ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: Τρία άμεσα μέτρα κατά της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στη λήψη τριών μέτρων προσανατολίζεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Τρίτη, 21/01/2025 - 17:44
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στην διάθεση ορισμένων φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, στην άμεση πρόσληψη επιπλέον φαρμακοποιών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την μεταφορά φαρμάκων κατ' οίκον η οποία έχει δοκιμαστεί από πέρυσι πιλοτικά, όπως αποκαλύπτει ο Υπουργός Υγείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει πως δεσμεύεται προσωπικά ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το απαράδεκτο περιστατικό στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. «Θέλω να ζητήσω μια ειλικρινή συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν σήμερα χωρίς λόγο, αλλά και από όλους τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται καθημερινά περιμένοντας στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ για να λάβουν τα φάρμακά τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις λύσεις που σκέφτεται συνολικά, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει πως έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο για το πώς θα μειωθούν οι ουρές στο μισό και τις επόμενες μέρες θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.

«Όπως είναι γνωστό, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούνται τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Πρόκειται για πολύ ακριβές θεραπείες, που αφορούν σε σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά., τα φάρμακα των οποίων οι ασθενείς δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Ένα από τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε λοιπόν, είναι να συνεργαστούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τα φαρμακεία της γειτονιάς. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση ωστόσο δεν θα ισχύει για όλα τα σκευάσματα, αλλά θα διευκρινίζει ποια θα είναι προσβάσιμα στους ασθενείς από τα φαρμακεία και ποιες ασθένειες θα αφορούν, αξιολογώντας το "μοντέλο" που λειτούργησε στη διάρκεια της πανδημίας», αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας.

«Όλες οι προσπάθειές μου αυτό το διάστημα που είμαι υπουργός Υγείας, είναι πώς θα κάνω τη ζωή των συμπολιτών μου πιο εύκολη», επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει: «Δεν προσπάθησα ποτέ να κρύψω τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν θα το κάνω τώρα. Αντιθέτως, είμαι εδώ για να βρούμε μια λύση ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία του κόσμου».

Προτεραιότητα για το υπουργείο και κεντρικός άξονας στην προσπάθεια που γίνεται είναι να εξυπηρετείται καλύτερα ο ασθενής και οι άνθρωποι που τον φροντίζουν, συνεχίζει τονίζοντας πως «θα προχωρήσουμε σε επιπλέον προσλήψεις φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τη μεταφορά φαρμάκων απευθείας στα σπίτια των ασθενών. Ήδη, από τον Μάρτιο του 2024, έχει ξεκινήσει η πιλοτική διανομή σε πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα, ενώ μέσα στο 2025 θα επεκταθεί και σε ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους».

Νωρίτερα, το πρωί, όπως ο ίδιος ο υπουργός είχε αποκαλύψει μιλώντας στην ΕΡΤ, ασθενής, που τον γνώριζε προσωπικά, του τηλεφώνησε και του είπε: «"Κύριε υπουργέ, αυτό που συμβαίνει τώρα στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας είναι απαράδεκτο. Περιμένω εδώ για ώρα».

«Επί τόπου πήγαν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Ζαμάνης, η γενική διευθύντρια κ. Λίτσα και άλλοι συνεργάτες. Ωστόσο, προέκυψε και άλλο ζήτημα: η πόρτα του φαρμακείου ήταν κλειδωμένη και τα κλειδιά τα είχαν οι υπάλληλοι που έλειπαν. Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά για να ανοίξει την πόρτα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μετά την παρέμβασή μας, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξυπηρέτησης. Όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες που περίμεναν, αν και αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ταλαιπωρία που υπέστησαν», συνέχισε.

Το περιστατικό, όπως είπε, θα διερευνηθεί πλήρως. Δεν είναι κάτι σύνηθες να απουσιάζουν ταυτόχρονα τρεις υπάλληλοι χωρίς ενημέρωση. Θα εξεταστούν οι ευθύνες και, εφόσον χρειαστεί, θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

«Αυτό που συνέβη ήταν ντροπιαστικό και απαράδεκτο. Πήγα προσωπικά στο σημείο για να δείξω ότι αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του προβλήματος. Ωστόσο, η λύση δεν είναι μόνο στις άμεσες παρεμβάσεις, αλλά στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος», είχε πει το πρωί ο υπουργός Υγείας.

Η τοποθέτησή του υπουργού στην επιτροπή της Βουλής

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή με θέμα την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος», αναφέρθηκε στο σημερινό περιστατικό με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας λέγοντας:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σήμερα προέκυψε ένα ζήτημα με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πηγαίνοντας το πρωί στο γραφείο μου, δέχθηκα την καταγγελία ασθενούς ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο δεν είχε ανοίξει και ότι οι ασθενείς περίμεναν απ’έξω μισή ώρα. Στην προσπάθειά μου να δω τι συμβαίνει, διαπίστωσα ότι οι τρεις φαρμακοποιοί είχαν δηλώσει το πρωί ταυτόχρονα ασθένεια, χωρίς να έχουν ενημερώσει τη Διοίκηση και έτσι, δεν προβλεπόταν να ανοίξει κανείς το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ σήμερα. Ζήτησα από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μεταβεί στο φαρμακείο, φωνάξαμε κλειδαρά καθώς τα κλειδιά τα είχαν οι υπάλληλοι που ήταν ασθενείς, και αφού ανοίξαμε το φαρμακείο εξυπηρετήσαμε τον κόσμο. Ζητώ συγνώμη από τους συμπολίτες μου για αυτή την ταλαιπωρία, αυτό όμως που συνέβη σήμερα φέρνει στο προσκήνιο ένα μεγαλύτερο θέμα που δεν είναι άλλο από την ταλαιπωρία που υφίστανται πολλοί που επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

«Άμεσα, ίσως και αύριο, θα ανακοινώσουμε τα πρώτα μέτρα που θα λάβουμε. Νομίζω ότι αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν σε ένα βαθμό το πρόβλημα. Ένα κομμάτι των μέτρων θα αφορά και άλλα κανάλια διανομής αυτών των φαρμάκων. Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αλλά να μην υπάρχουν αυτές οι μεγάλες ουρές και αυτή η μεγάλη καθυστέρηση. Το να αφήνεις έναν άνθρωπο που έχει καρκίνο ή σκλήρυνση κατά πλάκας να περιμένει όρθιος στην ουρά επί δύο ώρες είναι ζήτημα αξιοπρέπειας».

{https://www.youtube.com/watch?v=f1P8mSTZe0w}

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 21/01/2025 - 17:53
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης για ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Οι γιατροί γνώριζαν για τη μετάβαση στο νέο σύστημα
Αδ. Γεωργιάδης για ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Οι γιατροί γνώριζαν για τη μετάβαση στο νέο σύστημα 21 Ιανουαρίου 2025
Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος» 22 Ιανουαρίου 2025
Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»

Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36

Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00
Χανταϊός: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι χαμηλός επιμένει η Κομισιόν
Υγεία
07/05/2026 - 15:08
Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00
Χανταϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του MV Hondius - Αεροσυνοδός της KLM νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα
Υγεία
07/05/2026 - 14:04
Αναβρασμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τους κινδύνους των deepfakes
Digital Health
07/05/2026 - 14:00
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00
Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Επιχείρηση «Pangea XVIII»: Κατασχέσεις παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων αξίας 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Pharma Policy
07/05/2026 - 10:44
Μπίλι Άιλις: Η ζωή με το σύνδρομο Τουρέτ και η μάχη της με τα τικ
Υγεία
07/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Το παράδειγμα της Αργεντινής και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
07/05/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και φωτιά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 07:18
Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική
Health Talk
07/05/2026 - 03:34
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη «Δωδώνη»
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 00:09
Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 22:47
Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 21:44
ECDC: Ταυτοποιήθηκε ο χανταϊός των Άνδεων στο κρουαζιερόπλοιο
Υγεία
06/05/2026 - 21:06
Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 20:38
Αγγελής: «Πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού τήρησης φυσικών αποθεμάτων φαρμάκων»
Pharma Policy
06/05/2026 - 19:54
Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 18:38
Το «σούπερ μικροβίωμα» 77χρονης επιζήσασας «έδειξε» θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
06/05/2026 - 18:11
Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 17:17
Αγαπηδάκη: Σε τρεις πυλώνες η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 16:57
Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39
Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14
«Από την κάμπια στην πεταλούδα»: Πως η αναπηρία μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ανθεκτικότητα
Patient Talk
06/05/2026 - 15:47
Έξι συμβουλές αρμονικής και φιλικής προς το Μορφέα συνύπαρξης στο κρεβάτι
Υγεία
06/05/2026 - 15:13
GEP: Ξεκινάει η πανελλήνια έρευνα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2026 - 14:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: «Κανονικά η κυκλοφορία και η διάθεση των ινσουλινών μας στην Ελλάδα»
Pharma News
05/05/2026 - 16:34
Νέα κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026
Pharma News
05/05/2026 - 17:34
Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo