ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται μέτρα υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες του ΕΣΥ - Τι λέει ο Γεωργιάδης

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποφασιστικές κινήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων.
Παρασκευή, 12/07/2024 - 13:14
— Photo: EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στις συσκέψεις που γίνονται στην Αριστοτέλους εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών. Οι γιατροί θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλείψεων για τη διενέργεια δύο το πολύ τριών εφημεριών το μήνα, αξιοποιώντας το νόμο του προηγούμενου υπουργού, Θάνου Πλεύρη. Από το υπουργείο δεν μιλούν για επίταξη (σ.σ.: επιστράτευση) των γιατρών, την οποία ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο 15ο Pharma & Health Conference 2024 χαρακτήρισε «βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου» αλλά για υποχρεωτικότητα. Στην φαρέτρα του υπουργείου βρίσκονται ακόμα και «εργαλεία» όπως είναι ο περιορισμός στη συνταγογράφηση, πρόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Στο όλο θέμα επανήλθε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με την Άννα Λιβαθυνού.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης απάντησε τα εξής: «Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα όπως «σύγκρουση του Άδωνι με τους γιατρούς» και τα λοιπά. Δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με κανέναν γιατρό. Στην εξάμηνή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας έχοντας εντοπίσει από την αρχή ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του παρόντος χρόνου αλλά και του μέλλοντος, έχω προχωρήσει σε μία πλειάδα πολλών κινήσεων, που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν σε μόνιμη βάση αυτό το πρόβλημα.

Παραδείγματος χάρη, τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι στο ΕΣΥ. Δεύτερον, η απόφασή μου για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ έγινε για να κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική, ώστε να έχει περισσότερους λόγους κάποιος όταν βλέπει μία πρόσκληση να λέει «ναι, θα πάω», παρά «όχι, δεν θα πάω», όπως δυστυχώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο. Τρίτον, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να συνεργάζονται μαζί τους γίνεται ακριβώς για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με τους ιδιώτες γιατρούς.

Επίσης, θεσπίσαμε 2.100 ευρώ επιμίσθιο, επιπλέον του μισθού δηλαδή, αν ένας γιατρός πάει από ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί για να δουλέψει τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεσπίσαμε να μπορούν οι Δήμοι να τους δίνουν σπίτια και οι δαπάνες να μετράνε.
Έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων, που σκοπό έχουν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα και σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».

{https://www.youtube.com/watch?v=-CUQI87rmNI}

Όσον αφορά τα νοσοκομεία με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων και τη στάση των ιδιωτών γιατρών ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω - γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως Υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο". Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».

«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες το μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;».

«Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό "κόψε το λαιμό σου". Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω».

«Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
  • ΕΣΥ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα»
«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα» 15 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων 12 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51

ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»

Γεωργιάδης: Τι έδειξαν οι πρώτοι οκτώ έλεγχοι σε χώρους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 10:19

Γεωργιάδης: Τι έδειξαν οι πρώτοι οκτώ έλεγχοι σε χώρους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες

Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44

Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ

Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07

Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027

ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:55

ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67

Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28

Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

51 μονάδες παραγωγής και 31 κέντρα R&D στην Ελλάδα ενισχύουν την ευρωπαϊκή φαρμακευτική ασφάλεια
Pharma Policy
24/09/2026 - 12:00
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Κίμωλο
Υπηρεσίες Υγείας
24/09/2026 - 11:04
Σημαντική αύξηση εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες
Υγεία
24/09/2026 - 11:00
Κάτι μπήκε στο μάτι σας; Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται γιατρός
Υγεία
24/09/2026 - 10:00
Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 09:31
Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια
Υγεία
24/09/2026 - 09:00
Εγκαινιάστηκε στη Ρώμη το Mediterranean Network for Haemoglobinopathies
Patient Talk
24/09/2026 - 07:27
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51
Ινστιτούτο Prolepsis: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα στάδια ανάπτυξης του λόγου και της επικοινωνίας
Ψυχική Υγεία
24/09/2026 - 00:09
Νέες δομές ψυχικής υγείας σε Κω και Σύρο με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 22:19
Καρδιακές αρρυθμίες: Πότε το «φτερούγισμα» είναι ύποπτο
Health Talk
23/09/2026 - 21:24
Κύπρος- Mountain Games 2026: Σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή και συμπερίληψη για πιο υγιή γήρανση»
Υγεία
23/09/2026 - 20:43
Επιστολή ΙΣΑ για τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων και τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό στους φορείς της ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 19:58
Αντιμέτωποι με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό οι πάσχοντες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς
Patient Talk
23/09/2026 - 19:32
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τη θεραπευτική φιλοσοφία του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
23/09/2026 - 18:56
Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29
Οι παράγοντες που αλλάζουν την όψη των αφτιών μας
Health Talk
23/09/2026 - 17:52
ΕΕΠΕ: «Να προστατευθούν οι πολίτες από μαγικά βότανα, κηραλοιφές και... νανοτεχνολογίες»
Υγεία
23/09/2026 - 17:34
ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία» για την κλινική έρευνα το επενδυτικό clawback
Pharma Policy
23/09/2026 - 17:11
ΕΣΑμεΑ: Στεγαστική φτώχεια και αναπηρία - Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ
Patient Talk
23/09/2026 - 16:33
Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα πριν φανεί απώλεια βάρους στη ζυγαριά
Fitness
23/09/2026 - 16:04
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τι σημαίνουν όσα λέτε
Υγεία
23/09/2026 - 15:00
Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να επανακάμψει μετά από μεταμόσχευση
Υγεία
23/09/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30
Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση
Υγεία
23/09/2026 - 13:00
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα
Pharma Policy
23/09/2026 - 12:53
Social media: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων– Οδηγοί διαχείρισης για τους γονείς
Ψυχική Υγεία
23/09/2026 - 12:00
Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα
Υγεία
23/09/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo