ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτική έκθεση του ΠΟΥ για τις δαπάνες υγείας - Οι κυβερνήσεις πληρώνουν λιγότερα...

Πολιτική Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Παγκόσμια Έκθεση του 2024 για τις δαπάνες υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι η μέση κατά κεφαλήν κρατική δαπάνη για την υγεία σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες μειώθηκε το 2022 από το 2021 μετά από μια αύξηση στα πρώτα χρόνια της πανδημίας.
Παρασκευή, 13/12/2024 - 20:12
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Η έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία Ανάδυση από την πανδημία» δημοσιεύθηκε παράλληλα με την εκστρατεία για την Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας (UHC) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στη βελτίωση της οικονομικής προστασίας των ανθρώπων παντού όσον αφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της καθολικής κάλυψης υγείας. Η απομάκρυνσή τους μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες σε ένα πλαίσιο εντός του οποίου περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στο να ανταπεξέλθουν στις απαιτούμενες δαπάνες υγείας.

«Ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας έχει βελτιωθεί παγκοσμίως, η χρήση αυτών των υπηρεσιών οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες ή στη φτώχεια. Η Ημέρα Καθολικής Κάλυψης Υγείας είναι μια υπενθύμιση ότι υγεία για όλους σημαίνει ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, χωρίς οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ποιος πληρώνει για την υγειονομική περίθαλψη;

Η προστασία των ανθρώπων από τις οικονομικές δυσκολίες που οφείλονται στις δαπάνες υγείας είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας για τον παγκόσμιο πληθυσμί. Ωστόσο, η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι οι προσωπικές δαπάνες παρέμειναν η κύρια πηγή χρηματοδότησης της υγείας σε 30 χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. Σε 20 από αυτές τις χώρες, πάνω από το ήμισυ των συνολικών δαπανών υγείας σε κάθε χώρα πληρώθηκε από τους ασθενείς από την τσέπη τους, γεγονός που συμβάλλει στον κύκλο της φτώχειας και της ευαλωτότητας.

Οι προκλήσεις που θέτει η έλλειψη οικονομικής προστασίας για την υγεία δεν περιορίζονται μόνο στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι προσωπικές πληρωμές οδηγούν εύλογα σε οικονομικές δυσκολίες και ανεκπλήρωτες ανάγκες, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων νοικοκυριών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για δαπάνες υγείας δείχνουν ότι σε πάνω από το ένα τρίτο των χωρών υψηλού εισοδήματος, άνω του 20% των συνολικών δαπανών υγείας καταβάλλονται εκτός κρατικών προϋπολογισμών.

Με την ευκαιρία της Ημέρας Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας, ο ΠΟΥ καλεί τους ηγέτες να καταστήσουν την UHC εθνική προτεραιότητα και να εξαλείψουν τη φτωχοποίηση λόγω δαπανών που σχετίζονται με την υγεία έως το 2030. Οι αποτελεσματικές στρατηγικές για την ενίσχυση της οικονομικής προστασίας περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση ή την κατάργηση των τελών χρήσης για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή χρόνιες παθήσεις, την υιοθέτηση νομοθεσίας για την προστασία των ατόμων από τις δαπάνες υγείας που οδηγούν σε φτωχοποίηση και τη δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης της υγείας μέσω δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού.

Η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να προϋπολογίζει μια οικονομικά προσιτή δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας -από την προαγωγή της υγείας έως την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την ανακουφιστική φροντίδα- χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Διδάγματα από την πανδημία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020-2022, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία -κυρίως μέσω των κρατικών προϋπολογισμών υγείας- έδωσαν τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν γρήγορα στην έκτακτη ανάγκη. Αυτό αντικατοπτρίζει το πλεονέκτημα των κρατικών προϋπολογισμών στη χρηματοδότηση των λειτουργιών της δημόσιας υγείας, ιδίως των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας με βάση τον πληθυσμό, έναντι άλλων συστημάτων χρηματοδότησης της υγείας, σε περιόδους επειγουσών καταστάσεων υγείας. Η κυβερνητική χρηματοδότηση εξασφάλισε την προστασία περισσότερων ανθρώπων και τη διάσωση περισσότερων ζωών.

Βγαίνοντας από την πανδημία, οι χώρες βρίσκονται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με τη λήψη δύσκολων αποφάσεων καθώς εργάζονται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας έναντι μελλοντικών απειλών για την υγεία, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις παγιωμένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού τους σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Το κλειδί για τις μελλοντικές επενδύσεις

Το κλειδί για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις στην υγεία είναι τα έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το επίπεδο και το πρότυπο των δαπανών υγείας. Εδώ και 25 χρόνια το πρόγραμμα παρακολούθησης των δαπανών υγείας του ΠΟΥ ασκεί σημαντική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται και αναφέρονται κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες υγείας σε επίπεδο χωρών και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ των πλέον αξιοσημείωτων επιτευγμάτων του είναι η δημιουργία της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων για τις Δαπάνες Υγείας -της πλουσιότερης πηγής δεδομένων για τις δαπάνες υγείας στον κόσμο που καλύπτει περισσότερες από 190 χώρες από το 2000- και η Παγκόσμια Έκθεση για τις Δαπάνες Υγείας, η οποία δημοσιεύεται ετησίως από το 2017. Αυτά τα παγκόσμια δημόσια αγαθά προωθούν την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία παγκοσμίως.

Αναπροσανατολισμός των συστημάτων υγείας

Η φετινή Ημέρα Καθολικής Κάλυψης Υγείας παρέχει επίσης μια πλατφόρμα προκειμένου να γίνει μια συζήτηση ορόσημο στις προσπάθειες του ΠΟΥ να προωθήσει την υποστήριξη και τη συνεργασία με τις χώρες στον αναπροσανατολισμό των συστημάτων υγείας τους για την προώθηση της UHC και την επίτευξη της ασφάλειας της υγείας σε χώρες, περιφέρειες και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου, εθνικοί εκπρόσωποι υγείας, επικεφαλής των γραφείων χωρών του ΠΟΥ και σύμβουλοι πολιτικής υγείας από περισσότερες από 125 χώρες συναντήθηκαν στη Λυών της Γαλλίας κάνοντας τον απολογισμό της προόδου και των προκλήσεων, συμφωνόντας σε τομείς προτεραιότητας και μεθόδους εργασίας και καθορίζοντας την ατζέντα για την επόμενη φάση της εταιρικής σχέσης UHC από το 2025-2027.

Η Σύμπραξη για την Καθολικής Κάλυψης Υγείας είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία του ΠΟΥ για τη διεθνή συνεργασία για την UHC, η οποία φέρνει σε επαφή τον ΠΟΥ και τους εταίρους για την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων για την επίτευξη της UHC. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βέλγιο, τον Καναδά, το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, τη Γερμανία, την Irish Aid, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΔΑΠΑΝΕΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΕΝΤΡΟΣ ΑΝΤΑΝΟΜ ΓΚΕΜΠΡΕΓΕΣΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ομιλία Αγγελή σε εκδήλωση για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Ομιλία Αγγελή σε εκδήλωση για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας 13 Δεκεμβρίου 2024
Παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ 13 Δεκεμβρίου 2024
Παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη
Υγεία
27/06/2025 - 15:13

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Υγεία
25/06/2025 - 13:47

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος

ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 19:14

ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»

Ο κόμβος του ΠΟΥ στο Βερολίνο επεξεργάζεται και προωθεί καινοτόμες λύσεις για τις επόμενες πανδημίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 17:58

Ο κόμβος του ΠΟΥ στο Βερολίνο επεξεργάζεται και προωθεί καινοτόμες λύσεις για τις επόμενες πανδημίες

Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια επέκταση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων μαιευτικής περίθαλψης
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 20:37

Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια επέκταση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων μαιευτικής περίθαλψης

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00
ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00
Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00
Oι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή λόγω καύσωνα
Υγεία
30/06/2025 - 08:00
Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Κεραυνοί: Γιατί πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα ακόμα και όταν ακούσετε βροντή από μακριά
Υγεία
28/06/2025 - 10:01
Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37
Δεύτερο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Λάρισα: Νόσησε η γιατρός που φρόντισε τον άτυχο 70χρονο
Υγεία
28/06/2025 - 08:35
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος: Ένα βλέμμα στις αόρατες μάχες των ανθρώπων με το σπάνιο αυτοάνοσο
Patient Talk
28/06/2025 - 06:49
Η Kenvue δημοσίευσε τη δεύτερη ετήσια έκθεση «Healthy Lives Mission»
Pharma News
28/06/2025 - 03:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Kenvue δημοσίευσε τη δεύτερη ετήσια έκθεση «Healthy Lives Mission»
Pharma News
28/06/2025 - 03:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo