ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης σε γιατρούς για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας από τις ΗΠΑ: Μία απλή αίτηση στον ΠΙΣ θα αρκεί

Πολιτική Υγείας
Μητσοτάκης σε γιατρούς για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας από τις ΗΠΑ: Μία απλή αίτηση στον ΠΙΣ θα αρκεί
Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Τρίτη, 29/04/2025 - 11:09
News4Health Team News4Health Team

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε τη Δευτέρα, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους που βρίσκονται στην Ελλάδα σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και εξειδίκευσης που έχουν αποκτηθεί στην Αμερική, μέτρο που ανοίγει τον δρόμο ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Με βάση τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά στην εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με την κατάθεση του πιστοποιητικού, αρκεί να υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ελλάδα.

«Πήραμε απόφαση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βεβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

«Με αυτές τις δύο κινήσεις, τις νομοθετικές, θα έχουμε καλύψει το σύνολο του προβλήματος που παραλάβαμε. Η βασική ιδέα είναι αυτονόητη: το να έχεις αποκτήσει τέτοιους έγκυρους τίτλους από τις ΗΠΑ δεν θέτει πραγματικό ζήτημα εάν έχεις τα προσόντα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι προϊόν προσπάθειας αρκετών μηνών.

«Όποιος έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται από όλους για την υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, άρα με αυτό το δεδομένο προχωράμε και στη ρύθμιση αυτή. Η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσει στην αυτόματη αναγνώριση», εξήγησε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους και τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για τη διευκόλυνση κάθε επιστήμονα που θέλει να επαναπατριστεί, να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους του ή να προσφέρει ακαδημαϊκά.

«Είναι μία πολύ σωστή απόφαση, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που την πήρατε, είμαστε ευγνώμονες και, όπως είδατε, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι ενδιαφέρονται και να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές», σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Χρούσος.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή σας την απόφαση θα αναβαθμίσετε πάρα πολύ το επιστημονικό έργο της κοινότητάς μας με τη στήριξη αξιόλογων συναδέλφων και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί εξαιρετικού επιπέδου και με πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης στις ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο έρευνας. Για όλους εμάς η επιστροφή στην πατρίδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ευσεβή πόθο και με αυτήν την καινούργια πρωτοβουλία σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Χρήστος Κυριακόπουλος.

«Είναι μία ιστορική στιγμή και νομίζω όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενοι γιατροί που έρθουν στην Αμερική θα ωφεληθούν πάρα πολύ από αυτή την απόφαση», εκτίμησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν, Τζένη Γούργαρη, προσθέτοντας ότι πλέον λύνεται «ένα από τα μεγάλα εμπόδια» που ταλαιπωρούσε τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ.

«Για εμάς είναι μια μεγάλη ικανοποίηση ότι λύνουμε το θέμα αυτό», επισήμανε στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι αυτό να είναι η αφετηρία ώστε περισσότεροι από εσάς να κάνετε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα».

«Ένα απίστευτα πετυχημένο παράδειγμα» για το brain gain

Ο Δαμιανός Κοκκινίδης, από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, ανέδειξε τη χρησιμότητα της νέας ρύθμισης συνολικά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού και τόνισε ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.

«Είναι ένα απίστευτα επιτυχημένο παράδειγμα του πώς μία μικρή ρύθμιση ή ένα μικρό κίνητρο, από το οποίο ουσιαστικά κανείς δεν θα χάσει, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο brain gain. Ίσως η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί αργότερα να εφαρμοστεί σαν παράδειγμα και σε άλλους τομείς. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά σε έναν αγώνα μεταξύ διάφορων χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής, για το ποιος θα επικρατήσει στην αναζήτηση του ταλέντου», υπογράμμισε ο κ. Κοκκινίδης.

25-04-28_0013__DPN8841.jpg

«Εμείς έχουμε εδώ και χρόνια μια πολιτική ως προς το brain regain η οποία φέρνει πραγματικά αποτελέσματα. Συνδέεται προφανώς με τη συνολική πρόοδο της χώρας, γιατί πιστεύω ότι εάν κάποιος ή κάποια δεν έχει συνολική εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας, δύσκολα θα αφήσει μια καλή θέση στο εξωτερικό για να γυρίσει στην πατρίδα μας. Άρα, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πια μια τακτοποιημένη χώρα, που δίνει ορατότητα ελπίδας για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθειά μας να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό. Και έχετε απόλυτα δίκαιο, είναι πια μια παγκόσμια μάχη για ταλέντο αυτή η οποία διεξάγεται. Εγώ λέω πάντα ότι για εμάς η διασπορά μας είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας κάνει δράσεις brain regain στο εξωτερικό, όπου “παντρεύει” εταιρείες με Έλληνες του εξωτερικού και η ανταπόκριση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και πιο εξειδικευμένο και για τον χώρο της υγείας και των επιστημών υγείας, γιατί έχουμε πάρα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διακρίνεται στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε και τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα, 50% μειωμένο φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια, για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που επιστρέφουν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/04/2025 - 11:25
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • ΗΠΑ
  • ΠΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αποτρέψει 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής
Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αποτρέψει 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής 29 Απριλίου 2025
Άδωνις Γεωργιάδης: Οριστική αθώωση για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ 29 Απριλίου 2025
Άδωνις Γεωργιάδης: Οριστική αθώωση για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη

Η εγγονή του Τζον Κένεντι διαγνώστηκε με λευχαιμία σε τελικό στάδιο - Τα βάζει με τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 09:00

Η εγγονή του Τζον Κένεντι διαγνώστηκε με λευχαιμία σε τελικό στάδιο - Τα βάζει με τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:40

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ

ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:00

ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23

ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν από το καθεστώς χορήγησης βίζας τα άτομα με παχυσαρκία
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 22:18

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν από το καθεστώς χορήγησης βίζας τα άτομα με παχυσαρκία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χυμός πορτοκαλιού: Οφέλη για την υγεία να τα πιεις στο ποτήρι!
Διατροφή
28/11/2025 - 18:09
ΚΚΕ: «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών - Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους»
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 17:42
Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 17:24
Tο Κοινοβούλιο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησαν τους εθελοντές αιμοδότες
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 16:56
Ισπανία: Ανιχνεύθηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων - Είναι τα πρώτα από το 1994
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 16:33
Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της
Health Talk
28/11/2025 - 16:08
Ανοσμία: Συσκευή διδάσκει τον εγκέφαλο να μυρίζει μέσω άλλων αισθήσεων
Υγεία
28/11/2025 - 16:03
ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς νωπής μυζήθρας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 15:44
ACT FOR THE FUTURE III – Το «S» του ESG ξεκινά από τα παιδιά
Ψυχική Υγεία
28/11/2025 - 15:22
Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους
Διατροφή
28/11/2025 - 15:01
Επιστολή εργαστηριακών ιατρών προς τον ΙΣΑ για το clawback και το rebate
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 14:42
Παμψηφεί πρόεδρος του European Sepsis Alliance για τρίτη συνεχόμενη θητεία ο καθηγητής Γιαμαρέλλος
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 14:16
Η γυμναστική με βάρη πάνω από 40 λεπτά αυξάνει τη γνωστική λειτουργία
Fitness
28/11/2025 - 14:02
PIF: Μύθοι και αλήθειες για τη φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα
Pharma Policy
28/11/2025 - 13:37
Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00
ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – The Athens Clinic: Συνέδριο-ταξίδι στον κόσμο της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής
Υπηρεσίες Υγείας
28/11/2025 - 12:29
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση
Υγεία
28/11/2025 - 12:12
Ο ΠΟΥ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κατευθυντήριες γραμμές για την υπογονιμότητα
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 11:47
ΕΟΠΑΕ: Οι δομές που είναι διαθέσιμες για την υποστήριξη των αστέγων εν μέσω κακοκαιρίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 11:28
Νέα δραστική ουσία αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σοβαρού εκζέματος
Υγεία
28/11/2025 - 11:02
Εμμηνόπαυση: Πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα;
Health Talk
28/11/2025 - 10:44
Κακοκαιρία ADEL: Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστούν βροχές και καταιγίδες και σήμερα
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 10:27
Καταιγίδες και κεραυνοί: Πώς να καλμάρετε τον τετράποδο φίλο σας
Pet
28/11/2025 - 10:00
Το lockdown συνδέεται με την αύξηση των προβλημάτων στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών
Υγεία
28/11/2025 - 09:00
Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID
Υγεία
28/11/2025 - 08:00
ΦΣΘ: Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 07:24
ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 03:39
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ενημερωτική δράση και δωρεάν τεστ στα ΣΜΝ στο ΑΠΘ
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 00:22
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την υποστελέχωση της δημόσιας υγείας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 23:09
Βουλή: Τρίτη εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της μέσα στο 2025
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 22:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo