ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σχέδιο μάχης» κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων – Ο ρόλος του ΟΔΙΠΥ

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Τη θωράκιση των νοσοκομείων απέναντι στις λοιμώξεις αλλά και της δημόσιας υγείας από τη μικροβιακή αντοχή επιδιώκει Πρόγραμμα που αναπτύσσουν ΟΔΙΠΥ, CLEO με τη στήριξη του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ μίλησε στο News4Health.
Πέμπτη, 03/12/2020 - 22:35
— Photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ανοχύρωτο απέναντι στις νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι εν πολλοίς το σύστημα υγείας, με την χώρα μας να καταγράφει σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Στη μάχη εναντίον τους ο νεοσύστατος ΟΔΙΠΥ ενώνει τις δυνάμεις του με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας.

Άλλωστε, η κατάσταση στα νοσοκομεία καλύπτεται από ένα πέπλο ασάφειας, αφού για το ΕΣΥ απουσιάζουν βασικά δεδομένα και κρίσιμοι δείκτες απλά δεν παρακολουθούνται.

Σύμφωνα με τον Θεοκλή Ζαούτη, Καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Επιστημονικό Διευθυντή του CLEO, η ποιοτική εκτίμηση των αντιλήψεων για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα εντόπισε τα εξής βασικά εμπόδια στην πρόληψη:

  • Έλλειψη γνώσεων
  • Έλλειψη υποδομών
  • Έλλειψη πόρων

Έτσι, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων, καθώς δεδομένα από την έως τώρα δουλειά του CLEO σε νοσοκομεία έδειξαν πως είναι εφικτές σημαντικές μειώσεις στις νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης μιλώντας σε συνέντευξη τύπου.

Μάλιστα, το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας & Έκβασης Νοσημάτων – CLEO ένωσε τις δυνάμεις του με τον νεοσύστατο Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και με τη στήριξη του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, αναπτύσσουν το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Αντοχής στα Αντιβιοτικά».

Οι αρμοδιότητες των ΟΔΙΠΥ και CLEO θα καθοριστούν με ειδικό μνημόνιο. Όμως, η συνεργασία των δύο φορέων έχει ήδη αποδώσει τους πρώτους καρπούς, αποτέλεσμα της θέλησης των εμπλεκομένων, της αρωγής του Υπουργείου Υγείας και της στήριξης του ΙΣΝ.

Η προσπάθεια εστιάζει στη δημιουργία συστηματικών, ενημερωτικών δεδομένων σχετικά με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης και την αναβάθμιση παρεμβάσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης θα αναπτυχθεί ένα εθνικό σύστημα παρακολούθησης νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής, που θα παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα (σε επίπεδο υγειονομικών μονάδων, περιφερειών, αλλά και εθνικό) για τον εντοπισμό προβλημάτων, τη μέτρηση της προόδου των παρεμβάσεων πρόληψης και τελικά την εξάλειψη και των δύο προβλημάτων.

Το Εθνικό Πρόγραμμα θα κινηθεί σε δύο φάσεις, όπως ανέφερε στο News4Health και η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ, Δάφνη Καϊτελίδου.

Φάση πρώτη: Εκπαίδευση Νοσηλευτών

Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι κρίσιμος για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία των νοσοκομείων. Για αυτό και κάθε νοσοκομείο διαθέτει Τμήμα/Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως συχνά οι νοσηλευτές που τίθενται επικεφαλής των τμημάτων αυτών δεν έχουν σχετική εκπαίδευση και η τοποθέτηση τους είναι μια τυπική διαδικασία. Οι νοσηλευτές νοσοκομειακών λοιμώξεων έχουν ρόλο «κλειδί», καθώς μεταξύ άλλων οργανώνουν τα τμήματα και διατηρούν τα σχετικά αρχεία.

Προκειμένου, λοιπόν, να καλυφθεί αυτό το κενό, θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης νοσηλευτών, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, ενώ θα διαμορφώνεται επιστημονικά από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ με τη συνεργασία του CLEO. Το πρόγραμμα θα αφορά στις βασικές αρχές της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.

Όπως εξήγησε στο News4Health η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ, πρόκειται για εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα 30 ωρών για τους νοσηλευτές νοσοκομείων της χώρας. Το πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο.

«Αρχικά, θα δοθεί προτεραιότητα στους νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που είναι οι πιο επιρρεπείς χώροι στις λοιμώξεις, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί στους νοσηλευτές όλων των τμημάτων», μας σημειώνει η κ. Καϊτελίδου.

Το πρόγραμμα θα διεξάγεται 3 φορές το χρόνο, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με στόχο να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα εκπαιδευμένων νοσηλευτών.

Μάλιστα, θα πιστοποιείται, με τη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως. Η διαπίστευση θα χορηγείται με επιτυχία στις εξετάσεις και μάλιστα με υψηλό σκορ, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να επιδιώκει σε βάθος χρόνου να μπορέσει να ορίσει ως προϋπόθεση για τοποθέτηση νοσηλευτή στις Επιτροπές Λοιμώξεων την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Θα λειτουργήσει μια σχετική απόφαση ως κίνητρο στους νοσηλευτές για την παρακολούθηση του προγράμματος και για τις διοίκησης για την αξιοποίηση καταρτισμένων νοσηλευτών.

Μάλιστα, ο ΟΔΙΠΥ, ρόλος του οποίου είναι η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θα λαμβάνει υπόψη και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά την αξιολόγηση των νοσοκομείων.

«Πρόκειται για βασικό δείκτη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ειδικά σε θέματα ασφάλειας ασθενών», μας εξηγεί η κ. Καϊτελίδου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην προσπάθεια συνδράμει και το ΕΚΠΑ, καθώς το Κέντρο Δία Βίου Μάθησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του.

Φάση Δεύτερη: Παρέμβαση σε 10 Νοσοκομεία της Χώρας

«Η δεύτερη φάση, η οποία δεν θα αργήσει να ακολουθήσει, θα συνιστά εστιασμένη παρέμβαση σε 10 νοσοκομεία της χώρας», σημειώνει η κ. Καϊτελίδου.

Συγκεκριμένα, αρχικά θα επιλεγούν νοσοκομεία από κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, δύο από την Αττική και 2 παιδιατρικά. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.

Θα περιλαμβάνει την επιδημιολογική επιτήρηση, την καταγραφή νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής, αλλά και πιο πρόσθετη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζαούτης στην παρουσίαση του Προγράμματος, στο πλαίσιο μάθησης από κοινού, ομάδες από διάφορους οργανισμούς και ενδιαφερόμενα μέρη «θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να δοκιμάσουν και να εφαρμόσουν γρήγορα αλλαγές που θα οδηγήσουν σε βελτίωση που θα αντέχει στον χρόνο».

«Πρέπει να διαπιστώσουμε που βρισκόμαστε σήμερα και τι χρειάζεται να διορθώσουμε ή να ενισχύσουμε για να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ, υπογραμμίζοντας πως είναι και άλλοι δείκτες που οφείλουμε να μετρήσουμε για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς.

«Σε αυτά τα 10 νοσοκομεία θα μετρηθεί αρχικά ένα σετ κρίσιμων δεικτών και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, ώστε να σχεδιαστούν και οι παρεμβάσεις του ΟΔΙΠΥ, ενός οργανισμού που αποτελεί θετικό βήμα για το ΕΣΥ, παρότι καθυστέρησε η υλοποίηση του», υπογράμμισε η κ. Καϊτελίδου.

Τα απαραίτητα εργαλεία για τη μέτρηση βασικών δεικτών ποιότητας έχουν ήδη αναπτυχθεί προσθέτει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Υγείας (Institute for Healthcare Improvement, IHI) θα συμβάλει στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος, το οποίο στηρίζει το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας. Συνεργάτες είναι η Σχολή Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ).

  • ΟΔΙΠΥ
  • ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
  • CLEO
  • ΙΣΝ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: «Ανοικτή» παραμένει η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολεία
Κορονοϊός: «Ανοικτή» παραμένει η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολεία 03 Δεκεμβρίου 2020
Ψηφιακή Bίβλος και στην Υγεία: Εφαρμογές συνταγογράφησης και ενιαίο σύστημα ραντεβού μεταξύ των αλλαγών 04 Δεκεμβρίου 2020
Ψηφιακή Bίβλος και στην Υγεία: Εφαρμογές συνταγογράφησης και ενιαίο σύστημα ραντεβού μεταξύ των αλλαγών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56

OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας

«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48

«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς

Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 10:00

Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα

Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 17:17

Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00
Επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα
Υγεία
25/05/2026 - 09:00
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο πειραματικό φάρμακο οδηγεί σε απώλεια του 30% του σωματικού βάρους
Pharma News
22/05/2026 - 11:00
Γεωργιάδης για τον γιατρό που ζήτησε φακελάκι: Θα είμαι αμείλικτος σε τέτοιες συμπεριφορές
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:00
Έμπολα: Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 60 εκατ. δολάρια στη μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:28
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo