ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης σε γιατρούς για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας από τις ΗΠΑ: Μία απλή αίτηση στον ΠΙΣ θα αρκεί

Πολιτική Υγείας
Μητσοτάκης σε γιατρούς για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας από τις ΗΠΑ: Μία απλή αίτηση στον ΠΙΣ θα αρκεί
Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Τρίτη, 29/04/2025 - 11:09
News4Health Team News4Health Team

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε τη Δευτέρα, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης, με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και συναδέλφους τους που βρίσκονται στην Ελλάδα σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και εξειδίκευσης που έχουν αποκτηθεί στην Αμερική, μέτρο που ανοίγει τον δρόμο ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Με βάση τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά στην εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με την κατάθεση του πιστοποιητικού, αρκεί να υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ελλάδα.

«Πήραμε απόφαση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βεβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

«Με αυτές τις δύο κινήσεις, τις νομοθετικές, θα έχουμε καλύψει το σύνολο του προβλήματος που παραλάβαμε. Η βασική ιδέα είναι αυτονόητη: το να έχεις αποκτήσει τέτοιους έγκυρους τίτλους από τις ΗΠΑ δεν θέτει πραγματικό ζήτημα εάν έχεις τα προσόντα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι προϊόν προσπάθειας αρκετών μηνών.

«Όποιος έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται από όλους για την υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, άρα με αυτό το δεδομένο προχωράμε και στη ρύθμιση αυτή. Η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσει στην αυτόματη αναγνώριση», εξήγησε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους και τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για τη διευκόλυνση κάθε επιστήμονα που θέλει να επαναπατριστεί, να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους του ή να προσφέρει ακαδημαϊκά.

«Είναι μία πολύ σωστή απόφαση, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που την πήρατε, είμαστε ευγνώμονες και, όπως είδατε, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι ενδιαφέρονται και να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές», σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Χρούσος.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή σας την απόφαση θα αναβαθμίσετε πάρα πολύ το επιστημονικό έργο της κοινότητάς μας με τη στήριξη αξιόλογων συναδέλφων και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί εξαιρετικού επιπέδου και με πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης στις ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο έρευνας. Για όλους εμάς η επιστροφή στην πατρίδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ευσεβή πόθο και με αυτήν την καινούργια πρωτοβουλία σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Χρήστος Κυριακόπουλος.

«Είναι μία ιστορική στιγμή και νομίζω όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενοι γιατροί που έρθουν στην Αμερική θα ωφεληθούν πάρα πολύ από αυτή την απόφαση», εκτίμησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν, Τζένη Γούργαρη, προσθέτοντας ότι πλέον λύνεται «ένα από τα μεγάλα εμπόδια» που ταλαιπωρούσε τους Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ.

«Για εμάς είναι μια μεγάλη ικανοποίηση ότι λύνουμε το θέμα αυτό», επισήμανε στο πλαίσιο της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι αυτό να είναι η αφετηρία ώστε περισσότεροι από εσάς να κάνετε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα».

«Ένα απίστευτα πετυχημένο παράδειγμα» για το brain gain

Ο Δαμιανός Κοκκινίδης, από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, ανέδειξε τη χρησιμότητα της νέας ρύθμισης συνολικά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού και τόνισε ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.

«Είναι ένα απίστευτα επιτυχημένο παράδειγμα του πώς μία μικρή ρύθμιση ή ένα μικρό κίνητρο, από το οποίο ουσιαστικά κανείς δεν θα χάσει, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο brain gain. Ίσως η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί αργότερα να εφαρμοστεί σαν παράδειγμα και σε άλλους τομείς. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά σε έναν αγώνα μεταξύ διάφορων χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής, για το ποιος θα επικρατήσει στην αναζήτηση του ταλέντου», υπογράμμισε ο κ. Κοκκινίδης.

25-04-28_0013__DPN8841.jpg

«Εμείς έχουμε εδώ και χρόνια μια πολιτική ως προς το brain regain η οποία φέρνει πραγματικά αποτελέσματα. Συνδέεται προφανώς με τη συνολική πρόοδο της χώρας, γιατί πιστεύω ότι εάν κάποιος ή κάποια δεν έχει συνολική εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας, δύσκολα θα αφήσει μια καλή θέση στο εξωτερικό για να γυρίσει στην πατρίδα μας. Άρα, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πια μια τακτοποιημένη χώρα, που δίνει ορατότητα ελπίδας για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθειά μας να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό. Και έχετε απόλυτα δίκαιο, είναι πια μια παγκόσμια μάχη για ταλέντο αυτή η οποία διεξάγεται. Εγώ λέω πάντα ότι για εμάς η διασπορά μας είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας κάνει δράσεις brain regain στο εξωτερικό, όπου “παντρεύει” εταιρείες με Έλληνες του εξωτερικού και η ανταπόκριση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και πιο εξειδικευμένο και για τον χώρο της υγείας και των επιστημών υγείας, γιατί έχουμε πάρα πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διακρίνεται στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε και τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα, 50% μειωμένο φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια, για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που επιστρέφουν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/04/2025 - 11:25
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • ΗΠΑ
  • ΠΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αποτρέψει 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής
Ο εμβολιασμός των παιδιών έχει αποτρέψει 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής 29 Απριλίου 2025
Άδωνις Γεωργιάδης: Οριστική αθώωση για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ 29 Απριλίου 2025
Άδωνις Γεωργιάδης: Οριστική αθώωση για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00

FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback

Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23

Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media

Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17

Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο

Τοξικές χημικές ουσίες στο 85% των προϊόντων προσωπικής φροντίδας – Τι έδειξαν έλεγχοι
Υγεία
24/08/2026 - 11:00

Τοξικές χημικές ουσίες στο 85% των προϊόντων προσωπικής φροντίδας – Τι έδειξαν έλεγχοι

Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
21/08/2026 - 16:19

Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21
Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Λέσβου
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 17:34
Απώλεια βάρους: Περισσότερο λίπος αποβάλλεται κατά την εκπνοή και λιγότερο μέσω του ιδρώτα
Υγεία
27/08/2026 - 17:11
Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49
Γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε ως επαγγελματική ασθένεια τον καρκίνο του μαστού αεροσυνοδού
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:33
Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Άσθμα και ΧΑΠ: Η υπερβολική χρήση εισπνεόμενων συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
27/08/2026 - 15:00
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
Η δήμαρχος Λειψών έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της στην οργάνωση «Άλμα Ζωής»
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 14:26
Λιπώδης νόσος του ήπατος: Πενταπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις σε 10 χρόνια – Ποιοι κινδυνεύουν
Υγεία
27/08/2026 - 14:00
Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου
Υγεία
27/08/2026 - 13:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά; 20 λεπτά άσκησης μπορούν να ανακουφίσουν τον εγκέφαλο όσο 1,5 ώρα ύπνου
Fitness
27/08/2026 - 12:00
Ακραία ζέστη: Τα 33 προβλήματα υγείας που προκαλεί - Πιο τρωτά τα παιδιά
Υγεία
27/08/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10
Η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο με AI έσωσε την όραση 48χρονου
Digital Health
27/08/2026 - 10:00
Κολύμβηση σε ποτάμια και λίμνες: Διπλάσιος ο κίνδυνος για δερματικά προβλήματα
Υγεία
27/08/2026 - 09:00
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
Νοσοκομείο Χανίων: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 20:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo