ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται μέτρα υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες του ΕΣΥ - Τι λέει ο Γεωργιάδης

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποφασιστικές κινήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων.
Παρασκευή, 12/07/2024 - 13:14
— Photo: EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στις συσκέψεις που γίνονται στην Αριστοτέλους εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών. Οι γιατροί θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλείψεων για τη διενέργεια δύο το πολύ τριών εφημεριών το μήνα, αξιοποιώντας το νόμο του προηγούμενου υπουργού, Θάνου Πλεύρη. Από το υπουργείο δεν μιλούν για επίταξη (σ.σ.: επιστράτευση) των γιατρών, την οποία ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο 15ο Pharma & Health Conference 2024 χαρακτήρισε «βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου» αλλά για υποχρεωτικότητα. Στην φαρέτρα του υπουργείου βρίσκονται ακόμα και «εργαλεία» όπως είναι ο περιορισμός στη συνταγογράφηση, πρόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Στο όλο θέμα επανήλθε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με την Άννα Λιβαθυνού.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης απάντησε τα εξής: «Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα όπως «σύγκρουση του Άδωνι με τους γιατρούς» και τα λοιπά. Δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με κανέναν γιατρό. Στην εξάμηνή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας έχοντας εντοπίσει από την αρχή ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του παρόντος χρόνου αλλά και του μέλλοντος, έχω προχωρήσει σε μία πλειάδα πολλών κινήσεων, που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν σε μόνιμη βάση αυτό το πρόβλημα.

Παραδείγματος χάρη, τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι στο ΕΣΥ. Δεύτερον, η απόφασή μου για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ έγινε για να κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική, ώστε να έχει περισσότερους λόγους κάποιος όταν βλέπει μία πρόσκληση να λέει «ναι, θα πάω», παρά «όχι, δεν θα πάω», όπως δυστυχώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο. Τρίτον, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να συνεργάζονται μαζί τους γίνεται ακριβώς για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με τους ιδιώτες γιατρούς.

Επίσης, θεσπίσαμε 2.100 ευρώ επιμίσθιο, επιπλέον του μισθού δηλαδή, αν ένας γιατρός πάει από ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί για να δουλέψει τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεσπίσαμε να μπορούν οι Δήμοι να τους δίνουν σπίτια και οι δαπάνες να μετράνε.
Έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων, που σκοπό έχουν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα και σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».

{https://www.youtube.com/watch?v=-CUQI87rmNI}

Όσον αφορά τα νοσοκομεία με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων και τη στάση των ιδιωτών γιατρών ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω - γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως Υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο". Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».

«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες το μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;».

«Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό "κόψε το λαιμό σου". Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω».

«Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
  • ΕΣΥ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα»
«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα» 15 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων 12 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49

Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ

Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11

Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς

Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23

Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύμπραξη ΠΕΦ-Υπουργείου Παιδείας για την πρώτη δημόσια σχολή στον τομέα του φαρμάκου
Pharma Policy
02/02/2026 - 22:07
CoDIET: Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα μεταβολικά νοσήματα
Υγεία
02/02/2026 - 21:23
Και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα social media στους κάτω των 16 ετών
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 20:57
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης
Patient Talk
02/02/2026 - 20:19
ΕΠΕΠΑΔΙΕ: Υπολειτουργούν δομές που αφορούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Health Talk
02/02/2026 - 19:53
Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 19:11
Άγχος: Πώς μπορεί να επηρεαστεί από την διατροφή μας – Τα «ναι» και τα «όχι»
Διατροφή
02/02/2026 - 18:43
Καμπάνια της ΕΔΑΕ για εφήβους και γυναίκες: «Λύση για την ακμή έχει μόνο ο δερματολόγος»
Health Talk
02/02/2026 - 18:06
Η Medochemie επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον - Tα εργοστάσιά της λειτουργούν με πράσινη ενέργεια
Pharma News
02/02/2026 - 17:39
ΕΟΠΑΕ: Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα CHAMPS για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα των νέων
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 17:16
Νέες κινητοποιήσεις για ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ - Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 16:32
Αναλογία μέσης–γοφών: Ένας πιο αξιόπιστος δείκτης υγείας από τον ΔΜΣ;
Υγεία
02/02/2026 - 16:17
Δύο ακόμα μικρά παιδιά στη ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» με γρίπη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 15:54
Αντίθετοι οι Σύλλογοι Επιστημόνων Μαιών Ελλάδος με το υπό έγκριση καθηκοντολόγιο
Health Talk
02/02/2026 - 15:36
Νέος διευθυντής πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας ο Βέλης Παππάς
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 15:21
Astra Zeneca: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Κίνα και εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Pharma News
02/02/2026 - 15:03
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
Η κληρονομικότητα "αποφασίζει" κατά 50% πόσο θα ζήσουμε
Υγεία
02/02/2026 - 13:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Δυσκολεύεστε σε μια σχέση σας; Αλλάζοντας τακτική μπορεί να αλλάξει η δυναμική
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 12:00
Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές: Τι έδειξε έρευνα στον Καναδά
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 11:00
Φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία: Μπορούν να επιβραδύνουν την εκδήλωση πολλαπλού μυελώματος
Υγεία
02/02/2026 - 10:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Αναβλητικότητα: Δεν είναι απλώς τεμπελιά! Ο ρόλος του εγκεφάλου και των γονιδίων
Ψυχική Υγεία
31/01/2026 - 10:00
Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo