ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕΘΕΑ: Οι ανησυχίες της INCB για τα ναρκωτικά - Ο ρόλος του διαδικτύου στη διακίνησή τους

Ψυχική Υγεία
EUROKINISSI
Το ΚΕΘΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB).
Τρίτη, 05/03/2024 - 14:43
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 η επιτροπή διαπιστώνει τα εξής:

  • αύξηση στη διαθεσιμότητα ναρκωτικών λόγω της διαδικτυακής τους διακίνησης,
  • κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών λόγω των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων,
  • τις δυσκολίες των Αρχών να παρακολουθούν και να διώκουν τις παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά,
  • τις ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εκστρατείες πρόληψης και βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπεία για τη χρήση ναρκωτικών.

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης, ακόμα μία φορά την ανησυχία για τις επίμονες παγκόσμιες ανισότητες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την κατανάλωση νόμιμων φαρμάκων για τη θεραπεία του πόνου.

Η διαδικτυακή διακίνηση ναρκωτικών

Το μεταβαλλόμενο τοπίο της διαδικτυακής διακίνησης ναρκωτικών δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον έλεγχο των ναρκωτικών, αναφέρει το INCB στην Ετήσια Έκθεσή του. Σύμφωνα με το INCB, η αυξημένη διαθεσιμότητα παράνομων ναρκωτικών στο Διαδίκτυο, η εκμετάλλευση διαδικτυακών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από εγκληματικές ομάδες και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτων από υπερβολική δόση, λόγω της διαδικτυακής παρουσίας της φαιντανύλης και άλλων συνθετικών οπιοειδών, είναι μερικές από τις βασικές δυσκολίες στον έλεγχο των ναρκωτικών την εποχή του Διαδικτύου.

«Μπορούμε να δούμε ότι η διακίνηση ναρκωτικών δεν πραγματοποιείται μόνο στον Σκοτεινό Ιστό. Οι νόμιμες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και από εγκληματίες. Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα και τα προγράμματα του INCB για την πρόληψη και τον εντοπισμό της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Jallal Toufiq, Πρόεδρος του INCB.

Η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών σημαίνει ότι οι διακινητές ναρκωτικών μπορούν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους στο παγκόσμιο κοινό. Διάφορες συμβατικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται ως τοπικές αγορές, και το ακατάλληλο περιεχόμενο είναι ευρέως προσβάσιμο σε παιδιά και εφήβους.

Οι μέθοδοι κρυπτογράφησης, η ανώνυμη περιήγηση στο darknet και τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποφυγή του εντοπισμού, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στη δίωξη αδικημάτων διαδικτυακής διακίνησης. Οι παραβάτες μπορούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές όπου η επιβολή του νόμου είναι λιγότερο εντατική ή οι κυρώσεις ελαφρύτερες ή να εγκατασταθούν σε χώρες στις οποίες μπορούν να αποφύγουν την έκδοση. Η τεράστια κλίμακα της διαδικτυακής δραστηριότητας συνιστά πρόσθετη δυσκολία. Σε μία περίπτωση στη Γαλλία οι διωκτικές αρχές συνέλεξαν περισσότερα από 120 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου από 60.000 κινητά τηλέφωνα.

Η ασφάλεια των ασθενών κινδυνεύει από τα παράνομα φαρμακεία του Διαδικτύου που πωλούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή απευθείας στους καταναλωτές. Είναι αδύνατο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν τα φάρμακα είναι πλαστά, μη εγκεκριμένα ή ακόμα και παράνομα. Το παγκόσμιο εμπόριο παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

NARKOTIKA OHE

Ευκαιρίες για θεραπεία και πρόληψη

Το INCB θεωρεί ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν ευκαιρίες για την πρόληψη της μη ιατρικής χρήσης ναρκωτικών, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλάβες που συνεπάγεται η χρήση ναρκωτικών και για την υποστήριξη εκστρατειών για τη δημόσια υγεία. Οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διεξαγωγή εκστρατειών πρόληψης της χρήσης ουσιών, ιδίως στους νέους.

Η τηλεϊατρική και τα φαρμακεία του Διαδικτύου θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα, να βοηθήσουν στην προσέγγιση ασθενών με πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών και να παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες σε περισσότερα άτομα. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών και για τη δημοσιοποίηση προειδοποιήσεων για νοθευμένα ναρκωτικά, οι οποίες θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Η διεθνής συνεργασία

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας των διαδικτυακών πλατφορμών καθιστά τις συλλογικές προσπάθειες ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό νέων απειλών και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών απαντήσεων. Το INCB ενθαρρύνει την εθελοντική συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και διαδικτυακών βιομηχανιών στον τομέα αυτόν. Προτρέπει, επίσης, στην αξιοποίηση προγραμμάτων του, όπως το GRIDS, για τον εντοπισμό και την κατάσχεση ναρκωτικών, καθώς και για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων.

Οι εξελίξεις ανά τον κόσμο

Στο Αφγανιστάν η παράνομη καλλιέργεια παπαρούνας και η παραγωγή ηρωίνης μειώθηκαν δραστικά. Το INCB λέει ότι πρέπει να προσφερθούν εναλλακτικά μέσα επιβίωσης στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν άλλες πηγές εισοδήματος.

Η κρίση των οπιοειδών συνεχίζει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Βόρεια Αμερική, καθώς ο αριθμός των θανάτων που αφορούσαν συνθετικά οπιοειδή εκτός από μεθαδόνη συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας τους 70.000 το 2021.

Οι οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη λεκάνη του Αμαζονίου σε παράνομες εξορύξεις, παράνομη υλοτομία και διακίνηση άγριων ζώων.

Επίπεδα ρεκόρ παράνομης καλλιέργειας θάμνων κόκας καταγράφηκαν στην Κολομβία και το Περού, αυξημένα κατά 13% και 18% αντίστοιχα. Οι κατασχέσεις κοκαΐνης έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2021 στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, μια σημαντική περιοχή διέλευσης για την κοκαΐνη.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν να ρυθμίζουν νομοθετικά τις αγορές μη ιατρικής κάνναβης. Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν φαίνεται να συνάδουν με τις συμβάσεις ελέγχου των ναρκωτικών.

Η Νότια Ασία φαίνεται ότι γίνεται όλο και περισσότερο στόχος διακίνησης μεθαμφεταμίνης που παρασκευάζεται παράνομα στο Αφγανιστάν, προς την Ευρώπη και την Ωκεανία.

Τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού έχουν μετατραπεί από τόπους αποκλειστικής διέλευσης κατά μήκος των οδών διακίνησης ναρκωτικών σε αγορές προορισμού για συνθετικά ναρκωτικά. Αυτό δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες για τις κοινότητες και τα συστήματα δημόσιας υγείας τους.

Διαφορές στην πρόσβαση σε φάρμακα για τη θεραπεία

Σε πολλά μέρη του κόσμου δεν υπάρχει αρκετή οικονομικά προσιτή μορφίνη διαθέσιμη, για να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες. Αυτές οι επίμονες παγκόσμιες ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στα οπιοειδή αναλγητικά για τη θεραπεία του πόνου δεν οφείλονται στην έλλειψη πρώτων υλών των∙ μάλλον πρέπει εν μέρει να αποδοθούν σε ανακριβείς εκτιμήσεις των πραγματικών ιατρικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού. Τα επίπεδα κατανάλωσης ανακουφιστικών φαρμάκων παραμένουν υψηλότερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Το 2023 ήταν μεγάλες οι ανάγκες για φάρμακα που περιέχουν διεθνώς ελεγχόμενες ουσίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις εμπόλεμες συγκρούσεις. Το INCB προτρέπει τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν απλουστευμένες διαδικασίες ελέγχου σε τέτοιες συνθήκες, για να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη διαθεσιμότητα αυτών των φαρμάκων.

Στη συνοδευτική Έκθεσή του για τις πρόδρομες ουσίες το INCB συνιστά να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο συνολικά 16 πρόδρομες ουσίες διεγερτικών τύπου αμφεταμίνης. Δύο πρόδρομες ουσίες της φαιντανύλης έχουν επίσης αξιολογηθεί και συσταθεί για διεθνή έλεγχο από το INCB, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το INCB ανησυχεί, επίσης, για την έλλειψη ελέγχων και επιθεωρήσεων σε ορισμένες ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και προτρέπει για τη λήψη μέτρων.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/03/2024 - 14:45
  • ΚΕΘΕΑ
  • ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
  • ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο έλεος των ψυχικών νοσημάτων οι νέοι Βρετανοί - Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας
Στο έλεος των ψυχικών νοσημάτων οι νέοι Βρετανοί - Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας 28 Φεβρουαρίου 2024
ΕΠΙΨΥ: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα για την επιθετικότητα και το bullying στους εφήβους 06 Μαρτίου 2024
ΕΠΙΨΥ: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα για την επιθετικότητα και το bullying στους εφήβους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλία: Ανάκληση 260.000 προφυλακτικών – Είναι τρύπια ή σπάνε εύκολα κατά την επαφή
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 09:00

Γαλλία: Ανάκληση 260.000 προφυλακτικών – Είναι τρύπια ή σπάνε εύκολα κατά την επαφή

Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 20:49

Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ

Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19

Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο

Επιστολή διεθνούς φορέα στον Μητσοτάκη και ανησυχία για τις αλλαγές στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης
Ψυχική Υγεία
06/07/2026 - 18:54

Επιστολή διεθνούς φορέα στον Μητσοτάκη και ανησυχία για τις αλλαγές στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης

Ετήσια έκθεση της EUDA για τα ναρκωτικά: Τουλάχιστον 7.600 θάνατοι στην ΕΕ από υπερβολική δόση
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 15:14

Ετήσια έκθεση της EUDA για τα ναρκωτικά: Τουλάχιστον 7.600 θάνατοι στην ΕΕ από υπερβολική δόση

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερβολικής παθητικής χρήσης των οθονών στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
06/05/2026 - 07:52

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερβολικής παθητικής χρήσης των οθονών στην ψυχική υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13
Πως ο εγκέφαλός μας «μαθαίνει» ανάγνωση - Μελέτη εξηγεί γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα με το διάβασμα
Υγεία
26/08/2026 - 18:27
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σήμερα την τιμητική του
Pet
26/08/2026 - 17:31
ΑΜΚΕ Γαληνός: Ιατρικές αποστολές σε πέντε νησιά των Δωδεκανήσων και με κινητή μονάδα αιμοδοσίας
Υγεία
26/08/2026 - 17:06
Ένας θάνατος στην Ολλανδία από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:39
Πολιτική Προστασία: Αυξημένη ετοιμότητα την Πέμπτη για φωτιές σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:24
Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε ο ΠΣΦ
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:02
Παιδικό άσθμα: Πώς συνδέεται με το λίπος στην κοιλιά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
26/08/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο
Pharma Policy
26/08/2026 - 14:44
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Φρανκφούρτη: Θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο από ελονοσία
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 13:47
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος– Τι δείχνει νέα ανασκόπηση
Υγεία
26/08/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30
Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία
Fitness
26/08/2026 - 10:30
Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23
Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo