ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Σύμφωνα με μελέτη του 2023, περισσότερες από 9 εκατομμύρια Αμερικανίδες άνω των 40 ετών αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, είτε για πρώτη φορά στη ζωή τους, είτε βιώνοντας αναβίωση μιας κατάστασης που είχαν αντιμετωπίσει σε νεαρότερη ηλικία.
Παρασκευή, 14/03/2025 - 15:57
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Κατά την Rebecca Lester, ανθρωπολόγο και θεραπεύτρια διατροφικών διαταραχών, συχνά οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έρχονται αντιμέτωπες με διατροφικές διαταραχές, μένουν χωρίς διάγνωση του προβλήματος με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

«Δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει»

«Κανείς δεν περιμένει από μια ενήλικη γυναίκα στα 40 της να αντιμετωπίζει μια διατροφική διαταραχή. Αυτές είναι για εφήβους, σωστά; Λοιπόν, μάντεψε - μου συνέβη». Η Alexa, μια 44χρονη κτηματομεσίτρια, ήρθε αντιμέτωπη σε μεγαλύτερη ηλικία με την βουλιμία. «Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε για πολύ καιρό», λέει μιλώντας στην Rebecca Lester. «Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι μια διατροφική διαταραχή».

Τι λένε οι αριθμοί

Τα ποσοστά διατροφικών διαταραχών στις γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 13% των Αμερικανίδων άνω των 50 ετών έχουν συμπτώματα κάποιας διατροφικής διαταραχής, και το νούμερο αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ποσοστό γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 71% των γυναικών ηλικίας 30 έως 74 ετών ήθελαν να είναι πιο αδύνατες, αν και το 73% από αυτές είχαν κλινικά φυσιολογικό βάρος για το ύψος και την ηλικία τους.
Η έρευνα δείχνει ότι αν και η ανορεξία, μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον σοβαρό περιορισμό των θερμίδων γίνεται λιγότερο συχνή μετά την ηλικία των 26 ετών, η βουλιμία, όταν δηλαδή οι ασθενείς τρώνε και στη συνέχεια αποβάλουν το φαγητό, φτάνει στο αποκορύφωμά της μέχρι την ηλικία των 47 ετών.

Τα κενά στη θεραπεία

Παρά τον επιπολασμό των διατροφικών διαταραχών σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η πιθανότητα πολλές από αυτές να μην λάβουν ποτέ την κατάλληλη θεραπεία είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο.

Στην πραγματικότητα, τα κραυγαλέα συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί εύκολα να αγνοηθούν σε αυτές τις ηλικίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Janelle, μια 52χρονη δασκάλα η οποία παλεύει με την ανορεξία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επειδή είναι μικροκαμωμένη, κανένας επαγγελματίας υγείας δεν προβληματίστηκε από το παρουσιαστικό της.
«Ο γιατρός μου μού είπε ότι δεν θα μπορούσα να έχω διατροφική διαταραχή επειδή είμαι πολύ μεγάλη», εξομολογείται η Janelle και προσθέτει: «Ξέρω ότι είμαι ανορεξική. Ήμουν ως έφηβη, οπότε ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό. Ο γιατρός μου είπε απλώς ότι θα έπρεπε να θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί πολλές γυναίκες στην ηλικία μου παίρνουν πολύ βάρος».

Η απάντηση αυτού του γιατρού είναι χαρακτηριστική του προβληματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διατροφικές διαταραχές, τουλάχιστον στις Η.Π.Α. Αν και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση των ασθενών, οι περισσότεροι γιατροί, ακόμη και ψυχίατροι, ελάχιστα τα χρησιμοποιούν. Έτσι συχνά μεσήλικες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Πέρα από τα στερεότυπα

Συχνά οι διατροφικές διαταραχές επικεντρώνονται σε πράγματα που υποτίθεται ότι ενδιαφέρουν τις νεαρές γυναίκες. Δηλαδή, να είσαι αδύνατη και άρα ελκυστική. Είναι μια στερεοτυπική άποψη με ρίζες στις κοινωνικές αντιλήψεις του 19ου και του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με αυτή την θεώρηση, οι μεσήλικες γυναίκες καθώς απομακρύνονται από το σεξουαλικό παιχνίδι, αποκτούν μια θεωρούμενη ανοσία σε ασθένειες που εστιάζουν στην εμφάνιση.

Αυτή η αντίληψη για τις διατροφικές διαταραχές δεν είναι μόνο λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη, επειδή οι κλινικοί γιατροί συχνά δεν διαγιγνώσκουν το πρόβλημα ακριβώς επειδή μένουν προσκολλημένοι σε τέτοια στερεότυπα.

Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές διαταραχές είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις που προκύπτουν από μια σύγκλιση γενετικής προδιάθεσης, ψυχολογικών παραγόντων, οικογενειακού περιβάλλοντος, γεγονότων και πολιτιστικών αξιών. Και επηρεάζουν άτομα όλων των φύλων, των σεξουαλικών προσανατολισμών και φυλών, σε όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα και σε κάθε ηλικία.

Αν και η επιθυμία για αδύνατο σώμα είναι συχνά το πιο προφανές χαρακτηριστικό αυτών των καταστάσεων σύμφωνα με την Rebecca Lester, 30 χρόνια έρευνάς πάνω σε αυτό το θέμα την έχουν πείσει ότι αυτές οι ασθένειες είναι στην πραγματικότητα μια απελπισμένη προσπάθεια των ασθενών προκειμένου να αισθανθούν ότι αξίζει να ζουν.

Η ανησυχία για το σώμα, συχνά αντανακλά μια πολύ βαθύτερη υπαρξιακή κρίση που μπορεί να προκύψει σε περιόδους που η ταυτότητα ενός ατόμου αλλάζει παράλληλα με βιολογικές αλλαγές. Μια από αυτές τις περιόδους είναι η εφηβεία. Μια άλλη, η μέση ηλικία.

Αναζήτηση ταυτότητας

Εξωτερικά, οι διατροφικές διαταραχές στη μέση ηλικία μοιάζουν πολύ με τις διατροφικές διαταραχές σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Αλλά οι ανησυχίες για το σώμα και τα διλήμματα ταυτότητας που σχετίζονται με τη μέση ηλικία είναι διαφορετικά από εκείνα που συνήθως καταγράφονται σε ασθενείς εφηβικής ηλικίας ή νεαρούς ενήλικες.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται ενώ το σώμα τους δεν αντιδρά όπως παλιά.
Ζητήματα που σχετίζονται με τον θάνατο αλλά και το νόημα της ζωής έρχονται στο προσκήνιο. Επίσης, είναι συχνά μια περίοδος αλλαγής δυναμικής μέσα στις οικογένειες. Για όσους έχουν παιδιά, είναι συνήθως η εποχή που αυτά γίνονται πιο ανεξάρτητα ή φεύγουν από το σπίτι. Επιπλέον σε αυτή την χρονική στιγμή ξεκινούν να προκύπτουν και ζητήματα φροντίδας ηλικιωμένων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η πίεση να παραμείνουν φρέσκες και σε φόρμα παρά τη βιολογική γήρανση είναι μνημειώδης. Η δημοτικότητα θεραπειών σε αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτική.

«Υποτίθεται ότι θα φαινόμαστε 30 για πάντα», λέει η Shelly, μια 51χρονη επαγγελματίας μάρκετινγκ που παλεύει με την ανορεξία.

Γυναίκες στην κοινωνική αρένα

Παρά την πρόοδο στην ισότητα των φύλων, η κοινωνική αξία των γυναικών στη σύγχρονη δυτική κουλτούρα εξακολουθεί να καθορίζεται δυσανάλογα από την εμφάνιση και τις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές ικανότητες.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η εμφάνιση και η νεότητα βρίσκονται τελικά στο επίκεντρο της υπαρξιακής δυσφορίας πολλών γυναικών άνω των 40, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια αίσθηση αυταξίας σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τη νεότητα.

«Η κουλτούρα μας δεν εκτιμά τις μεγαλύτερες γυναίκες όπως άλλες κουλτούρες», παρατηρεί η Kaytlin, μια 47χρονη διευθύντρια γραφείου που παλεύει με τη θέματα διατροφής. «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες πρέπει να εκτιμούνται για τη σοφία και την επιρροή τους είναι ξένη για εμάς. Αντίθετα, γινόμαστε αόρατες» προσθέτει η ίδια.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
  • ΒΟΥΛΙΜΙΑ
  • ΑΝΟΡΕΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από την Αγία Παρασκευή ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη
Από την Αγία Παρασκευή ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη 13 Μαρτίου 2025
Εκδήλωση του οργανισμού WeFor για την ψυχική υγεία στην τέχνη και τον αθλητισμό 14 Μαρτίου 2025
Εκδήλωση του οργανισμού WeFor για την ψυχική υγεία στην τέχνη και τον αθλητισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ανώνυμες "μητέρες" της Ιατρικής και γιατί καταδικάστηκαν στην αφάνεια
Health Talk
16/02/2026 - 09:00

Οι ανώνυμες "μητέρες" της Ιατρικής και γιατί καταδικάστηκαν στην αφάνεια

Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02

Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους

Έκκληση του ΟΗΕ για άμεση δράση κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 15:49

Έκκληση του ΟΗΕ για άμεση δράση κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Το μοριακό προφίλ του όγκου «κλειδί» για την επικουρική θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου
Health Talk
08/02/2026 - 14:17

Το μοριακό προφίλ του όγκου «κλειδί» για την επικουρική θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου

Αυτισμός: Νέα δεδομένα για την εκδήλωση του στα δύο φύλα
Υγεία
05/02/2026 - 08:57

Αυτισμός: Νέα δεδομένα για την εκδήλωση του στα δύο φύλα

Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37

Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01
ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μονοκλωνικό αντίσωμα για την αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Pharma News
19/02/2026 - 19:02
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας: «Τα ΤΕΠ που εγκαινιάστηκαν έχουν πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές»
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 18:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 19 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 10:43
Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στο στόλο του ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης διασωστών
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:00
Ένταση στο Γενικό Κρατικό - Γεωργιάδης: "Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα"
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:40
Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34
Η παράξενη μόδα του χυμού μπρόκολου που σαρώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Διατροφή
19/02/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo