ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεμιστοκλέους: Εντός του Ιουλίου η επιλογή διοικητών ΥΠΕ - Τον Νοέμβριο οι επιλογές για τα νοσοκομεία

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και οργάνωση έχει ανάγκη το ΕΣΥ όπως αναδείχθηκε στο 15ο Pharma and Health Conference. Το υπουργείο Υγείας προωθεί μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, αλλά δεν προκρίνεται η αλλαγή νομικής μορφής των νοσοκομείων.
Παρασκευή, 12/07/2024 - 18:33
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το πλάνο της κυβέρνησης στοχεύει σε καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ΥΠΕ και πάνω από αυτές θα βρίσκεται άλλο σώμα, που θα ελέγχει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Σχετικές αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στις ΥΠΕ από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, ο υφυπουργός αποσαφήνισε ότι η αλλαγή νομικής μορφής των νοσοκομείων δεν είναι σε προτεραιότητα για το Υπουργείο, καθώς κρίνεται ότι οι υγειονομικές μονάδες έχουν ήδη αποκτήσει ευελιξία. Τέλος, είπε ότι οι διοικητές των ΥΠΕ θα έχουν επιλέγει μέχρι τέλη Ιουλίου και οι νέοι διοικητές νοσοκομείων θα προσληφθούν μέχρι τον Νοέμβριο.

Παρεμβάσεις στα νοσοκομεία

Ο κ. Νικόλαος Πολύζος, καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΔΠΘ εξήγησε ότι χρειαζόμαστε άμεσα παρεμβάσεις στη διοίκηση και οργάνωση των νοσοκομείων με σκοπό την ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των δομών υγείας. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να έχει μόνο στρατηγικό ρόλο. Τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστεί νέο βαθμολόγιο -μισθολόγιο μόνο για τους υγειονομικούς, που θα περιλαμβάνει τους 100.000 εργαζόμενους στο ΕΣΥ και θα πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο, να έχουν διαφορετικά κίνητρα, να αξιολογούνται και να παίρνουν τα μπόνους.

Για το μοντέλο των ΥΠΕ ο κ. Φώτης Σερέτης Διοικητής 5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΑΠΥ τόνισε «εάν δεν υπήρχαν οι ΥΠΕ κανένα από τα καταστροφικά φαινόμενα δεν θα είχε αντιμετωπιστεί όπως έπρεπε». Ο διοικητής ανάφερε ότι υπήρχε σχεδιασμός για τον συντονισμό στην πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία, ο οποίος εάν εξέλειπε κάθε νοσοκομείο θα στρεφόταν γύρω από τον εαυτό του. Σχετικά με τις επιπλέον αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να ασκηθούν από τις ΥΠΕ, ο κ. Σερέτης εκτιμά ότι οι ΥΠΕ θα μπορούσαν να βλέπουν αδυναμίες και να δρουν ενισχυτικά ή και να ασκούν περισσότερο έλεγχο (όχι εποπτεία) στις αποφάσεις των διοικήσεων νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με τα Κέντρα Υγείας.

Σχετικά με την ευελιξία στη διοίκηση των νοσοκομείων η κυρία Όλγα Μπαλαούρα MSc, Πρόεδρος Δ.Σ.- Διοικήτρια, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται διοικητική και οικονομική αυτονομία με ένα πλαίσιο που να κάνει έλεγχο και επιμέλεια. «Χρειαζόμαστε ευελιξία μεγαλύτερη στα οικονομικά και διαχείριση πόρων θα έχουν διαφορά στο τρόπο διοίκησης των νοσοκομειακών μονάδων». Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από Υπουργείων θα μπορούσε να λειτουργήσει με ανάλογο μοντέλο του εξωτερικού με στρατηγικούς στόχους, σύμφωνα με την κυρία Μπαλαούρα. Η διοικήτρια του νοσοκομείου υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται γρηγορότερες προσλήψεις με κριτήρια που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες στο υπάρχον σύστημα καθώς τώρα προσλαμβάνεται προσωπικό χωρίς να διαθέτει τα προσόντα που χρειάζονται.

Από την πλευρά τον γιατρών ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος, MD, PhD, πλαστικός χειρουργός, τόνισε για τις αναγκαίες αλλαγές στο ΕΣΥ ότι « το διοικητικό μοντέλο είναι ένα από τα προβλήματα ΕΣΥ καθώς είναι εξαιρετικά πολύπλοκο από το 2002 που αναθεωρήθηκε. Ευτυχές είναι ότι γίνεται συνειδητό πλέον ότι πρέπει να έχουν τα νοσοκομεία αυτονομία. Σε ότι αφορά τι θα κάνει τα νοσοκομεία ελκυστικά στους γιατρούς, ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρότεινε να εξεταστούν αλλαγές και να μην υιοθετούνται στρατηγικές μιας επιστράτευσης. Έμφαση πρέπει να δοθεί στο τι προτείνει το ΕΣΥ στους γιατρούς, σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μερικής απασχόλησης, το μπλοκάκι προβλέπεται για περιορισμένο χρόνο και δεν δημιουργεί προοπτική για κάποιον νεότερο γιατρό κ.ά.

Τα οικονομικά της Υγείας

Σε τροχιά αποτελεσματικής αλλαγής έχουν μπει τα οικονομικά της Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, PhD(c), πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.) ο οποίος υπενθύμισε ότι από την 21 Δεκέμβρη του 2023 είναι ενταγμένα όλα τα νοσοκομεία στο σύστημα του ΚΕΤΕΚΝΥ. Στη τελική φάση είναι η 3η και η 7η και ήδη πρόταση τιμή βάσης έχει κατατεθεί από το ΚΕΤΕΚΝΥ στο Υπουργείο Οικονομικών για όλες τις ΥΠΕ . Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το νέο έτος θα βασίζονται στα DRG, τα ΚΕΝ έχουν εγκαταλειφθεί. Τα DRG περιλαμβάνουν τώρα το μισθολογικό κόστος, αλλά στο τέλος γίνεται μια απογείωση. Για τα ιδιωτικά νοσοκομεία έγινε τεράστια προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρόπουλο με ήδη τρεις μεγάλες κλινικές έχουν μπει στο σύστημα μέχρι τέλος μήνα θα μπουν άλλες πέντε.

Σχετικά με την αξιολόγηση στο ΕΣΥ ο κ. Γιώργος Κλέτσας Principal, Technology Solutions, IQVIA East Europe &Greece τόνισε ότι χρειαζόμαστε τον παράγοντα αποτελεσματικότητα, ενώ πολλές φορές οι συζητήσεις στο Δημόσιο αρχίζουν από το κόστος. Κάποιες χώρες κινούνται στην αποτελεσματικότητα πιο γρήγορα από εμάς. Ο κ. Κλέτσας έδωσε παραδείγματα από το εξωτερικό όπως τα Ηνωμένα Εμιράτα που εστιάζουν στην αίσθηση των ασθενών. Σχετικά με την επιλογή ακριβότερων υλικών σε κάποια χειρουργική επέμβαση ο κ. Κλέτσας εξήγησε ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνεται εξοικονόμηση καθώς θα επανέλθει στο ΕΣΥ αργότερα ή καθόλου ή ακόμη να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής.

  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΥΠΕ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων 12 Ιουλίου 2024
Υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG και στη Σαντορίνη 12 Ιουλίου 2024
Υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG και στη Σαντορίνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 19:49

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών

Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 18:33

Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»

Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11

Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα

«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48

«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινά μέτρα προστασίας από τον Έμπολα λαμβάνουν οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 23:11
Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Υγεία
28/05/2026 - 22:17
Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική δράση της ΧΑΝΘ και της ΤΙΤΑΝ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 21:34
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «τα μονοπάτια διαχείρισης της νόσου (VHL) και του καρκίνου του νεφρού»
Patient Talk
28/05/2026 - 21:11
H Gnomon Informatics στο HIMSS Europe, την κορυφαία εκδήλωση για την ψηφιακή υγεία
Digital Health
28/05/2026 - 20:42
Φαρμακοποιοί Λάρισας: «Όχι στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου»
Pharma Policy
28/05/2026 - 20:17
Δράση υποστήριξης 82 άστεγων συνανθρώπων μας στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:52
Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:27
ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
28/05/2026 - 19:09
Απλές συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
28/05/2026 - 18:34
Μιχαηλίδου: «Συνεργασία με την Κύπρο για το παιδί, την αναπηρία και την κοινωνική προστασία»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:52
Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη τρεις στους τέσσερις νέους κάνουν doomscrolling»
Ψυχική Υγεία
28/05/2026 - 17:28
Allwyn Hellas: Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε εθελοντική δράση για την αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:02
Ερυθρό δέρμα: Ευαισθησία ή ροδόχρους ακμή; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
28/05/2026 - 16:44
Πανελλήνιες: Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για να στηρίξουν τα παιδιά τους
Health Talk
28/05/2026 - 16:04
Γεωργιάδης: «Τα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Μεταξά" θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 15:32
Έρευνα της ActionAid: Κάτοικοι του Ιτούρι, στο Κονγκό, πιστεύουν ότι ο Έμπολα δεν υπάρχει
Υγεία
28/05/2026 - 15:14
FDA: Έγκριση νέου φαρμάκου για σπάνιο και επιθετικό καρκίνο του αίματος
Pharma News
28/05/2026 - 15:00
ΕΚΕ: Ενημερωτικός οδηγός με πρακτικές συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
28/05/2026 - 14:37
Η Γαλλία η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα αποζημιώνει τα φάρμακα απώλειας βάρους
Pharma Policy
28/05/2026 - 13:45
GLP-1 φάρμακα: Γιατί γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετική ανταπόκριση σε επίπεδο απώλειας βάρους
Υγεία
28/05/2026 - 13:00
Κρίση πανικού: Πώς να βοηθήσετε κάποιον την ώρα που την βιώνει
Ψυχική Υγεία
28/05/2026 - 12:00
Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 10:50
Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις
Υγεία
28/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Κλείνει σύνορα η Ουγκάντα - Αναζητούν κέντρο καραντίνας στην Αφρική για τους πολίτες τους οι ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 09:00
H Vican γιόρτασε μια πορεία 50 ετών εξέλιξης, καινοτομίας και εμπιστοσύνης
Pharma News
28/05/2026 - 07:26
FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 03:42
MyPBCVoice: Διαδικτυακό σεμινάριο της οργάνωσης Promitheas για τη ζωή με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Patient Talk
28/05/2026 - 00:09
MSD Ελλάδος: Ημέρα Εθελοντισμού με περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε 11 περιβαλλοντικές δράσεις
Pharma News
27/05/2026 - 23:31
Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έμπολα: Η επιδημία «θα χειροτερέψει» προτού η κατάσταση «καλυτερέψει» προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 09:00
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Υπό έγκριση νέο θεραπευτικό σχήμα δίνει ελπίδα στους ασθενείς
Pharma News
26/05/2026 - 12:30
ActionAid για Έμπολα: Η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σε σχολεία και κοινότητες αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 15:51
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα για τις καινοτόμες θεραπείες στην Ουρολογία
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 17:21
Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Ρεθύμνου ενισχύονται με επτά νέους αγροτικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 18:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo