ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο

Πολιτική Υγείας
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις μάσκες και αναμονή αναμνηστικής δόσης για όλους από Σεπτέμβριο
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην τηλεόραση ο οποίος και τόνισε ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική. Αναμνηστική δόση αναμένεται να κάνουμε όλοι από Σεπτέμβρη την ώρα που επαναλοιμώξεις γίνονται ρουτίνα.
Τετάρτη, 18/05/2022 - 10:30
— Photo: INTIME
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση σημειώνοντας ότι «οι πολίτες βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο, είτε με ενισχυτική δόση, δεν πάει τώρα να εμβολιαστεί».

«Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας στις 17/5 μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σήμερα δήλωσε στην ΕΡΤ τα εξής: «Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή.

Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάρη έχω αναφέρει πολλές φορές τα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας.

Βλέπετε ότι υπάρχει και μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πλέον μιλάει για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα.

Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα. Προφανέστατα θα υπάρχουν τέτοια μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητη η μάσκα. Αλλά, σας λέω, ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη».

«Παράλληλα, χθες είχε τονίσει ότι σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα, ότι υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δε θα υποχρεωτική. Ωστόσο, εξήγησε ότι ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κράτος-μέλος σημειώνοντας ότι επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός, «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι παρά την άρση των μέτρων, βρίσκεται σε ύφεση. «Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων την 1η Μαΐου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων ότι δήθεν το κάνουμε λόγω του τουρισμού. Είμαστε πλέον στις 16 ημέρες και βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας, όπως είχαμε προβλέψει, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid.

Ως προς τον εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι με πολύ σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας η χώρα μας κατάφερε να φτάσει από το 55% στο 85% στον ενήλικο πληθυσμό, 75% στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 60 ετών το ποσοστό ξεπερνά το 90%. Διευκρίνισε δε ότι με τέταρτη δόση έχει εμβολιαστεί το 50% των άνω των 60.

Μάλιστα, προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι «οι πολίτες βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο.

Από την άλλη, στην ΕΡΤ σήμερα δήλωσε ότι: «Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι υπήρχε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Άρα, θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα, προφανώς έχει μπει σε μία άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνουν ρουτίνα

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι επαναλοιμώξεις πρόκειται για γίνουν ρουτίνα.

Το κεντρικό πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει πια γίνει πιο ικανός να επαναμολύνει τους ανθρώπους. Ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από άλλες υποπαραλλαγές, όπως η Όμικρον 2 (ΒΑ.2), η ΒΑ2.12.1, η ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι κάλλιστα μπορεί να μολυνθούν για τρίτη ή και για τέταρτη φορά, ακόμη και φέτος, σύμφωνα με επιστήμονες. Μάλιστα ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς - ευτυχώς όχι μεγάλο - αναμένεται να έχει επίμονα συμπτώματα επί μήνες ή και χρόνια (η λεγόμενη "μακρά Covid-19").

«Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και πιθανώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρα πολλές επαναλοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής τους», εκτίμησε η επιδημιολόγος Τζούλιετ Πούλιαμ του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Στέλενμπος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά όλα δείχνουν ότι όπως κάνουμε αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο κάπως έτσι θα κάνουμε και κατά του κορονοϊού.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2022 - 13:50
  • ΜΑΣΚΕΣ
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ
  • ΜΑΣΚΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα: Αναμνηστική δόση σε εφήβους για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό
Ελλάδα: Αναμνηστική δόση σε εφήβους για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό 17 Μαϊος 2022
ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως 18 Μαϊος 2022
ΠΟΥ και Unicef προειδοποιούν ότι αναμένεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες
Pharma Policy
14/05/2026 - 11:52

Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων
Υγεία
28/04/2026 - 10:00

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας

ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06

ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

ΕΟΔΥ: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για κάθε γενιά και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές»
Υγεία
17/04/2026 - 18:26

ΕΟΔΥ: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για κάθε γενιά και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή της ονομασίας του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών
Υγεία
14/05/2026 - 12:01
Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες
Pharma Policy
14/05/2026 - 11:52
Αυτοκτονία: Όχι στον στιγματισμό, στις υπεραπλουστεύσεις και στη δημοσιοποίηση σημειωμάτων
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 11:30
Χανταϊός - ΠΟΥ: Οκτώ τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους των Άνδεων
Υγεία
14/05/2026 - 10:50
Η αύξηση βάρους στην έναρξη της ενήλικης ζωής πενταπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
14/05/2026 - 10:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών στην Αγγλία
Υγεία
13/05/2026 - 18:17
Γώγος: «Ο χανταϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές»
Health Talk
13/05/2026 - 17:02
Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί
Υγεία
13/05/2026 - 16:11
Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο λόγω πιθανής επιδημίας γαστρεντερίτιδας - ένας θάνατος
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 15:43
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Nέο πρόγραμμα πιστοποίησης για την ψυχική υγεία και την ευεξία στην εργασία
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 14:38
Το γραφείο του 2050: AI, νευροεμφυτεύματα και εικονική πραγματικότητα αλλάζουν την εργασία
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 14:21
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
ΕΛΕΑΝΑ: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι αδιάγνωστοι
Patient Talk
13/05/2026 - 13:38
Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 13:24
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09
AstraZeneca, ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και ΓΝ Παπαγεωργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κλινική Έρευνα
Digital Health
13/05/2026 - 12:42
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57
Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24
Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo