ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίτσας: Σημαντική επιδείνωση της ψυχικής υγείας και αύξηση των εξαρτήσεων

Ψυχική Υγεία
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συζήτηση για τη ψυχική υγεία, τις εξαρτήσεις και τον εθισμό στο διαδίκτυο, στο αλκοόλ και στις ναρκωτικές ουσίες φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του εθνικού εκθεσιακού φορέα με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα.
Τρίτη, 19/09/2023 - 12:42
— Photo: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
News4Health Team News4Health Team

Ο κ. Νίκος Νίτσας τόνισε ότι «οφείλουμε να κοιτάξουμε το πρόβλημα στα μάτια και να πούμε όλη την αλήθεια, κυρίως στα παιδιά, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Η ιατρική κοινότητα καταγράφει εδώ και καιρό σοβαρά περιστατικά ψυχικής υγείας που έχουν πολλαπλασιαστεί με την οικονομική συμπίεση από το 2008 μέχρι σήμερα, την πανδημία και τα lockdowns, τη βία όλων των μορφών, τα δυστυχήματα με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους καθώς και από τις επιπτώσεις των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών».

Ο κ. Χρήστος Μπάκας, ψυχίατρος και αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι «η στόχευση του ΙΣΘ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, εστιάζοντας στην απώλεια ελέγχου της χρήσης ή της συμπεριφοράς, στις επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία, την προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, στις θεραπευτικές επιλογές και φυσικά στις μεθόδους πρόληψης των εξαρτήσεων».

Ποτό και ναρκωτικά

Ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Στρατιωτικός γιατρός του 424 ΓΣΝΕ μίλησε για τις εξαρτήσεις ως ένα φαινόμενο που εξελίσσεται χρονικά. «Αλλάζει πρόσωπα,αλλάζει εποχές, αλλάζει πληθυσμούς, που άλλοτε είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτοι. Είναι ένα φαινόμενο με υψηλό κίνδυνο να το συναντήσουμε και να το υποστούμε από παλιά σταθερό και δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί». Ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε ότι σε ορισμένες εξαρτήσεις όπως πχ με το κάπνισμα η πληροφόρηση για τις συνέπειες «έχει πιάσει τόπο» εν αντιθέσει με άλλες εξαρτήσεις. «Μάλιστα το 2018 έφτασε ο ΠΟΥ κι άλλοι οργανισμοί υγείας να μιλούν για απεξάρτηση και για μια νίκη απέναντι σ' αυτό τον εθισμό, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια δυστυχώς… επανάκαμψε»

Η ψυχίατρος Μαρία Κισσοπούλου μίλησε για κατάρρευση θεσμών και αξιών της κοινωνίας αλλά και για το ρόλο της οικογένειας που είναι καθοριστικός πχ σε ένα παιδί που κακοποιήθηκε ή δεν αγαπήθηκε. «Σε κάθε περίπτωση όταν ένας γονιός θέλει να μιλήσει στο παιδί του, για να το ενημερώσει, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το φόβο. Αν τον πείσει να τον ακούσει -ύστερα από μια σχέση που θα έχει κτίσει τα προηγούμενα χρόνια- τότε θα τον προσέχει κιόλας. Ας του δώσει πραγματικά γεγονότα και δεδομένα. Ο δε γονέας θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι ναρκωτικά, ποια είναι και πως λειτουργούν ψυχικά και σωματικά. Να μιλήσει για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες. Να πει όλη την αλήθεια»

Καταναγκαστικότητα και παραλογισμός

Ο κ. Παναγιωτίδης για τον εθισμό στο αλκοόλ σημείωσε ότι από το 2002 δεν έχει γίνει έρευνα -με ειδικούς επιστημονικούς τρόπους- για την έκταση του φαινομένου. Ωστόσο από επιμέρους μελέτες προκύπτουν συμπεράσματα για την κακή χρήση του αλκοόλ για την οποία δεν υπάρχει σαφής εικόνα λόγω δυσκολίας διάγνωσης (οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν έχουν πρόβλημα και το παρακάμπτουν). Η δε κυρία Κισσοπούλου έκανε λόγο για σχετικά εύκολο εντοπισμό του εθισμού από τον καταναγκασμό που νιώθει ο ίδιος ο χρήστης. «Δεν έχει να κάνει με την ποσότητα που θα καταναλώσει αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα μπει στη διαδικασία ανεύρεσης της ουσίας. Ο εθισμός έχει έναν παραλογισμό και μια καταναγκαστικότητα, αυτά είναι στοιχεία που θα πρέπει να διακρίνουμε και να προσέξουμε».

Οι ψυχίατροι μίλησαν για τα σημάδια που ανησυχούν και αφορούν σε όλες τις εξαρτήσεις – εμμονές. «Αν γνωρίζεις τις συνέπειες και επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ, ουσιών κλπ και δεν μπορείς να το σταματήσεις τότε είναι ένας καλός μπούσουλας για να πονηρεύεσαι και να το ψάξεις» όπως είπε ο κ. Παναγιωτίδης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί κοινωνικοί, πολιτισμικοί και οικονομικοί παράγοντες οδηγούν ή αποτρέπουν τις εξαρτήσεις. Στην περίπτωση του αλκοόλ, σε ανεπτυγμένες χώρες καταγράφεται μια μείωση εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες. Ωστόσο το ίδιο το πρόβλημα καταργεί τάξεις, πεποιθήσεις, την οικονομική συνθήκη του καθένα και κατά κάποιον τρόπο ο πληθυσμός προχωρά σε ομογενοποίηση. Συνήθως όσοι είναι μέσα στο πρόβλημα δεν το συζητούν το κρατάνε κρυφό, διότι θεωρεί ότι αν συζητηθεί τότε κάποιος θα τον σταματήσει και δεν θέλει να το χάσει…» πρόσθεσε η κυρία Κισσοπούλου.

Παιχνίδια… κατάθλιψης

Ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων είναι από τους λίγους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τον εθισμό στο διαδίκτυο πριν από 20 χρόνια τότε που οι σχετικές μελέτες παγκοσμίως δεν ξεπερνούσαν τις πέντε! Μεταξύ άλλων είπε «ότι η τεχνολογία -όσο χρήσιμη κι αν είναι - έχει παρενέργειες όπως ένα φάρμακο και μία από αυτές έχει αποδειχθεί και πιστοποιηθεί πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2018 και αφορά σε μια νέα ψυχική διαταραχή των ανηλίκων κυρίως, τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η μοναδική εξάρτηση που «χτυπάει» και κάτω των 12 ετών. Στα δε κριτήρια για τον εντοπισμό των εθισμένων είναι ο χρόνος που διαθέτουν για τα games και τη ζωή τους η οποία περιστρέφεται μόνο γύρω από αυτά. Επίσης θέλουν να διαφύγουν από την πραγματικότητα πχ δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο ή τις δυσκολίες στην επικοινωνία με την οικογένεια, φίλους κ.ά.

Πώς αντιδρούν οι κοινωνίες στον εθισμό των παιδιών

«Ό,τι ισχύει δε για τους χημικούς εθισμούς ισχύει και για τους συμπεριφορικούς. Η ουσία που ανεβοκατεβαίνει είναι η ντοπαμίνη. Κερδίζουμε ένα παιχνίδι ανεβαίνει, χάνουμε κατεβαίνει και δημιουργείται ευερεθιστότητα» προσθέτει ο κ Σιώμος. Τα μέτρα πρόληψης των κοινωνιών για την εξάρτηση του διαδικτύου και των παιχνιδιών συμπεριλαμβάνουν πρόταση στις 27/7/23 του ΟΗΕ (μαζί με την UNESCO) για απαγόρευση κινητών στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης στις 4/9/2023 σε μια ιρλανδική πόλη 18.000 κατοίκων γονείς και τοπικές αρχές αποφάσισαν να μην δίνουν κινητό σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Όπως είπε ο κ. Σιώμος αν ένας «65χρονος κολλήσει με ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο μπορεί να γλιτώσει την κατάθλιψη, δεν ισχύει το ίδιο με τα παιδιά και τους νέους στη φάση που είναι να δημιουργηθούν. Αν… κολλήσουν οι ανήλικοι κινδυνεύουν να πετύχουν πολύ λιγότερα στη ζωή τους με τις ικανότητες που τους έχει δώσει η φύση». Πρόσθεσε δε ότι «ο άνθρωπος λειτουργεί με το κύκλωμα της ανταμοιβής, κάνει κάτι και ανταμείβεται. Είναι στημένο έτσι το διαδίκτυο που ενεργοποιείται η… άμεση ανταμοιβή, κερδίζω κάτι, παιχνίδι ή λαϊκ. ανεβάζω απευθείας ντοπαμίνη κι αυτό γίνεται από πολύ νωρίς, από την ηλικία των δύο ετών. Πρώτα πατάω κουμπάκια και εικόνες και αργότερα μαθαίνω να διαβάζω, να γράφω κλπ. Άρα το παιδί εκπαιδεύεται στην άμεση ανταμοιβή και αν το αφήσεις όλο και περισσότερο ανεβαίνει η ντοπαμίνη και μετά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να παράγει περισσότερη ντοπαμίνη για να πετύχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα όμως οδηγεί σε κορεσμό και αντί να παίρνει ευφορία βιώνει αρνητικό συναίσθημα, δηλαδή επιστρέφει στον πόνο και στην αρχή εκεί όπου αποζητούσε τη χαρά και γι αυτό βλέπεις πολλά δυσαρεστημένα παιδιά ενώ παίζουν και υποτίθεται θα έπρεπε να είναι χαρούμενα».

Τέλος οι γιατροί μίλησαν και για τα θεραπευτικά προγράμματα πολλών κρατικών φορέων και ομάδων αυτοβοήθειας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι, αυτής της απεξάρτησης κι αυτός της αποδοχής του προβλήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, δηλαδή μείωση της βλάβης. Στην πορεία της προσπάθειας μπορούν να πάρουν και τον ένα και τον άλλο δρόμο…»

Να θυμίσουμε ότι οι θεματικές ενημερωτικές ενότητες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την υγεία φιλοξενούνται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο του #εμβολιαΖΩ, της εκστρατείας για την πρόληψη που ξεκίνησε το 2017.

  • ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΝΙΚΟΣ ΝΙΤΣΑΣ
  • ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα ψυχικά τραύματα μετά από φυσικές καταστροφές και η αντιμετώπισή τους
Τα ψυχικά τραύματα μετά από φυσικές καταστροφές και η αντιμετώπισή τους 19 Σεπτεμβρίου 2023
Κλικ διάσημων προσώπων με κλειστά μάτια σε πρότζεκτ για τη ψυχική υγεία 20 Σεπτεμβρίου 2023
Κλικ διάσημων προσώπων με κλειστά μάτια σε πρότζεκτ για τη ψυχική υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΑΕ: Ενίσχυση και επέκταση των δράσεων των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Κέρκυρα
Ψυχική Υγεία
12/08/2025 - 19:17

ΕΟΠΑΕ: Ενίσχυση και επέκταση των δράσεων των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Κέρκυρα

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο
Ψυχική Υγεία
05/08/2025 - 14:37

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο

Δύο νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κρήτη
Ψυχική Υγεία
17/07/2025 - 13:38

Δύο νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κρήτη

ΕΟΠΑΕ: Τέσσερις νέες δομές για τις εξαρτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία
Ψυχική Υγεία
27/06/2025 - 15:31

ΕΟΠΑΕ: Τέσσερις νέες δομές για τις εξαρτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εξαρτήσεων και εθισμών
Ψυχική Υγεία
26/06/2025 - 16:27

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εξαρτήσεων και εθισμών

Νίτσας: «Γέφυρα με το… μέλλον από τον ΙΣΘ για φοιτητές ιατρικής και τις ειδικότητες τους»
Επικαιρότητα
13/05/2025 - 00:08

Νίτσας: «Γέφυρα με το… μέλλον από τον ΙΣΘ για φοιτητές ιατρικής και τις ειδικότητες τους»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύθηκε να σχεδιάσει αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του βακτηρίου MRSA
Digital Health
14/08/2025 - 19:11
Μας συγκινεί το love story μεταξύ Λίαμ Νίσον-Πάμελα Άντερον και αν ναι, γιατί;
Ομορφιά
14/08/2025 - 18:01
Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 16:44
Τα ροφήματα με τα περισσότερα μικροπλαστικά - Τι έδειξε βρετανική έρευνα
Διατροφή
14/08/2025 - 15:52
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί προβλήματα υγείας ακόμα και όταν η φωτιά έχει σβήσει
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 15:27
Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να επωφεληθούν από εργαλείο AI για τον καρκίνο του λάρυγγα
Digital Health
14/08/2025 - 14:57
Καύσωνας και φωτιές καίνε χωρίς ανάσα τη νότια Ευρώπη
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 14:24
Τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ «χτυπημένοι» από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Εννέα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
14/08/2025 - 14:23
Reuters: Θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα
Pharma Policy
14/08/2025 - 13:58
Τροποποιημένη πρωτεΐνη κατά της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα
Υγεία
14/08/2025 - 13:26
Οι ασθενείς προτιμούν τους γιατρούς με τη λευκή ποδιά - Το μπέρδεμα με τις γυναίκες
Υγεία
14/08/2025 - 13:03
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 12:41
«Θερίζει» η χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί σύμφωνα με τους MSF
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 12:24
ΕΟΔΥ: Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια την τοξική στάχτη μετά από πυρκαγιές - Όλα τα βήματα
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:50
Γεωργιάδης: Σταδιακή επαναφορά ασθενών στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:44
Ιατρική φαιντανύλη μολυσμένη από βακτήρια: Τουλάχιστον 87 ασθενείς νεκροί στην Αργεντινή
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:00
Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα
Υγεία
14/08/2025 - 10:02
Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Τα Αρχαία μικρόβια φαίνεται πως κρατούν το κλειδί κατά της αντοχής στα αντιβιοτικά
Υγεία
13/08/2025 - 21:54
Γεωργιάδης: «Προληπτική εκκένωση του "Καραμανδάνειου" στην Πάτρα»
Πολιτική Υγείας
13/08/2025 - 20:38
Η κλιματική κρίση «πυροδοτεί» όλο και περισσότερες φωτιές στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 20:01
Η παρενόχληση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής πάθησης για τις γυναίκες
Ψυχική Υγεία
13/08/2025 - 19:47
Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42
Μελέτη συνδέει την επίμονη κόπωση σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού με αυξημένη φλεγμονή
Υγεία
13/08/2025 - 16:07
Φωτιές: Ποιες περιφέρειες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:49
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι η ηλικιωμένη γάτα σας πάσχει από άνοια
Pet
13/08/2025 - 15:34
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το ΕΚΕΑ από τις 20 έως και τις 23 Αυγούστου
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:17
Mικρές αλλαγές στην τεχνική του περπατήματος μπορούν να ανακουφίσουν από την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο
Υγεία
13/08/2025 - 14:56
Κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία μεσήλικων ανδρών από την απότομη παύση της άσκησης
Fitness
13/08/2025 - 14:39
ΕΟΔΥ για φωτιές: Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από τους καπνούς
Υγεία
13/08/2025 - 14:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΕΕ απαγορεύει από την 1η Σεπτεμβρίου τζελ νυχιών με την τοξική χημική ουσία TPO
Πολιτική Υγείας
12/08/2025 - 15:37
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει τον καρκίνο του λάρυγγα από τις ανωμαλίες στις φωνητικές χορδές
Digital Health
12/08/2025 - 20:04
Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Long Covid: Επιστήμονες ανιχνεύουν ίχνη του ιού στο αίμα που μπορεί να αποτελέσουν βιοδείκτη διάγνωσης
Υγεία
13/08/2025 - 10:00
Φωτιές: Ποιες περιφέρειες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo