ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυστική ίνωση: Τριπλός συνδυασμός φαρμάκων βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία των ασθενών

Pharma Policy
Κυστική ίνωση: Τριπλός συνδυασμός φαρμάκων βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία των ασθενών
Νέα δεδομένα για τη μακροχρόνια θεραπεία των ασθενών με Κυστική Ίνωση παρουσιάστηκαν στο 46ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης.
Τρίτη, 20/06/2023 - 11:42
— Photo: Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Άννα Σπίνου (Πρόεδρος), Ειρήνη Κατσίνη (Αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνα Γιαννάκη (Γενική Γραμματέας) στο 46ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης
News4Health Team News4Health Team

Μεγάλη ποσότητα δεδομένων σχετικά με τη μακροχρόνια επίδραση των καινοτόμων θεραπειών CFTR Modulators στην υγεία των ασθενών με Κυστική Ίνωση παρουσιάστηκαν στο 46ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 7-10 Ιουνίου στη Βιέννη της Αυστρίας.

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από ποικίλες μελέτες βασισμένες σε στοιχεία για 16.000 ασθενείς με Κ.Ι. από το Αμερικανικό Μητρώο CFFPR και για σχεδόν 3.000 ασθενείς από το Μητρώο Κ.Ι. της Γερμανίας, αλλά και βασισμένες σε real world data από ασθενείς με Κ.Ι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση της θεραπείας του τριπλού συνδυασμού (elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor και ivacaftor) βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία των ασθενών, ενώ μείωσε κατά 79% τις πνευμονικές παροξύνσεις στις ΗΠΑ και κατά 83% στη Γερμανία συνολικά σε σύγκριση με την αρχική τιμή πριν από τη χορήγηση της θεραπείας.

Ταυτόχρονα το ποσοστό θανάτου ήταν 72% χαμηλότερο στις ΗΠΑ και 82% χαμηλότερο στη Γερμανία, το ποσοστό μεταμόσχευσης πνεύμονα ήταν 85% χαμηλότερο στις ΗΠΑ και 100% χαμηλότερο στη Γερμανία, σε σύγκριση με το 2019 πριν από την έναρξη της θεραπείας για τους πληθυσμούς των ασθενών με Κ.Ι. στις δύο χώρες.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τετραετούς ανοικτής μελέτης για την αποτελεσματικότητα του τριπλού συνδυασμού σε ασθενείς με Κυστική Ίνωσης ηλικίας 12 ετών και άνω, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι η θεραπεία δεν οδήγησε σε μείωση της πνευμονικής λειτουργίας σε διάστημα τεσσάρων ετών.

«Διανύουμε μια νέα εποχή στην Κυστική Ίνωση. Το πρόσωπο της νόσου αλλάζει. Από θανατηφόρος μετατρέπεται σταδιακά σε χρόνια διαχειρίσιμη νόσο και οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις στην καθημερινότητά τους. Με αγωνία αναμένουμε νέες θεραπείες που θα στοχεύουν στις σπάνιες μεταλλάξεις της νόσου, ώστε να έχουν θεραπευτική επιλογή οι ασθενείς μας που δεν είναι επιλέξιμοι για τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες», ανέφερε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου μαζί με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Ειρήνη Κατσίνη, και τη Γενική Γραμματέα, Κωνσταντίνα Γιαννάκη.

Στα πλαίσια του συνεδρίου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Vertex Pharmaceuticals, κα Rebecca Hunt, Vice President, Patient and Community Engagement, συζητώντας τα θέματα που αφορούν τους Έλληνες ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Επίσης συνομίλησαν με την Πρόεδρο της Επιστημονικής Κοινότητας Κυστικής Ίνωσης ECFS, Dr Isabelle Fajac, για την ανάγκη της συνεργασίας των συλλόγων ασθενών με τους επιστήμονες υγείας, αλλά και για όλες τις σημαντικές ιατρικές εξελίξεις που αφορούν ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Πλούσια θεματολογία για τις νέες προκλήσεις της νόσου

Στο επιστημονικό συνέδριο ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη υποστήριξης των ασθενών από νέες ιατρικές ειδικότητες, καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού των ασθενών.

Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη προστασίας της ψυχικής υγείας των ασθενών, αλλά και στα νέα δεδομένα για τη γονιμότητα των ασθενών, την κύηση και τον θηλασμό, αλλά και στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στους ασθενείς με τη μητρότητα και την πατρότητα.

Στο συνέδριο επίσης παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στη διατροφή των ασθενών, οι νέες τάσεις στη φυσικοθεραπεία και την άσκηση, η ψηφιακή υγεία και η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη νόσο.

Ταυτόχρονα συζητήθηκαν τα νεότερα για την έρευνα σχετικά με τη γονιδιακή θεραπεία, τη θεραπεία mRNA για τους ασθενείς που δεν είναι επιλέξιμοι για τις θεραπείες CFTR Modulators αλλά και τη θεραπεία με βακτηριοφάγους.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στην επιδημιολογία της νόσου, θέματα που αφορούν το διαβήτη Κυστικής Ίνωσης, αλλά και τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά τα κριτήρια παραπομπής σε μεταμόσχευση πνευμόνων για τους ασθενείς που λαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες.

Συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας Κυστικής Ίνωσης

Στις εργασίες του ιατρικού συνεδρίου έντονη ήταν η συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας των εξειδικευμένων γιατρών στην Κυστική Ίνωση.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου υπήρχαν και οι επιστημονικές παρουσιάσεις με πολύ ενδιαφέροντα πόστερ που συμμετείχαν από την Ελλάδα από τα Κέντρα Κυστικής Ίνωσης ενηλίκων στο Σισμανόγλειο και στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, αλλά και από τα παιδιατρικά στο Παίδων- Αγ. Σοφία και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Ετήσια συνάντηση ευρωπαϊκού οργανισμού Κ.Ι. CF Europe

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Άννα Σπίνου, Ειρήνη Κατσίνη, Κωνσταντίνα Γιαννάκη συμμετείχαν επίσης και στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κ.Ι. CF Europe, ο οποίος φέτος ολοκληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυση του.

Συνομίλησαν με εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και καλές πρακτικές, ενισχύοντας τις σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης συμμετείχαν στα 2 workshops, που πραγματοποιήθηκαν με θέμα την ανάπτυξη της συνεργασίας των Συλλόγων με τους stakeholders, αλλά και την ενδυνάμωση της κοινότητας των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των ετήσιας συνάντησης έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της συνεργασίας του CF Europe με την επιστημονική κοινότητα Κυστικής Ίνωσης ECFS, ενώ τονίστηκε η ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες για όλους τους επιλέξιμους ασθενείς με Κυστική Ίνωση σε όλες τις χώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που ζουν σε χώρες με πλήρη έλλειψη εξειδικευμένης φροντίδας και πρόσβασης σε βασικές θεραπείες για τη νόσο, όπως η γειτονική μας Αλβανία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συλλόγων αποχαιρέτησαν την απερχόμενη Πρόεδρο του CF Europe, Jacquelien Noordhoek, την οποία και ευχαρίστησαν θερμά για την πολύχρονη προσφορά της προς τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα όταν ανακοινώθηκε η φετινή νικήτρια του βραβείου Patient Advocate 2023 από τον Ουκρανικό Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης.

Η Larysa Voloshyna συγκινημένη ευχαρίστησε όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους για την υποστήριξη και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στους Ουκρανούς ασθενείς με Κυστική Ίνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/06/2023 - 11:43
  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΥ: Το αναλγητικό φάρμακο που «μπλοκάρει» τον πόνο - Τα προβλήματα πρόσβασης
ΠΟΥ: Το αναλγητικό φάρμακο που «μπλοκάρει» τον πόνο - Τα προβλήματα πρόσβασης 16 Ιουνίου 2023
Διαβήτης τύπου 2: Τα δύο νέα φάρμακα για παιδιά που ενέκρινε ο FDA, οι περιορισμοί και οι ανεπιθύμητες ενέργειες 21 Ιουνίου 2023
Διαβήτης τύπου 2: Τα δύο νέα φάρμακα για παιδιά που ενέκρινε ο FDA, οι περιορισμοί και οι ανεπιθύμητες ενέργειες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00

Burnout: Οδηγός αποκατάστασης

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς - Πώς αυτή η χειρονομία απομακρύνει το στρες και φέρνει κοντά τους ανθρώπους
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 10:00

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς - Πώς αυτή η χειρονομία απομακρύνει το στρες και φέρνει κοντά τους ανθρώπους

Η έγκαιρη θεραπεία καθυστερεί την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/01/2026 - 09:00

Η έγκαιρη θεραπεία καθυστερεί την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα υψηλού κινδύνου

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»

Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα
Pharma Policy
19/01/2026 - 19:22

Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00
Διαμαρτυρία ψυχολόγων για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου και τα θεσμικά κενά
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 07:19
ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Οκτώ χρόνια προσφοράς για το Food Drive ΠΕΦ - Συνολικά 5,5 τόνοι αγαθών για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη
Pharma Policy
27/01/2026 - 00:13
Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία
26/01/2026 - 22:11
Συχνές κακώσεις γόνατος στους αθλητές και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση
Health Talk
26/01/2026 - 21:43
Φρίκη στο Ιράν: Συλλαμβάνονται διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 21:02
Το αντίσωμα-«ετικέτα ασφαλείας» που «γεννάει» ελπίδα στον αγώνα κατά της ελονοσίας
Υγεία
26/01/2026 - 20:26
ΙΣΑ: Στα 13 ευρώ η ιατρική αμοιβή με τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 19:37
Απλό κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19; Τα συμπτώματα και γιατί είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε
Υγεία
26/01/2026 - 19:19
Αυγά: Η διατροφική αξία ασπραδιού και κρόκου και πως θα την εκμεταλλευθούμε σωστά
Διατροφή
26/01/2026 - 18:44
Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 18:17
Σε εξέλιξη οι έρευνες στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς στα Τρίκαλα - Τι προβληματίζει την Πυροσβεστική
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 17:53
Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14
Νέα μελέτη: Η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
26/01/2026 - 16:47
ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16
Άγχος και κατάθλιψη: Οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε
Διατροφή
26/01/2026 - 16:00
Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 15:39
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
Το στόμα μας μπορεί να κρύβει το κλειδί για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Υγεία
26/01/2026 - 15:00
Συγκλονίζει η τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρές τέσσερις εργαζόμενες σε εργοστάσιο - Όλα τα τελευταία δεδομένα!
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 14:38
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Έξι ασκήσεις για να κρατήσετε τα χέρια σας ενεργά
Υγεία
26/01/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo