ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται μέτρα υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες του ΕΣΥ - Τι λέει ο Γεωργιάδης

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποφασιστικές κινήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων.
Παρασκευή, 12/07/2024 - 13:14
— Photo: EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στις συσκέψεις που γίνονται στην Αριστοτέλους εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών. Οι γιατροί θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλείψεων για τη διενέργεια δύο το πολύ τριών εφημεριών το μήνα, αξιοποιώντας το νόμο του προηγούμενου υπουργού, Θάνου Πλεύρη. Από το υπουργείο δεν μιλούν για επίταξη (σ.σ.: επιστράτευση) των γιατρών, την οποία ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο 15ο Pharma & Health Conference 2024 χαρακτήρισε «βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου» αλλά για υποχρεωτικότητα. Στην φαρέτρα του υπουργείου βρίσκονται ακόμα και «εργαλεία» όπως είναι ο περιορισμός στη συνταγογράφηση, πρόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Στο όλο θέμα επανήλθε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με την Άννα Λιβαθυνού.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης απάντησε τα εξής: «Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα όπως «σύγκρουση του Άδωνι με τους γιατρούς» και τα λοιπά. Δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με κανέναν γιατρό. Στην εξάμηνή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας έχοντας εντοπίσει από την αρχή ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του παρόντος χρόνου αλλά και του μέλλοντος, έχω προχωρήσει σε μία πλειάδα πολλών κινήσεων, που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν σε μόνιμη βάση αυτό το πρόβλημα.

Παραδείγματος χάρη, τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι στο ΕΣΥ. Δεύτερον, η απόφασή μου για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ έγινε για να κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική, ώστε να έχει περισσότερους λόγους κάποιος όταν βλέπει μία πρόσκληση να λέει «ναι, θα πάω», παρά «όχι, δεν θα πάω», όπως δυστυχώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο. Τρίτον, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να συνεργάζονται μαζί τους γίνεται ακριβώς για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με τους ιδιώτες γιατρούς.

Επίσης, θεσπίσαμε 2.100 ευρώ επιμίσθιο, επιπλέον του μισθού δηλαδή, αν ένας γιατρός πάει από ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί για να δουλέψει τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεσπίσαμε να μπορούν οι Δήμοι να τους δίνουν σπίτια και οι δαπάνες να μετράνε.
Έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων, που σκοπό έχουν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα και σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».

{https://www.youtube.com/watch?v=-CUQI87rmNI}

Όσον αφορά τα νοσοκομεία με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων και τη στάση των ιδιωτών γιατρών ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω - γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως Υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο". Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».

«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες το μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες το μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;».

«Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό "κόψε το λαιμό σου". Γιατί όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω».

«Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
  • ΕΣΥ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα»
«Πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα» 15 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων 12 Ιουλίου 2024
Διαμαρτυρία του ΙΣΑ για τις ποινές στους γιατρούς - Ζητεί την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ

Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 15:00

Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Συναντήσεις Βαρτζόπουλου, Γεωργιάδη με γερμανική αντιπροσωπεία για το μοντέλο Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 18:53

Συναντήσεις Βαρτζόπουλου, Γεωργιάδη με γερμανική αντιπροσωπεία για το μοντέλο Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 16:59

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47
Εγκαινιάστηκαν οι νέες σύγχρονες χειρουργικές τράπεζες στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», δωρεά της Βουλής
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 19:14
Νέα ενημερωτική δράση από τον ΕΕΣ - 150 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη στοματική υγιεινή
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 18:37
Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 18:11
Ποδόσφαιρο για καλό σκοπό: Εικόνες και βίντεο από αγώνα βετεράνων του Απόλλωνα και της ομάδας του ΙΣΑ
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 17:38
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο για τις στεγαστικές δομές ατόμων με ψυχική αναπηρία»
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 17:04
Ινστιτούτο Prolepsis: Έρευνα και προτάσεις πολιτικής για τους πρώιμους γάμους και τις εφηβικές εγκυμοσύνες στους Ρομά
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 16:39
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 15:36
Facebook vs Instagram, Tik-Tok: Ποιο επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των νέων
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 15:19
Γενική συνέλευση και επαναληπτικές εκλογές στον ΠΙΣ στις 25 και 26 Απριλίου
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 14:57
Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00
Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
Νηπιαγωγείο: Τα παιδιά αρρωσταίνουν 15 φορές τον πρώτο χρόνο της φοίτησής τους
Υγεία
19/03/2026 - 11:00
Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 40% τον καρδιακό κίνδυνο
Υγεία
19/03/2026 - 10:00
Γιατί η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι απειλητική και για την όραση τους
Υγεία
19/03/2026 - 09:00
Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο
Υγεία
19/03/2026 - 07:21
ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 03:37
Δράση προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης σε μειονοτικά σχολεία Ροδόπης
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 00:12
Ασκηση διάσωσης και επιβίωσης στον Όλυμπο από τον ΕΕΣ με ρεαλιστικό σενάριο
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 23:17
Γιατί μας ταλαιπωρούν οι αιμορροΐδες και πώς θεραπεύονται - Πότε απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση
Health Talk
18/03/2026 - 22:49
ECDC: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την επιδημία μηνιγγίτιδας στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 22:02
Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας
Υγεία
18/03/2026 - 21:26
Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα
Υγεία
18/03/2026 - 21:03
Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA
Pharma Policy
18/03/2026 - 20:19
Σκληροθεραπεία: Μια αξιόπιστη λύση για την εξάλειψη των ευρυαγγειών
Health Talk
18/03/2026 - 19:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιτυχημένες ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις με το σύστημα Da Vinci
Υπηρεσίες Υγείας
17/03/2026 - 07:19
Μπλόκο από ομοσπονδιακό δικαστή στην αναδιοργάνωση της εμβολιαστικής πολιτικής Τραμπ
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:00
Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:23
Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49
TELEIA: UNI-PHARMA και InterMed Top Employers για τέταρτη συνεχή χρονιά
Pharma News
17/03/2026 - 13:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo