ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας mRNA μεταβαίνει στην επόμενη φάση της ανάπτυξής του

Πολιτική Υγείας
Το πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας mRNA μεταβαίνει στην επόμενη φάση της ανάπτυξής του
Σημαντικό ορόσημο για το Πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας mRNA είναι τα εγκαίνια της τεχνολογίας mRNA Hub στο Afrigen του Κέιπ Τάουν.
Πέμπτη, 20/04/2023 - 15:10
— Photo: Φωτογραφία από RODNAE Productions
News4Health Team News4Health Team

Περισσότεροι από 200 διεθνείς συμμετέχοντες που εργάζονται για το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA συναντήθηκαν στο Κέιπ Τάουν αυτή την εβδομάδα, μεταξύ αυτών ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus και ο Dr. Joe Phaahla, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο κ. Ebrahim Patel της Νότιας Αφρικής μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τις χώρες χρηματοδότησης.

Στην συνάντηση αναφέρθηκε η πορεία του βιώσιμου μοντέλου μεταφοράς τεχνολογίας mRNA καθώς και η επόμενη φάση της ανάπτυξης του εμβολίου mRNA.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, παίρνοντας πρώτος τον λόγο είπε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι εδώ στο Κέιπ Τάουν με τους εταίρους μας για να υποστηρίξουμε ένα βιώσιμο μοντέλο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA για να δώσουμε στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια και άλλα προϊόντα υγείας που σώζουν ζωές».

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το έργο, σε λιγότερο από δύο χρόνια δείξαμε ότι όταν δουλεύουμε συλλογικά, πετυχαίνουμε συλλογικά».

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της συνάντησης περιλαμβάνονταν εταίροι βιοκατασκευής από 15 χώρες στο Πρόγραμμα, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες, εκπροσώποι της κοινωνίας των πολιτών και χρηματοδότες.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αυτής συνάντησης, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την πρόοδο και συζήτησαν τους κρίσιμους παράγοντες για τη βιωσιμότητα του Προγράμματος, όπως θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και κανονιστικές πτυχές, καθώς και την επιστήμη των τεχνολογιών mRNA και βασικές εφαρμογές που σχετίζονται με τα LMIC σε άλλους τομείς ασθενειών, όπως HIV και φυματίωση.

Η πανδημία του COVID-19 έχει υπογραμμίσει ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα όσον αφορά την πρόσβαση σε προϊόντα υγείας, ειδικά σε εμβόλια.

Από τον Μάρτιο του 2023, περισσότερα από τρία χρόνια αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε τον COVID-19 ως έκτακτη ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία Διεθνούς Ανησυχίας (PHEIC), το 69,7% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του COVID-19.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό παραμένει κάτω από 30% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC).

Στόχος του προγράμματος

Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει στη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια mRNA αυξάνοντας την κατανομή της βιώσιμης παραγωγικής ικανότητας στα LMIC, ενισχύοντας τις περιφερειακές και διαπεριφερειακές συνεργασίες και αναπτύσσοντας και ενδυνάμωση ενός τοπικού εργατικού δυναμικού μέσω εξατομικευμένης και χωρίς αποκλεισμούς κατάρτισης και υποστήριξης από ειδικούς.

Ο Δρ Phaahla, Υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε εδώ σήμερα είναι μια στιγμή στην ιστορία, ένα Πρόγραμμα που στοχεύει στην ενδυνάμωση των LMIC μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργασίας. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω την πρόοδο που σημειώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χαιρετίζω την υποστήριξη από τόσες πολλές διαφορετικές χώρες - χώρες όπως η Νότια Αφρική που έχουν ισχυρή ζωντανή ικανότητα βιοκατασκευής και που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν, να μάθουν και να μοιραστούν η μια με την άλλη .»

Ο υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Επιστήμης Blade Nzimande, δήλωσε: «Το όραμά μας είναι το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA πέρα ​​από το COVID-19. Οι δυνατότητες που χτίζουμε επιδιώκουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε άλλες μελλοντικές πανδημίες των οποίων τα εμβόλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA. Είναι ένα όραμα που έχει βάλει τα μάτια του σε ασθένειες που επικρατούν στο περιβάλλον μας, όπως η ελονοσία, η φυματίωση και ο HIV και το AIDS».

Αυτή η ευκαιρία σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο για το Πρόγραμμα με τα εγκαίνια της μονάδας τεχνολογίας mRNA Hub στο Afrigen στο Κέιπ Τάουν παρουσία του Δρ. Tedros και του Δρ. Matshidiso Moeti Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, Charles Gore Εκτελεστικός Διευθυντής του MPP και του Αξιότιμοι Υπουργοί που συμμετείχαν σε τελετή κοπής κορδέλας στο Afrigen.

Ο καθηγητής Petro Terblanche, Εκτελεστικός Διευθυντής της Afrigen δήλωσε: «Ολόκληρη η ομάδα του Afrigen είναι ενθουσιασμένη που φτάνει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο με την ολοκλήρωση της τεχνολογικής πλατφόρμας mRNA. Αυτή η πλατφόρμα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίου mRNA από άκρο σε άκρο, όπου το υποψήφιο εμβόλιο mRNA Hub Covid 19 AfriVac 2121 βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση αναβάθμισης.

Τους τελευταίους 18 μήνες, το Afrigen έχει υποστεί μια απίστευτη μεταμόρφωση με την υποστήριξη ενός δικτύου συνεργατών και συμβούλων που επιτρέπει αυτό το Πρόγραμμα. Έχουμε αναπτύξει την ικανότητα και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας βιώσιμης ικανότητας στα LMIC για την παραγωγή εμβολίων mRNA».

Η Afrigen έχει καθιερώσει με επιτυχία μια διαδικασία παρασκευής εμβολίου COVID-19 σε εργαστηριακή κλίμακα και επί του παρόντος κλιμακώνει τη διαδικασία σε επίπεδο κατάλληλο για την κατασκευή παρτίδων εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι/ΙΙ σύμφωνα με τα πρότυπα GMP. Σε μια παράλληλη διαδικασία, η Afrigen θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εκπαίδευση και μεταφορά τεχνολογίας στους εταίρους του δικτύου.

Οι χρηματοδότες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Προγράμματος με συνολική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα 117 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και η Γαλλία είναι η πρώτη που χρηματοδοτεί το έργο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Βελγίου, της Γερμανίας, καθώς και της Νορβηγίας, του Καναδά, της Αφρικανικής Ένωσης, της Νότιας Αφρικής και του Ιδρύματος ELMA.

Η Caroline Delany, Γενική Διευθύντρια της GlobalAffairs Canada για τη Νότια και Ανατολική Αφρική δήλωσε: «Ο Καναδάς επιβεβαιώνει τη συνεχή υποστήριξή του στο Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια περαιτέρω συνεισφορά 15 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων στη σημερινή συνάντηση. Αυτό ανεβάζει τη συνολική συνεισφορά του Καναδά στο Πρόγραμμα σε 45 εκατομμύρια καναδικά δολάρια. Αυτά τα κεφάλαια υποστηρίζουν τη λειτουργία του Hub στη Νότια Αφρική καθώς και συνεργατών δικτύου σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία της οικοδόμησης ικανοτήτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Ο κ. Martin Seychell, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε. «Η EC έχει ήδη συνεισφέρει 40 εκατομμύρια ευρώ στη δημιουργία του κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας mRNA και πρόσφατα υπέγραψε άλλη μια επιχορήγηση με την ΕΤΕπ ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη διευκόλυνση της επέκτασης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων. Αυτό αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης στο πλαίσιο της στρατηγικής EU Global Gateway, όπου περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Team Europe on Manufacturing Health Products. Είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστούν επίσης πιθανά ρυθμιστικά σημεία συμφόρησης και προβλήματα ζήτησης, για να διασφαλιστεί όχι μόνο η παραγωγή εμβολίων υψηλών προδιαγραφών σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά και η ταχεία και δίκαιη πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΟΥ εδώ.

Διαβάστε επίσης=> Νέο υποσχόμενο πειραματικό mRNA αντιγριπικό εμβόλιο δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ ενάντια σε 20 στελέχη

  • ΠΟΥ
  • MRNA
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Πάνω από 7.500 έγκαιρες διαγνώσεις - Έτσι θα κλείσετε το ραντεβού σας
Μήνυμα Μητσοτάκη για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Πάνω από 7.500 έγκαιρες διαγνώσεις - Έτσι θα κλείσετε το ραντεβού σας 20 Απριλίου 2023
Ανισότητες στην Υγεία: Τι έδειξε το μεγαλύτερο σύστημα συλλογής δεδομένων του ΠΟΥ 20 Απριλίου 2023
Ανισότητες στην Υγεία: Τι έδειξε το μεγαλύτερο σύστημα συλλογής δεδομένων του ΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη

Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 19:00

Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα
Υγεία
19/12/2025 - 14:00

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα

Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00

Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής

ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57

ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19

Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 10:00

Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58
Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 19:03
Ηράκλειο: Παράταση έως και τις 22 Ιανουαρίου στα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 17:51
Μπορεί η ευτυχία να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις;
Υγεία
07/01/2026 - 16:58
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 50χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ χαρίζει ζωή με τον θάνατό του
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 16:24
Εργασία και fitness: Κι όμως γίνεται!
Fitness
07/01/2026 - 16:00
Προϊόντα ομορφιάς: Τα 10 συστατικά που μια αισθητικός δεν θα έβαζε ποτέ στο πρόσωπό της
Ομορφιά
07/01/2026 - 15:00
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 13:25
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας; Ο ρόλος του φόβου
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00
Πώς ένα ερωτηματολόγιο μπορεί να κρίνει αν οι φετινές αποφάσεις για απώλεια βάρους θα έχουν αποτέλεσμα
Υγεία
07/01/2026 - 10:00
Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
Υγεία
07/01/2026 - 09:00
Επίσκεψη Χαρακόπουλου στο ΓΝ Λάρισας - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του νοσοκομείου σε έμψυχο δυναμικό
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 22:12
Νοσοκομείο Χανίων: Ορκίστηκε νέα Επιμελήτρια Α΄ στο παιδοχειρουργικό τμήμα
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 21:27
Η ιατροδικαστική έκθεση για τον πυροσβέστη που εντοπίστηκε νεκρός στο όρος Μπέλες
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 20:12
Τατουάζ και υγεία: Μπορεί το μελάνι να συνδέεται με καρκίνο δέρματος ή λέμφωμα;
Υγεία
05/01/2026 - 19:23
«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
«Ο Υπουργός Υγείας δεν διαθέτει κανένα έρεισμα για διορισμό προσωρινής διοίκησης ή Διοικούσας Επιτροπής»
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 16:12
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Το ηλεκτρονικό χρωματολόγιο που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων
Υγεία
05/01/2026 - 10:00
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκε η σορός της 15χρονης Ελληνίδας
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 08:05
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Το "πόδι της χήνας" στα μάτια μπορεί να προειδοποιεί για κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
03/01/2026 - 09:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo