ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται μέτρα υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες του ΕΣΥ - Τι λέει ο Γεωργιάδης

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποφασιστικές κινήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων.
Παρασκευή, 12/07/2024 - 13:14
— Photo: EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στις συσκέψεις που γίνονται στην Αριστοτέλους εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών. Οι γιατροί θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλείψεων για τη διενέργεια δύο το πολύ τριών εφημεριών το μήνα, αξιοποιώντας το νόμο του προηγούμενου υπουργού, Θάνου Πλεύρη. Από το υπουργείο δεν μιλούν για επίταξη (σ.σ.: επιστράτευση) των γιατρών, την οποία ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο 15ο Pharma & Health Conference 2024 χαρακτήρισε «βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου» αλλά για υποχρεωτικότητα. Στην φαρέτρα του υπουργείου βρίσκονται ακόμα και «εργαλεία» όπως είναι ο περιορισμός στη συνταγογράφηση, πρόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Στο όλο θέμα επανήλθε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με την Άννα Λιβαθυνού.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης απάντησε τα εξής: «Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα όπως «σύγκρουση του Άδωνι με τους γιατρούς» και τα λοιπά. Δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με κανέναν γιατρό. Στην εξάμηνή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας έχοντας εντοπίσει από την αρχή ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του παρόντος χρόνου αλλά και του μέλλοντος, έχω προχωρήσει σε μία πλειάδα πολλών κινήσεων, που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν σε μόνιμη βάση αυτό το πρόβλημα.

Παραδείγματος χάρη, τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι στο ΕΣΥ. Δεύτερον, η απόφασή μου για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ έγινε για να κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική, ώστε να έχει περισσότερους λόγους κάποιος όταν βλέπει μία πρόσκληση να λέει «ναι, θα πάω», παρά «όχι, δεν θα πάω», όπως δυστυχώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο. Τρίτον, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να συνεργάζονται μαζί τους γίνεται ακριβώς για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με τους ιδιώτες γιατρούς.

Επίσης, θεσπίσαμε 2.100 ευρώ επιμίσθιο, επιπλέον του μισθού δηλαδή, αν ένας γιατρός πάει από ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί για να δουλέψει τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεσπίσαμε να μπορούν οι Δήμοι να τους δίνουν σπίτια και οι δαπάνες να μετράνε.
Έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων, που σκοπό έχουν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα και σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».

{https://www.youtube.com/watch?v=-CUQI87rmNI}

Όσον αφορά τα νοσοκομεία με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων και τη στάση των ιδιωτών γιατρών ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω - γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως Υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο". Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».

«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες το μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;».

«Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό "κόψε το λαιμό σου". Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω».

«Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
  • ΕΣΥ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα»
«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα» 15 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων 12 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης από Τρίκαλα: «Υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από το νοσοκομείο της πόλης»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 15:27

Γεωργιάδης από Τρίκαλα: «Υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από το νοσοκομείο της πόλης»

Νέα φαρμακευτική μονάδα στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Rontis
Pharma News
17/09/2026 - 14:41

Νέα φαρμακευτική μονάδα στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Rontis

Γεωργιάδης από Λάρισα: «Τα νέα ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλάζουν την εμπειρία των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 19:58

Γεωργιάδης από Λάρισα: «Τα νέα ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλάζουν την εμπειρία των πολιτών»

Γεωργιάδης: «Στον ΟΔΙΠΥ οι περισσότερες αρμοδιότητες για τους ελέγχους στους παρόχους υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:51

Γεωργιάδης: «Στον ΟΔΙΠΥ οι περισσότερες αρμοδιότητες για τους ελέγχους στους παρόχους υπηρεσιών υγείας»

ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28

ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»

Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14

Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πότε ο βήχας του παιδιού κρύβει κάτι σοβαρότερο από μια απλή ίωση
Υγεία
17/09/2026 - 19:52
Κέντρα πρόληψης: Διάλογο τώρα για τη νέα προγραμματική σύμβαση ζητούν οι εργαζόμενοι
Ψυχική Υγεία
17/09/2026 - 18:59
ΕΛΛΟΚ: Οι ασθενείς αποκτούν θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για τον καρκίνο
Patient Talk
17/09/2026 - 18:22
Πως επηρεάζεται από την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία η υπέρταση
Health Talk
17/09/2026 - 17:49
Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 17:17
Η ΕΝΑΣΕΛ ζητάει αποτελεσματικούς και ενισχυμένους ελέγχους στους παρόχους υγείας
Patient Talk
17/09/2026 - 16:44
Καμπανάκι από την ΕΟΟ για τις γρήγορες, εύκολες και low cost οδοντιατρικές πράξεις: «Μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις»
Υγεία
17/09/2026 - 16:18
Αυτισμός: Ο ρόλος του πλακούντα και της φλεγμονής στην εγκυμοσύνη
Υγεία
17/09/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από Τρίκαλα: «Υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από το νοσοκομείο της πόλης»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 15:27
Πολλαπλή σκλήρυνση: Ελπίδες για επιβράδυνση της νόσου με υπάρχον φάρμακο
Υγεία
17/09/2026 - 15:00
Νέα φαρμακευτική μονάδα στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Rontis
Pharma News
17/09/2026 - 14:41
Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία
Pharma Policy
17/09/2026 - 14:27
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ερρίκος Ντυνάν» μοριοδοτούμενο από τον ΠΙΣ με δωρεάν συμμετοχή
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 14:21
Οστεοπόρωση: Βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή μείωσαν τα κατάγματα κατά 94%
Υγεία
17/09/2026 - 14:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα rapid test από τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 13:25
Lancet: Τα ποσοστά εμβολιασμού στην παιδική ηλικία μειώνονται σε αρκετές χώρες της ΕΕ
Υγεία
17/09/2026 - 13:15
Τηλεργάζεστε; Ο δεκάλογος για να μην οδηγήστε στην υπερφαγία
Διατροφή
17/09/2026 - 13:00
Νέα σκιαγραφική ουσία στη μαγνητική εντοπίζει όγκους του πνεύμονα μεγέθους μόλις 1 χιλιοστού
Pharma News
17/09/2026 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Αιματολογική εξέταση "υπόσχεται" διάγνωση σε πρώιμα στάδια
Υγεία
17/09/2026 - 11:00
Η ιδέα της αναρρωτικής σάς προκαλεί ενοχές; Τι δείχνει αυτό για εσάς και το εργασιακό σας περιβάλλον
Υγεία
17/09/2026 - 10:00
Μακιγιάζ και skincare από το σχολείο: Πότε το παιχνίδι με την εικόνα γίνεται λόγος ανησυχίας
Ομορφιά
17/09/2026 - 09:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν οι δύο γιατροί
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 08:06
Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 29 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 00:08
Ερευνητές ανέπτυξαν κοκτέιλ αντισωμάτων ως αντίδοτο κατά του δηλητηρίου από τις κόμπρες
Υγεία
16/09/2026 - 22:13
Πέθανε στην Ιταλία σε ηλικία 112 ετών ο γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 21:07
Τι είναι η τριχοειδοσκόπηση και γιατί αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη Ρευματολογία
Health Talk
16/09/2026 - 20:39
Γεωργιάδης από Λάρισα: «Τα νέα ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλάζουν την εμπειρία των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 19:58
Συγκίνηση και εντυπωσιακό drone show στη μεγάλη συναυλία του ΕΕΣ στο Καλλιμάρμαρο
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 19:22
Οι έλεγχοι του ΙΣΑ στο ιατρείο του Κολωνακίου - «Δεν βρέθηκε μηχάνημα πλασμαφαίρεσης»
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 18:59
Τέντρος: «Η επιδημία του Έμπολα εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να σκοτώνει»
Υγεία
16/09/2026 - 18:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόγραμμα προληπτικών δράσεων στοματικής υγείας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 21:57
ΙΑΣΩ: Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα της πρωτοποριακής μεθόδου MFA για τα ινομυώματα μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
15/09/2026 - 03:49
Γεωργιάδης: Δεν θα ήμουν αντίθετος στην επανίδρυση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:04
ΠΙΣ: Μηδενική ανοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:32
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo