ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την Αγία Παρασκευή ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη

Ψυχική Υγεία
INTIME
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής η πρώτη ημερίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο της πρωτοποριακής καμπάνιας της Περιφέρειας Αττικής, με τίτλο «Ψυχή μου», που περιλαμβάνει σειρά προληπτικών δράσεων για την ψυχική υγεία.
Πέμπτη, 13/03/2025 - 20:19
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στην καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού, συμμετείχαν σε έναν ανοικτό διάλογο γύρω από θέματα ψυχικής υγείας, στέλνοντας το μήνυμα ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα, η κατάθλιψη μπορεί να νικηθεί.

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τη βούληση της Περιφέρειας να πρωτοστατήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αξιοποιώντας 18,3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τη στήριξη 42 δομών ψυχικής υγείας, που θα ωφελήσουν περίπου 12,5 χιλιάδες πολίτες. «Υποχρέωσή μας είναι η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες για όλους τους συμπολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η νέα δράση θα εξελιχθεί στους επόμενους μήνες, απολύτως δωρεάν για όλους. «Σπάμε τα ταμπού. Διώχνουμε το στίγμα. Στέλνουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι μόνος», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει τη λειτουργία Κέντρων Ημέρας, καθώς και άλλες υπηρεσίες, όπως κινητές μονάδες και κέντρα για ασθενείς με Alzheimer, κατ΄οίκον αρωγή σε ασθενείς και τις οικογένειές τους, μονάδες έγκαιρης επέμβασης και πρόληψης, αλλά και ειδικές υπηρεσίες για νέους. «Συνεχίζουμε αταλάντευτα, με κίνητρο, στόχο και άξονα τον άνθρωπο. Γι' αυτό μιλάμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία! Προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα ότι οι συμπολίτες μας με ψυχικά προβλήματα θα σπάσουν τα δεσμά που τους κρατούν απομονωμένους από το κοινωνικό σύνολο» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

HMERIDA 5

Συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ψυχίατρος, Δρ. Θάνος Ασκητής, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι ημερίδες «δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή προσέγγιση, αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια να φέρουμε στο προσκήνιο, στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας». Όπως σημείωσε, «στόχος μας είναι να καταρρίψουμε το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική νόσο, να ενημερώσουμε το κοινό και, κυρίως, να προσφέρουμε στήριξη και λύσεις σε όλους, όσοι νιώθουν μόνοι μέσα σε αυτή τη μάχη. Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας υγείας και οφείλουμε να την προστατεύουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να γίνουν κοινωνοί ενός μηνύματος αισιοδοξίας και αλληλεγγύης: ‘Δεν είσαι μόνος, αλλά ούτε και ο μόνος. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά'».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την επιλογή του δήμου του για την έναρξη των ημερίδων, οι οποίες όπως τόνισε αγγίζουν «ένα θέμα τόσο σημαντικό, όπως είναι οι τρόποι ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης, μιας σύγχρονης μάστιγας που αγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους γύρω μας. Ως Δήμος Αγίας Παρασκευής, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες. Γι' αυτό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, υλοποιούμε δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην πρόληψη, την ενημέρωση και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

HMERIDA 1

Στην ενημερωτική ημερίδα συμμετείχε και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος έχει μιλήσει ανοικτά για τη μάχη που ο ίδιος έδωσε και κέρδισε με το «τέρας» της κατάθλιψης, όπως το έχει αποκαλέσει. «Σε καιρούς απόλυτης προσωπικής επιτυχίας ήμουν ένας άνθρωπος δυστυχισμένος, που δεν πήγα ποτέ σε κάποιον ειδικό. Ο φόβος του στίγματος μου έκοψε δέκα χρόνια από τη ζωή μου», σημείωσε ο κ. Μαλέλης, αναφέροντας ότι μετά την έναρξη της ψυχοθεραπείας «η ζωή μου άρχισε να καλυτερεύει, για αυτό τώρα που έγινα καλά θα το κάνω σκοπό της ζωής μου να βοηθήσω τον συνάνθρωπο μου. Όλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη - οι δομές της Περιφέρειας που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, είναι ένα τεράστιο έργο, είναι οι γέφυρες της ψυχής μας».

HMERIDA 6

Η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Έλσα Δημοπούλου, αφού αναφέρθηκε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ για την ευρεία εξάπλωση των ψυχικών νοσημάτων στη σύγχρονη εποχή, εστίασε στην νεανική κατάθλιψη, καθώς όπως είπε «εκτιμάται πως ένας στους πέντε εφήβους βιώνει κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής». Η κυρία Δημοπούλου ανέλυσε εκτενώς τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στην καθημερινότητα των παιδιών, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο των γονέων, και πρόσθεσε ότι η ψυχοθεραπεία, όπως και η εικαστική θεραπεία βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τη σχέση με τον εαυτό τους.

Ημερίδες ε κάθε γωνιά της Αττικής

Η χθεσινή ενημερωτική ημερίδα ήταν η πρώτη από τις συνολικά οκτώ που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Αττικής σε ισάριθμους Δήμους του Λεκανοπεδίου το επόμενο διάστημα. Ακολουθούν:

  • Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 19:00, Δήμος Πειραιά (Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά)
  • Παρασκευή 4 Απριλίου στις 18:00, Δήμος Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου)
  • Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 18:30, Δήμος Μεγαρέων (Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο)
  • Τρίτη 6 Μαΐου, στις 18:30, Δήμος Περιστερίου (Αμφιθέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου)
  • Παρασκευή 9 Μαΐου στις 18:30, Δήμος Λαυρίου (Πολιτιστικό Κέντρο Κερατέας)
  • Παρασκευή 23 Μαΐου στις 18:30, Δήμος Γλυφάδας (Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη») και
  • Δευτέρα 26 Μαΐου στις 19:00, Δήμος Περάματος (Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Περάματος)

HMERIDA 3

Η υλοποίηση του προγράμματος

Υπενθυμίζεται ότι η καμπάνια της Περιφέρειας Αττικής υλοποιείται με τη συνδρομή του «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Αττικής - Social Network Αττική» και τους πόρους του ΕΚΤ+ του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021 - 2027.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο με τρεις βασικούς άξονες, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης - πέρα από τις ενημερωτικές ημερίδες - μία μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια με έξι θεματικά βίντεο, καθώς και η επιμόρφωση των στελεχών των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς και άλλων συγχρηματοδοτούμενων δομών, όπως κέντρα κοινότητας, δομές αστέγων, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών κ.α.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος είναι οι ημερίδες κοινωνικής ευαισθητοποίησης να επεκταθούν και στους 66 Δήμους της Αττικής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δρομολογήσει πρόσθετες παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και δικαιούχους τα κατά περίπτωση αρμόδια νομικά πρόσωπα του Υπουργείου Υγείας.

HMERIDA 4

Στην πρώτη ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την κατάθλιψη, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλάρη, Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μπάμπης Σιάτρας και Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο ψυχίατρος και πρώην Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιάννης Σελίμης, η Ειδική Γραμματέας Έλενα Ράπτη, η Γενική Διευθύντρια της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» Έφη Φιλιοπούλου, ο Διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Χαλκιάς, περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε στη συνομωσιολογία
Όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε στη συνομωσιολογία 13 Μαρτίου 2025
Γιατί οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές 14 Μαρτίου 2025
Γιατί οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά

Γιατροί του Κόσμου και ΔΕΗ σε κοινή δράση για την ενεργό και υγιή γήρανση στην Κοζάνη
Υγεία
20/10/2026 - 17:51

Γιατροί του Κόσμου και ΔΕΗ σε κοινή δράση για την ενεργό και υγιή γήρανση στην Κοζάνη

EnEarth και Πάνθηρες Καβάλας μαζί για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
20/10/2026 - 03:42

EnEarth και Πάνθηρες Καβάλας μαζί για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς η ψυχοθεραπεία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού
Ψυχική Υγεία
20/10/2026 - 15:17

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς η ψυχοθεραπεία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού

Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους
Υγεία
16/10/2026 - 12:01

Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους

Pink Reminder: ΥΓΕΙΑ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR σε κοινή πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2026 - 00:08

Pink Reminder: ΥΓΕΙΑ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR σε κοινή πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Οι ανάγκες φροντίδας πέρα από το ποσοστό αναπηρίας – Τα κενά στην Ελλάδα
Patient Talk
22/10/2026 - 07:27
Ημερίδα για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού
Υγεία
22/10/2026 - 03:49
Πρώτα κρούσμα Έμπολα και στη Νιγηρία - Έντονος ο φόβος για εξάπλωση του ιού στη χώρα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 00:07
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής
Pharma Policy
21/10/2026 - 20:21
Σπλαχνικό λίπος: Ο «κρυφός» παράγοντας που επηρεάζει την καρδιά και τον μεταβολισμό
Health Talk
21/10/2026 - 19:44
5ο Διεθνές Wellbeingr Forum: Ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 18:58
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Τροποποιείται ο πίνακας εξετάσεων βιοδεικτών για διαφορετικούς τύπους καρκίνου με απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 17:38
Οι νέες τεχνολογίες σύμμαχοι ενάντια στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
Health Talk
21/10/2026 - 17:11
Βήμα εξέλιξης για το σωματείο «Καλυψώ» - Διευρύνει τη δράση του σε όλους τους ανθρώπους με δερματικές παθήσεις
Patient Talk
21/10/2026 - 16:47
Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02
Σε κώμα νοσηλεύεται στο Τζάνειο 21χρονη από την Πάρο - Είχε κάνει χρήση άγνωστης ουσίας
Επικαιρότητα
21/10/2026 - 15:39
Η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων στη Βουλγαρία οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 15:23
Άσκηση και υγιές βάρος: Τα δύο «όπλα» μας απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Pharma News
21/10/2026 - 14:53
Με ροζ χρώμα θα φωταγωγηθεί το νοσοκομείο Παπανικολάου στο πλαίσιο δράσεων για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
21/10/2026 - 14:38
Καρκίνος του πνεύμονα: Ουσία από κρεμμύδια και εσπεριδοειδή επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
Υγεία
21/10/2026 - 14:21
Αδυναμίες στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 14:02
Πώς να σταματήσετε να έχετε συνεχώς προβλήματα με τα δόντια σας - Έξι μυστικά για υγιές χαμόγελο
Health Talk
21/10/2026 - 13:18
Καρκίνος του μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και οι νέες θεραπείες
Υγεία
21/10/2026 - 13:04
Χυμός κράνμπερι: Πώς μπορεί να συμβάλει στην προστασία των δοντιών
Υγεία
21/10/2026 - 13:00
Ο αναβαθμισμένος ρόλος των εξετάσεων αίματος στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου
Υγεία
21/10/2026 - 12:00
Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή του AI: Διάγνωση ακόμα και έξι χρόνια νωρίτερα αλλά και "τυφλά σημεία"
Digital Health
21/10/2026 - 11:37
Η απώλεια μόλις 5% του βάρους μετά τα 50 μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία στην καρδιά
Υγεία
21/10/2026 - 11:00
Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ δεν έχει τελικά σκλήρυνση κατά πλάκας - Γιατί είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου
Υγεία
21/10/2026 - 10:00
Γρίπη: Ανησυχία στις ΗΠΑ για νέα μετάλλαξη του H1N1 – Έκκληση για εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
21/10/2026 - 09:00
Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Υγεία
21/10/2026 - 07:28
Μήνας γεμάτος δράσεις για την «Απεριόριστη Ανάσα» ο Σεπτέμβριος - Ο τελικός απολογισμός
Patient Talk
21/10/2026 - 03:41
Νέα δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα
Υγεία
21/10/2026 - 00:06
Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν απλή και αποτελεσματική μέθοδο απομάκρυνσης μικροπλαστικών από το νερό
Διατροφή
20/10/2026 - 22:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Κόπωση συμπόνιας: Γιατί εξαντλούμαστε συναισθηματικά όταν φροντίζουμε συνεχώς τους άλλους
Ψυχική Υγεία
19/10/2026 - 15:00
Σε ποιους φορείς παιδικής φροντίδας και υγείας θα κατευθυνθούν τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου του ΑΝΤ1
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 21:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo