ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Σύμφωνα με μελέτη του 2023, περισσότερες από 9 εκατομμύρια Αμερικανίδες άνω των 40 ετών αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, είτε για πρώτη φορά στη ζωή τους, είτε βιώνοντας αναβίωση μιας κατάστασης που είχαν αντιμετωπίσει σε νεαρότερη ηλικία.
Παρασκευή, 14/03/2025 - 15:57
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Κατά την Rebecca Lester, ανθρωπολόγο και θεραπεύτρια διατροφικών διαταραχών, συχνά οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έρχονται αντιμέτωπες με διατροφικές διαταραχές, μένουν χωρίς διάγνωση του προβλήματος με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

«Δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει»

«Κανείς δεν περιμένει από μια ενήλικη γυναίκα στα 40 της να αντιμετωπίζει μια διατροφική διαταραχή. Αυτές είναι για εφήβους, σωστά; Λοιπόν, μάντεψε - μου συνέβη». Η Alexa, μια 44χρονη κτηματομεσίτρια, ήρθε αντιμέτωπη σε μεγαλύτερη ηλικία με την βουλιμία. «Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε για πολύ καιρό», λέει μιλώντας στην Rebecca Lester. «Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι μια διατροφική διαταραχή».

Τι λένε οι αριθμοί

Τα ποσοστά διατροφικών διαταραχών στις γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 13% των Αμερικανίδων άνω των 50 ετών έχουν συμπτώματα κάποιας διατροφικής διαταραχής, και το νούμερο αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ποσοστό γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 71% των γυναικών ηλικίας 30 έως 74 ετών ήθελαν να είναι πιο αδύνατες, αν και το 73% από αυτές είχαν κλινικά φυσιολογικό βάρος για το ύψος και την ηλικία τους.
Η έρευνα δείχνει ότι αν και η ανορεξία, μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον σοβαρό περιορισμό των θερμίδων γίνεται λιγότερο συχνή μετά την ηλικία των 26 ετών, η βουλιμία, όταν δηλαδή οι ασθενείς τρώνε και στη συνέχεια αποβάλουν το φαγητό, φτάνει στο αποκορύφωμά της μέχρι την ηλικία των 47 ετών.

Τα κενά στη θεραπεία

Παρά τον επιπολασμό των διατροφικών διαταραχών σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η πιθανότητα πολλές από αυτές να μην λάβουν ποτέ την κατάλληλη θεραπεία είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο.

Στην πραγματικότητα, τα κραυγαλέα συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί εύκολα να αγνοηθούν σε αυτές τις ηλικίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Janelle, μια 52χρονη δασκάλα η οποία παλεύει με την ανορεξία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επειδή είναι μικροκαμωμένη, κανένας επαγγελματίας υγείας δεν προβληματίστηκε από το παρουσιαστικό της.
«Ο γιατρός μου μού είπε ότι δεν θα μπορούσα να έχω διατροφική διαταραχή επειδή είμαι πολύ μεγάλη», εξομολογείται η Janelle και προσθέτει: «Ξέρω ότι είμαι ανορεξική. Ήμουν ως έφηβη, οπότε ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό. Ο γιατρός μου είπε απλώς ότι θα έπρεπε να θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί πολλές γυναίκες στην ηλικία μου παίρνουν πολύ βάρος».

Η απάντηση αυτού του γιατρού είναι χαρακτηριστική του προβληματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διατροφικές διαταραχές, τουλάχιστον στις Η.Π.Α. Αν και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση των ασθενών, οι περισσότεροι γιατροί, ακόμη και ψυχίατροι, ελάχιστα τα χρησιμοποιούν. Έτσι συχνά μεσήλικες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Πέρα από τα στερεότυπα

Συχνά οι διατροφικές διαταραχές επικεντρώνονται σε πράγματα που υποτίθεται ότι ενδιαφέρουν τις νεαρές γυναίκες. Δηλαδή, να είσαι αδύνατη και άρα ελκυστική. Είναι μια στερεοτυπική άποψη με ρίζες στις κοινωνικές αντιλήψεις του 19ου και του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με αυτή την θεώρηση, οι μεσήλικες γυναίκες καθώς απομακρύνονται από το σεξουαλικό παιχνίδι, αποκτούν μια θεωρούμενη ανοσία σε ασθένειες που εστιάζουν στην εμφάνιση.

Αυτή η αντίληψη για τις διατροφικές διαταραχές δεν είναι μόνο λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη, επειδή οι κλινικοί γιατροί συχνά δεν διαγιγνώσκουν το πρόβλημα ακριβώς επειδή μένουν προσκολλημένοι σε τέτοια στερεότυπα.

Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές διαταραχές είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις που προκύπτουν από μια σύγκλιση γενετικής προδιάθεσης, ψυχολογικών παραγόντων, οικογενειακού περιβάλλοντος, γεγονότων και πολιτιστικών αξιών. Και επηρεάζουν άτομα όλων των φύλων, των σεξουαλικών προσανατολισμών και φυλών, σε όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα και σε κάθε ηλικία.

Αν και η επιθυμία για αδύνατο σώμα είναι συχνά το πιο προφανές χαρακτηριστικό αυτών των καταστάσεων σύμφωνα με την Rebecca Lester, 30 χρόνια έρευνάς πάνω σε αυτό το θέμα την έχουν πείσει ότι αυτές οι ασθένειες είναι στην πραγματικότητα μια απελπισμένη προσπάθεια των ασθενών προκειμένου να αισθανθούν ότι αξίζει να ζουν.

Η ανησυχία για το σώμα, συχνά αντανακλά μια πολύ βαθύτερη υπαρξιακή κρίση που μπορεί να προκύψει σε περιόδους που η ταυτότητα ενός ατόμου αλλάζει παράλληλα με βιολογικές αλλαγές. Μια από αυτές τις περιόδους είναι η εφηβεία. Μια άλλη, η μέση ηλικία.

Αναζήτηση ταυτότητας

Εξωτερικά, οι διατροφικές διαταραχές στη μέση ηλικία μοιάζουν πολύ με τις διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Αλλά οι ανησυχίες για το σώμα και τα διλήμματα ταυτότητας που σχετίζονται με τη μέση ηλικία είναι διαφορετικά από εκείνα που συνήθως καταγράφονται σε ασθενείς εφηβικής ηλικίας ή νεαρούς ενήλικες.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται ενώ το σώμα τους δεν αντιδρά όπως παλιά.
Ζητήματα που σχετίζονται με τον θάνατο αλλά και το νόημα της ζωής έρχονται στο προσκήνιο. Επίσης, είναι συχνά μια περίοδος αλλαγής δυναμικής μέσα στις οικογένειες. Για όσους έχουν παιδιά, είναι συνήθως η εποχή που αυτά γίνονται πιο ανεξάρτητα ή φεύγουν από το σπίτι. Επιπλέον σε αυτή την χρονική στιγμή ξεκινούν να προκύπτουν και ζητήματα φροντίδας ηλικιωμένων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η πίεση να παραμείνουν φρέσκες και σε φόρμα παρά τη βιολογική γήρανση είναι μνημειώδης. Η δημοτικότητα θεραπειών σε αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτική.

«Υποτίθεται ότι θα φαινόμαστε 30 για πάντα», λέει η Shelly, μια 51χρονη επαγγελματίας μάρκετινγκ που παλεύει με την ανορεξία.

Γυναίκες στην κοινωνική αρένα

Παρά την πρόοδο στην ισότητα των φύλων, η κοινωνική αξία των γυναικών στη σύγχρονη δυτική κουλτούρα εξακολουθεί να καθορίζεται δυσανάλογα από την εμφάνιση και τις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές ικανότητες.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η εμφάνιση και η νεότητα βρίσκονται τελικά στο επίκεντρο της υπαρξιακής δυσφορίας πολλών γυναικών άνω των 40, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια αίσθηση αυταξίας σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τη νεότητα.

«Η κουλτούρα μας δεν εκτιμά τις μεγαλύτερες γυναίκες όπως άλλες κουλτούρες», παρατηρεί η Kaytlin, μια 47χρονη διευθύντρια γραφείου που παλεύει με τη θέματα διατροφής. «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες πρέπει να εκτιμούνται για τη σοφία και την επιρροή τους είναι ξένη για εμάς. Αντίθετα, γινόμαστε αόρατες» προσθέτει η ίδια.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
  • ΒΟΥΛΙΜΙΑ
  • ΑΝΟΡΕΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από την Αγία Παρασκευή ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη
Από την Αγία Παρασκευή ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη 13 Μαρτίου 2025
Εκδήλωση του οργανισμού WeFor για την ψυχική υγεία στην τέχνη και τον αθλητισμό 14 Μαρτίου 2025
Εκδήλωση του οργανισμού WeFor για την ψυχική υγεία στην τέχνη και τον αθλητισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις

Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00

Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση

«Πρώτα οι άλλοι»: Το τίμημα της καταπίεσης στο γυναικείο σώμα
Ψυχική Υγεία
02/04/2026 - 19:52

«Πρώτα οι άλλοι»: Το τίμημα της καταπίεσης στο γυναικείο σώμα

Το προφίλ του ανθρώπου που θέλει να "χιονίζει" το φαγητό με αλάτι
Υγεία
02/04/2026 - 09:00

Το προφίλ του ανθρώπου που θέλει να "χιονίζει" το φαγητό με αλάτι

Εμμηνόπαυση και ρευματικά νοσήματα: Μια σιωπηλή κρίση που απαιτεί άμεση δράση
Patient Talk
01/04/2026 - 22:11

Εμμηνόπαυση και ρευματικά νοσήματα: Μια σιωπηλή κρίση που απαιτεί άμεση δράση

Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας
Υγεία
26/03/2026 - 15:00

Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο ασθενών SMA HELLAS
Επικαιρότητα
25/04/2026 - 00:07
Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο παγκρέατος σε νεαρή ηλικία
Υγεία
24/04/2026 - 22:46
ΙΣΑ: Επίσκεψη του Ιπποκρατικού Σχολείου στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 21:51
Σιάσος: «Το ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ είναι το σπουδαιότερο πρόγραμμα πρόληψης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα»
Υγεία
24/04/2026 - 21:19
Η Κυτισινικλίνη και η αποτελεσματικότητά της στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
24/04/2026 - 20:42
ΕΟΔΥ: Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένας 74χρονος νεκρός στη Ζάκυνθο
Υγεία
24/04/2026 - 19:57
Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»
Pharma Policy
24/04/2026 - 19:31
Η σύγχρονη έρευνα καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο: Αγόρια και κορίτσια γεννιούνται το ίδιο κοινωνικά
Ψυχική Υγεία
24/04/2026 - 18:59
Γονιδιακή θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παιδί με σπάνιο γενετικό νόσημα στο δέρμα του
Υγεία
24/04/2026 - 18:22
Σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη υποβλήθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 17:58
Metropolitan General: Πρώτη εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με το ρομποτικό σύστημα Rosa
Υπηρεσίες Υγείας
24/04/2026 - 17:34
Ικανοποίηση στον ΠΟΥ για τα αποτελέσματα της εκστρατείας του στον παιδικό εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 17:11
Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 16:44
Ερευνητές δημιούργησαν πλαστικό που καταστρέφει τους ιούς με τη ...μέθοδο του Προκρούστη!
Υγεία
24/04/2026 - 16:13
Πανελλήνια έρευνα για τη μεταμόσχευση πνευμόνων και τις εμπειρίες ασθενών και φροντιστών
Patient Talk
24/04/2026 - 15:47
Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1
Υγεία
24/04/2026 - 15:00
Γιατί είναι τελικά καλή ιδέα να πάτε για μπύρα με φίλους μετά τη δουλειά
Διατροφή
24/04/2026 - 14:00
Φαρμακευτική πολιτική: Προβληματισμός για φαρμακευτικές ελλείψεις, επάρκεια της αγοράς και μεταρρυθμίσεις
Pharma Policy
24/04/2026 - 13:00
Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα εισοδήματα από τα μικρότερα αδέρφια τους
Υγεία
24/04/2026 - 12:00
Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους
Pharma News
24/04/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 09:57
Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη
Υγεία
24/04/2026 - 09:00
Διαδραστικό παιχνίδι για την επιχειρηματικότητα που συμπεριλαμβάνει παιδιά με οπτική αναπηρία σχεδίασε το ΠΑΜΑΚ
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 08:11
Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47
ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34
Ικανοποίηση του ΙΣΠ για τη ρύθμιση που αφορά τη στράτευση των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:11
Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27
ΠΟΥ: Έκθεση πεπραγμένων για το 2025 με μετρήσιμο αποτύπωμα παρά την κρίση χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 21:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παρηγορητική και τελική φροντίδα ζωής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 08:19
Η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και καταπολεμά το στρες
Διατροφή
22/04/2026 - 10:00
Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00
Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55
Γιατί κάποιος όταν δει μπισκότα θα φάει τρία μαζεμένα και κάποιος άλλος δεν θα τα αγγίξει καν
Διατροφή
22/04/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo