειραματόζωων» στην ανάπτυξη των φαρμάκων
Pharma Policy
02/04/2026 - 13:23
Μελάνωμα: Επίθεμα που ενεργοποιείται με την θερμότητα υπόσχεται θεραπεία χωρίς χειρουργείο
Υγεία
02/04/2026 - 13:00
ΚΕΣΥ: Νέα δεδομένα στη συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 12:42
ΕΦΕΤ: «Καμία εμπλοκή με την παράνομη εκτροφή ζώων στους Αμπελόκηπους»
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 12:17
Ευλογιά των πιθήκων: Συρροή τοπικά μεταδιδόμενων κρουσμάτων επικίνδυνου στελέχους στο Βερολίνο
Υγεία
02/04/2026 - 12:00
Βαρτζόπουλος για εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποτέ δεν ζήτησα την παράκαμψη οποιουδήποτε νόμου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 10:37
Ένα μικρό μόριο υπόσχεται επιβράδυνση ή και πάγωμα της εξέλιξης του Πάρκινσον
Υγεία
02/04/2026 - 10:00
Το προφίλ του ανθρώπου που θέλει να "χιονίζει" το φαγητό με αλάτι
Υγεία
02/04/2026 - 09:00
Πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατ. ευρώ για την Κούβα ενέκρινε η ΕΕ
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 07:34
Βέλγιο: Πολωνία και Ρουμανία υποχρεούνται να εξοφλήσουν την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid 19
Pharma Policy
02/04/2026 - 03:42
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για την εκπρόθεσμη αποδοχή των ιατρικών πράξεων του Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 00:06
Διαδικτυακό σεμινάριο των δικτύων του ΠΟΥ για την προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 23:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01
Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03
ΙΑΣΩ Παίδων: 14η υβριδική επιστημονική ημερίδα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τα εμβόλια
Υπηρεσίες Υγείας
31/03/2026 - 14:17
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo