ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης σε γιατρούς για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας από τις ΗΠΑ: Μία απλή αίτηση στον ΠΙΣ θα αρκεί

Πολιτική Υγείας
Μητσοτάκης σε γιατρούς για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας από τις ΗΠΑ: Μία απλή αίτηση στον ΠΙΣ θα αρκεί
Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Τρίτη, 29/04/2025 - 11:09
News4Health Team News4Health Team

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε τη Δευτέρα, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους που βρίσκονται στην Ελλάδα σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και εξειδίκευσης που έχουν αποκτηθεί στην Αμερική, μέτρο που ανοίγει τον δρόμο ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Με βάση τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά στην εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με την κατάθεση του πιστοποιητικού, αρκεί να υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ελλάδα.

«Πήραμε απόφαση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βεβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

«Με αυτές τις δύο κινήσεις, τις νομοθετικές, θα έχουμε καλύψει το σύνολο του προβλήματος που παραλάβαμε. Η βασική ιδέα είναι αυτονόητη: το να έχεις αποκτήσει τέτοιους έγκυρους τίτλους από τις ΗΠΑ δεν θέτει πραγματικό ζήτημα εάν έχεις τα προσόντα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι προϊόν προσπάθειας αρκετών μηνών.

«Όποιος έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται από όλους για την υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, άρα με αυτό το δεδομένο προχωράμε και στη ρύθμιση αυτή. Η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσει στην αυτόματη αναγνώριση», εξήγησε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους και τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για τη διευκόλυνση κάθε επιστήμονα που θέλει να επαναπατριστεί, να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους του ή να προσφέρει ακαδημαϊκά.

«Είναι μία πολύ σωστή απόφαση, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που την πήρατε, είμαστε ευγνώμονες και, όπως είδατε, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι ενδιαφέρονται και να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές», σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Χρούσος.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή σας την απόφαση θα αναβαθμίσετε πάρα πολύ το επιστημονικό έργο της κοινότητάς μας με τη στήριξη αξιόλογων συναδέλφων και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί εξαιρετικού επιπέδου και με πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης στις ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο έρευνας. Για όλους εμάς η επιστροφή στην πατρίδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ευσεβή πόθο και με αυτήν την καινούργια πρωτοβουλία σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Χρήστος Κυριακόπουλος.

«Είναι μία ιστορική στιγμή και νομίζω όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενοι γιατροί που έρθουν στην Αμερική θα ωφεληθούν πάρα πολύ από αυτή την απόφαση», εκτίμησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν, Τζένη Γούργαρη, προσθέτοντας ότι πλέον λύνεται «ένα από τα μεγάλα εμπόδια» που ταλαιπωρούσε τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ.

«Για εμάς είναι μια μεγάλη ικανοποίηση ότι λύνουμε το θέμα αυτό», επισήμανε στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι αυτό να είναι η αφετηρία ώστε περισσότεροι από εσάς να κάνετε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα».

«Ένα απίστευτα πετυχημένο παράδειγμα» για το brain gain

Ο Δαμιανός Κοκκινίδης, από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, ανέδειξε τη χρησιμότητα της νέας ρύθμισης συνολικά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού και τόνισε ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.

«Είναι ένα απίστευτα επιτυχημένο παράδειγμα του πώς μία μικρή ρύθμιση ή ένα μικρό κίνητρο, από το οποίο ουσιαστικά κανείς δεν θα χάσει, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο brain gain. Ίσως η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί αργότερα να εφαρμοστεί σαν παράδειγμα και σε άλλους τομείς. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά σε έναν αγώνα μεταξύ διάφορων χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής, για το ποιος θα επικρατήσει στην αναζήτηση του ταλέντου», υπογράμμισε ο κ. Κοκκινίδης.

25-04-28_0013__DPN8841.jpg

«Εμείς έχουμε εδώ και χρόνια μια πολιτική ως προς το brain regain η οποία φέρνει πραγματικά αποτελέσματα. Συνδέεται προφανώς με τη συνολική πρόοδο της χώρας, γιατί πιστεύω ότι εάν κάποιος ή κάποια δεν έχει συνολική εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας, δύσκολα θα αφήσει μια καλή θέση στο εξωτερικό για να γυρίσει στην πατρίδα μας. Άρα, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πια μια τακτοποιημένη χώρα, που δίνει ορατότητα ελπίδας για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθειά μας να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό. Και έχετε απόλυτα δίκαιο, είναι πια μια παγκόσμια μάχη για ταλέντο αυτή η οποία διεξάγεται. Εγώ λέω πάντα ότι για εμάς η διασπορά μας είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας κάνει δράσεις brain regain στο εξωτερικό, όπου “παντρεύει” εταιρείες με Έλληνες του εξωτερικού και η ανταπόκριση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και πιο εξειδικευμένο και για τον χώρο της υγείας και των επιστημών υγείας, γιατί έχουμε πάρα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διακρίνεται στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε και τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα, 50% μειωμένο φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια, για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που επιστρέφουν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/04/2025 - 11:25
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • ΗΠΑ
  • ΠΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αποτρέψει 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής
Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αποτρέψει 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής 29 Απριλίου 2025
Άδωνις Γεωργιάδης: Οριστική αθώωση για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ 29 Απριλίου 2025
Άδωνις Γεωργιάδης: Οριστική αθώωση για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00

ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών

Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 21:27

Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ

ΠΙΣ: Καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκησή του
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 14:08

ΠΙΣ: Καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκησή του

Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00

Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη

Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19

Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»

Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 11:00

Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαίτηση για clawback χωρίς υπέρβαση του πλαφόν»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 03:48
Δήμος Αθηναίων: Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες του λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 00:07
Πρωτοποριακή ρομποτική γυναικολογική επέμβαση από Έλληνες γιατρούς
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 23:14
Ασφαλής και για την καρδιά η κατανάλωση έως και πέντε φλιτζανιών καφέ ημερησίως
Υγεία
20/07/2026 - 22:33
Νέος διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ο Θεόκλης Ζαούτης
Υγεία
20/07/2026 - 19:53
Σχοινάς: «Σε απόλυτη προτεραιότητα οι προσλήψεις 40 στελεχών στον ΕΦΕΤ - Άμεσα στη μάχη των ελέγχων»
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 19:26
Έλληνες ερευνητές «ξεκλείδωσαν» μηχανισμό προστασίας του νευρικού συστήματος κατά τη γήρανση
Υγεία
20/07/2026 - 19:08
Νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα - Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες!
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 18:37
Αντιδράσεις για τη διάταξη που αφορά τον διορισμό διοικήσεων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 18:12
Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό βοηθό
Patient Talk
20/07/2026 - 17:37
Πλήρως αναβαθμισμένη η νέα γραμμή υποστήριξης 1145 του ΕΟΠΑΕ για τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
20/07/2026 - 16:54
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ για το θέμα της ακούσιας νοσηλείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 16:39
Πρωτιά της Sobi στην πρώτη θέση σε διεθνή αξιολόγηση για τις αιμορραγικές διαταραχές
Pharma News
20/07/2026 - 16:32
Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
Διαβήτης τύπου 1: Νέες θεραπείες φέρνουν πιο κοντά την ανεξαρτησία από την ινσουλίνη
Υγεία
20/07/2026 - 16:00
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία
Health Talk
20/07/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
20/07/2026 - 14:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Παιδιά με αυτισμό και κίνδυνος πνιγμού: H σωστή εκπαίδευση στο νερό μπορεί να σώζει ζωές
Υγεία
20/07/2026 - 12:40
Τελικός Μουντιάλ: H παρακολούθησή του εκτόξευσε την "ορμόνη της αγάπης"
Υγεία
20/07/2026 - 12:00
Νέα Υόρκη: Δύο νεκροί από τη νόσο των Λεγεωνάριων – Πιθανή εστία μόλυνσης οι πύργοι ψύξης κτιρίων
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 11:00
ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Σαραντάρια από σήμερα στη χώρα: Πώς να αποφύγετε τη θερμοπληξία
Υγεία
20/07/2026 - 09:00
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά στο Αρεταίειο
Υγεία
20/07/2026 - 08:09
Ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι: Πρόληψη και θεραπεία για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
Health Talk
18/07/2026 - 09:36
Μέτωπο Ιατρών κατά Γεωργιάδη: «Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυβερνητικό διορισμό»
Πολιτική Υγείας
18/07/2026 - 08:18
ΕΕΣ και ΕΠΕ διοργανώνουν μεγάλη περιβαλλοντική δράση με καθαρισμό της παραλίας Εδέμ
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 03:54
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Σεβασμός, θεσμική διερεύνηση και λογοδοσία για τον θάνατο του 20χρονου με αυτισμό στο Άργος
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 00:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέτωπο Ιατρών κατά Γεωργιάδη: «Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυβερνητικό διορισμό»
Πολιτική Υγείας
18/07/2026 - 08:18
ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo