ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς: Μέσω MyHealth και gov.gr οι ιατρικές εξετάσεις και οι βεβαιώσεις νοσηλείας

Πολιτική Υγείας
Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς: Μέσω MyHealth και gov.gr οι ιατρικές εξετάσεις και οι βεβαιώσεις νοσηλείας
Ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς, ένα από τα μεγάλα βήματα στην πορεία ψηφιοποίησης της δημόσιας υγείας προς όφελος των πολιτών, διευρύνεται και προσφέρει νέες υπηρεσίες ψηφιακής καταχώρισης 431 εργαστηριακών εξετάσεων στους πολίτες.
Τρίτη, 07/02/2023 - 12:45
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Το νέο αυτό κεφάλαιο του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ψηφιακός Φάκελος, που βρίσκεται στην εφαρμογή MyHealth app, περιλαμβάνει πλέον, πέραν των ιατρικών παραπεμπτικών και των ψηφιακών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης.

Διευκολύνει τόσο τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες ιατρούς, καθώς επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα αρχείο πολύτιμων πληροφοριών για τη διαχείριση κάθε περιστατικού, δίχως να απαιτείται ο πολίτης να ταλαιπωρείται σε γραμματείες μονάδων υγείας ή να μεταφέρει έγχαρτους φακέλους με διαγνώσεις και ιατρικά αποτελέσματα.

«Είναι μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα, σε συνέχεια σημαντικών παρεμβάσεων που έχουμε κάνει στο μέτωπο της ψηφιοποίησης της υγείας και πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από όλους τους χρήστες του MyHealth αλλά και προφανώς από τους γιατρούς.

Γιατί ο σκοπός ήταν και είναι πάντα να μπορεί ο θεράπων ιατρός, και θα έλεγα ειδικά ο προσωπικός γιατρός, να έχει μία πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό του ασθενούς, που αυτό προφανώς γίνεται πολύ πιο εύκολο μέσα από τέτοια ψηφιακά εργαλεία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση, που έγινε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Ο σκοπός μας εδώ πραγματικά είναι να μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι, διότι η ψηφιακή υγεία και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες μας ανοίγουν ένα τελείως καινούργιο παράθυρο, όχι μόνο στο πώς θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή καθαυτή της επαφής του ασθενούς με το σύστημα υγείας, να μην τρέχει πίσω στο ιατρικό κέντρο, στο διαγνωστικό κέντρο, στο νοσοκομείο, να πάρει μια εξέταση.

Αυτό είναι το προφανές. Αλλά κυρίως στον συνδυασμό διαφόρων εφαρμογών που θα μας επιτρέψουν να έχουμε περισσότερο έλεγχο της ίδιας της δικής μας συμπεριφοράς για να μπορούμε να ζούμε, συνολικά, πιο υγιεινά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα νέο e-εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη

Στη δεύτερη φάση ανάπτυξής της, η υποδομή του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς υποστηρίζει την ένταξη 431 εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε άνω του 90% του ημερήσιου όγκου εξετάσεων.

Εντός των επόμενων μηνών θα ενταχθούν και οι απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφίες, ακτινογραφίες κλπ) με αποτέλεσμα η κάλυψη να υπερβεί το 92%.

Ο Φάκελος θα «εμπλουτίζεται» από νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα μέσω του gov.gr (myhealth.gov.gr) ή, εναλλακτικά, μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα MyHealth, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εξετάσεων και πιστοποιητικά νοσηλείας ή επίσκεψης.

Στο πρώτο στάδιο υλοποίησης του Φακέλου υποστηρίζονται περισσότερα από 55 δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ενώ το ψηφιακό αποθετήριο εξετάσεων, διαγνώσεων και πιστοποιητικών καλύπτει προκαταρκτικά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, περιλαμβάνοντας ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια έγγραφα.

Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος θα καλύπτεται το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ το ιστορικό εξετάσεων και νοσηλειών θα πηγαίνει σε βάθος πολλών ετών.

Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες διεθνώς που δεν είχε ενιαίο ψηφιακό φάκελο υγείας στον οποίο έχει πρόσβαση ο πολίτης και ο γιατρός ώστε να δει το ιστορικό του, και ο οποίος «ακολουθεί» τον ασθενή, ανεξαρτήτως δομής ή νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκαν οι εκάστοτε εξετάσεις ή η νοσηλεία.

Η υλοποίηση του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς έρχεται σε συνέχεια σειράς πρωτοβουλιών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών περίθαλψης και πρόληψης, όπως η άυλη συνταγογράφηση, τα ψηφιακά ραντεβού, η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον δωρεάν εμβολιασμό κατά της Covid-19, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid και οι ψηφιακές βεβαιώσεις τεστ Covid.

Στο πλαίσιο της μέγιστης συνέργειας ανάμεσα σε αυτές τις ψηφιακές υποδομές, το σύστημα συνταγογράφησης στο οποίο έχουν πρόσβαση οι γιατροί θα διαλειτουργεί με το αποθετήριο εξετάσεων, ώστε ο προσωπικός ή θεράπων γιατρός να μπορεί, με τη συγκατάθεση του ασθενούς, να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του, χωρίς ο πολίτης να προσκομίσει οτιδήποτε.

«Είμαι σίγουρος ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι χρήστες του MyHealth, όπως εξάλλου -να τονίσω- έχουμε ήδη αποδείξει ότι μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -που ήταν ένα καινοτόμο σύστημα για την εποχή του, το οποίο το έχουμε εξορθολογήσει πολύ- αλλά και μέσω της όλης ψηφιακής διαχείρισης της διαδικασίας του εμβολιασμού, υπάρχει και πολύ μεγαλύτερη εξοικείωση των πολιτών με την τεχνολογία γύρω από τα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Πλέον δημιουργείται ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς.Έχουμε όλα τα στοιχεία μέσα στον φάκελο. Αυτό διευκολύνει πολύ τον θεράποντα ιατρό και ειδικά τον προσωπικό γιατρό, να έχει κάθε φορά πλήρως ενημερωμένο τον φάκελο. Όπως αντιλαμβάνεστε, στο νέο σχέδιο που έχουμε για την ενοποιημένη φροντίδα υγείας, έχουμε τη δυνατότητα από την αρχή, από τις προληπτικές εξετάσεις, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα νοσοκομεία μας, συνολικά, να έχουμε μία πλήρη παρακολούθηση με πολύ απλό τρόπο, τόσο από τον γιατρό όσο και από τον πολίτη», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Στην πραγματικότητα συνδέουμε σε ένα κεντρικό σύστημα, με ένα ενιαίο πρότυπο, όλα τα πεδία των εξετάσεων. Μπαίνουν αυτόματα και έχουμε διαλειτουργικότητα, όπως έχουμε συνολικά στο κράτος την έχουμε και εδώ, σαν μία κεντρική λογική της υποδομής. Ο στόχος είναι να μπει τέλος στη γραφειοκρατία της υγείας, να μην υπάρχουν περιττές επισκέψεις στις γραμματείες των μονάδων υγείας. Καταργούμε έτσι και την ανάγκη διακίνησης έντυπων εξετάσεων», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το αποθετήριο εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλειών έχει υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ. Υπεύθυνο για την επιχειρησιακή ένταξη των νοσοκομείων στο σύστημα ήταν το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε τον συντονιστικό ρόλο σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης, ο Συνεργάτης του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Απόστολος Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Τσαντίδης.

Διαβάστε επίσης=> Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: «Έρχεται» ηλεκτρονικός Φάκελος Ογκολογικού Ασθενούς και Μητρώο Καρκίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 07/02/2023 - 13:17
  • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
  • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • ΑΣΘΕΝΗΣ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΝΟΣΗΛΕΙΑ
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» από τους παιδιάτρους για τη συνταγογράφηση αδρεναλίνης σε παιδιά
«Καμπανάκι» από τους παιδιάτρους για τη συνταγογράφηση αδρεναλίνης σε παιδιά 07 Φεβρουαρίου 2023
Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς: Πως θα κατεβάσετε τις ιατρικές εξετάσεις και τις βεβαιώσεις νοσηλείας ψηφιακά 07 Φεβρουαρίου 2023
Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς: Πως θα κατεβάσετε τις ιατρικές εξετάσεις και τις βεβαιώσεις νοσηλείας ψηφιακά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58

Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ

Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:08

Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις

Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή σε όποιον υποτιμά τη γυναίκα - Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση»
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 11:34

Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή σε όποιον υποτιμά τη γυναίκα - Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση»

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση
Patient Talk
11/11/2025 - 21:34

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση

ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18

ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ChatGPT Health: Οι ειδικοί ανησυχούν για την έναρξη του χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο
Ψυχική Υγεία
16/01/2026 - 09:00
Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00
Γεωργιάδης: «Όταν τελειώσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε ένα καινούριο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 15:23
ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
15/01/2026 - 15:00
Νέα ζάχαρη έχει την ίδια γεύση με την πραγματική χωρίς τα συνήθη μειονεκτήματα
Διατροφή
15/01/2026 - 14:19
Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 13:56
Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι μεθούν χωρίς να πίνουν αλκοόλ
Υγεία
15/01/2026 - 13:00
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 12:00
Γιατί οι στατίνες προκαλούν μυϊκούς πόνους
Υγεία
15/01/2026 - 11:00
Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20
Υγεία
15/01/2026 - 10:00
Οι πάσχοντες από μακροχρόνια Covid έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 07:48
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες
Υγεία
14/01/2026 - 23:44
Πρωτότυπα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αναπνευστική λειτουργία, με Ελληνική σφραγίδα
Pharma News
14/01/2026 - 22:38
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
«Άλμα Ζωής»: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Patient Talk
14/01/2026 - 21:42
Πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου στον Περιφερειακό Υμηττού από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 21:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
Η πρώτη μηχανή εξωσωματικής συντήρησης οργάνων στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 13:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo