ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος»

Πολιτική Υγείας
INTIME
Οι αρμόδιοι φορείς που έδωσαν το παρόν Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκαν θετικά δίνοντας ωστόσο έμφαση στην στελέχωση των δομών με εκπαιδευμένο προσωπικό.
Τετάρτη, 22/01/2025 - 19:03
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς καμία αρνητική ψήφο, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος».

Υπέρ τη αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, εμφανίστηκαν θετικοί, χαρακτηρίζοντας το «ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των Τραυμάτων», ενώ έδωσαν έμφαση «στην στελέχωση των υγειονομικών δομών με εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, καθώς και στην καλή γεωγραφική κατανομή των Κέντρων Τραύματος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντική μεταρρύθμιση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, είναι αναμενόμενο ότι θα έχει δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συναινετικό».

«Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ εξειδικευμένο με πολλές απαιτήσεις, η εφαρμογή του θα συναντά διαρκώς προβλήματα, αναμενόμενο, τα οποία όμως πρέπει να λύνονται άμεσα», ανέφερε, χαρακτήρισε «ικανοποιητική για αρχή την δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος» και τόνισε «την ανάγκη στελέχωσης όλων των υγειονομικών δομών με εξειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι πρέπει να έχουν διαρκή εκπαίδευση».

Θετικός στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «είναι σε καλή βάση» εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, δίνοντας έμφαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα, ώστε όπως είπε, «να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά άμεσα και αποτελεσματικά και να μεταφέρονται με ασφάλεια στα Κέντρα Τραύματος οι τραυματίες».

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη «ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι «η τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού ήταν το 2014», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι «ήδη έχει ήδη γίνει προκήρυξη για ακόμα 250 άτομα τα οποία θα το ενισχύσουν πανελλαδικά».

Όπως είπε, «το αν επαρκούν τα 17 Κέντρα Τραύματος θα φανεί στην εξέλιξη εφαρμογής του συστήματος», προσθέτοντας ότι «καλό είναι τα τρία Κέντρα Τραύματος στην Αθήνα να λειτουργούν όλο το 24ωρο», ενώ σημείωσε ότι «τα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν σε περιοχές απομακρυσμένες και δύσκολες γιατί δεν πάει το επικουρικό προσωπικό, για αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα».

Έμφαση έδωσε και στην συμμετοχή εκπαιδευμένων διασωστών στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα και σωτήρια» και πρόσθεσε ότι, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας Πανελλαδικός Φορέας Προνοσοκομειακής φροντίδας ώστε ο τραυματίας -και ιδιαίτερα ένας πολυτραυματίας- να μεταφέρεται άμεσα και με ασφάλεια από τον έμπειρο διασώστη, στο Κέντρο Τραύματος».

«Βασικός αντίπαλος στο Τραύμα είναι ο χρόνος και το έμπειρο προσωπικό θα πρέπει να τον μεταφέρει με ασφάλεια στο Κέντρο. Αυτή την εμπειρία την έχουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σωστά τα περιστατικά. Όμως πρέπει και οι άλλες κατηγορίες, που είναι κρίκοι του εγχειρήματος, να είναι εκπαιδευμένοι και να έχουν εμπειρία», τόνισε, προτείνοντας ταυτόχρονα να καταργηθούν οι διατάξεις για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό που δεν έχει εμπειρία».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Λεωνίδας Βιτωράτος, επεσήμανε και αυτός με την σειρά του, την ανάγκη «η στελέχωση όλων των κρίκων που συνδέονται με το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα να γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό και με την τήρησε αυστηρών πρωτοκόλλων και η εκπαίδευση του να επικαιροποιείται συνεχώς».

Ο Απόστολος Καμπαρούδης, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο σημαντικό με πολλές προσδοκίες που αν μείνει όμως με τις δυνατότητες που έχουν σήμερα τα νοσοκομεία, θα παραμείνει ένα όνειρο θερινής νυκτός».

Παράλληλα, τόνισε «την ανάγκη αναμόρφωσης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θέτει ο νόμος αλλά και την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Τραυμάτων με εκπαιδευμένο προσωπικό» ενώ χαρακτήρισε, «ενθαρρυντικό ότι η εκπαίδευση του προσωπικού θα χρηματοδοτείται από το κράτος».

Θετικός στο νομοσχέδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, προτείνοντας ταυτόχρονα την συμμετοχή τους στην Εθνική Επιτροπή Επείγουσας Αντιμετώπισης Τραύματος, καθώς, όπως ανέφερε, «έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία και θα συνδράμουν, θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα Κέντρα Τραύματος».

Να σημειωθεί ότι όσοι φορείς που κλήθηκαν αλλά δεν προσήλθαν στην Επιτροπή, κατέθεσαν υπομνήματα με τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΒΟΥΛΗ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: Τρία άμεσα μέτρα κατά της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Γεωργιάδης: Τρία άμεσα μέτρα κατά της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 21 Ιανουαρίου 2025
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νεόδμητο ΤΕΠ του «Ασκληπιείου» Βούλας - «Βήμα βήμα αλλάζει η υγεία» 23 Ιανουαρίου 2025
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νεόδμητο ΤΕΠ του «Ασκληπιείου» Βούλας - «Βήμα βήμα αλλάζει η υγεία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 18:33

Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»

Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58

Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας για αποζημίωση συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σε ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 12:18

«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας για αποζημίωση συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σε ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2

Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16

Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα μεταλλαγμένα: H Greenpeace εντείνει την πίεση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 00:06
Νέο καινοτόμο σύστημα ενδοστεφανιαίας απεικόνισης με Τεχνητή Νοημοσύνη από τη Y-Logimed στο ΥΓΕΙΑ
Digital Health
26/05/2026 - 23:16
Γεωργιάδης για ΑΧΕΠΑ: «Παρατείνουμε την ίδια σύμβαση για 30 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 22:33
Παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ για τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τους απεργούς πείνας
Επικαιρότητα
26/05/2026 - 22:17
FairLife LCC: Η θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα είναι ομαδική προσπάθεια
Patient Talk
26/05/2026 - 22:04
Κουνούπια χωρίς… σύνορα: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τον Δάγκειο πυρετό
Υγεία
26/05/2026 - 21:41
Η AbbVie κατέκτησε χρυσή διάκριση στα αριστεία της Ε.Ε.Φα.Μ.
Pharma News
26/05/2026 - 21:17
Προκαλούν τριχόπτωση τα καπέλα; - Οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται
Health Talk
26/05/2026 - 20:33
Παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχετικά με την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 20:16
Οφέλη και προκλήσεις στο πεδίο της βιοτεχνολογίας υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας
Επικαιρότητα
26/05/2026 - 19:58
Φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση και ζητούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 19:36
Η Eli Lilly εξαγόρασε με 3,8 δισ δολάρια τρεις παρασκευάστριες εμβολίων
Pharma News
26/05/2026 - 19:11
Medifirst Περιστερίου: Έλεγχος των σπίλων και πρόληψη για την υγεία του δέρματος
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 18:53
Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Ρεθύμνου ενισχύονται με επτά νέους αγροτικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 18:36
Ανακλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων από τον ΕΦΕΤ - Εντοπίστηκε ακόμη και υδράργυρος
Επικαιρότητα
26/05/2026 - 18:19
Καρκίνος πνεύμονα: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα ελληνικής κλινικής μελέτης με την υποστήριξη του ΙΣΝ
Υγεία
26/05/2026 - 17:54
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα για τις καινοτόμες θεραπείες στην Ουρολογία
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 17:21
Η ΑΜΚΕ «Καρκινάκι» σχεδιάζει το ψηφιακό σχολείο του μέλλοντος για μικρούς υπερήρωες
Patient Talk
26/05/2026 - 16:54
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ μαζί για τη στήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας στη Λευκάδα
Pharma Policy
26/05/2026 - 16:18
ActionAid για Έμπολα: Η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σε σχολεία και κοινότητες αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 15:51
H Netcompany παρέδωσε στην ΗΔΥΚΑ το Εθνικό Μητρώο Βιοϊατρικής Έρευνας
Digital Health
26/05/2026 - 15:32
Καταδίκη νοσηλευτή για σωματική βλάβη κατά ανηλίκου σε παιδοψυχιατρική κλινική
Επικαιρότητα
26/05/2026 - 15:17
Πέτρα στη χολή: Χειρουργική αποκατάσταση με νέα τεχνική που εκμηδενίζει τους κινδύνους
Health Talk
26/05/2026 - 15:00
Νέα κυτταρική θεραπεία προσφέρει ελπίδες στους πάσχοντες από προχωρημένη ηπατική νόσο
Υγεία
26/05/2026 - 14:00
Έλλειψη βιταμίνης D: Τα 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Υγεία
26/05/2026 - 13:00
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Υπό έγκριση νέο θεραπευτικό σχήμα δίνει ελπίδα στους ασθενείς
Pharma News
26/05/2026 - 12:30
Πειραματικό εμβόλιο mRNA εμφανίζεται πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού Έμπολα
Υγεία
26/05/2026 - 12:00
Η Ευρώπη αντιμέτωπη με αυξανόμενη απειλή από χρόνιες ηπατικές παθήσεις - Ο ρόλος του αλκοόλ
Υγεία
26/05/2026 - 11:00
Ε.Ο.Φ: Παράνομη η διαφήμιση συνταγογραφούμενων σκευασμάτων αδυνατίσματος στο κοινό
Pharma Policy
26/05/2026 - 10:30
Περιεμμηνόπαυση: Οι κίνδυνοι της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και πώς να την αποφύγετε
Υγεία
26/05/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη: «Η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία άγγιξε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 16:23
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo