ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομειακό φάρμακο: Αύξηση «χωρίς φρένο» στην υπέρβαση της δαπάνης

Πολιτική Υγείας
Photo by Callum Hilton from Pexels
Τον έντονο προβληματισμό τους για την ανεξέλεγκτη πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, που καταγράφει περαιτέρω αύξηση, εκφράζουν οι εταιρείες του κλάδου, με επιστολή τους στο Θ. Πλεύρη. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί νέο μοντέλο προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία, μέσω της ΕΚΑΠΥ, ενώ σημαντικός ρόλος αποδίδεται και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Δαπάνης.
Τετάρτη, 14/12/2022 - 19:13
— Photo: Photo by Callum Hilton from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων και αντεγκλήσεων βρίσκεται σταθερά η φαρμακευτική πολιτική τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των «παγωμένων» προϋπολογισμών και των διαρκώς αυξανόμενων υποχρεωτικών επιστροφών. Μπορεί το βασικό «αγκάθι» να αποτελεί η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που χειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο ο «πονοκέφαλος» του νοσοκομειακού φαρμάκου φαίνεται πως όλο και μεγαλώνει.

Είναι ενδεικτικό ότι τα σημειώματα, που λαμβάνουν οι εταιρείες, για την απόδοση του νοσοκομειακού clawback για το β’ εξάμηνο 2021, ήρθαν αυξημένα κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανέφεραν τα σημειώματα του α’ εξαμήνου του 2021, που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς.

Το παραπάνω στοιχείο αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, οι εταιρείες μέλη του PIF σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία εκφράζουν τόσο την έκπληξη τους για την εξέλιξη, όσο και την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στις εταιρείες.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου η περαιτέρω αύξηση δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στις εταιρίες, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ δυσκολεύεται σημαντικά η δυνατότητα οικονομικών προβλέψεων για το τρέχον έτος.

Για αυτό και ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, για να συζητηθούν αναλυτικά τα στοιχεία της δαπάνης, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να διευκρινιστούν ο τρόπος υπολογισμού της υπέρβασης, τα clawback που αντιστοιχούν ανά κατηγορία αλλά και που επιβαρύνουν τις εταιρείες ανά κατηγορία, αλλά και τα ποσοστά όγκου κατανάλωσης και τα ποσά δαπάνης ανά κατηγορία προϊόντων.

  • Διαβάστε σχετικά⇒ Δραματική η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου

Εκτίμηση για 1,1 δισ. ευρώ νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2022

Το θέμα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης συζητήθηκε και στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Το ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2022, υποστήριξε ο Σύμβουλος του Υπ. Υγείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, Βασίλειος Κουτσιούρης.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση που πραγματοποίησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Κώστας Αθανασάκης και οι συνεργάτες του για τη μεταβολή της ενδονοσοκομειακής αποζημιούμενης φαρμακευτικής δαπάνης σε ονομαστικές τιμές την περίοδο 2013 - 2019, ο ευρωπαϊκός μέσο όρος ήταν στο 50%, ενώ η Ελλάδα είναι πρακτικά η μόνη χώρα που καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, αυτό που πληρώνει το κράτος σε ονομαστικές αξίες για φάρμακα εντός του νοσοκομείου είναι μειωμένο κατά 21%, με τη Γαλλία μόνο να καταγράφει οριακή μείωση, μόλις 0,3%.

Η συνολική υπέρβαση της στο νοσοκομειακό κανάλι διαμορφώθηκε το 2021 στο 55% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 61% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Access Excellence Lead της Roche Hellas, Μιχάλης Κακούρος. Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 7,4% το 2012 στο 74% το 2021! «Με αυτό το ρυθμό, αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει η κατάσταση το κράτος θα φθάσει να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να καλύψει τη δαπάνη στα νοσοκομεία», προειδοποίησε, ανέφερε ο κ. Κακούρος.

  • Διαβάστε σχετικά⇒ «Στο μικροσκόπιο» η συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους στα νοσοκομεία: Την εισαγωγή επιπλέον φίλτρων ελέγχου εξετάζει το Υπ. Υγείας

«Θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε τα νοσοκομειακά φάρμακα αλλιώς και να βρεθεί μια μεθοδολογία για τη συστηματική καταγραφή και εκτίμηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για διεθνείς συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, εξηγώντας πως είναι μια δαπάνη που αυξάνεται «και δεν αυξάνεται μόνη της, αλλά επειδή αλλάζει ο ρόλος του νοσοκομείου ως κανάλι διανομής». «Μια σειρά από φάρμακα, για διάφορους λόγους, αρχίζουν πλέον και περνούν μέσω του νοσοκομείου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν είναι ίδια, αλλά «κάποια μπορούν να ενταχθούν στα DRG και άλλα δεν μπορούν να συναρτηθούν». Για τον κ. Αθανασάκη είναι απαραίτητα να αναπτυχθούν συστήματα πρόβλεψης, «για το τι έρχεται και ποια θα είναι η μελλοντική νοσηρότητα, αλλά και να κάνουμε μείζονα χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων», ειδικά αυτών που περιγράφονται ως συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου.

Αλλά και για την Όλγα Οικονόμου, τη Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, απαραίτητη είναι η εφαρμογή επιστημονικών εργαλείων και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και εξορθολογισμού των δαπανών.

Το στοίχημα της ΕΚΑΠΥ και ο ρόλος της Επιτροπής Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Στην ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ, ως κεντρικό αγοραστή φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αναφέρθηκε η κα Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία η Αρχή θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του προϋπολογισμού, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία θα γνωρίζουν ένα πλασματικό προϋπολογισμό.

«Δεν θα γνωρίσουμε τι υπόλοιπα θα έχουμε. Αυτό δεν είναι επιστημονικό εργαλείο, αλλά ένα διαχειριστικό εργαλείο. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα νοσοκομεία με τον ίδιο τρόπο στην κατάρτισή ενός προϋπολογισμού», σημείωσε.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται άμεσα, η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει τις παραγγελίες φαρμάκων και την πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία από 1/1/2023. Μέσω της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων, επιδιώκεται τόσο η στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων όσο και ο περιορισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών. «Άραγε είναι λύση ή εμπλοκή», διερωτήθηκε η κα Οικονόμου για την ανάληψη της διαχείρισης των νοσοκομειακών φαρμάκων από την ΕΚΑΠΥ.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης παλεύει να ελέγξει στο μέτρο του δυνατού το θέμα clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, φθάνοντας σε κλειστούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, οι εν λόγω κλειστοί μέχρι τώρα έχουν συμπεριλάβει φάρμακα αξίας 170 εκατ. ευρώ, που βάσει κάποιων πρώτων εκτιμήσεων αντιστοιχεί σε clawback κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ για το 2022.

Πάντως, το ρόλο του συντονισμού των πολιτικών που εφαρμόζονται και του ελέγχου των διαδικασιών θα αναλάβει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία θα επιστρέψει στις δια ζώσης συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιούρης.

  • Διαβάστε σχετικά ⇒ Η ΕΚΑΠΥ στο «τιμόνι» της προμήθειας φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Τι αλλάζει από το 2023

  • Διαβάστε σχετικά ⇒ «Επιστρέφει» η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης: Η νέα σύσταση της

Τελευταία τροποποίηση στις 14/12/2022 - 20:43
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • CLAWBACK
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΚΑΠΥ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
  • PIF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δυο τεστ και μάσκα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία - «Ερωτηματικό» για τους γιατρούς
Με δυο τεστ και μάσκα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία - «Ερωτηματικό» για τους γιατρούς 14 Δεκεμβρίου 2022
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Πλεύρη για την ανακουφιστική φροντίδα - Τι περιλαμβάνει 15 Δεκεμβρίου 2022
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Πλεύρη για την ανακουφιστική φροντίδα - Τι περιλαμβάνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44

Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία

BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21

BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 16:46

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain

ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24
Pharma Policy
25/05/2026 - 15:33

ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo