ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομιλία Αγγελή σε εκδήλωση για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Καμία μεταρρύθμιση, όσο καλά σχεδιασμένη και αν είναι, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς συνεργασία» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας
Παρασκευή, 13/12/2024 - 15:24
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM), διοργάνωσε με επιτυχία την 1η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών του Έργου για την Ενδυνάμωση του Εθνικού Πλαισίου για την Εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) 2021/2282.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα και σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος ΑΤΥ και την εναρμόνισή του με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΑΤΥ (2021/2282).

AGGELHS EKDHLOSH

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης της παρούσας κατάστασης της ΑΤΥ στη χώρα μας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 συμμετέχοντες, εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της φαρμακευτικής και ιατροτεχνολογικής βιομηχανίας, οργανισμούς υπεράσπισης ασθενών και διεθνείς οργανισμούς. Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την έναρξη του έργου, καθώς και στις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται. Αναλύθηκαν τα κύρια στοιχεία που απαιτούν βελτίωση, όπως η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ΑΤΥ ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες τεχνολογίες υγείας, με στόχο την πληρέστερη αξιολόγηση και ενσωμάτωση στην εθνική στρατηγική.

Η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος ΑΤΥ

Ένα από τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής και επιστημονικής υποστήριξης του συστήματος ΑΤΥ. Επισημάνθηκε ότι το τρέχον πλαίσιο στερείται επαρκούς δυναμικού, καθώς η επιτροπή ΑΤΥ λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό μελών και υποστηρικτικό προσωπικό, ενώ απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων. Ειδική έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για καθοδήγηση σχετικά με τις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται στις διαδικασίες αξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν παραδείγματα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Ολλανδία, ως προς τη λειτουργία των αντίστοιχων συστημάτων ΑΤΥ, καθως επίσης οι απώτεροι στόχοι του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού και τα βασικά στάδια των διαδικασιών της Κοινής Κλινικής Αξιολόγησης και των Κοινών Επιστημονικών Διαβουλεύσεων. Το έργο ενσωματώνει μία σειρά βημάτων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών, τη δοκιμαστική εφαρμογή (pilot testing) των νέων διαδικασιών, καθώς και την ενδυνάμωση των ενδιαφερόμενων μερών μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στην εκδήλωση μίλησαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχία του έργου. Ο Δρ. Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και συντονιστής του έργου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Καμία μεταρρύθμιση, όσο καλά σχεδιασμένη και αν είναι, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς συνεργασία. Το σημερινό έργο είναι ένα παράδειγμα της δύναμης της συλλογικής προσπάθειας, φέρνοντας πραγματική αλλαγή στο σύστημα υγείας της Ελλάδας».

AGGELHS MESA

Παράλληλα, εξήρε τη συνεισφορά του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιτυχία του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι η σημερινή εκδήλωση αντανακλά την ισχυρή δέσμευση όλων για την επίτευξη ουσιαστικών αλλαγών στον τομέα της υγείας.

Στη συνέχεια, ο Δρ. João Breda, Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, επεσήμανε ότι «Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναπτυχθούν συστήματα υγείας που θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αφήνοντας κανέναν πίσω» ενώ η κυρία Raluca Painter, Επικεφαλής της Μονάδας Β4 «Αγορά εργασίας, εκπαίδευση, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες», Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM) τόνισε «την σπουδαιότητα του έργου για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες, οικονομικά αποδοτικές και προσιτές τεχνολογίες υγείας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη σημασία της διαρκούς συμμετοχής και της πολυδιάστατης συνεργασίας. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025 και θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των προτεινόμενων μεθόδων και στην προετοιμασία για την πιλοτική εφαρμογή του νέου πλαισίου ΑΤΥ. Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν αποστέλλοντας γραπτώς τις προτάσεις τους μέσω των ενώσεων στις οποίες ανήκουν. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος υγείας της χώρας, με στόχο τη δίκαιη πρόσβαση όλων των πολιτών σε καινοτόμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, καθώς και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

  • ΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνάντηση Γεωργιάδη-βενζινοπωλών για την εκστρατεία «Όχι Βενζίνη, αν δεν φοράς Κράνος»
Συνάντηση Γεωργιάδη-βενζινοπωλών για την εκστρατεία «Όχι Βενζίνη, αν δεν φοράς Κράνος» 13 Δεκεμβρίου 2024
Αποκαλυπτική έκθεση του ΠΟΥ για τις δαπάνες υγείας - Οι κυβερνήσεις πληρώνουν λιγότερα... 13 Δεκεμβρίου 2024
Αποκαλυπτική έκθεση του ΠΟΥ για τις δαπάνες υγείας - Οι κυβερνήσεις πληρώνουν λιγότερα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00

Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS

Ενημερωτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά μυελού των οστών με ισχυρό μήνυμα!
Πολιτική Υγείας
22/12/2025 - 15:52

Ενημερωτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά μυελού των οστών με ισχυρό μήνυμα!

Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!
Υγεία
19/12/2025 - 20:00

Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!

Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23

Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»

GRIPP-SNF: Σημαντική η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα πέντε χρόνια του προγράμματος - Τα επόμενα βήματα
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 18:12

GRIPP-SNF: Σημαντική η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα πέντε χρόνια του προγράμματος - Τα επόμενα βήματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει
Ψυχική Υγεία
12/01/2026 - 18:00
Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 17:00
Νεογνικός γενωμικός έλεγχος για σπάνιες γενετικές παθήσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
12/01/2026 - 16:00
Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00
Θάνατος από άνοια στα 24: Πώς μια τραγωδία μπορεί να δώσει απαντήσεις στους επιστήμονες
Υγεία
12/01/2026 - 14:00
Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00
Κρύο και ωτίτιδα: Ο μηχανισμός σύνδεσης και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας
Υγεία
12/01/2026 - 12:00
Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ
Υγεία
12/01/2026 - 11:00
Γεωργιάδης για γρίπη: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 10:30
Νέα έρευνα έδειξε ότι ο καβουρδισμένος καφές διαθέτει ισχυρές αντιδιαβητικές ουσίες
Διατροφή
12/01/2026 - 10:00
Πώς λειτουργεί το υπερενισχυμένο ανοσοποιητικό των αιωνόβιων - Τι έδειξε έρευνα στη Βραζιλία
Υγεία
12/01/2026 - 09:00
Δώρα ζωής από 64χρονο δότη που νοσηλευόταν στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
Υγεία
12/01/2026 - 08:09
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Έρευνα ανέδειξε το γονίδιο στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
09/01/2026 - 17:00
Πως μια γυναίκα μπορεί να έχει ποιότητα ζωής στην ώριμη ηλικία
Υγεία
09/01/2026 - 16:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Συμπληρώματα και βιταμίνες: Οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας και αλληλεπιδράσεων
Υγεία
09/01/2026 - 08:51
Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05
Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00
Κρύο και ωτίτιδα: Ο μηχανισμός σύνδεσης και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας
Υγεία
12/01/2026 - 12:00
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο - Τα συμπτώματα της υποθερμίας
Pet
11/01/2026 - 09:22
Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo