ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι που κρύβει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον - Αναζητώντας τη διέξοδο

Ψυχική Υγεία
PIXABAY
Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται σε τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα. Υπολογίζεται ότι ο ένας στους πέντε ζει το ένα τρίτο της ημέρας του σε χώρους που τον αποθαρρύνουν και του προκαλούν ψυχικά τραύματα.
Πέμπτη, 16/11/2023 - 14:44
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Απορροφούν όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό για δημιουργία και προσφορά και γεμίζουν τον εργαζόμενο με φόβο και στρες. Το χρόνιο άγχος είναι αποδεδειγμένο ότι οδηγεί στην εμφάνιση σοβαρών νόσων, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, αλλά και σε ψυχικές διαταραχές.

Η τοξικότητα μπορεί να προκαλείται από μια ποικιλία λόγων. Από τους πιο συχνούς είναι οι αντιπαλότητες μεταξύ των εργαζομένων ή και των προϊσταμένων τους, ο εκφοβισμός, η έλλειψη σεβασμού και η απουσία αισθήματος ασφάλειας, ο παράλογος φόρτος εργασίας, η λεκτική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση. Αυτές οι συνθήκες εργασίας αφενός έχουν αντίκτυπο στο ανθρώπινο δυναμικό, αφετέρου βλάπτουν την παραγωγικότητα, αφού οι εργαζόμενοι είτε απουσιάζουν συχνά γιατί προσπαθούν να ξεφύγουν από το εχθρικό περιβάλλον, είτε απορροφάται η ενέργειά τους από την προσπάθειά τους να προστατεύσουν την ψυχολογία τους.

Επομένως, θα πρέπει να αναζητούνται διέξοδοι, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, αφού ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον δεν ωφελεί κανέναν.

«Ένα εργασιακό περιβάλλον καθίσταται τοξικό όταν αποτυγχάνει η διοίκηση να προωθήσει την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ενσωμάτωση, ώστε οι εργαζόμενοι να αντιλαμβάνονται ότι τους σέβονται, ότι αναγνωρίζεται η αξία και η καταλυτικής σημασίας συμβολή τους. Η εργασία σε τοξικά περιβάλλοντα αποτελεί τον ισχυρότερο λόγο παραίτησης, ο οποίος θεωρείται σημαντικότερος ακόμα και απ’ ότι το ύψος της αμοιβής που λαμβάνεται για τις υπηρεσίες που προσφέρονται, από την εργασιακή ανασφάλεια ή την έλλειψη αναγνώρισης της απόδοσης», επισημαίνει η Κοινωνική Λειτουργός - Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt Τζένη Κούκουρα.

Βέβαια, ο επιπολασμός των τοξικών χώρων εργασίας διαφέρει αναλόγως του είδους της εργασίας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία [American Psychological Association (APA)] για να ερευνήσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων αναφορικά με την ψυχική τους υγεία διαπίστωσε ότι τα άτομα που απασχολούνται στην εξυπηρέτηση πελατών/ασθενών είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους εργαζόμενους σε γραφεία να χαρακτηρίσουν τον χώρο εργασίας τους ως τοξικό. Οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες, οι εργαζόμενοι σε μη κερδοσκοπικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι ζουν σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Αντιθέτως, όσοι κατείχαν ανώτερα αξιώματα και θέσεις εργασίες δεν ένιωθαν ότι το εργασιακό τους περιβάλλον είναι τοξικό.

Οι επιπτώσεις της εργασίας σε ένα τέτοιο χώρο μπορεί να είναι μακροχρόνιες και επιζήμιες. Το μόνιμο άγχος που βιώνουν προκαλεί μια σειρά βιολογικών αντιδράσεων που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, η αυξημένη παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, μαζί με την νορεπινεφρίνη (η οποία δρα όπως η αδρεναλίνη) μπορεί να γίνει αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων. Άλλες επιπτώσεις του χρόνιου στρες περιλαμβάνουν την αϋπνία, τα προβλήματα μνήμης, την εξάντληση, τους σωματικούς πόνους και την αίσθηση τρόμου.

Η συνειδητοποίηση της κακομεταχείρισης στην εργασία θα πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για την αναζήτηση τρόπων άμυνας.

Και για να γίνει αυτό θα πρέπει:

  • να γίνει γνωστό το πρόβλημα στα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης, με παράθεση στοιχείων της κακοποιητικής συμπεριφοράς, διάκρισης, παρενόχλησης κ.λπ.
  • να οριοθετηθούν όσα ορίζει ο εργαζόμενος, δηλαδή τον εαυτό του, τον χρόνο του και τις επαγγελματικές κατακτήσεις του
  • να υπάρχει αποσύνδεση από την εργασία με τη λήξη του ωραρίου (εκτός εκτάκτων αναγκών)
  • να δημιουργείται χρόνος χαλάρωσης και αποστασιοποίησης στο σπίτι, με την αποφυγή συζητήσεων και αναλύσεων στο οικογενειακό περιβάλλον για τις συνθήκες εργασίας
  • η προσοχή να εστιάζεται σε όσα πραγματικά αξίζουν στη ζωή
  • να υιοθετούνται πρακτικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, και
  • να εξετάζεται η πιθανότητα αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, όταν όλες οι προσπάθειες και πρακτικές δεν στέφονται με επιτυχία.

«Η πιο αποτελεσματική πρακτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι η συμμετοχή σε συμβουλευτικές συνεδρίες. Και αυτό ισχύει τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.
Για τους πρώτους μπορεί να βοηθήσει ώστε να εντοπιστούν οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης του στρες, του φόβου, της ανασφάλειας, του θυμού και εν γένει κάθε ενοχλητικού ή απειλητικού συναισθήματος που μπορεί να πηγάζει από τις συμπεριφορές που βιώνονται σε ένα τοξικό περιβάλλον, καθώς και αποφυγής της επιδείνωσής τους.
Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας δεν αποτελεί το ύστατο βήμα, αλλά το αρχικό, προτού ο εργαζόμενος νιώσει αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης και των συναισθημάτων του. Και αυτό γιατί μπορεί αφενός να μεταδώσει τις γνώσεις του σχετικά με τους τρόπους επικοινωνίας με τους συναδέλφους και προϊσταμένους, ώστε να επέλθει εργασιακή ειρήνη και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που ο εργαζόμενος θα μπορεί να αφοσιωθεί και να προσφέρει. Και αφετέρου να διδάξει τεχνικές διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων που ταλαιπωρούν τον εργαζόμενο.
Στους υπεύθυνους των τμημάτων ανθρωπίνων πόρων, των εργοδοτών, και εν γένει όσων είναι επιφορτισμένοι με θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού η συμβουλευτική μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σεβασμού και ασφάλειας για τους εργαζομένους. Μπορεί να επικοινωνήσει τρόπους υιοθέτησης πρακτικών ισότητας, αποφυγής εκφοβισμού και παρενόχλησης, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία των ανθρώπων που απασχολούνται, αφού η ικανοποίηση και η άριστη ψυχολογία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή πορεία της επιχείρησης.
Για όσους δε, ο φόρτος εργασίας αποτελεί εμπόδιο για την προσθήκη άλλης μιας υποχρέωσης στο πρόγραμμά τους, υπάρχει η επιλογή των διαδικτυακών συνεδριών, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, χωρίς να υπολείπονται σε αποτελεσματικότητα. Μελέτη έχει δείξει ότι σχεδόν δύο στους τρείς την προτιμούν. Μέσω αυτών οι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν διέξοδο από τα προβλήματα που προκύπτουν σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον και οι προϊστάμενοι/εργοδότες να μάθουν πώς να εντοπίζουν, να βοηθούν και να υποστηρίζουν τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν από επιδείνωση της υγείας τους, ψυχικής και σωματικής», καταλήγει η κυρία Κούκουρα.

  • ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μοναξιά: Η νέα «πανδημία» κατά τον ΠΟΥ - Οι κίνδυνοι για τη σωματική και ψυχική υγεία
Μοναξιά: Η νέα «πανδημία» κατά τον ΠΟΥ - Οι κίνδυνοι για τη σωματική και ψυχική υγεία 16 Νοεμβρίου 2023
Το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών 17 Νοεμβρίου 2023
Το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
04/12/2023 - 15:11

Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ

Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
01/12/2023 - 17:21

Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Περιστέρι από τους εργαζόμενους της 1ης & 2ης ΥΠΕ
Επικαιρότητα
27/11/2023 - 16:08

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Περιστέρι από τους εργαζόμενους της 1ης & 2ης ΥΠΕ

Κρήτη: Τα εργατικά κέντρα στηρίζουν την παραμονή 67 εργαζομένων στις ΚΟΜΥ
Επικαιρότητα
22/11/2023 - 17:29

Κρήτη: Τα εργατικά κέντρα στηρίζουν την παραμονή 67 εργαζομένων στις ΚΟΜΥ

Αντίθετοι με τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ οι εργαζόμενοι της αντιαλκοολικής μονάδας του ΨΝΑ
Πολιτική Υγείας
20/11/2023 - 13:12

Αντίθετοι με τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ οι εργαζόμενοι της αντιαλκοολικής μονάδας του ΨΝΑ

Γιατί απορρίπτουν την κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο των εξαρτήσεων οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ
Επικαιρότητα
16/11/2023 - 13:52

Γιατί απορρίπτουν την κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο των εξαρτήσεων οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ECM Partners: Ολοκλήρωσε την εξαγορά του 68% της ιδιωτικής πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ
Υπηρεσίες Υγείας
06/12/2023 - 19:46
Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας για 13η συνεχή χρονιά στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών
Υγεία
06/12/2023 - 19:19
ΕΛΚΕΘΕ: Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών από τον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες
Διατροφή
06/12/2023 - 18:53
Δέκα χρόνια «ΑΛΚΥΟΝΗ»: Εκδήλωση για τον μητρικό θηλασμό
Πολιτική Υγείας
06/12/2023 - 18:22
Άμεση η σχέση του κατάγματος του ισχίου με την ανδρική οστεοπόρωση
Health Talk
06/12/2023 - 17:38
DEMO Business Days 2023 με 35 τελειόφοιτους θετικών και πολυτεχνικών σχολών
Pharma News
06/12/2023 - 17:22
Απολογία Τζόνσον, συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας και αποδοκιμασίες
Επικαιρότητα
06/12/2023 - 17:04
Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για την αναδοχή ως εναλλακτική μορφή παιδικής προστασίας
Ψυχική Υγεία
06/12/2023 - 16:34
GE HealthCare: Σε κινητή έκθεση όλες οι τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
06/12/2023 - 16:10
Η Interamerican επεκτείνει την εφαρμογή Medi ON με μια νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής
Υπηρεσίες Υγείας
06/12/2023 - 15:54
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Τραύματος στο νοσοκομείο του Chernivtsi
Επικαιρότητα
06/12/2023 - 15:36
Όμιλος Βιοϊατρική: Με χαμόγελο, για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Υπηρεσίες Υγείας
06/12/2023 - 15:11
Το μήνυμα Κασσελάκη για τα άτομα με αναπηρία: «Να προσφέρουμε προσβασιμότητα στα πάντα»
Επικαιρότητα
06/12/2023 - 14:44
Βράβευση Μόσιαλου στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας
Επικαιρότητα
06/12/2023 - 14:17
ΠΦΣ: Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων
Pharma Policy
06/12/2023 - 13:46
Νέα μελέτη: Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές από τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
06/12/2023 - 13:19
Η πρώιμη έναρξη της περιόδου αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και εγκεφαλικό
Υγεία
06/12/2023 - 13:04
Μύθος ή αλήθεια τα 10.000 βήματα την ημέρα για καλή υγεία;
Fitness
06/12/2023 - 12:39
«ΑνθίΖΩ»: Το λεύκωμα της ΑΚΟΣ για τη φύση και τις τέσσερις εποχές της
Επικαιρότητα
05/12/2023 - 20:24
Συνάντηση Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ
Επικαιρότητα
05/12/2023 - 20:03
Σύλλογος ΚΕΦΙ: Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο με ειδική ενότητα για τον μαστό
Patient Talk
05/12/2023 - 19:19
Αναστάτωση στα Εξάρχεια - Θυροκολλήθηκαν fake ανακοινώσεις για εκκενώσεις πολυκατοικιών
Επικαιρότητα
05/12/2023 - 18:42
«Μπλόκο» και από το ΣτΕ στην παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων - Το σκεπτικό της απόφασης
Pharma Policy
05/12/2023 - 17:57
Συστάσεις ΕΟΦ για τις ενέσεις botox - Τι πρέπει να προσέχουν όσοι και όσες τις επιλέγουν
Pharma Policy
05/12/2023 - 17:41
«Η φωνή της ψωρίασης»: Ενημερωτική καμπάνια από τον σύλλογο «Eπιδέρμια»
Patient Talk
05/12/2023 - 17:16
GES2023-Άρης Αγγελής: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε υγεία και φάρμακο
Πολιτική Υγείας
05/12/2023 - 16:48
«ResQ Biotech»: Στην εταιρεία-τεχνοβλαστό του ΕΙΕ επένδυσε ο συνιδρυτής της Google Maps
Digital Health
05/12/2023 - 16:21
Ευρωπαϊκή Ένωση και Υγεία: Η καινοτομία έχει σημασία μόνο εάν φτάνει στους ασθενείς
Patient Talk
05/12/2023 - 15:43
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα στον εαυτό σας!
Ομορφιά
05/12/2023 - 15:21
ΟΗΕ: Διακόπτει τη γενική διανομή τροφίμων στην Υεμένη λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
05/12/2023 - 15:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεχνητή μήτρα: Οι πρώτες δοκιμές, τα εμπόδια και τα ηθικά και νομικά ερωτήματα
Υγεία
04/12/2023 - 17:11
Υπουργείο Υγείας: Ποιοι γιατροί μπορούν να εγγραφούν στις λίστες προσλήψεων ως επικουρικοί
Πολιτική Υγείας
04/12/2023 - 18:19
Πώς καταγράφονται στον εγκέφαλο τα συναισθηματικά τραύματα
Ψυχική Υγεία
04/12/2023 - 12:57
Ευρωπαϊκή Ένωση και Υγεία: Η καινοτομία έχει σημασία μόνο εάν φτάνει στους ασθενείς
Patient Talk
05/12/2023 - 15:43
Σύλλογος ΚΕΦΙ: Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο με ειδική ενότητα για τον μαστό
Patient Talk
05/12/2023 - 19:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo