ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδ. Γεωργιάδης για ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Οι γιατροί γνώριζαν για τη μετάβαση στο νέο σύστημα

Πολιτική Υγείας
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Δεικτική απάντηση στο ΠΑΣΟΚ για την ανακοίνωση του γύρω από τις δυσλειτουργίες που αντιμετώπισαν γιατροί με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έδωσε ο Υπ. Υγείας. Ο Αδ. Γεωργιάδης υποστήριξε, δε, πως οι γιατροί είχαν ενημερωθεί εδώ και καιρό για τη μετάβαση στο νέο σύστημα.
Τρίτη, 21/01/2025 - 01:17
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την ευκαιρία να απαντήσει στις κατηγορίες γιατρών για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν σήμερα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και στα βέλη που εξαπέλυσε με ανακοίνωση του ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης άδραξε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της εκδήλωσης του ΣΦΕΕ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας.

Όπως ανέφερε ο Υπ. Υγείας, 8/2/2025 τίθεται πανευρωπαϊκά σε εφαρμογή ο κανονισμός για την ιχνηλάτηση φαρμάκων, σημειώνοντας πως η χώρα μας δεν έχει θέσει σε λειτουργία το σχετικό σύστημα δεν θα μπορούν οι εταιρείες να εισάγουν φάρμακα.

Την δημιουργία και αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων, την υποστήριξη όλων των φορέων που έχουν την υποχρέωση να το εφαρμόζουν, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας του έχει αναλάβει ο HMVO, ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (Hellenic Medicines Verification Organization).

«Το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική ότι διαμαρτύρονται οι γιατροί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αλλά αν ρωτήσω το κίνημα αλλαγής αν θα πρέπει να συνδεθούμε με το HMVO στις 8/2 τι θα πει;», διερωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημείωσε, δε, πως «υπεύθυνος για την ηλεκτρονική συντάγογράφηση είναι ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς το Υπουργείο του εποπτεύει 100% την ΗΔΙΚΑ. Προφανώς παρέχει υπηρεσίες στο Υπ. Υγείας, αλλά αν το πας πολιτικά, εποπτεύων Υπουργός είναι ο κ. Παπαστεργίου. Τον συμπαθώ, δεν το λέω για να τον δώσω, απλώς αν μιλάμε κοινοβουλευτικά μιλάμε και σωστά», συμπλήρωσε.

Οι γιατροί είχαν ενημερωθεί

Σχολιάζοντας την έντονη κριτική από τους γιατρούς και τους φορείς εκπροσώπησης τους, αλλά και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το σύστημα έχει φτιαχθεί σχετικά νωρίς. Μάλιστα, είχε μπει σε παραγωγική διαδικασία προ τριών μηνών, ώστε να δουλεύει παράλληλα με το παλιό.

Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Υγείας, οι γιατροί είχαν ενημερωθεί με κάθε τρόπο και επανειλημμένως, ότι ενώ λειτουργούν το παλιό σύστημα θα πρέπει σταδιακά να μάθουν και το καινούργιο, γιατί Ιανουάριο θα καταργηθεί.

«Από τους 60 χιλιάδες ιατρούς που συνταγογραφούν, οι 30 χιλιάδες δεν είχαν θέμα γιατί ακολούθησαν τις συστάσεις και είχαν εξοικειωθεί με το νέο σύστημα. Οι άλλοι μισοί είχαν σήμερα πρώτη μέρα το σύστημα, ενώ οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν στο ότι η ΗΔΙΚΑ ξέχασε να ενημερώσει πως πρέπει να εκκαθαρίσουν το ιστορικό τους, να πληκτρολογήσουν εκ νέου τη διεύθυνση, διαφορετικά τους οδηγούσε στην παλιά διεύθυνση που εμφάνιζε πως υπάρχει τεχνικό σφάλμα», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

«Υπήρχε και ένα τεχνικό θέμα, που επέτεινε την γκρίνια», πρόσθεσε.

«Καλή η κριτική κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ αρκεί να είχατε στοιχειωδώς ασχοληθεί με το τι έχουμε κάνει γιατί το να χαϊδεύουμε μονίμως τους ανθρώπους και να τους δικαιολογούμε σε κάθε τους παράπονο δεν είναι πολιτική. Δεν είναι η δουλεια των πολιτικών να λέμε σε όποιον γκρινιάζει ‘έχεις δίκιο’, γιατί μπορεί να έχει δίκιο αλλά μπορεί να έχει και άδικο».

Στην προκειμένη περίπτωση, ο ιατρικός κόσμος ήταν επαρκώς ενημερωμένος, με ημερίδες, τεχνική ομάδα, help desk και email.

Η ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Με τίτλο «Η προχειρότητα του υπουργείου Υγείας στον δρόμο προς την ψηφιακή μετάβαση της Υγείας, βλάπτει σοβαρά τον ασθενή και τις ανάγκες του», ο κ. Τσίμαρης κατήγγειλε τις δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά διαψεύδεται από την πραγματικότητα».

Όπως αναφέρει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «έπεσε», με αποτέλεσμα οι γιατροί να μη μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα και παραπεμπτικά εν μέσω περιόδου αυξημένων λοιμώξεων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.
«Άλλη μια αναστάτωση στον χώρο της Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία ασθμαίνουσα και στην εκπνοή των προθεσμιών, παρέδωσε μετά από δύο χρόνια την αναδιοργάνωση και ανασύσταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Λόγω της ολιγωρίας του υπουργείου Υγείας δεν υπήρξε μεταβατική δοκιμαστική περίοδος σε μεγάλη κλίμακα με ταυτόχρονη διατήρηση του προηγούμενου συστήματος συνταγογράφησης, ώστε να παραμείνει λειτουργική και απρόσκοπτη η διαδικασία συνταγογράφησης προς όφελος των ασθενών.
Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ανάγκες των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα υγείας και υπονομεύουν το δικαίωμα των πολιτών σε ποιοτική και άμεση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Η προχειρότητα του υπουργείου Υγείας στον δρόμο προς την ψηφιακή μετάβαση της Υγείας, βλάπτει σοβαρά τον ασθενή και τις ανάγκες του».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • HMVO
  • ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντιδράσεις, σχόλια και... εξώδικα για το αλαλούμ με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Αντιδράσεις, σχόλια και... εξώδικα για το αλαλούμ με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 21 Ιανουαρίου 2025
Γεωργιάδης: Τρία άμεσα μέτρα κατά της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 21 Ιανουαρίου 2025
Γεωργιάδης: Τρία άμεσα μέτρα κατά της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»

Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36

Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44

Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04

Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
Πιλοτικό πρόγραμμα του EMA για «καινοτόμα» ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:30
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo