ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την Αγία Παρασκευή ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη

Ψυχική Υγεία
INTIME
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής η πρώτη ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο της πρωτοποριακής καμπάνιας της Περιφέρειας Αττικής, με τίτλο «Ψυχή μου», που περιλαμβάνει σειρά προληπτικών δράσεων για την ψυχική υγεία.
Πέμπτη, 13/03/2025 - 20:19
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στην καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού, συμμετείχαν σε έναν ανοικτό διάλογο γύρω από θέματα ψυχικής υγείας, στέλνοντας το μήνυμα ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα, η κατάθλιψη μπορεί να νικηθεί.

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τη βούληση της Περιφέρειας να πρωτοστατήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αξιοποιώντας 18,3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τη στήριξη 42 δομών ψυχικής υγείας, που θα ωφελήσουν περίπου 12,5 χιλιάδες πολίτες. «Υποχρέωσή μας είναι η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες για όλους τους συμπολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η νέα δράση θα εξελιχθεί στους επόμενους μήνες, απολύτως δωρεάν για όλους. «Σπάμε τα ταμπού. Διώχνουμε το στίγμα. Στέλνουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι μόνος», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει τη λειτουργία Κέντρων Ημέρας, καθώς και άλλες υπηρεσίες, όπως κινητές μονάδες και κέντρα για ασθενείς με Alzheimer, κατ΄οίκον αρωγή σε ασθενείς και τις οικογένειές τους, μονάδες έγκαιρης επέμβασης και πρόληψης, αλλά και ειδικές υπηρεσίες για νέους. «Συνεχίζουμε αταλάντευτα, με κίνητρο, στόχο και άξονα τον άνθρωπο. Γι' αυτό μιλάμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία! Προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα ότι οι συμπολίτες μας με ψυχικά προβλήματα θα σπάσουν τα δεσμά που τους κρατούν απομονωμένους από το κοινωνικό σύνολο» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

HMERIDA 5

Συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ψυχίατρος, Δρ. Θάνος Ασκητής, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι ημερίδες «δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή προσέγγιση, αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια να φέρουμε στο προσκήνιο, στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας». Όπως σημείωσε, «στόχος μας είναι να καταρρίψουμε το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική νόσο, να ενημερώσουμε το κοινό και, κυρίως, να προσφέρουμε στήριξη και λύσεις σε όλους, όσοι νιώθουν μόνοι μέσα σε αυτή τη μάχη. Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας υγείας και οφείλουμε να την προστατεύουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να γίνουν κοινωνοί ενός μηνύματος αισιοδοξίας και αλληλεγγύης: ‘Δεν είσαι μόνος, αλλά ούτε και ο μόνος. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά'».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την επιλογή του δήμου του για την έναρξη των ημερίδων, οι οποίες όπως τόνισε αγγίζουν «ένα θέμα τόσο σημαντικό, όπως είναι οι τρόποι ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης, μιας σύγχρονης μάστιγας που αγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους γύρω μας. Ως Δήμος Αγίας Παρασκευής, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες. Γι' αυτό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, υλοποιούμε δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην πρόληψη, την ενημέρωση και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

HMERIDA 1

Στην ενημερωτική ημερίδα συμμετείχε και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος έχει μιλήσει ανοικτά για τη μάχη που ο ίδιος έδωσε και κέρδισε με το «τέρας» της κατάθλιψης, όπως το έχει αποκαλέσει. «Σε καιρούς απόλυτης προσωπικής επιτυχίας ήμουν ένας άνθρωπος δυστυχισμένος, που δεν πήγα ποτέ σε κάποιον ειδικό. Ο φόβος του στίγματος μου έκοψε δέκα χρόνια από τη ζωή μου», σημείωσε ο κ. Μαλέλης, αναφέροντας ότι μετά την έναρξη της ψυχοθεραπείας «η ζωή μου άρχισε να καλυτερεύει, για αυτό τώρα που έγινα καλά θα το κάνω σκοπό της ζωής μου να βοηθήσω τον συνάνθρωπο μου. Όλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη - οι δομές της Περιφέρειας που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, είναι ένα τεράστιο έργο, είναι οι γέφυρες της ψυχής μας».

HMERIDA 6

Η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Έλσα Δημοπούλου, αφού αναφέρθηκε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ για την ευρεία εξάπλωση των ψυχικών νοσημάτων στη σύγχρονη εποχή, εστίασε στην νεανική κατάθλιψη, καθώς όπως είπε «εκτιμάται πως ένας στους πέντε εφήβους βιώνει κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής». Η κυρία Δημοπούλου ανέλυσε εκτενώς τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στην καθημερινότητα των παιδιών, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο των γονέων, και πρόσθεσε ότι η ψυχοθεραπεία, όπως και η εικαστική θεραπεία βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τη σχέση με τον εαυτό τους.

Ημερίδες ε κάθε γωνιά της Αττικής

Η χθεσινή ενημερωτική ημερίδα ήταν η πρώτη από τις συνολικά οκτώ που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Αττικής σε ισάριθμους Δήμους του Λεκανοπεδίου το επόμενο διάστημα. Ακολουθούν:

  • Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 19:00, Δήμος Πειραιά (Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά)
  • Παρασκευή 4 Απριλίου στις 18:00, Δήμος Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου)
  • Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 18:30, Δήμος Μεγαρέων (Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο)
  • Τρίτη 6 Μαΐου, στις 18:30, Δήμος Περιστερίου (Αμφιθέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου)
  • Παρασκευή 9 Μαΐου στις 18:30, Δήμος Λαυρίου (Πολιτιστικό Κέντρο Κερατέας)
  • Παρασκευή 23 Μαΐου στις 18:30, Δήμος Γλυφάδας (Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη») και
  • Δευτέρα 26 Μαΐου στις 19:00, Δήμος Περάματος (Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Περάματος)

HMERIDA 3

Η υλοποίηση του προγράμματος

Υπενθυμίζεται ότι η καμπάνια της Περιφέρειας Αττικής υλοποιείται με τη συνδρομή του «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Αττικής - Social Network Αττική» και τους πόρους του ΕΚΤ+ του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021 - 2027.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο με τρεις βασικούς άξονες, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης - πέρα από τις ενημερωτικές ημερίδες - μία μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια με έξι θεματικά βίντεο, καθώς και η επιμόρφωση των στελεχών των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς και άλλων συγχρηματοδοτούμενων δομών, όπως κέντρα κοινότητας, δομές αστέγων, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών κ.α.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος είναι οι ημερίδες κοινωνικής ευαισθητοποίησης να επεκταθούν και στους 66 Δήμους της Αττικής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δρομολογήσει πρόσθετες παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και δικαιούχους τα κατά περίπτωση αρμόδια νομικά πρόσωπα του Υπουργείου Υγείας.

HMERIDA 4

Στην πρώτη ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλάρη, Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μπάμπης Σιάτρας και Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο ψυχίατρος και πρώην Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Σελίμης, η Ειδική Γραμματέας Έλενα Ράπτη, η Γενική Διευθύντρια της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» Έφη Φιλιοπούλου, ο Διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Χαλκιάς, περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε στη συνομωσιολογία
Όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε στη συνομωσιολογία 13 Μαρτίου 2025
Γιατί οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές 14 Μαρτίου 2025
Γιατί οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36

Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα

Προληπτική αμφοτερόπλευρη σαλπιγγεκτομή: Νέα στρατηγική μείωσης του κινδύνου καρκίνου ωοθηκών
Υγεία
05/02/2026 - 14:00

Προληπτική αμφοτερόπλευρη σαλπιγγεκτομή: Νέα στρατηγική μείωσης του κινδύνου καρκίνου ωοθηκών

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη
Υγεία
04/02/2026 - 09:00

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη

ΕΜΕΔΙΠ: Νέα επιστημονικά δεδομένα για το διαβητικό πόδι - Κλειδί η πρόληψη κατά των ακρωτηριασμών
Health Talk
03/02/2026 - 19:53

ΕΜΕΔΙΠ: Νέα επιστημονικά δεδομένα για το διαβητικό πόδι - Κλειδί η πρόληψη κατά των ακρωτηριασμών

Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες
Υγεία
29/01/2026 - 09:00

Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες

Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής
Ψυχική Υγεία
28/01/2026 - 09:00

Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17
Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
ΠΦΣ: «Θα διατίθενται 66.000 συνταγές ΦΥΚ μηνιαίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία»
Pharma Policy
05/02/2026 - 20:02
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης σε φάρμακα στην Πελοπόννησο
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 19:46
Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ: «Απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας το σποτ του ΕΟΠΑΕ»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 19:27
Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04
Η ΟΕΝΓΕ συγχαίρει τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Χίου για την περίθαλψη των τραυματιών
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης από Πάτρα: «Μία πραγματική υγειονομική κρίση στην πόλη έλαβε σήμερα τέλος»
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 21:26
Ευρωπαϊκή πατέντα σε συμπλήρωμα διατροφής της UNI-PHARMA για ασθενείς με λιπώδες ήπαρ
Pharma News
03/02/2026 - 20:59
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Γιατί οι επιστήμονες τα συγκρίνουν πλέον με τα τσιγάρα
Διατροφή
04/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Σε περίοδο αναταράξεων η φαρμακευτική αγορά – Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΟΦ
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 11:51
Συνδυασμός τροφών: Ποιοι σαμποτάρουν και ποιοι ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών
Διατροφή
04/02/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo