ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομειακό φάρμακο: Αύξηση «χωρίς φρένο» στην υπέρβαση της δαπάνης

Πολιτική Υγείας
Photo by Callum Hilton from Pexels
Τον έντονο προβληματισμό τους για την ανεξέλεγκτη πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, που καταγράφει περαιτέρω αύξηση, εκφράζουν οι εταιρείες του κλάδου, με επιστολή τους στο Θ. Πλεύρη. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί νέο μοντέλο προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία, μέσω της ΕΚΑΠΥ, ενώ σημαντικός ρόλος αποδίδεται και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Δαπάνης.
Τετάρτη, 14/12/2022 - 19:13
— Photo: Photo by Callum Hilton from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων και αντεγκλήσεων βρίσκεται σταθερά η φαρμακευτική πολιτική τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των «παγωμένων» προϋπολογισμών και των διαρκώς αυξανόμενων υποχρεωτικών επιστροφών. Μπορεί το βασικό «αγκάθι» να αποτελεί η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που χειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο ο «πονοκέφαλος» του νοσοκομειακού φαρμάκου φαίνεται πως όλο και μεγαλώνει.

Είναι ενδεικτικό ότι τα σημειώματα, που λαμβάνουν οι εταιρείες, για την απόδοση του νοσοκομειακού clawback για το β’ εξάμηνο 2021, ήρθαν αυξημένα κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανέφεραν τα σημειώματα του α’ εξαμήνου του 2021, που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς.

Το παραπάνω στοιχείο αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, οι εταιρείες μέλη του PIF σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία εκφράζουν τόσο την έκπληξη τους για την εξέλιξη, όσο και την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στις εταιρείες.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου η περαιτέρω αύξηση δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στις εταιρίες, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ δυσκολεύεται σημαντικά η δυνατότητα οικονομικών προβλέψεων για το τρέχον έτος.

Για αυτό και ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, για να συζητηθούν αναλυτικά τα στοιχεία της δαπάνης, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να διευκρινιστούν ο τρόπος υπολογισμού της υπέρβασης, τα clawback που αντιστοιχούν ανά κατηγορία αλλά και που επιβαρύνουν τις εταιρείες ανά κατηγορία, αλλά και τα ποσοστά όγκου κατανάλωσης και τα ποσά δαπάνης ανά κατηγορία προϊόντων.

  • Διαβάστε σχετικά⇒ Δραματική η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου

Εκτίμηση για 1,1 δισ. ευρώ νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2022

Το θέμα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης συζητήθηκε και στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Το ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2022, υποστήριξε ο Σύμβουλος του Υπ. Υγείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, Βασίλειος Κουτσιούρης.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση που πραγματοποίησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Κώστας Αθανασάκης και οι συνεργάτες του για τη μεταβολή της ενδονοσοκομειακής αποζημιούμενης φαρμακευτικής δαπάνης σε ονομαστικές τιμές την περίοδο 2013 - 2019, ο ευρωπαϊκός μέσο όρος ήταν στο 50%, ενώ η Ελλάδα είναι πρακτικά η μόνη χώρα που καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, αυτό που πληρώνει το κράτος σε ονομαστικές αξίες για φάρμακα εντός του νοσοκομείου είναι μειωμένο κατά 21%, με τη Γαλλία μόνο να καταγράφει οριακή μείωση, μόλις 0,3%.

Η συνολική υπέρβαση της στο νοσοκομειακό κανάλι διαμορφώθηκε το 2021 στο 55% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 61% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Access Excellence Lead της Roche Hellas, Μιχάλης Κακούρος. Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 7,4% το 2012 στο 74% το 2021! «Με αυτό το ρυθμό, αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει η κατάσταση το κράτος θα φθάσει να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να καλύψει τη δαπάνη στα νοσοκομεία», προειδοποίησε, ανέφερε ο κ. Κακούρος.

  • Διαβάστε σχετικά⇒ «Στο μικροσκόπιο» η συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους στα νοσοκομεία: Την εισαγωγή επιπλέον φίλτρων ελέγχου εξετάζει το Υπ. Υγείας

«Θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε τα νοσοκομειακά φάρμακα αλλιώς και να βρεθεί μια μεθοδολογία για τη συστηματική καταγραφή και εκτίμηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για διεθνείς συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, εξηγώντας πως είναι μια δαπάνη που αυξάνεται «και δεν αυξάνεται μόνη της, αλλά επειδή αλλάζει ο ρόλος του νοσοκομείου ως κανάλι διανομής». «Μια σειρά από φάρμακα, για διάφορους λόγους, αρχίζουν πλέον και περνούν μέσω του νοσοκομείου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν είναι ίδια, αλλά «κάποια μπορούν να ενταχθούν στα DRG και άλλα δεν μπορούν να συναρτηθούν». Για τον κ. Αθανασάκη είναι απαραίτητα να αναπτυχθούν συστήματα πρόβλεψης, «για το τι έρχεται και ποια θα είναι η μελλοντική νοσηρότητα, αλλά και να κάνουμε μείζονα χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων», ειδικά αυτών που περιγράφονται ως συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου.

Αλλά και για την Όλγα Οικονόμου, τη Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, απαραίτητη είναι η εφαρμογή επιστημονικών εργαλείων και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και εξορθολογισμού των δαπανών.

Το στοίχημα της ΕΚΑΠΥ και ο ρόλος της Επιτροπής Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Στην ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ, ως κεντρικό αγοραστή φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αναφέρθηκε η κα Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία η Αρχή θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του προϋπολογισμού, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία θα γνωρίζουν ένα πλασματικό προϋπολογισμό.

«Δεν θα γνωρίσουμε τι υπόλοιπα θα έχουμε. Αυτό δεν είναι επιστημονικό εργαλείο, αλλά ένα διαχειριστικό εργαλείο. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα νοσοκομεία με τον ίδιο τρόπο στην κατάρτισή ενός προϋπολογισμού», σημείωσε.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται άμεσα, η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει τις παραγγελίες φαρμάκων και την πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία από 1/1/2023. Μέσω της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων, επιδιώκεται τόσο η στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων όσο και ο περιορισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών. «Άραγε είναι λύση ή εμπλοκή», διερωτήθηκε η κα Οικονόμου για την ανάληψη της διαχείρισης των νοσοκομειακών φαρμάκων από την ΕΚΑΠΥ.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης παλεύει να ελέγξει στο μέτρο του δυνατού το θέμα clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, φθάνοντας σε κλειστούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, οι εν λόγω κλειστοί μέχρι τώρα έχουν συμπεριλάβει φάρμακα αξίας 170 εκατ. ευρώ, που βάσει κάποιων πρώτων εκτιμήσεων αντιστοιχεί σε clawback κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ για το 2022.

Πάντως, το ρόλο του συντονισμού των πολιτικών που εφαρμόζονται και του ελέγχου των διαδικασιών θα αναλάβει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία θα επιστρέψει στις δια ζώσης συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιούρης.

  • Διαβάστε σχετικά ⇒ Η ΕΚΑΠΥ στο «τιμόνι» της προμήθειας φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Τι αλλάζει από το 2023

  • Διαβάστε σχετικά ⇒ «Επιστρέφει» η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης: Η νέα σύσταση της

Τελευταία τροποποίηση στις 14/12/2022 - 20:43
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • CLAWBACK
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΚΑΠΥ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
  • PIF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δυο τεστ και μάσκα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία - «Ερωτηματικό» για τους γιατρούς
Με δυο τεστ και μάσκα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία - «Ερωτηματικό» για τους γιατρούς 14 Δεκεμβρίου 2022
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Πλεύρη για την ανακουφιστική φροντίδα - Τι περιλαμβάνει 15 Δεκεμβρίου 2022
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Πλεύρη για την ανακουφιστική φροντίδα - Τι περιλαμβάνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς
Pharma Policy
15/04/2026 - 15:48

ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!

Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00

Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023

Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»
Pharma Policy
07/04/2026 - 10:50

Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»

Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Health Talk
04/04/2026 - 07:26

Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»
Pharma Policy
02/04/2026 - 14:32

ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους για Μυλωνάκη: Θα χρειαστεί καιρός αλλά θα κερδίσει τη μάχη - Τι λέει το νεότερο ανακοινωθέν
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 12:49
Φάρμακο για την απώλεια βάρους ωφελεί το ήπαρ ακόμα και όταν δεν επιτυγχάνει μεγάλη απώλεια βάρους
Υγεία
16/04/2026 - 12:00
Το αποτέλεσμα των «επαναστατικών» φαρμάκων για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι «ασήμαντη»: Βρετανική έρευνα
Υγεία
16/04/2026 - 11:00
Ο γάμος ασπίδα ενάντια στον καρκίνο; Τι έδειξε αμερικανική έρευνα για τη σχέση οικογενειακής κατάστασης -ασθένειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:56
Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:00
Το «Μαζί για το Παιδί» συγκέντρωσε 2.500 είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά σε φορείς παιδικής προστασίας
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 08:24
Όμιλος Dräger: Ρεκόρ πωλήσεων και σημαντική άνοδος κερδοφορίας το 2025
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 03:49
Έντονες αντιδράσεις για τις αναβολές στράτευσης των νέων ιατρών
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 00:21
Θεσσαλονίκη: Στις 22 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του ιστορικού αρχείου του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 23:07
«Αποφασίζω γιατί γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»
Patient Talk
15/04/2026 - 22:29
Εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά από την πρώτη μέρα
Pharma News
15/04/2026 - 21:08
«Αόρατη» απειλή το ανεύρυσμα: Ο μηχανισμός ανάπτυξης στα αγγεία και τις αορτές, τα συμπτώματα και τα ποσοστά θνησιμότητας!
Υγεία
15/04/2026 - 20:11
«Δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες» για τον Γιώργο Μυλωνάκη - «Πρέπει να ξεπεραστούν κάποιοι κίνδυνοι»
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 19:36
Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11
ΕΟΔΥ: Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα της πικροδάφνης - Συμπτώματα και αντιμετώπιση της δηλητηρίασης
Υγεία
15/04/2026 - 17:59
Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Υγεία
15/04/2026 - 17:22
Στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2026» η Chiesi Hellas
Pharma News
15/04/2026 - 16:59
Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37
Τι προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα μια έκρηξη ακόμα και όταν δεν προκαλείται θάνατος
Υγεία
15/04/2026 - 16:21
ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς
Pharma Policy
15/04/2026 - 15:48
Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σταθερή αύξηση τριχοφυΐας σε άνδρες με κοινή μορφή φαλάκρας
Pharma News
15/04/2026 - 15:00
9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00
Μυλωνάκης: Υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του ανευρύσματος
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 14:00
Αλλαγή ηγεσίας στη Pfizer Hellas- Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Τζινιέρης
Pharma News
15/04/2026 - 13:01
Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Βαρνάβα για τον ΠΙΣ: Καταγγελίες για «ρουσφέτια» και παρέμβαση στις εκλογές
Πολιτική Υγείας
15/04/2026 - 12:55
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των αρθρώσεών σας
Υγεία
15/04/2026 - 12:00
Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας
Υγεία
15/04/2026 - 11:00
Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00
Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo