ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΦΕΕ: Σε καμία άλλη χώρα ο φαρμακευτικός κλάδος δεν καταβάλει τόσο μεγάλο clawback

Pharma News
ΣΦΕΕ: Σε καμία άλλη χώρα ο φαρμακευτικός κλάδος δεν καταβάλει τόσο μεγάλο clawback
Ολοκληρώθηκε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε για ακόμα μια χρονιά ο ΣΦΕΕ με την διοργάνωση της θεματικής ενότητας «Powering up healthcare systems: pharmaceutical innovations and industrial strategy».
Δευτέρα, 11/04/2022 - 17:45
News4Health Team News4Health Team

Πιο συγκεκριμένα, τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη (Καθημερινή), ενώ συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK, Roberto Greco.

Η συζήτηση ανέδειξε τις προκλήσεις του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου μετά την πανδημία, αλλά και την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαική φαρμακοβιομηχανία σε αυτό.

Ο Υπουργός Υγείας, επεσήμανε αρχικά τη στρεβλότητα του μηχανισμού του clawback, τονίζοντας ότι η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε οτι μέσα στο 2022 μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι ορατά την επόμενη χρονιά. Ως προς την δημόσια χρηματοδότηση επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνάδει με τις ανάγκες του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη την καινοτομία που εισέρχεται στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, τόνισε πως η πανδημία του COVID κατέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει την απεξάρτησή της από τις άλλες οικονομίες όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκων, ενώ κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και στην παραγωγή φαρμάκων στην χώρα.

Επίσης, συμφώνησε με την πλήρη απουσία πρόληψης και ενημέρωσης γεγονός που συμβάλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε ότι το θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί μια συνεχή συζήτηση στην Ευρώπη, ωστόσο βρισκόμαστε σε μια στιγμή κρίσιμων αποφάσεων. Τόνισε, ότι οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε καινοτομία, τα εργαλεία υπάρχουν, υπάρχει εγκατεστημένο κομμάτι της Ευρωπαικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα και ο στόχος έτσι πρέπει να είναι ενιαίος. Η φαρμακοβιομηχανία τόνισε πρέπει να παράγει στην Ευρώπη και οφείλουμε να πάρουμε ξανά τον ηγετικό μας ρόλος στην ευρωπαική καινοτομία.

Παράλληλα, τόνισε την σημασία της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας αλλά και την αναγκαιότητα επένδυσης σε πρόληψη, ένα βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι υπάρχει από τη μεριά της φαρμακοβιομηχανίας μια δικαιολογημένη επιφύλαξη ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς η συζήτηση αυτή επαναλαμβάνεται την τελευταία δεκαετία. Τόνισε, ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης ο φαρμακευτικός κλάδος δεν καλείται να καταβάλει στην πολιτεία τόσο υψηλό επίπεδο υποχρεωτικών επιστροφών, που στην περίπτωση της Ελλάδας το ύψος τους φτάνει το 48% της συνολικής δαπάνης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγής υψηλής καινοτομίας φαρμάκων στην χώρα, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος των καινοτόμων φαρμάκων που δεν παράγονται στην χώρα, αλλά εφαρμόζοντας πολιτικές που κρατάνε την ισορροπία.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΦΕΕ και η EFPIA έχουν εκπονήσει και παρουσιάσει στην Πολιτεία μελέτη που τεκμηριώνει το ποσό που υπολείπεται η δημόσια φαρμακευτική χρηματοδότηση. Ενώ τόνισε την ανάγκη μακροχρόνιας και συγκροτημένης στρατηγικής για το φάρμακο, η οποία θα έχει συνέχεια και θα λαμβάνει υπόψη και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς στη φαρμακευτική αλυσίδα.

Ο RobertoGreco, τόνισε πως την τελευταία δεκαετία ενώ καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για φάρμακα και εμβόλια, κυρίως για δημογραφικούς λόγους, η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει χαμηλή. Υπογράμμισε, πως περίπου 8.000 φάρμακα και εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αρκετά θα μπουν στα ευρωπαικά συστήματα υγείας σε λίγο καιρό. Έτσι, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πώς οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση στην καινοτομία. Τόνισε επίσης πως αν μια κυβέρνηση θα επενδύσει ή όχι στην καινοτομία στο εκάστοτε σύστημα υγεία, είναι καθαρά δική της απόφαση, τόνισε.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τις σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται στην Ευρώπη ως προς τον χρόνο πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακο, σημείωσε ότι ως EFPIA έχουμε εντοπίσει και αξιολογήσει του 10 παράγοντες για τους οποίους οι ασθενείς δεν έχουν την ίδια στιγμή πρόσβαση στην φάρμακά τους και βάσει αυτών έχουμε προτείνει τρεις βασικούς πυλώνες από τη μεριά μας: α) τη δέσμευσή μας να υποβάλουμε αίτημα τιμολόγησης και αποζημίωσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ εντός 2 ετών από την άδεια κυκλοφορίας, β) τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα παρέχουμε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικασίες και τους χρόνους των αιτημάτων τιμολόγησης και αποζημίωσης και γ) τη δημιουργία ενός πλαισίου τιμολογησης που θα αναγνωρίζει την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας, ενώ τόνισε την σημασία να επενδύσει η Πολιτεία στην πρόληψη.

Τέλος, ο Κώστας Παναγούλιας, ανέφερε ότι η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με την ανακάλυψη ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε αυτονομία στον φαρμακευτικό τομέα, έχοντας αφήσει την Ε&Α στην Αμερική και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα και την Ινδία. Στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκαν τα προβλήματα ελλείψεων που αντιμετώπισαν άλλες χώρες και αυτό γιατί οι πολυεθνικές συνέχισαν να τροφοδοτούν την αγορά και οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιστάθηκαν στις πιέσεις του κόστους και τροφοδότησαν ασταμάτητα τα νοσοκομεία. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής είναι η ενίσχυση και ο επαναπατρισμός της καινοτομία και της παραγωγής στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε το κόστος παραγωγής. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε, οι προμηθευτές αύξησαν επίσης το κόστος, σε αντίθεση με το φάρμακο που είναι ίσως ο μόνος κλάδος που δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει το κόστος, καθώς απαγορεύονται οι αυξήσεις τιμών. Επεσήμανε ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή φαρμακευτική βιομηχανία η οποία μπορεί να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει περισσότερη προστιθέμενη αξία, εφόσον υπάρχει ένα περιβάλλον προβλέψιμο και φιλικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2022 - 18:01
  • ΣΦΕΕ
  • ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Amgen Hellas: «Μειώνουμε πλέον στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου»
Amgen Hellas: «Μειώνουμε πλέον στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου» 11 Απριλίου 2022
Pharmathen: Αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το επενδυτικό πλάνο 11 Απριλίου 2022
Pharmathen: Αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το επενδυτικό πλάνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Υγεία
21/10/2026 - 07:28

Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

ΣΦΕΕ: «Γνωρίζουμε τους βασικούς δείκτες της καρδιάς, μιλάμε με επαγγελματία υγείας»
Pharma Policy
28/09/2026 - 19:43

ΣΦΕΕ: «Γνωρίζουμε τους βασικούς δείκτες της καρδιάς, μιλάμε με επαγγελματία υγείας»

EFPIA-ΣΦΕΕ: Ετήσια οικονομική επιβάρυνση 3,4 δισ. ευρώ από την παχυσαρκία στην Ελλάδα - Συστάσεις πολιτικής
Pharma Policy
24/09/2026 - 18:44

EFPIA-ΣΦΕΕ: Ετήσια οικονομική επιβάρυνση 3,4 δισ. ευρώ από την παχυσαρκία στην Ελλάδα - Συστάσεις πολιτικής

ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία» για την κλινική έρευνα το επενδυτικό clawback
Pharma Policy
23/09/2026 - 17:11

ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία» για την κλινική έρευνα το επενδυτικό clawback

Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52

Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ημερίδα για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αποκατάσταση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού
Υγεία
22/10/2026 - 03:49
Πρώτα κρούσμα Έμπολα και στη Νιγηρία - Έντονος ο φόβος για εξάπλωση του ιού στη χώρα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 00:07
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής
Pharma Policy
21/10/2026 - 20:21
Σπλαχνικό λίπος: Ο «κρυφός» παράγοντας που επηρεάζει την καρδιά και τον μεταβολισμό
Health Talk
21/10/2026 - 19:44
5ο Διεθνές Wellbeingr Forum: Ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 18:58
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Τροποποιείται ο πίνακας εξετάσεων βιοδεικτών για διαφορετικούς τύπους καρκίνου με απόφαση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 17:38
Οι νέες τεχνολογίες σύμμαχοι ενάντια στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
Health Talk
21/10/2026 - 17:11
Βήμα εξέλιξης για το σωματείο «Καλυψώ» - Διευρύνει τη δράση του σε όλους τους ανθρώπους με δερματικές παθήσεις
Patient Talk
21/10/2026 - 16:47
Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02
Σε κώμα νοσηλεύεται στο Τζάνειο 21χρονη από την Πάρο - Είχε κάνει χρήση άγνωστης ουσίας
Επικαιρότητα
21/10/2026 - 15:39
Η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων στη Βουλγαρία οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 15:23
Άσκηση και υγιές βάρος: Τα δύο «όπλα» μας απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Pharma News
21/10/2026 - 14:53
Με ροζ χρώμα θα φωταγωγηθεί το νοσοκομείο Παπανικολάου στο πλαίσιο δράσεων για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
21/10/2026 - 14:38
Καρκίνος του πνεύμονα: Ουσία από κρεμμύδια και εσπεριδοειδή επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
Υγεία
21/10/2026 - 14:21
Αδυναμίες στο φαρμακευτικό υλικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 14:02
Πώς να σταματήσετε να έχετε συνεχώς προβλήματα με τα δόντια σας - Έξι μυστικά για υγιές χαμόγελο
Health Talk
21/10/2026 - 13:18
Καρκίνος του μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και οι νέες θεραπείες
Υγεία
21/10/2026 - 13:04
Χυμός κράνμπερι: Πώς μπορεί να συμβάλει στην προστασία των δοντιών
Υγεία
21/10/2026 - 13:00
Ο αναβαθμισμένος ρόλος των εξετάσεων αίματος στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου
Υγεία
21/10/2026 - 12:00
Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή του AI: Διάγνωση ακόμα και έξι χρόνια νωρίτερα αλλά και "τυφλά σημεία"
Digital Health
21/10/2026 - 11:37
Η απώλεια μόλις 5% του βάρους μετά τα 50 μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία στην καρδιά
Υγεία
21/10/2026 - 11:00
Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ δεν έχει τελικά σκλήρυνση κατά πλάκας - Γιατί είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου
Υγεία
21/10/2026 - 10:00
Γρίπη: Ανησυχία στις ΗΠΑ για νέα μετάλλαξη του H1N1 – Έκκληση για εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
21/10/2026 - 09:00
Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας: Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Υγεία
21/10/2026 - 07:28
Μήνας γεμάτος δράσεις για την «Απεριόριστη Ανάσα» ο Σεπτέμβριος - Ο τελικός απολογισμός
Patient Talk
21/10/2026 - 03:41
Νέα δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα
Υγεία
21/10/2026 - 00:06
Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν απλή και αποτελεσματική μέθοδο απομάκρυνσης μικροπλαστικών από το νερό
Διατροφή
20/10/2026 - 22:21
Σε ποιους φορείς παιδικής φροντίδας και υγείας θα κατευθυνθούν τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου του ΑΝΤ1
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 21:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/10/2026 - 11:00
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ανακτούν τη γεύση τους μετά από νόσηση με Covid
Υγεία
20/10/2026 - 13:00
Κόπωση συμπόνιας: Γιατί εξαντλούμαστε συναισθηματικά όταν φροντίζουμε συνεχώς τους άλλους
Ψυχική Υγεία
19/10/2026 - 15:00
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo