ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται μέτρα υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες του ΕΣΥ - Τι λέει ο Γεωργιάδης

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποφασιστικές κινήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων.
Παρασκευή, 12/07/2024 - 13:14
— Photo: EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στις συσκέψεις που γίνονται στην Αριστοτέλους εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών. Οι γιατροί θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλείψεων για τη διενέργεια δύο το πολύ τριών εφημεριών το μήνα, αξιοποιώντας το νόμο του προηγούμενου υπουργού, Θάνου Πλεύρη. Από το υπουργείο δεν μιλούν για επίταξη (σ.σ.: επιστράτευση) των γιατρών, την οποία ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο 15ο Pharma & Health Conference 2024 χαρακτήρισε «βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου» αλλά για υποχρεωτικότητα. Στην φαρέτρα του υπουργείου βρίσκονται ακόμα και «εργαλεία» όπως είναι ο περιορισμός στη συνταγογράφηση, πρόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Στο όλο θέμα επανήλθε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με την Άννα Λιβαθυνού.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης απάντησε τα εξής: «Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα όπως «σύγκρουση του Άδωνι με τους γιατρούς» και τα λοιπά. Δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με κανέναν γιατρό. Στην εξάμηνή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας έχοντας εντοπίσει από την αρχή ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του παρόντος χρόνου αλλά και του μέλλοντος, έχω προχωρήσει σε μία πλειάδα πολλών κινήσεων, που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν σε μόνιμη βάση αυτό το πρόβλημα.

Παραδείγματος χάρη, τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι στο ΕΣΥ. Δεύτερον, η απόφασή μου για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ έγινε για να κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική, ώστε να έχει περισσότερους λόγους κάποιος όταν βλέπει μία πρόσκληση να λέει «ναι, θα πάω», παρά «όχι, δεν θα πάω», όπως δυστυχώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο. Τρίτον, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να συνεργάζονται μαζί τους γίνεται ακριβώς για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με τους ιδιώτες γιατρούς.

Επίσης, θεσπίσαμε 2.100 ευρώ επιμίσθιο, επιπλέον του μισθού δηλαδή, αν ένας γιατρός πάει από ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί για να δουλέψει τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεσπίσαμε να μπορούν οι Δήμοι να τους δίνουν σπίτια και οι δαπάνες να μετράνε.
Έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων, που σκοπό έχουν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα και σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».

{https://www.youtube.com/watch?v=-CUQI87rmNI}

Όσον αφορά τα νοσοκομεία με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων και τη στάση των ιδιωτών γιατρών ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω - γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως Υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο". Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».

«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες το μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;».

«Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό "κόψε το λαιμό σου". Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω».

«Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
  • ΕΣΥ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα»
«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα» 15 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων 12 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36

Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ

Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29

Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo