ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυστική ίνωση: Τριπλός συνδυασμός φαρμάκων βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία των ασθενών

Pharma Policy
Κυστική ίνωση: Τριπλός συνδυασμός φαρμάκων βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία των ασθενών
Νέα δεδομένα για τη μακροχρόνια θεραπεία των ασθενών με Κυστική Ίνωση παρουσιάστηκαν στο 46ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης.
Τρίτη, 20/06/2023 - 11:42
— Photo: Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Άννα Σπίνου (Πρόεδρος), Ειρήνη Κατσίνη (Αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνα Γιαννάκη (Γενική Γραμματέας) στο 46ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης
News4Health Team News4Health Team

Μεγάλη ποσότητα δεδομένων σχετικά με τη μακροχρόνια επίδραση των καινοτόμων θεραπειών CFTR Modulators στην υγεία των ασθενών με Κυστική Ίνωση παρουσιάστηκαν στο 46ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 7-10 Ιουνίου στη Βιέννη της Αυστρίας.

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από ποικίλες μελέτες βασισμένες σε στοιχεία για 16.000 ασθενείς με Κ.Ι. από το Αμερικανικό Μητρώο CFFPR και για σχεδόν 3.000 ασθενείς από το Μητρώο Κ.Ι. της Γερμανίας, αλλά και βασισμένες σε real world data από ασθενείς με Κ.Ι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση της θεραπείας του τριπλού συνδυασμού (elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor και ivacaftor) βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία των ασθενών, ενώ μείωσε κατά 79% τις πνευμονικές παροξύνσεις στις ΗΠΑ και κατά 83% στη Γερμανία συνολικά σε σύγκριση με την αρχική τιμή πριν από τη χορήγηση της θεραπείας.

Ταυτόχρονα το ποσοστό θανάτου ήταν 72% χαμηλότερο στις ΗΠΑ και 82% χαμηλότερο στη Γερμανία, το ποσοστό μεταμόσχευσης πνεύμονα ήταν 85% χαμηλότερο στις ΗΠΑ και 100% χαμηλότερο στη Γερμανία, σε σύγκριση με το 2019 πριν από την έναρξη της θεραπείας για τους πληθυσμούς των ασθενών με Κ.Ι. στις δύο χώρες.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τετραετούς ανοικτής μελέτης για την αποτελεσματικότητα του τριπλού συνδυασμού σε ασθενείς με Κυστική Ίνωσης ηλικίας 12 ετών και άνω, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι η θεραπεία δεν οδήγησε σε μείωση της πνευμονικής λειτουργίας σε διάστημα τεσσάρων ετών.

«Διανύουμε μια νέα εποχή στην Κυστική Ίνωση. Το πρόσωπο της νόσου αλλάζει. Από θανατηφόρος μετατρέπεται σταδιακά σε χρόνια διαχειρίσιμη νόσο και οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις στην καθημερινότητά τους. Με αγωνία αναμένουμε νέες θεραπείες που θα στοχεύουν στις σπάνιες μεταλλάξεις της νόσου, ώστε να έχουν θεραπευτική επιλογή οι ασθενείς μας που δεν είναι επιλέξιμοι για τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες», ανέφερε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου μαζί με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Ειρήνη Κατσίνη, και τη Γενική Γραμματέα, Κωνσταντίνα Γιαννάκη.

Στα πλαίσια του συνεδρίου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Vertex Pharmaceuticals, κα Rebecca Hunt, Vice President, Patient and Community Engagement, συζητώντας τα θέματα που αφορούν τους Έλληνες ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Επίσης συνομίλησαν με την Πρόεδρο της Επιστημονικής Κοινότητας Κυστικής Ίνωσης ECFS, Dr Isabelle Fajac, για την ανάγκη της συνεργασίας των συλλόγων ασθενών με τους επιστήμονες υγείας, αλλά και για όλες τις σημαντικές ιατρικές εξελίξεις που αφορούν ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Πλούσια θεματολογία για τις νέες προκλήσεις της νόσου

Στο επιστημονικό συνέδριο ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη υποστήριξης των ασθενών από νέες ιατρικές ειδικότητες, καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού των ασθενών.

Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη προστασίας της ψυχικής υγείας των ασθενών, αλλά και στα νέα δεδομένα για τη γονιμότητα των ασθενών, την κύηση και τον θηλασμό, αλλά και στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στους ασθενείς με τη μητρότητα και την πατρότητα.

Στο συνέδριο επίσης παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στη διατροφή των ασθενών, οι νέες τάσεις στη φυσικοθεραπεία και την άσκηση, η ψηφιακή υγεία και η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη νόσο.

Ταυτόχρονα συζητήθηκαν τα νεότερα για την έρευνα σχετικά με τη γονιδιακή θεραπεία, τη θεραπεία mRNA για τους ασθενείς που δεν είναι επιλέξιμοι για τις θεραπείες CFTR Modulators αλλά και τη θεραπεία με βακτηριοφάγους.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στην επιδημιολογία της νόσου, θέματα που αφορούν το διαβήτη Κυστικής Ίνωσης, αλλά και τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά τα κριτήρια παραπομπής σε μεταμόσχευση πνευμόνων για τους ασθενείς που λαμβάνουν καινοτόμες θεραπείες.

Συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας Κυστικής Ίνωσης

Στις εργασίες του ιατρικού συνεδρίου έντονη ήταν η συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας των εξειδικευμένων γιατρών στην Κυστική Ίνωση.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου υπήρχαν και οι επιστημονικές παρουσιάσεις με πολύ ενδιαφέροντα πόστερ που συμμετείχαν από την Ελλάδα από τα Κέντρα Κυστικής Ίνωσης ενηλίκων στο Σισμανόγλειο και στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, αλλά και από τα παιδιατρικά στο Παίδων- Αγ. Σοφία και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Ετήσια συνάντηση ευρωπαϊκού οργανισμού Κ.Ι. CF Europe

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Άννα Σπίνου, Ειρήνη Κατσίνη, Κωνσταντίνα Γιαννάκη συμμετείχαν επίσης και στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κ.Ι. CF Europe, ο οποίος φέτος ολοκληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυση του.

Συνομίλησαν με εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και καλές πρακτικές, ενισχύοντας τις σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης συμμετείχαν στα 2 workshops, που πραγματοποιήθηκαν με θέμα την ανάπτυξη της συνεργασίας των Συλλόγων με τους stakeholders, αλλά και την ενδυνάμωση της κοινότητας των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των ετήσιας συνάντησης έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της συνεργασίας του CF Europe με την επιστημονική κοινότητα Κυστικής Ίνωσης ECFS, ενώ τονίστηκε η ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες για όλους τους επιλέξιμους ασθενείς με Κυστική Ίνωση σε όλες τις χώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που ζουν σε χώρες με πλήρη έλλειψη εξειδικευμένης φροντίδας και πρόσβασης σε βασικές θεραπείες για τη νόσο, όπως η γειτονική μας Αλβανία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συλλόγων αποχαιρέτησαν την απερχόμενη Πρόεδρο του CF Europe, Jacquelien Noordhoek, την οποία και ευχαρίστησαν θερμά για την πολύχρονη προσφορά της προς τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα όταν ανακοινώθηκε η φετινή νικήτρια του βραβείου Patient Advocate 2023 από τον Ουκρανικό Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης.

Η Larysa Voloshyna συγκινημένη ευχαρίστησε όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους για την υποστήριξη και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στους Ουκρανούς ασθενείς με Κυστική Ίνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/06/2023 - 11:43
  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΥ: Το αναλγητικό φάρμακο που «μπλοκάρει» τον πόνο - Τα προβλήματα πρόσβασης
ΠΟΥ: Το αναλγητικό φάρμακο που «μπλοκάρει» τον πόνο - Τα προβλήματα πρόσβασης 16 Ιουνίου 2023
Διαβήτης τύπου 2: Τα δύο νέα φάρμακα για παιδιά που ενέκρινε ο FDA, οι περιορισμοί και οι ανεπιθύμητες ενέργειες 21 Ιουνίου 2023
Διαβήτης τύπου 2: Τα δύο νέα φάρμακα για παιδιά που ενέκρινε ο FDA, οι περιορισμοί και οι ανεπιθύμητες ενέργειες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια

Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23

Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα

Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα
Patient Talk
25/08/2026 - 15:24

Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα

Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία
Fitness
26/08/2026 - 10:30

Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών

Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51

Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13
Πως ο εγκέφαλός μας «μαθαίνει» ανάγνωση - Μελέτη εξηγεί γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα με το διάβασμα
Υγεία
26/08/2026 - 18:27
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σήμερα την τιμητική του
Pet
26/08/2026 - 17:31
ΑΜΚΕ Γαληνός: Ιατρικές αποστολές σε πέντε νησιά των Δωδεκανήσων και με κινητή μονάδα αιμοδοσίας
Υγεία
26/08/2026 - 17:06
Ένας θάνατος στην Ολλανδία από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:39
Πολιτική Προστασία: Αυξημένη ετοιμότητα την Πέμπτη για φωτιές σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:24
Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε ο ΠΣΦ
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:02
Παιδικό άσθμα: Πώς συνδέεται με το λίπος στην κοιλιά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
26/08/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο
Pharma Policy
26/08/2026 - 14:44
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Φρανκφούρτη: Θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο από ελονοσία
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 13:47
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος– Τι δείχνει νέα ανασκόπηση
Υγεία
26/08/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30
Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία
Fitness
26/08/2026 - 10:30
Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23
Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo