ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στο σχολείο χωρίς υποχρεωτική μάσκα αλλά με κανόνες διαχείρισης της νόσου covid -19

Πολιτική Υγείας
Επιστροφή στο σχολείο χωρίς υποχρεωτική μάσκα αλλά με κανόνες διαχείρισης της νόσου covid -19
Ανοίγουν τα σχολεία σήμερα 12 Σεπτεμβρίου με την επιστροφή στα θρανία να γίνεται χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Rapid και PCR test θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι μια φορά την εβδομάδα. Υπενθυμίζονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού στα σχολεία μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2023.
Δευτέρα, 12/09/2022 - 09:02
— Photo: Eurokinissi
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid -19 παρέχει η νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη 7/9, όπως σας έχει ενημερώσει το news4health.gr. Η απόφαση αναφέρει τι ισχύει σε περίπτωση θετικού κρούσματος και πόσο διαρκεί η καραντίνα μαθητών και και καθηγητών που νοσούν μεταξύ άλλων.

Οδηγίες και διευκρινίσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΦΕΚ:

  • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.
  • Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/ της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροινοϊού COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ' οίκον, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.
  • Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).

Τι γίνεται αν νοσήσει καθηγητής

Εάν ένας εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται η σχολική μονάδα. Εάν αυτό συμβεί όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Συστήνεται η υποβολή του σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ' οίκον, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Τι ισχύει για την καραντίνα

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση ισχύει η καραντίνα των 5 ημερών. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απόφαση: « Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο/η εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.

Ο/Η μαθητής/τρια και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης».

Έτσι γίνεται η επιστροφή μετά από νόσηση

Αφού τελειώσει η καραντίνα των 5 ημερών ο μαθητής ή ο καθηγητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο αν δεν έχει συμπτώματα. «Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Αν ο πυρετός επιμένει συστήνεται η παράταση της απομόνωσης εντός της οικείας μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού».

Για την επιστροφή στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ ούτε η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται.

Σε περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο. Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το παραπάνω απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να παραταθεί, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Οι μαθητές/τριες καθώς και τα μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα λήξης της απομόνωσης.

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος που χαρακτηρίσθηκε ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 και υποβλήθηκε σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και την υποχώρηση/βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η απόφαση

Τελευταία τροποποίηση στις 12/09/2022 - 09:26
  • ΜΑΣΚΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • RAPID TEST
  • PCR
  • ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΜΑΘΗΤΕΣ
  • COVID 19
  • ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατούλης: Στην Ελλάδα πάνω από 500 άτομα κάθε χρόνο αυτοκτονούν
Πατούλης: Στην Ελλάδα πάνω από 500 άτομα κάθε χρόνο αυτοκτονούν 09 Σεπτεμβρίου 2022
Μητσοτάκης: Μισθολογική αύξηση για τους γιατρούς του ΕΣΥ 12 Σεπτεμβρίου 2022
Μητσοτάκης: Μισθολογική αύξηση για τους γιατρούς του ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα

ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00

ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο

ΠΣΕΥ: «Οι Επισκέπτες Υγείας είναι το κλειδί για τη σχολική υγεία - Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ25»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 17:18

ΠΣΕΥ: «Οι Επισκέπτες Υγείας είναι το κλειδί για τη σχολική υγεία - Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ25»

Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της COVID-19
Υγεία
16/10/2025 - 20:06

Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της COVID-19

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα στη γρίπη
Υγεία
16/10/2025 - 17:27

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα στη γρίπη

Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ με συμμετοχή 60.650 μαθητών από 550 σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 17:13

Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ με συμμετοχή 60.650 μαθητών από 550 σχολεία στη Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση - Οι επιπτώσεις σε μνήμη και διάθεση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Η ΕΝΑΣΕΛ εγκαινιάζει την Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα!
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας: «Η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 50 ετών»
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έστειλε μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
ELENI: Ένα project για γυναίκες 18-35 ετών που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
H επίσκεψη σε γκαλερί τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία
Υγεία
29/10/2025 - 13:00
Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00
Οι άνδρες χρειάζονται διπλάσια άσκηση από τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
29/10/2025 - 11:00
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια νόσος που δεν πλήττει μόνο το δέρμα
Υγεία
29/10/2025 - 10:02
ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ έχει μειωθεί στις 3,5 ώρες
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 16:01
Καρδιολογία: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις βαλβιδοπάθειες
Health Talk
27/10/2025 - 16:00
Όταν τα όνειρα προμηνύουν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου - Τι ρόλο παίζει το φύλο
Υγεία
27/10/2025 - 15:02
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Ειρήνη Αγαπηδάκη: 2,1 εκατ. Έλληνες υπεβλήθησαν σε καρδιολογικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 13:07
Aύξηση 46,9% των λοιμωδών νοσημάτων το 2024 - Σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων γρίπης
Υγεία
27/10/2025 - 13:00
Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
ΕΛΛΟΚ: Η αποζημίωση 39 βιοδεικτών ανοίγει νέα εποχή στην εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 11:13
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo