ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Έντονη είναι διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την επιβολή ποινών στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν το σύστημα υγείας.
Παρασκευή, 12/07/2024 - 16:27
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία ζητά να αποσυρθεί εγκύκλιος που προβλέπει τον έλεγχο της συνταγογράφησης των ιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με αντιεπιστημονικά γεωγραφικά και στατιστικά κριτήρια, χωρίς την εφαρμογή πρωτοκόλλων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο του συστήματος.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ μετά από 12 χρόνια λειτουργίας όφειλε και οφείλει άμεσα να εφαρμόσει για όλες τις ειδικότητες και όλες τις ασθένειες, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα εξορθολογήσουν το σύστημα με επιστημονικά κριτήρια. Η αδυναμία εφαρμογής τους από τον Φορέα έχει οδηγήσει στην εκτόξευση της δαπάνης και σε άδικα οριζόντια μέτρα, όπως το claw back που είναι η εύκολη λύση.

Το θέμα αυτό καθώς και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων σε ιατρούς στην περιφέρεια προκειμένου να στελεχώσουν το σύστημα υγείας, συζητήθηκαν διεξοδικά, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών της 11.7.2024.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ τονίζει ότι είναι εναντίον σε οποιοδήποτε απόφαση που θέτει, υπό την απειλή ποινών, τον ιατρικό κόσμο προ τετελεσμένων γεγονότων, στην άσκηση του λειτουργήματός του και ανατρέπει βίαια και αυθαίρετα τις επαγγελματικές και προσωπικές επιλογές του.
Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ των διοικητών των νοσοκομείων και των Υ.Π.Ε με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης.

Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ελκυστικό στις οικονομικές απολαβές και στις επαγγελματικές συνθήκες, προκειμένου να προσελκύσει τους ιατρούς να τον στελεχώσουν, αναφέρει ο σύλλογος και επισημαίνει πως «η επιβολή μέτρων και ποινών θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής του ιατρικού κόσμου στο εξωτερικό και σε περαιτέρω υγειονομική αποδυνάμωση της περιφέρειας».

Η επιστολή του ΙΣΑ

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ επισημαίνεται ότι «με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ, απευθύνεται προς τον ΠΙΣ και ατυχώς του ζητά να ενημερώσει «τους ιατρούς - μέλη του Συλλόγου του», παραγνωρίζοντας ακόμη και το γεγονός ότι ο ΠΙΣ έχει μέλη Ιατρικούς Συλλόγους και όχι ιατρούς.

Στην εγκύκλιο αυτή, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επισημαίνει ότι πρόκειται να εξάγει στατιστικά στοιχεία συνταγογράφησης των ιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στοιχεία που θα μπορούν να αποτελέσουν το έρεισμα ελέγχων και αξιολόγησης της συνταγογράφησης των ιατρών σε όλη τη χώρα. Εφόσον η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογράφησης κρίνει ότι δεν αιτιολογείται επαρκώς η συνταγογραφική συμπεριφορά των ιατρών, αυτοί θα καλούνται για έγγραφες εξηγήσεις, ενώ σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της συμπεριφοράς αυτής, η οποία a priori χαρακτηρίζεται ως παράβαση ο Διοικητής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα επιβάλλει κυρώσεις.

Και όλα τούτα σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί σήμερα να εφαρμοστεί προ της ψηφιοποίησης και εισαγωγής των πρωτοκόλλων που αντανακλούν τους κανόνες της επιστήμης. Μόνο η παράβαση των τελευταίων, δηλαδή των κανόνων άσκησης της ιατρικής επιστήμης, θα μπορούσε να θεωρηθεί παράβαση και να οδηγήσει σε κυρώσεις κατά ιατρών».

Ο ΙΣΑ τονίζει επίσης στην επιστολή του προς τον Υπουργό ότι «τέτοιες ρυθμίσεις ή εγκύκλιοι χωρίς την ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων μόνο ως απειλή μπορεί να εκληφθούν και ασφαλώς δεν προάγουν ούτε την ανάγκη παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες Πολίτες, ούτε την πρόληψη, ούτε τη Δημόσια Υγεία».

Ο ΙΣΑ καταλήγει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «για όλους αυτούς τους λόγους η συγκεκριμένη ρύθμιση συνιστά μία «κακή» ρύθμιση που αποκλειστικό σκοπό έχει την συγκράτηση της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, αντίθετα με την πάγια νομολογία επί του θέματος νομολογία, μία ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας, θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων και οπωσδήποτε να τροποποιηθεί. Συναφώς σημειώνεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ελλιπές, αφού παραγνωρίζει και δεν θέτει ως κριτήρια, ενδεικτικά, την τυχόν εξειδίκευση του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί (και όχι απλά τον αριθμό των συνταγών που εκδίδει), ή τον τόπο παροχής των υπηρεσιών του».

Ο ΙΣΑ είναι εναντίον σε οποιαδήποτε αυθαίρετη επιβολή ποινής, στον ιατρικό κόσμο που στηρίζει με αυταπάρνηση τον ασθενή και το σύστημα υγείας, όπως απέδειξε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ζητά την άμεση εφαρμογή πρωτοκόλλων στην συνταγογράφηση και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις καθώς και τη δημιουργία αξιοπρεπών επαγγελματικών συνθηκών και οικονομικών απολαβών για τους λειτουργούς του.

  • ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΟΠΥΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχονται μέτρα υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες του ΕΣΥ - Τι λέει ο Γεωργιάδης
Έρχονται μέτρα υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες του ΕΣΥ - Τι λέει ο Γεωργιάδης 12 Ιουλίου 2024
Θεμιστοκλέους: Εντός του Ιουλίου η επιλογή διοικητών ΥΠΕ - Τον Νοέμβριο οι επιλογές για τα νοσοκομεία 12 Ιουλίου 2024
Θεμιστοκλέους: Εντός του Ιουλίου η επιλογή διοικητών ΥΠΕ - Τον Νοέμβριο οι επιλογές για τα νοσοκομεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43

Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»

ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42

ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών

Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17

Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»

Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49

Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καμπανάκι παιδιάτρων για τις αυτοκτονίες των νέων: «Κοινωνικό σύμπτωμα και όχι ατομική τραγωδία»
Health Talk
18/05/2026 - 19:27
Ειδικό βίντεο του ΕΕΣ: Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 18:24
Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29
PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα
Υγεία
18/05/2026 - 16:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17
Τα γιλέκα πάγου ή τα καθημερινά κρύα ντους μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Υγεία
18/05/2026 - 15:00
Η Kavita Patel, της Roche Ελλάδας, νέα πρόεδρος του Pharma Innovation Forum
Pharma Policy
18/05/2026 - 14:38
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Φαινόμενο γιο-γιο: Τελικά τα σκαμπανεβάσματα του βάρους δεν προκαλούν οπωσδήποτε κακό
Υγεία
18/05/2026 - 13:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 10:00
Πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να προλάβουν εγκεφαλικά επεισόδια
Digital Health
18/05/2026 - 09:00
Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Επιδημία Ebola σε Κονγκό, Ουγκάντα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας κήρυξε ο ΠΟΥ
Υγεία
18/05/2026 - 08:00
Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo