ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόρουμ Δελφών: Ο εμβολιασμός ως «όπλο» υπέρ της δημόσιας υγείας

Πολιτική Υγείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
Στην ανάδειξη του εμβολιασμού ως κύριο όχημα στην υπεράσπιση της δημοσίας υγείας και στην αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας νοοτροπίας προσανατολισμένης στην πρόληψη, επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ «Vaccination & Public Health: Building a Prevention - Oriented Culture» το οποίο πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 12 Απρίλιου 2024, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum IX: The Great Transition, στην πόλη των Δελφών.
Σάββατο, 13/04/2024 - 00:18
— Photo: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
News4Health Team News4Health Team

Τα καθήκοντα του συντονιστή της τραπέζης ανέλαβε ο κ. Αντώνης Φουρλής, Δημοσιογράφος του HuffPost Greece και του τηλεοπτικού σταθμού Antenna TV, ενώ την τράπεζα, με την ιδιότητα του κεντρικού ομιλητή, πλαισίωσαν ο κ. Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, ο κ. Antonino Biroccio, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος, ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας & Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο καθ. Νικόλαος Σύψας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και

Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσε ο εμβολιασμός, ως η πιο οικονομικά αποδοτική παρέμβαση δημόσιας υγείας για την αποφυγή εξάπλωσης επώδυνων, αλλά και δαπανηρών για τα δημόσια συστήματα υγείας, μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνέργεια όλων των φορέων, προκειμένου να δομηθεί ένα άρτιο και τεκμηριωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον εμβολιασμό με απτά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για το σύστημα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής Σουλιώτης παρουσίασε ευρήματα της μελέτης του, τα οποία κατέδειξαν ότι υπάρχει κενό στην ενημέρωση του ενηλίκου πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης σχετικά με την άρτια και συστηματική ενημέρωση του εν λόγω πληθυσμού.

O κ. Φουρλής, έκανε ειδική μνεία στο αντίστοιχο πάνελ, το οποίο πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν, στο Delphi Economic Forum VIII, με τίτλο «Health, Economic and Social Perspectives of Vaccines», αναλύοντας τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο πάνελ, υπογραμμίζοντας ότι η γήρανση του πληθυσμού με ταχείς ρυθμούς αναδεικνύει την αναγκαιότητα ανάληψης άμεσης δράσης.

DELFOI FOYRLHS

Ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης, παρουσιάζοντας ευρήματα από τη μελέτη που εκπόνησε για τις γνώσεις, στάσεις, και συμπεριφορές του ενήλικου πληθυσμού για τον εμβολιασμό, κατέληξε στην οξύμωρη διαπίστωση, ότι ενώ ο πληθυσμός αναγνωρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού και την αναγκαιότητα να εμβολιαστεί έναντι διαφόρων νοσημάτων, όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος και ο έρπητας ζωστήρα, όταν ερωτάται αν έχει εμβολιαστεί αναφέρει ότι δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε ρίσκο να νοσήσει.

DELFOI SOYLIOTHS

Ο κ. Άρης Αγγελής, υπό το πρίσμα της Πολιτείας, επισήμανε πως το Υπουργείο Υγείας προάγει τον εμβολιασμό και κατ’ επέκταση την καθολική κάλυψη του πληθυσμού ενάντια στο σύνολο των νοσημάτων. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι απαιτείται καλύτερη διασύνδεση, αλληλουχία και ξεκάθαρες αρμοδιότητες στις επιτροπές που εμπλέκονται στην λήψη αποφάσεων για τα εμβόλια και συγκεκριμένα μεταξύ της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών με τις επιτροπές αποζημίωσης και διαπραγμάτευσης.

DELFOI AGGELHS

Ο κ. Νικόλαος Σύψας, αναφέρθηκε στη διδακτική περίοδο της Covid-19 και την παρακαταθήκη της αναφορικά με τον μηχανισμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη επένδυση της πολιτείας προς την κοινωνία, αναφέροντας πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό εξοικονομούνται 3 ευρώ από νοσηλείες και 10 ευρώ από πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές.

DELFOI SIPSAS

Την ευρωπαϊκή οπτική στο θέμα έδωσε κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας μίας κοινής πολιτικής και διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τα εμβολιαστικά ζητήματα κατά τα πρότυπα της πανδημίας της Covid-19, κατά την οποία υπήρξε άρτιος και άμεσος συντονισμός και κινητοποίηση προς όλα τα κράτη μέλη.

DELFOI STELIOS

Με την βιωματική ματιά των ασθενών ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, αναγνώρισε το αποτύπωμα των εμβολίων στην κοινωνία, αναφέροντας πως κάθε χρόνο, 2,5 εκατομμύρια παιδιά σώζονται χάρη σε αυτά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης εκστρατειών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της χώρας για τον εμβολιασμό.

DELFOI KALAMITSHS

Από την πλευρά του, ο κ. Antonino Biroccio, τόνισε πως η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ανάπτυξη μιας ισχυρής Εθνικής Στρατηγικής Εμβολιασμού είναι επιτακτικής ανάγκης, και η οποία, έμπρακτα θα υποστηρίζει την υιοθέτησή της χρήσης των εμβολίων, επιτρέποντας έτσι αφενός στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να ωφεληθούν της αξίας τους και αφετέρου στις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες αναπτύσσουν, παράγουν και διαθέτουν εμβόλια, να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα. Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ορισμό στόχων για τον εμβολιασμό ανά νόσο, τη στενή παρακολούθηση της πρόσληψης εμβολίων μέσω της χρήσης μητρώων εμβολιασμού, και την προώθηση εκστρατειών εμβολιασμού που υποστηρίζουν έμπρακτα τη μεγιστοποίηση της υιοθέτησής της χρήσης εμβολίων υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας.

DELFOI BIRROCIO

Στην δευτερολογία του ο κ. Αγγελής επανέλαβε την ανάγκη διασύνδεσης των επιτροπών προς όφελος της αμεσότερης λήψης αποφάσεων για τα εμβόλια, ενώ κλείνοντας την ομιλία του αναγνώρισε την αξία των εμβολίων ως προς την κλινική και οικονομική αποδοτικότητά τους, η οποία συνιστά την πιο αποδοτική παρέμβαση δημόσιας υγείας, μετά το πόσιμο νερό βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στον επίλογο της συζήτησης ο καθ. Σουλιώτης με βάση τη μελέτη που εκπόνησε, για τις γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές του ενήλικου πληθυσμού για τον εμβολιασμό, ανέφερε πως τα 2/3 του πληθυσμού χρειάζονται πληρέστερη ενημέρωση από τον ιατρό και τον φαρμακοποιό τους για τα διαθέσιμα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση δεν πρέπει να παραλειφθούν και οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό.

DELFOI PANEL

Το γενικό συμπέρασμα που εξήχθη από τους ομιλητές, σε απόλυτη εναρμόνιση με τις εκβάσεις του πάνελ που διεξήχθη και το προηγούμενο έτος, είναι η άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον εμβολιασμό, για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας.

Την συζήτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του χώρου της υγείας, εκπρόσωποι ασθενών, ακαδημαϊκοί καθώς δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ υγείας και του επιχειρηματικού ρεπορτάζ.

  • ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κόντρα στη Βουλή για τα απογευματινά χειρουργεία - Θεμιστοκλέους: «Έχουν γίνει πάνω από 300...»
Κόντρα στη Βουλή για τα απογευματινά χειρουργεία - Θεμιστοκλέους: «Έχουν γίνει πάνω από 300...» 12 Απριλίου 2024
DEF IX-Καρποδίνη: Οι στόχοι του ΕΟΠΥΥ στην εποχή της ψηφιακής καινοτομίας 14 Απριλίου 2024
DEF IX-Καρποδίνη: Οι στόχοι του ΕΟΠΥΥ στην εποχή της ψηφιακής καινοτομίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Καμπανάκι" για όσους φορούν ακουστικά: Επιστήμονες εντόπισαν τοξικές χημικές ουσίες σε 81 δημοφιλή μοντέλα
Υγεία
19/02/2026 - 13:00

"Καμπανάκι" για όσους φορούν ακουστικά: Επιστήμονες εντόπισαν τοξικές χημικές ουσίες σε 81 δημοφιλή μοντέλα

Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59

Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
12/02/2026 - 15:00

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

«Όχι» από τον EFSA στον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς - Ολόκληρη η έκθεση
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 16:43

«Όχι» από τον EFSA στον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς - Ολόκληρη η έκθεση

EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23

EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό

GSΚ: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη έναντι του Έρπητα Ζωστήρα
Pharma News
03/02/2026 - 10:57

GSΚ: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη έναντι του Έρπητα Ζωστήρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01
ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μονοκλωνικό αντίσωμα για την αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Pharma News
19/02/2026 - 19:02
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας: «Τα ΤΕΠ που εγκαινιάστηκαν έχουν πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές»
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 18:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 19 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 10:43
Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στο στόλο του ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης διασωστών
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:00
Ένταση στο Γενικό Κρατικό - Γεωργιάδης: "Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα"
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:40
Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34
Η παράξενη μόδα του χυμού μπρόκολου που σαρώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Διατροφή
19/02/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo