ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΦΕΕ: Σε καμία άλλη χώρα ο φαρμακευτικός κλάδος δεν καταβάλει τόσο μεγάλο clawback

Pharma News
ΣΦΕΕ: Σε καμία άλλη χώρα ο φαρμακευτικός κλάδος δεν καταβάλει τόσο μεγάλο clawback
Ολοκληρώθηκε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε για ακόμα μια χρονιά ο ΣΦΕΕ με την διοργάνωση της θεματικής ενότητας «Powering up healthcare systems: pharmaceutical innovations and industrial strategy».
Δευτέρα, 11/04/2022 - 17:45
News4Health Team News4Health Team

Πιο συγκεκριμένα, τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη (Καθημερινή), ενώ συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK, Roberto Greco.

Η συζήτηση ανέδειξε τις προκλήσεις του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου μετά την πανδημία, αλλά και την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαική φαρμακοβιομηχανία σε αυτό.

Ο Υπουργός Υγείας, επεσήμανε αρχικά τη στρεβλότητα του μηχανισμού του clawback, τονίζοντας ότι η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε οτι μέσα στο 2022 μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι ορατά την επόμενη χρονιά. Ως προς την δημόσια χρηματοδότηση επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνάδει με τις ανάγκες του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη την καινοτομία που εισέρχεται στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, τόνισε πως η πανδημία του COVID κατέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει την απεξάρτησή της από τις άλλες οικονομίες όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκων, ενώ κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και στην παραγωγή φαρμάκων στην χώρα.

Επίσης, συμφώνησε με την πλήρη απουσία πρόληψης και ενημέρωσης γεγονός που συμβάλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε ότι το θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί μια συνεχή συζήτηση στην Ευρώπη, ωστόσο βρισκόμαστε σε μια στιγμή κρίσιμων αποφάσεων. Τόνισε, ότι οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε καινοτομία, τα εργαλεία υπάρχουν, υπάρχει εγκατεστημένο κομμάτι της Ευρωπαικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα και ο στόχος έτσι πρέπει να είναι ενιαίος. Η φαρμακοβιομηχανία τόνισε πρέπει να παράγει στην Ευρώπη και οφείλουμε να πάρουμε ξανά τον ηγετικό μας ρόλος στην ευρωπαική καινοτομία.

Παράλληλα, τόνισε την σημασία της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας αλλά και την αναγκαιότητα επένδυσης σε πρόληψη, ένα βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι υπάρχει από τη μεριά της φαρμακοβιομηχανίας μια δικαιολογημένη επιφύλαξη ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς η συζήτηση αυτή επαναλαμβάνεται την τελευταία δεκαετία. Τόνισε, ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης ο φαρμακευτικός κλάδος δεν καλείται να καταβάλει στην πολιτεία τόσο υψηλό επίπεδο υποχρεωτικών επιστροφών, που στην περίπτωση της Ελλάδας το ύψος τους φτάνει το 48% της συνολικής δαπάνης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγής υψηλής καινοτομίας φαρμάκων στην χώρα, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος των καινοτόμων φαρμάκων που δεν παράγονται στην χώρα, αλλά εφαρμόζοντας πολιτικές που κρατάνε την ισορροπία.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΦΕΕ και η EFPIA έχουν εκπονήσει και παρουσιάσει στην Πολιτεία μελέτη που τεκμηριώνει το ποσό που υπολείπεται η δημόσια φαρμακευτική χρηματοδότηση. Ενώ τόνισε την ανάγκη μακροχρόνιας και συγκροτημένης στρατηγικής για το φάρμακο, η οποία θα έχει συνέχεια και θα λαμβάνει υπόψη και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς στη φαρμακευτική αλυσίδα.

Ο RobertoGreco, τόνισε πως την τελευταία δεκαετία ενώ καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για φάρμακα και εμβόλια, κυρίως για δημογραφικούς λόγους, η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει χαμηλή. Υπογράμμισε, πως περίπου 8.000 φάρμακα και εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αρκετά θα μπουν στα ευρωπαικά συστήματα υγείας σε λίγο καιρό. Έτσι, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πώς οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση στην καινοτομία. Τόνισε επίσης πως αν μια κυβέρνηση θα επενδύσει ή όχι στην καινοτομία στο εκάστοτε σύστημα υγεία, είναι καθαρά δική της απόφαση, τόνισε.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τις σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται στην Ευρώπη ως προς τον χρόνο πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακο, σημείωσε ότι ως EFPIA έχουμε εντοπίσει και αξιολογήσει του 10 παράγοντες για τους οποίους οι ασθενείς δεν έχουν την ίδια στιγμή πρόσβαση στην φάρμακά τους και βάσει αυτών έχουμε προτείνει τρεις βασικούς πυλώνες από τη μεριά μας: α) τη δέσμευσή μας να υποβάλουμε αίτημα τιμολόγησης και αποζημίωσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ εντός 2 ετών από την άδεια κυκλοφορίας, β) τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα παρέχουμε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικασίες και τους χρόνους των αιτημάτων τιμολόγησης και αποζημίωσης και γ) τη δημιουργία ενός πλαισίου τιμολογησης που θα αναγνωρίζει την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας, ενώ τόνισε την σημασία να επενδύσει η Πολιτεία στην πρόληψη.

Τέλος, ο Κώστας Παναγούλιας, ανέφερε ότι η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με την ανακάλυψη ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε αυτονομία στον φαρμακευτικό τομέα, έχοντας αφήσει την Ε&Α στην Αμερική και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα και την Ινδία. Στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκαν τα προβλήματα ελλείψεων που αντιμετώπισαν άλλες χώρες και αυτό γιατί οι πολυεθνικές συνέχισαν να τροφοδοτούν την αγορά και οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιστάθηκαν στις πιέσεις του κόστους και τροφοδότησαν ασταμάτητα τα νοσοκομεία. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής είναι η ενίσχυση και ο επαναπατρισμός της καινοτομία και της παραγωγής στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε το κόστος παραγωγής. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε, οι προμηθευτές αύξησαν επίσης το κόστος, σε αντίθεση με το φάρμακο που είναι ίσως ο μόνος κλάδος που δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει το κόστος, καθώς απαγορεύονται οι αυξήσεις τιμών. Επεσήμανε ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή φαρμακευτική βιομηχανία η οποία μπορεί να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει περισσότερη προστιθέμενη αξία, εφόσον υπάρχει ένα περιβάλλον προβλέψιμο και φιλικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2022 - 18:01
  • ΣΦΕΕ
  • ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Amgen Hellas: «Μειώνουμε πλέον στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου»
Amgen Hellas: «Μειώνουμε πλέον στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου» 11 Απριλίου 2022
Pharmathen: Αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το επενδυτικό πλάνο 11 Απριλίου 2022
Pharmathen: Αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το επενδυτικό πλάνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα
Pharma Policy
06/03/2026 - 13:07

ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα

ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41

ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ
Pharma Policy
24/02/2026 - 18:11

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ

Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44

Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας

ΣΦΕΕ-EFPIA: Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία βασικός μοχλός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Pharma News
10/02/2026 - 17:22

ΣΦΕΕ-EFPIA: Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία βασικός μοχλός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Almond Mom: Όταν το ενδιαφέρον για σωστή διατροφή μπορεί να καταλήξει σε εμμονή
Διατροφή
06/03/2026 - 17:12
Πρόγραμμα «Όλοι Digital» για την ψηφιακή ενδυνάμωση ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:54
Με δωρεά 11 εκατ. ευρώ η ανακατασκευή της Σχολής και του Οίκου Αδελφών στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:21
Θεσσαλονίκη: Διημερίδα με τίτλο Δρώμενα Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 14:57
Menarini Hellas: Καινοτόμες προτάσεις για την υγεία της γυναίκας σε κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση
Pharma News
06/03/2026 - 14:33
Ο πυρετός δεν είναι μόνο σύμπτωμα, εξαντλεί τον οργανισμό - Ποια δραστική ουσία ανακουφίζει τον ασθενή
Health Talk
06/03/2026 - 14:06
Ρόκα: Η θρεπτική αξία, τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία και οι παρενέργειες
Διατροφή
06/03/2026 - 13:49
ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα
Pharma Policy
06/03/2026 - 13:07
Βαρύ πρόστιμο σε άνδρα που εγκατέλειψε κουτάβια στη Θεσσαλονίκη
Pet
06/03/2026 - 12:34
Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού σε κρατούμενες στον Κορυδαλλό από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 12:17
Eπείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για την (τοξική) πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων
Υγεία
06/03/2026 - 11:48
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: Στρατηγική συνεργασία με τη Europa Uomo Hellas για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 11:07
Δωρεά ενίσχυσης της δημόσιας υγείας από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 10:49
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Πρόληψη και ενημέρωση στην κοινότητα της Σαντορίνης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Patient Talk
06/03/2026 - 10:21
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δώρα ζωής από 50χρονο άνδρα που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 09:57
Νέος οδηγός για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
06/03/2026 - 09:39
Παγκόσμιοι κολοσσοί του φαρμάκου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή
Pharma News
06/03/2026 - 09:18
Διατροφή, diet tube και λιποαναρρόφηση: Ολιστική προσέγγιση στην αναμόρφωση σώματος
Health Talk
06/03/2026 - 08:43
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Εξίσου εθιστικά με τον καπνό
Διατροφή
05/03/2026 - 19:00
Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους
Υγεία
05/03/2026 - 18:00
Παχυσαρκία: Απαραίτητες η ιατρική αξιολόγηση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η μακροχρόνια παρακολούθηση
Υγεία
05/03/2026 - 17:00
Το ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Digital Health
05/03/2026 - 16:00
Αρώματα: Οι αλλεργικές αντιδράσεις και τα "συνήθη" θύματα
Ομορφιά
05/03/2026 - 15:00
Μετά τα 65 μπορεί κανείς να ξανανιώσει! - Τι δείχνει έρευνα του Yale
Υγεία
05/03/2026 - 14:00
Εμφύτευμα υδρογέλης μπορεί να φέρει επανάσταση στην αποκατάσταση των οστών
Υγεία
05/03/2026 - 13:00
Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet
Υγεία
05/03/2026 - 12:00
Θεραπεία με CAR-T κύτταρα στοχεύει δύσκολα θεραπεύσιμους συμπαγείς όγκους
Υγεία
05/03/2026 - 10:59
Γιατί ο οργανισμός μπορεί να επιβαρυνθεί περισσότερο μετά την παύση των ενέσεων απώλειας βάρους
Υγεία
05/03/2026 - 10:00
Η απώλεια φαιάς ουσίας στην εγκυμοσύνη θολώνει το μυαλό αλλά βοηθάει το δεσμό μαμάς- παιδιού
Υγεία
05/03/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Το έλκος που ξηραίνει τα πλατάνια εμφανίστηκε στον ποταμό Λουδία
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 07:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
Όταν η ενημέρωση γίνεται βίωμα: Μια νέα προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
04/03/2026 - 11:39
Servier Hellas: Νέα, ανανεωμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Pharma News
04/03/2026 - 16:24
Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΑΕ κατά της απόφασης για την ειδικότητα της «Νευροεπεμβατικής Ιατρικής»
Πολιτική Υγείας
04/03/2026 - 19:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo