ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ζυγίζει ο εγκέφαλος ρίσκο και ανταμοιβή

Ψυχική Υγεία
Pexels
Έρευνα σε ποντίκια με την βοήθεια αλγορίθμου εντόπισε εγκεφαλικά κυκλώματα που υποστηρίζουν ορισμένες αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή.
Πέμπτη, 20/02/2025 - 15:00
— Photo: Pexels
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Κάθε μέρα, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει χιλιάδες αποφάσεις, μικρές και μεγάλες. Οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις - από τις λιγότερο σημαντικές, όπως η επιλογή ενός εστιατορίου, μέχρι τις πιο σημαντικές, όπως η επιδίωξη μιας διαφορετικής καριέρας ή η μετακόμιση σε μια νέα πόλη - μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα.

Πώς μετρά ο εγκέφαλος τον κίνδυνο και την ανταμοιβή κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στο Nature ενσωμάτωσε έννοιες μηχανικής μάθησης σε πειράματα με ποντίκια για να μελετήσει το εγκεφαλικό κύκλωμα που υποστηρίζει αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν δύο ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων στα ποντίκια: μία που βοηθά τα ποντίκια να μάθουν για αποτελέσματα πάνω από το μέσο όρο και μία άλλη που σχετίζεται με αποτελέσματα κάτω από το μέσο όρο. Μαζί, όπως έδειξαν τα πειράματα, αυτά τα κύτταρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μετράει το πλήρες φάσμα των πιθανών ανταμοιβών που σχετίζονται με μια επιλογή.

"Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα ποντίκια - και κατ' επέκταση και άλλα θηλαστικά - φαίνεται να μπορούν να αναπαραστήσουν νοητικά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως τον κίνδυνο και την ανταμοιβή" , δήλωσε ο συν-συγγραφέας Jan Drugowitsch, αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Εάν επιβεβαιωθούν στους ανθρώπους, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή και τι συμβαίνει στην ικανότητα να κρίνει τον κίνδυνο και την ανταμοιβή όταν το κύκλωμα ανταμοιβής αποτυγχάνει.

Η μηχανική μάθηση φωτίζει τις αποφάσεις που βασίζονται στην ανταμοιβή

Οι νευροεπιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για το πώς ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί εμπειρίες του παρελθόντος για να λάβει νέες αποφάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Drugowitsch, πολλές παραδοσιακές θεωρίες σχετικά με την εν λόγω λήψη αποφάσεων αποτυγχάνουν να συλλάβουν την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της συμπεριφοράς στον πραγματικό κόσμο.

Ο Drugowitsch χρησιμοποιεί το παράδειγμα της επιλογής ενός εστιατορίου: Αν έχετε τη διάθεση να παίξετε εκ του ασφαλούς, μπορεί να επιλέξετε ένα εστιατόριο με μενού που η εμπειρία σας λέει ότι είναι δοκιμασμένα καλό, ενώ αν έχετε όρεξη να ρισκάρετε, μπορεί να επιλέξετε ένα εστιατόριο που γνωρίζετε ότι προσφέρει ένα μείγμα εξαιρετικών αλλά και λιγότερο καλών πιάτων.

Στο παραπάνω παράδειγμα, τα εστιατόρια διαφέρουν σημαντικά ως προς το εύρος των προσφορών τους, ωστόσο οι υπάρχουσες θεωρίες της νευροεπιστήμης τα θεωρούν ισοδύναμα όταν υπολογίζονται κατά μέσο όρο, και έτσι προβλέπουν ίση πιθανότητα επιλογής ενός από τα δύο.

«Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι και τα ζώα δεν ενεργούν έτσι - μπορούμε να αποφασίσουμε μεταξύ της τακτικής του ρίσκου και εκείνης της ασφάλειας», δήλωσε ο Drugowitsch.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές της μηχανικής μάθησης ανέπτυξαν μια θεωρία λήψης αποφάσεων που αποτυπώνει καλύτερα το πλήρες φάσμα των πιθανών ανταμοιβών που συνδέονται με μια επιλογή. Ενσωμάτωσαν αυτή τη θεωρία σε έναν νέο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που ξεπέρασε σε επιδόσεις εναλλακτικούς αλγορίθμους σε βιντεοπαιχνίδια Atari και σε μια σειρά από άλλες εργασίες στις οποίες κάθε απόφαση έχει πολλαπλά πιθανά αποτελέσματα. Ο νέος αλγόριθμος ήταν καλύτερος στην εξήγηση της δραστηριότητας της ντοπαμίνης.

Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι νευρώνες

Στη νέα μελέτη, ο Drugowitsch σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες σχεδίασε πειράματα σε ποντίκια για να δουν πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κοιλιακό ραβδωτό σώμα, η οποία αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανταμοιβές που σχετίζονται με μια απόφαση.

«Η δραστηριότητα της ντοπαμίνης παρέχει μόνο το σήμα μάθησης για τις αναμενόμενες ανταμοιβές, αλλά θέλαμε να βρούμε αναπαραστάσεις αυτών των εμπεδομένων ανταμοιβών απευθείας στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Drugowitsch.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα ποντίκια να συσχετίζουν διαφορετικές οσμές με ανταμοιβές διαφορετικού μεγέθους - στην ουσία, διδάσκοντας στα ποντίκια το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων μιας επιλογής. Στη συνέχεια παρουσίασαν στα ποντίκια οσμές και παρατήρησαν τη συμπεριφορά του γλειψίματος (τα ποντίκια γλύφουν περισσότερο προσδοκώντας καλύτερες ανταμοιβές), ενώ κατέγραφαν τη νευρική δραστηριότητα στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα.

Η ομάδα εντόπισε δύο διαφορετικές ομάδες νευρώνων στον εγκέφαλο: Μία που βοηθά το ποντίκι να καταλάβει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και μία άλλη που συνδέεται με τα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό σαν να έχετε έναν αισιόδοξο και έναν απαισιόδοξο στον εγκέφαλό σας, που και οι δύο σας δίνουν συμβουλές για το τι να κάνετε στη συνέχεια», εξήγησε ο Drugowitsch.

Όταν οι ερευνητές έβαλαν σε σίγαση τους «αισιόδοξους» νευρώνες, το ποντίκι παρουσίασε συμπεριφορά που υποδηλώνει ότι προσδοκούσε μια λιγότερο ελκυστική ανταμοιβή. Αντίθετα, όταν οι ερευνητές έβαλαν σε σίγαση τους «απαισιόδοξους» νευρώνες, το ποντίκι συμπεριφερόταν σαν να περίμενε μια υψηλότερης αξίας ανταμοιβή.

«Αυτές οι δύο ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια αναπαράσταση της πλήρους κατανομής των πιθανών ανταμοιβών για μια απόφαση», δήλωσε ο Drugowitsch.

Αν και σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε ανθρώπους πιστεύει ότι η εργασία μπορεί ήδη να ρίξει κάποιο φως στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τον κίνδυνο στις αποφάσεις και γιατί οι άνθρωποι με ορισμένες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή ο εθισμός μπορεί να δυσκολεύονται με τέτοιες εκτιμήσεις.

Πηγή: Science Daily

  • ΡΙΣΚΟ
  • ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΝΕΥΡΩΝΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολιτιστική συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές τέχνης και πολιτισμού για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
Πολιτιστική συνταγογράφηση: Ιατρικές συνταγές τέχνης και πολιτισμού για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας 19 Φεβρουαρίου 2025
Η μεγαλύτερη γονική άδεια του πατέρα βελτιώνει τις ισορροπίες στη γονεϊκότητα 21 Φεβρουαρίου 2025
Η μεγαλύτερη γονική άδεια του πατέρα βελτιώνει τις ισορροπίες στη γονεϊκότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30

Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς

Μπορεί ένα... μίνι ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο, να μας κάνει λιγότερο εγωιστές;
Ψυχική Υγεία
16/02/2026 - 16:57

Μπορεί ένα... μίνι ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο, να μας κάνει λιγότερο εγωιστές;

Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57

Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη

Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό τρωτό σημείο σε μια μορφή επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου
Υγεία
09/02/2026 - 16:22

Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό τρωτό σημείο σε μια μορφή επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου

Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04

Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη

Γιατί κοιμόμαστε άσχημα σε ένα νέο περιβάλλον; Το εγκεφαλικό κύκλωμα που μάς κρατάει σε εγρήγορση
Υγεία
03/02/2026 - 13:00

Γιατί κοιμόμαστε άσχημα σε ένα νέο περιβάλλον; Το εγκεφαλικό κύκλωμα που μάς κρατάει σε εγρήγορση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01
ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μονοκλωνικό αντίσωμα για την αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Pharma News
19/02/2026 - 19:02
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας: «Τα ΤΕΠ που εγκαινιάστηκαν έχουν πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές»
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 18:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 19 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 10:43
Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στο στόλο του ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης διασωστών
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:00
Ένταση στο Γενικό Κρατικό - Γεωργιάδης: "Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα"
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:40
Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34
Η παράξενη μόδα του χυμού μπρόκολου που σαρώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Διατροφή
19/02/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo