ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ψυχικά τραύματα μετά από φυσικές καταστροφές και η αντιμετώπισή τους

Ψυχική Υγεία
EUROKINISSI
Φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι τυφώνες, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις κι άλλα ακραία φαινόμενα που διαταράζουν τις ισορροπίες στη φύση και τον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση συμπτωμάτων μακροχρονίου στρες και σε διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Τρίτη, 19/09/2023 - 12:17
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Τέτοιες καταστροφές οδηγούν σε ιδιαίτερα επώδυνες εμπειρίες και τείνουν να τραυματίζουν μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων ταυτόχρονα, παρόλο που ο καθένας βιώνει την κάθε καταστροφή με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και μπορεί να επιφέρουν άλλες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η ενοχή των επιζώντων κι άλλα συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ (Α' Προπαιδευτική Κλινική ΑΧΕΠΑ) Αιμιλία Αξιωτίδου τονίζοντας ότι οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα σημειώνει ότι το 2022, η βάση δεδομένων Emergency Event EM-DAT κατέγραψε 387 φυσικούς κινδύνους και καταστροφές παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να χαθούν 30.704 ζωές και να επηρεαστούν 185 εκατομμύρια άτομα, ενώ οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε περίπου 223,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πως επηρεάζει το μυαλό και την ύπαρξη

Όπως εξηγεί η κυρία Αξιωτίδου, σήμερα υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στο σωματικό και ψυχικό τραύμα και η σύγχρονη ψυχολογία το προσεγγίζει από διαφορετικές οπτικές.

«Το ψυχικό τραύμα αναφέρεται σε μια πληγή που επηρεάζει το μυαλό και την ύπαρξή μας, ανατρέπει την καθημερινότητά μας και μεταβάλλει την οπτική της ζωής μας έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στη λειτουργικότητα των ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή είναι σημαντικό να αναφερθούμε στο ψυχικό τραύμα που προκαλείται από φυσικές βίαιες καταστροφές. Είναι μια περίοδος όπου δοκιμαζόμαστε από έντονα φαινόμενα. Οι φωτιές που μαίνονταν ασταμάτητα, οι τωρινές πλημμύρες, ο θάνατος του Αντώνη στο πλοίο, η μαζική καταστροφή στην Λιβύη δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, ακόμη και όταν δεν διακυβεύεται η προσωπική ασφάλεια μας προς το παρόν. Και μόνο στη θέα αυτών των μαζικών καταστροφών, μπορεί να νιώσουμε την ευαλωτότητα και το εύθραυστο της ύπαρξης μας. Ο κίνδυνος ότι η βασική αίσθηση ασφάλειας που έχουμε ανάγκη να νιώθουμε για την επιβίωση υπονομεύεται, επιδρά με συγκλονιστικό τρόπο στον ψυχισμό μας» επισημαίνει η κυρία Αξιωτίδου.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις από ένα τέτοιο τραύμα, επισημαίνει ότι αυτές μπορεί να εμφανιστούν άμεσα με άγχος ή να αργήσουν να εμφανιστούν (μετατραυματική πίεση) και να δυσκολεύουν τη φυσιολογική ζωή του ανθρώπου στο μέλλον.

«Υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες που έχουν και βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν βιώσει αυτές τις ξαφνικές, αναπάντεχες απειλητικές συνθήκες ζωής, όπου δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και νιώθαμε ανίκανοι να αντιδράσουμε αποτελεσματικά όσο κι αν προσπαθήσαμε. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα δεν έχουν να κρατηθούν από κάπου, δεν μπορούν να βιώσουν μια σταθερότητα. Έχει συντριβεί η καθημερινή τους ζωή και είναι έντονος ο φόβος, το αίσθημα του αβοήθητου, το χάσιμο του ελέγχου και η αίσθηση του εκμηδενισμού. Είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κάποιος στην ζωή του μετά από τέτοια κατακλυσμιαία γεγονότα» αναφέρει η κυρία Αξιωτίδου.

Παράλληλα σημειώνει ότι η έκθεση στο τραύμα είναι βασικό στοιχείο που επηρεάζει την ανάπτυξη και την λειτουργικότητα τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

«Ο ίδιος ο ενήλικας», λέει, «επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την αβεβαιότητα, από τον φόβο και την αποδόμηση της πραγματικότητας που ζει. Πόσο μάλλον ένα παιδί που χρειάζεται να έχει έναν γονιό διαθέσιμο και σε ψυχική επαφή μαζί του. Ειδικά, δε, σε μια περίοδο όπου ξεκινούν τα σχολεία και τα παιδιά έχουν την ανάγκη να μπουν σε μια διαδικασία ρουτίνας, σταθερότητας και ασφάλειας».

Η αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος

Είναι σημαντικό να δοθεί αρκετή έμφαση στην ψυχική φροντίδα των ανθρώπων που έχουν υποστεί αυτές τις μαζικές καταστροφές, αναφέρει η κυρία Αξιωτίδου και προσθέτει ότι τα παιδιά βασίζονται στους φροντιστές για να αντιμετωπίσουν τα στρεσογόνα γεγονότα, γι' αυτό και πρέπει να καθησυχάζονται να λαμβάνουν εύλογες εξηγήσεις για να μπορέσουν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αυτή την ραγδαία αλλαγή της πραγματικότητας τους.

«Με την έκθεση στο ίδιο τραύμα, κάποιοι μπορούν αναπτύξουν με την πάροδο του χρόνου σοβαρές ψυχολογικές ή ψυχιατρικές καταστάσεις. Πολλά από αυτά τα παιδιά μπορεί να βιώσουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως κακή ακαδημαϊκή επίδοση, διαταραχή μετατραυματικού στρες, πένθος, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές συμπεριφοράς. Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να διδάξουμε στα παιδιά την ψυχική ανθεκτικότητα. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε να υπάρχει τουλάχιστον μία σταθερή σχέση με έναν συγγενή ή φροντιστή, ικανή να παρέχει υποστήριξη στα παιδιά. Κατά τη διάρκεια των τραυματικών γεγονότων, όπως οι φυσικές καταστροφές και η ριζική ανατροπή της καθημερινότητας με την απώλεια σπιτιών ή και αγαπημένων προσώπων, οι άνθρωποι νιώθουν αβοήθητοι και μπορεί να χρειαστεί να ζήσουν σε καταυλισμούς ή καταφύγια χωρίς υποστήριξη από συγγενείς ή φίλους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, η συμβίωση με άλλους επιζώντες μπορεί επίσης να είναι μια στιγμή για επανασύνδεση, για να μιλήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για το συμβάν και να επαναπροσδιορίσουν το νόημα της ζωή τους. Το να μπορείς να βοηθήσεις έναν άλλον επιζώντα, μπορεί να μειώσει την αίσθηση αδυναμίας και αβοήθητου και να συμβάλει στο να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης» καταλήγει η κυρία Αξιωτίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ
  • ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

10306: Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
10306: Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας 18 Σεπτεμβρίου 2023
Νίτσας: Σημαντική επιδείνωση της ψυχικής υγείας και αύξηση των εξαρτήσεων 19 Σεπτεμβρίου 2023
Νίτσας: Σημαντική επιδείνωση της ψυχικής υγείας και αύξηση των εξαρτήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν οι δημοσιογράφοι των newsrooms αναπτύσσουν ψυχικό τραύμα λόγω επικαιρότητας
Ψυχική Υγεία
12/03/2026 - 12:00

Όταν οι δημοσιογράφοι των newsrooms αναπτύσσουν ψυχικό τραύμα λόγω επικαιρότητας

«Πνίγεται» ο Έβρος από τα νερά που κατεβαίνουν από Βουλγαρία – Εφιαλτική η κατάσταση στα Λάβαρα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:08

«Πνίγεται» ο Έβρος από τα νερά που κατεβαίνουν από Βουλγαρία – Εφιαλτική η κατάσταση στα Λάβαρα

O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47

O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες

Βασικές συμβουλές από τον ΕΕΣ για προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 22:01

Βασικές συμβουλές από τον ΕΕΣ για προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα

Η σημασία της ασφαλιστικής θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 03:36

Η σημασία της ασφαλιστικής θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53
Κοινά μέτρα προστασίας από τον Έμπολα λαμβάνουν οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 23:11
Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Υγεία
28/05/2026 - 22:17
Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική δράση της ΧΑΝΘ και της ΤΙΤΑΝ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 21:34
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «τα μονοπάτια διαχείρισης της νόσου (VHL) και του καρκίνου του νεφρού»
Patient Talk
28/05/2026 - 21:11
H Gnomon Informatics στο HIMSS Europe, την κορυφαία εκδήλωση για την ψηφιακή υγεία
Digital Health
28/05/2026 - 20:42
Φαρμακοποιοί Λάρισας: «Όχι στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου»
Pharma Policy
28/05/2026 - 20:17
Δράση υποστήριξης 82 άστεγων συνανθρώπων μας στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:52
Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:27
ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
28/05/2026 - 19:09
Απλές συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
28/05/2026 - 18:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Medifirst Περιστερίου: Έλεγχος των σπίλων και πρόληψη για την υγεία του δέρματος
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 18:53
Η Eli Lilly εξαγόρασε με 3,8 δισ δολάρια τρεις παρασκευάστριες εμβολίων
Pharma News
26/05/2026 - 19:11
Η AbbVie κατέκτησε χρυσή διάκριση στα αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ.
Pharma News
26/05/2026 - 21:17
Παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχετικά με την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 20:16
Φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση και ζητούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 19:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo