ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομειακό φάρμακο: Αύξηση «χωρίς φρένο» στην υπέρβαση της δαπάνης

Πολιτική Υγείας
Photo by Callum Hilton from Pexels
Τον έντονο προβληματισμό τους για την ανεξέλεγκτη πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, που καταγράφει περαιτέρω αύξηση, εκφράζουν οι εταιρείες του κλάδου, με επιστολή τους στο Θ. Πλεύρη. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί νέο μοντέλο προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία, μέσω της ΕΚΑΠΥ, ενώ σημαντικός ρόλος αποδίδεται και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Δαπάνης.
Τετάρτη, 14/12/2022 - 19:13
— Photo: Photo by Callum Hilton from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων και αντεγκλήσεων βρίσκεται σταθερά η φαρμακευτική πολιτική τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των «παγωμένων» προϋπολογισμών και των διαρκώς αυξανόμενων υποχρεωτικών επιστροφών. Μπορεί το βασικό «αγκάθι» να αποτελεί η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που χειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο ο «πονοκέφαλος» του νοσοκομειακού φαρμάκου φαίνεται πως όλο και μεγαλώνει.

Είναι ενδεικτικό ότι τα σημειώματα, που λαμβάνουν οι εταιρείες, για την απόδοση του νοσοκομειακού clawback για το β’ εξάμηνο 2021, ήρθαν αυξημένα κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανέφεραν τα σημειώματα του α’ εξαμήνου του 2021, που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς.

Το παραπάνω στοιχείο αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, οι εταιρείες μέλη του PIF σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία εκφράζουν τόσο την έκπληξη τους για την εξέλιξη, όσο και την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στις εταιρείες.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου η περαιτέρω αύξηση δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στις εταιρίες, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ δυσκολεύεται σημαντικά η δυνατότητα οικονομικών προβλέψεων για το τρέχον έτος.

Για αυτό και ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, για να συζητηθούν αναλυτικά τα στοιχεία της δαπάνης, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να διευκρινιστούν ο τρόπος υπολογισμού της υπέρβασης, τα clawback που αντιστοιχούν ανά κατηγορία αλλά και που επιβαρύνουν τις εταιρείες ανά κατηγορία, αλλά και τα ποσοστά όγκου κατανάλωσης και τα ποσά δαπάνης ανά κατηγορία προϊόντων.

  • Διαβάστε σχετικά⇒ Δραματική η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου

Εκτίμηση για 1,1 δισ. ευρώ νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2022

Το θέμα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης συζητήθηκε και στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Το ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2022, υποστήριξε ο Σύμβουλος του Υπ. Υγείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, Βασίλειος Κουτσιούρης.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση που πραγματοποίησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Κώστας Αθανασάκης και οι συνεργάτες του για τη μεταβολή της ενδονοσοκομειακής αποζημιούμενης φαρμακευτικής δαπάνης σε ονομαστικές τιμές την περίοδο 2013 - 2019, ο ευρωπαϊκός μέσο όρος ήταν στο 50%, ενώ η Ελλάδα είναι πρακτικά η μόνη χώρα που καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, αυτό που πληρώνει το κράτος σε ονομαστικές αξίες για φάρμακα εντός του νοσοκομείου είναι μειωμένο κατά 21%, με τη Γαλλία μόνο να καταγράφει οριακή μείωση, μόλις 0,3%.

Η συνολική υπέρβαση της στο νοσοκομειακό κανάλι διαμορφώθηκε το 2021 στο 55% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 61% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Access Excellence Lead της Roche Hellas, Μιχάλης Κακούρος. Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 7,4% το 2012 στο 74% το 2021! «Με αυτό το ρυθμό, αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει η κατάσταση το κράτος θα φθάσει να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να καλύψει τη δαπάνη στα νοσοκομεία», προειδοποίησε, ανέφερε ο κ. Κακούρος.

  • Διαβάστε σχετικά⇒ «Στο μικροσκόπιο» η συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους στα νοσοκομεία: Την εισαγωγή επιπλέον φίλτρων ελέγχου εξετάζει το Υπ. Υγείας

«Θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε τα νοσοκομειακά φάρμακα αλλιώς και να βρεθεί μια μεθοδολογία για τη συστηματική καταγραφή και εκτίμηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για διεθνείς συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, εξηγώντας πως είναι μια δαπάνη που αυξάνεται «και δεν αυξάνεται μόνη της, αλλά επειδή αλλάζει ο ρόλος του νοσοκομείου ως κανάλι διανομής». «Μια σειρά από φάρμακα, για διάφορους λόγους, αρχίζουν πλέον και περνούν μέσω του νοσοκομείου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν είναι ίδια, αλλά «κάποια μπορούν να ενταχθούν στα DRG και άλλα δεν μπορούν να συναρτηθούν». Για τον κ. Αθανασάκη είναι απαραίτητα να αναπτυχθούν συστήματα πρόβλεψης, «για το τι έρχεται και ποια θα είναι η μελλοντική νοσηρότητα, αλλά και να κάνουμε μείζονα χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων», ειδικά αυτών που περιγράφονται ως συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου.

Αλλά και για την Όλγα Οικονόμου, τη Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, απαραίτητη είναι η εφαρμογή επιστημονικών εργαλείων και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και εξορθολογισμού των δαπανών.

Το στοίχημα της ΕΚΑΠΥ και ο ρόλος της Επιτροπής Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Στην ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ, ως κεντρικό αγοραστή φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αναφέρθηκε η κα Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία η Αρχή θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του προϋπολογισμού, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία θα γνωρίζουν ένα πλασματικό προϋπολογισμό.

«Δεν θα γνωρίσουμε τι υπόλοιπα θα έχουμε. Αυτό δεν είναι επιστημονικό εργαλείο, αλλά ένα διαχειριστικό εργαλείο. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα νοσοκομεία με τον ίδιο τρόπο στην κατάρτισή ενός προϋπολογισμού», σημείωσε.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται άμεσα, η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει τις παραγγελίες φαρμάκων και την πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία από 1/1/2023. Μέσω της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων, επιδιώκεται τόσο η στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων όσο και ο περιορισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών. «Άραγε είναι λύση ή εμπλοκή», διερωτήθηκε η κα Οικονόμου για την ανάληψη της διαχείρισης των νοσοκομειακών φαρμάκων από την ΕΚΑΠΥ.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης παλεύει να ελέγξει στο μέτρο του δυνατού το θέμα clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, φθάνοντας σε κλειστούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, οι εν λόγω κλειστοί μέχρι τώρα έχουν συμπεριλάβει φάρμακα αξίας 170 εκατ. ευρώ, που βάσει κάποιων πρώτων εκτιμήσεων αντιστοιχεί σε clawback κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ για το 2022.

Πάντως, το ρόλο του συντονισμού των πολιτικών που εφαρμόζονται και του ελέγχου των διαδικασιών θα αναλάβει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία θα επιστρέψει στις δια ζώσης συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιούρης.

  • Διαβάστε σχετικά ⇒ Η ΕΚΑΠΥ στο «τιμόνι» της προμήθειας φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Τι αλλάζει από το 2023

  • Διαβάστε σχετικά ⇒ «Επιστρέφει» η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης: Η νέα σύσταση της

Τελευταία τροποποίηση στις 14/12/2022 - 20:43
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • CLAWBACK
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΚΑΠΥ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
  • PIF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δυο τεστ και μάσκα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία - «Ερωτηματικό» για τους γιατρούς
Με δυο τεστ και μάσκα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία - «Ερωτηματικό» για τους γιατρούς 14 Δεκεμβρίου 2022
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Πλεύρη για την ανακουφιστική φροντίδα - Τι περιλαμβάνει 15 Δεκεμβρίου 2022
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Πλεύρη για την ανακουφιστική φροντίδα - Τι περιλαμβάνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29

Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»

Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47

Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026

Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία
Pharma Policy
17/09/2026 - 14:27

Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία

ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28

ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027

ΠΙΣ: Περιθώριο δέκα ημερών στους διορισμένους να προκηρύξουν εκλογές δίνουν οι εκλεγμένοι
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:32

ΠΙΣ: Περιθώριο δέκα ημερών στους διορισμένους να προκηρύξουν εκλογές δίνουν οι εκλεγμένοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μακρής: «Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων»
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 18:57
Νέο παράρτημα ΕΠΑΣ μαθητείας για τεχνικούς βιομηχανικών αυτοματισμών στις εγκαταστάσεις της DEMO
Pharma News
18/09/2026 - 18:32
Θεραπευτική απόφαση για τον καρκίνο του μαστού από τα πρώτα «ίχνη» στο αίμα
Υγεία
18/09/2026 - 18:07
Υπερφόρτωση σιδήρου: Το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ επηρεάζουν την απορρόφηση
Διατροφή
18/09/2026 - 17:41
Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09
Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές
Υγεία
18/09/2026 - 16:04
«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38
Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ξεχωριστά όργανα
Υγεία
18/09/2026 - 15:12
Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36
Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 13:51
Μήνυμα ελπίδας, δύναμης και αλληλεγγύης στους μικρούς ήρωες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 13:16
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53
Πέθανε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 103 ετών η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:34
Εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν. και Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη Στέγη Γονέων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:12
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΕΑΔ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 11:34
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δράση «Know Your Numbers»
Patient Talk
18/09/2026 - 11:03
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θάνατος Μαζωνάκη: Έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 12:21
ΕΚΑΒ: «Ανταποκριθήκαμε εντός πέντε λεπτών στο περιστατικό με τον Γιώργο Μαζωνάκη»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:26
Γεωργιάδης: «Στον ΟΔΙΠΥ οι περισσότερες αρμοδιότητες για τους ελέγχους στους παρόχους υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:51
Στην Platinum βαθμίδα της EcoVadis ο όμιλος Hellenic Healthcare Group
Υπηρεσίες Υγείας
16/09/2026 - 16:24
Κατηγορηματική διάψευση από τον ΙΣΑ για την άδεια στα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 16:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo