ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς νέα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας μένουν οι πολίτες

Πολιτική Υγείας
Χωρίς νέα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας μένουν οι πολίτες
Για περισσότερο από ένα χρόνο, τα προϊόντα που έχουν εισάγει οι εταιρείες στο Μητρώο Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ σε υπάρχουσες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν ακόμη μη αποζημιούμενα, παρά την έγκρισή τους από τον ΕΟΠΥΥ, αποστερώντας έτσι από τους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα εγκεκριμένα προϊόντα που κυκλοφορούν διεθνώς, αναφέρει ο ΣΕΙΒ.
Τρίτη, 07/07/2020 - 00:48
News4Health Team News4Health Team

Οι αναίτιες καθυστερήσεις έγκρισης και αποζημίωσης στερούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ την πρόσβαση σε νέα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος, σε συνέχεια των επανειλημμένων υπομνημάτων του προς τον ΕΟΠΥΥ – ημ. 5/12/2019 και ημ. 19/3/2020 - ζητά άμεση ενημέρωση για τις αναίτιες καθυστερήσεις έγκρισης και αποζημίωσης των νέων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο Μητρώο Αποζημίωσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την οριστική επίλυση του προβλήματος που αφορά σε: α) Ένταξη νέων παρόμοιων προϊόντων ή βελτίωση/τροποποίηση ενός υφιστάμενου προϊόντος σε προϋπάρχουσα κατηγορία του μητρώου και β) Σε νέα προϊόντα, σε νέα μη υπάρχουσα κατηγορία του μητρώου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΙΒ αναφέρει ότι για περισσότερο από ένα χρόνο, τα προϊόντα που έχουν εισάγει οι εταιρείες στο Μητρώο Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ σε υπάρχουσες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν ακόμη μη αποζημιούμενα, παρά την έγκρισή τους από τον ΕΟΠΥΥ, αποστερώντας έτσι από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα εγκεκριμένα προϊόντα που κυκλοφορούν διεθνώς, αλλά και από τις εταιρείες να επενδύουν στη διεύρυνση του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου χωρίς να προξενούν πρόσθετη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ με το ΦΕΚ 715Β, ορίζει την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα έγκρισης των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής (Ι/Π και ΣΕΔ) σε 2 μήνες. Εν τούτοις η κοστολόγηση-τιμολόγηση, η οποία είναι και η τελευταία ουσιαστική πράξη ένταξης των προϊόντων στην αποζημίωση, παραμένει ακόμα μια ασαφής διαδικασία, χωρίς χρονοδιάγραμμα που στην πράξη ξεπερνά τον ένα (1) χρόνο.

Όπως προτείνει ο ΣΕΙΒ, τα νέα προϊόντα που εντάσσονται σε υπάρχουσες κατηγορίες θα μπορούσαν να τιμοδοτούνται με αυτοματισμούς του αλγορίθμου, που οριοθετούν την τιμή αναφοράς τους στο ανώτατο όριο της κατηγορίας, ακόμα και αν οι δηλωθείσες τιμές της ΕΕ είναι υψηλότερες. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει και το αναγκαίο χρονικό περιθώριο για να ασχοληθεί ο ΕΟΠΥΥ με την κοστολόγηση / τιμολόγηση των προϊόντων που ανήκουν σε νέες κατηγορίες.

Αντί όμως αυτοματοποιημένων λύσεων, τα νέα προϊόντα ακολουθούν μια αόριστη διαδικασία κοστολόγησης και τιμολόγησης, αφήνοντας τα εκτός αγοράς για μήνες ή χρόνια, δημιουργώντας άνισες συνθήκες μεταχείρισης και αποκλείοντας την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε νέα προϊόντα.

Επιπροσθέτως, ο ΣΕΙΒ επισημαίνει ότι δεν υφίσταται πρόβλεψη για την διαδικασία εισαγωγής στο Μητρώο Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ νέων προϊόντων που δεν εντάσσονται στις ήδη υφιστάμενες κατηγορίες, με συνέπεια, πέραν από την αδυναμία κυκλοφορίας τους από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, να στερείται ο Οργανισμός και οι ασφαλισμένοι του της χρήσης των πιο εξελιγμένων και αποτελεσματικότερων μέσων θεραπείας, με βελτιωμένη σχέση κόστους / οφέλους.

«Ο ΣΕΙΒ επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να υπάρξει αλλά και να εφαρμοστεί ένας διαφανής, και ανοιχτός τρόπος ένταξης των νέων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων νέων κατηγοριών στο μητρώο αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, σε λογικούς και καθορισμένους χρόνους, με σαφείς διαδικασίες, διότι έτσι αφ’ ενός διασφαλίζεται η ίση πρόσβαση και η ισότιμη μεταχείριση, αφ’ ετέρου αποτρέπεται η στρέβλωση της αγοράς», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς.

Η ανάγκη εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, καθώς και σε πολλές άλλες παθήσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα, έχει αποτελέσει πολλές φορές θέμα συζήτησης σε Ημερίδες και Επιστημονικές διοργανώσεις. Παρόλα αυτά, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής έγγραφη απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ στα αιτήματά του ΣΕΙΒ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των οποίων οι διαφοροποιήσεις δεν επιτρέπουν την κατηγοριοποίησή τους σε υπάρχουσες κατηγορίες.

Ως εκ τούτου, ο ΣΕΙΒ συμπεραίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται να γνωρίζει ή να έχει αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί νέα προϊόντα που δεν εντάσσονται σε υπάρχουσες κατηγορίες, δημιουργώντας ακόμη μια φορά άνισες συνθήκες μεταχείρισης.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η απουσία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, της οποίας ο ρόλος είναι προαπαιτούμενο για την κοστολόγηση και τιμοδότηση των νέων τεχνολογιών που δεν εντάσσονται σε προϋπάρχουσες κατηγορίες, ώστε να παίρνουν την ανώτατη τιμή της υπάρχουσας κατηγορίας. Προϊόντα παραδείγματος χάριν, που κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, μπλοκάρουν στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία του ΕΟΠΥΥ, είτε α) Αναμένοντας έγκριση για περισσότερο από ενάμισι έτος, στην καλύτερη των περιπτώσεων που τα προϊόντα έχουν ενταχθεί σε ήδη υπάρχουσα κατηγορία, είτε β) Παραμένοντας σε εκκρεμότητα για χρόνια, όταν δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπάρχουσα κατηγορία.

Παρόλο που σε προφορικό επίπεδο πολλά από τα αιτήματα του ΣΕΙΒ έχουν γίνει αποδεκτά, η διαχείριση των καθημερινών αιτημάτων που προκύπτουν αναφορικά με το μητρώο του ΕΟΠΥΥ παραμένει χρονοβόρα και συχνά αδιέξοδη.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/07/2020 - 00:57
  • ΣΕΙΒ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΠΡΟΙΟΝΤΑ
  • ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μοριακός αναλυτής για τον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Χανίων
Μοριακός αναλυτής για τον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Χανίων 05 Ιουλίου 2020
Επίκαιρη ερώτηση Ξανθού για την «απογοητευτική» επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου 07 Ιουλίου 2020
Επίκαιρη ερώτηση Ξανθού για την «απογοητευτική» επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34

Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»

Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»
Υγεία
30/07/2026 - 17:27

Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»

ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 03:41

ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών

ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 17:49

ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις

Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18

Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback

Η ΠΟΕΡΓΙ ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογράφησης και μηνιαία δημοσιοποίηση του rebate
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 17:58

Η ΠΟΕΡΓΙ ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογράφησης και μηνιαία δημοσιοποίηση του rebate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες από τη φωτιά στη Δυτική Αττική
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 21:44
Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς
Health Talk
07/08/2026 - 20:58
ΕΚΕΑ: Δίνουμε αίμα ακόμα και στις διακοπές σε μία από τις 96 υπηρεσίες της χώρας
Υγεία
07/08/2026 - 20:24
Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»
Υγεία
07/08/2026 - 19:56
Γεωργιάδης από Ρόδο: Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο και «πράσινο φως» για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 19:12
Σε κόκκινο συναγερμό για φωτιές Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Αττική το Σάββατο 8 Αυγούστου
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 18:37
Τι μπορεί να μας διδάξει η νέα ταινία του Spider-Man για την απώλεια και το πένθος
Ψυχική Υγεία
07/08/2026 - 18:11
Επιπλέον πόροι 12,5 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την ενίσχυση της βιοασφάλειας από το ΥΠΑΑΤ
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 17:42
Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικό μύκητα που αντέχει και στα φάρμακα
Υγεία
07/08/2026 - 17:17
Πέθανε στα 26 της η influencer Σίντνεϊ Τάουλ που μοιράστηκε επί τρία χρόνια τη μάχη της με σπάνιο καρκίνο
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 16:41
Απώλεια βάρους: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικό στην παχυσαρκία
Διατροφή
07/08/2026 - 16:16
Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
07/08/2026 - 15:42
Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24
Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες της Αττικής
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 14:39
Ηλεκτρικά πατίνια: 3,5 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος σοβαρής εγκεφαλικής κάκωσης
Υγεία
07/08/2026 - 14:00
ΗΠΑ: Μεγάλη τράπεζα επενδύει 250 εκατ. δολάρια τον χρόνο για φάρμακα GLP-1 στους εργαζομένους
Υπηρεσίες Υγείας
07/08/2026 - 13:00
Βασιλακόπουλος για ιό Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραθεριστές
Υγεία
07/08/2026 - 11:57
Γλοιοβλάστωμα: Νέο «παράθυρο» για πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο
Υγεία
07/08/2026 - 11:00
ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 4.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα
Υγεία
07/08/2026 - 10:30
Τεχνητή νοημοσύνη σχεδίασε για πρώτη φορά λειτουργικούς ιούς - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι
Υγεία
07/08/2026 - 10:00
Αποστολή e-mail από το Υπουργείο Υγείας για ασφαλή κολύμβηση
Υγεία
07/08/2026 - 09:00
Πέντε συμβουλές για καυτό αλλά και ασφαλές σεξ το καλοκαίρι
Υγεία
06/08/2026 - 22:01
ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22
Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του
Pet
06/08/2026 - 20:49
Επιδημία χολέρας με 239 κρούσματα και 13 νεκρούς στο Τσαντ
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 20:22
Πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση σε νοσοκομείο των ΗΠΑ έσωσε έμβρυο με σπάνια πάθηση
Υγεία
06/08/2026 - 19:17
ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 18:38
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών
Health Talk
06/08/2026 - 17:34
Γιατί οι γιατροί διστάζουν να γράψουν ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση
Υγεία
06/08/2026 - 17:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Δεν έπεσε η ψευδοροφή στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορίνθου, την ξήλωσαν»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 21:53
FDA: Πράσινο φως στο πρώτο εμβόλιο γρίπης mRNA της Moderna – Τι δείχνουν οι μελέτες»
Pharma News
06/08/2026 - 10:00
ΠΙΣ: Η διορισμένη από το Υπουργείο Υγείας Διοικούσα Επιτροπή δεσμεύεται για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 12:32
Γιατί ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος; Ο ρόλος του βιολογικού προγραμματισμού μας
Διατροφή
06/08/2026 - 13:00
Θεσσαλονίκη: Νέοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε 120.000 στρέμματα ορυζώνων στις 10, 11 και 12 Αυγούστου
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 14:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo