ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για τη διάσωση των ζώων σε φυσικές καταστροφές: «Έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από την πολιτεία»

Pet
EUROKINISSI
Στην Ελλάδα ζουν 1,5 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τα οποία φέρουν τσιπάκι και απροσδιόριστος αριθμός άλλων που δεν είναι «τσιπαρισμένα». Τα αδέσποτα υπολογίζονται σε 3,5 με 4 εκατομμύρια.
Σάββατο, 15/02/2025 - 13:37
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει κανείς τα ζώα σε πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς; Ποιος ο ρόλος των εθελοντών και της Πολιτείας;

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον Βαγγέλη Στογιάννη, γεωπόνο, περιβαλλοντολόγο, εκπαιδευτή διασωστών και αντιπρόεδρο της Νέμεσις, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιβάλλοντος, Ζώων, Κυνηγιού, στον Γιάννη Γαϊτανάκη, προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας και στη Νατάσσα Μπομπολάκη, νομικό και πρόεδρο της Νέμεσις με την ευκαιρία της Ημερίδας που διοργανώνει η Νέμεσις το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων στις 18.00.

Τα κύρια ζητήματα που τονίζουν ότι θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπους και ζώα σε περιπτώσεις διάσωσης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών είναι από τη μια έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από την Πολιτεία και απουσία εκπαίδευσης των εθελοντών.

«Στην Πολιτική Προστασία δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά τη διάσωση των ζώων», εξηγεί ο κ. Γαϊτανάκης και προσθέτει πως «όλα στηρίζονται στους εθελοντές».

Χρειάζεται να «μπει στην ατζέντα» η διάσωση των ζώων και να δημιουργηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τι κάνει ένας εθελοντής πριν-κατά τη διάρκεια-μετά τη διάσωση, προσθέτει. «Παρακολουθούμε σε φυσικές καταστροφές ανθρώπους να τρέχουν να βοηθήσουν, απολύτως ανυποψίαστοι και ανεκπαίδευτοι. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει καμένους ή πνιγμένους», συμπληρώνει ο κ. Στογιάννης. Δεύτερη συνέπεια είναι, ότι αν πήγαιναν στοιχειωδώς εκπαιδευμένοι θα σωζόντουσαν πολλά περισσότερα ζώα.

Ο κ. Στογιάννης δίνει κάποια παραδείγματα κινδύνων που διατρέχουν οι εθελοντές: Κανονικά οι διασώσεις γίνονται από σύνολα, οι εθελοντές πηγαίνουν μόνοι τους ανα 2-3 άτομα με ό,τι γνώσεις έχει ο καθένας. Δεν γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν, πώς θα ντυθούν, ποιος θα πάει μπροστά κλπ. «Η τάση τους είναι να πηγαίνουν από άκαυτες περιοχές, που έχουν υπόγειες φωτιές, να μπαίνουν στο νερό με σορτσάκια, ενώ πρέπει να φορούν γαλότσες και ψηλές σαλοπέτες και στη φωτιά μακρυμάνικο και ολόσωμη φόρμα από τζιν ή βαμβακερό με πυκνή πλέξη κι αρβύλες. Ο πιο αδύναμος πρέπει να μπαίνει μπροστά κι όχι ο πιο μάχιμος, που γίνεται συνήθως».

Ως προς τις πρώτες βοήθειες στα ζώα, οι κρίσεις γίνονται υπό συνθήκες «αναταραχής και συχνά πανικού. Οι διασώστες εθελοντές πρέπει να ξέρουν τη γλώσσα του ζώου, πότε φοβάται, πότε είναι αγχωμένο, πώς το πλησιάζουμε», αναφέρει ο κ. Στογιάννης.

Στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας είναι η χαρτογράφηση της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Γαϊτανάκη, πού υπάρχουν μάντρες, μεγάλα κοπάδια με αγελάδες, άλογα και άλλα ζώα, καταφύγια ζώων κλπ, καθώς και η ενημέρωση για πιθανά προβλήματα, εξόδους διαφυγής κ.ά. Η δημοτική αστυνομία προβαίνει σε ελέγχους για το κατά πόσο τα ζώα έχουν τσιπάκι, πράγμα πολύ σημαντικό για τον εντοπισμό τους μετά από μια φυσική καταστροφή. Παρότι η μόνιμη αλυσόδεση και το παστούρωμα των ζώων απαγορεύονται, αρκετοί συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές με αποτέλεσμα τα ζώα να βρίσκουν φριχτό θάνατο, ενώ αν ήταν ελεύθερα να έτρεχαν και πιθανόν να σωζόντουσαν. Επίσης, μετά από μια φυσική καταστροφή, διαπιστώνουν αν υπάρχουν περιπτώσεις εγκατάλειψης ζώων, για παράδειγμα βοσκοί που αφήνουν τα ζώα τα καούν για να εισπράξουν την αποζημίωση.

Η κυρία Μπομπολάκη προσθέτει ότι έχουν γίνει πολλαπλά αιτήματα για να συμπεριληφθεί ειδική πρόβλεψη στα μηνύματα που στέλνονται από το 112 με την προτροπή «αφήστε τα ζώα ελεύθερα, απεγκλωβίστε τα, μην τα εγκαταλείπετε», χωρίς κάποια ανταπόκριση προς το παρόν.

«Χάνονται πάρα πολλά ζώα δυστυχώς», καταλήγει η κυρία Μπομπολάκη, «εξαιτίας της έλλειψης πλαισίου από την Πολιτεία». Παράλληλα, περιγράφει, ότι οι ρυθμιστικές αποφάσεις για το κυνήγι εκδίδονται ενιαία για όλη τη χώρα, ενώ μπορεί ένα μέρος να έχει καεί (Έβρος, Εύβοια, Ρόδος ) και να επιβάλλονται για αυτό κατά τόπους ρυθμίσεις. Ακόμα, σε μέρη όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα το παστούρωμα των ζώων συνεχίζεται αμείωτο.

Για το κυνήγι και το παστούρωμα, όπως και άλλες «δυσλειτουργίες της αστυνομίας σε θέματα κακοποίησης ζώων» ενημέρωσε η κυρία Μπομπολάκη εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνάντηση που είχαν σήμερα. Συγκεκριμένα, ζήτησε να βγει εγκύκλιος που να ενημερώνει τα αστυνομικά όργανα, ότι τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα, καθότι παρατηρείται να επεμβαίνουν μόνο μετά από καταγγελία.

«Άγνοια νόμου» φαίνεται να έχουν και σε ένα άλλο τομέα οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την κυρία Μπομπολάκη: τη σίτιση των αδέσποτων. Ενώ επιτρέπεται ρητά, πολλοί αστυνομικοί, όταν πολίτες που διαφωνούν με το τάισμα τους καλούν, λένε πώς αυτό απαγορεύεται και σταματούν τη διαδικασία. Τέλος, η κυρία Μπομπολάκη ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ματαιώσει τη μεταφορά 6 δελφινιών από το Αττικό Πάρκο σε δελφινάριο στις ΗΠΑ και να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί το Κέντρο Περίθαλψης Θαλάσσιας Ζωής στους Λειψούς. «Στο 12ωρο ταξίδι με το αεροπλάνο, τυλιγμένα σε ύφασμα τα δελφίνια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεθάνουν, ενώ οι συνθήκες στο χώρο μεταφοράς τους στις ΗΠΑ καταγράφονται πάρα πολύ άσχημες», επισήμανε η κυρία Μπομπολάκη.

Τη Δευτέρα η κυρία Μπομπολάκη θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με αίτημα να αρθεί η πρόσφατη απόφαση που απαγορεύει το τάισμα των περιστεριών, κορακιών και άλλων πτηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΔΙΑΣΩΣΗ
  • ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
  • ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα δελφίνια «μιλάνε», τα κοράκια φτιάχνουν εργαλεία. Είναι τελικά τα ζώα έξυπνα;
Τα δελφίνια «μιλάνε», τα κοράκια φτιάχνουν εργαλεία. Είναι τελικά τα ζώα έξυπνα; 11 Φεβρουαρίου 2025
Πώς να συνεννοηθείτε με τον σκύλο σας - Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο! 16 Φεβρουαρίου 2025
Πώς να συνεννοηθείτε με τον σκύλο σας - Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα της ΕΠΕ για τον καρκίνο του πνεύμονα: Το 80% των διαγνώσεων δεν είναι σε πρώιμο στάδιο
Health Talk
05/02/2026 - 18:21

Ημερίδα της ΕΠΕ για τον καρκίνο του πνεύμονα: Το 80% των διαγνώσεων δεν είναι σε πρώιμο στάδιο

«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού
Patient Talk
04/02/2026 - 21:44

«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού

Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41

Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»

Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22

Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:44

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους

Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26

Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαζί για το Παιδί: Στους δρόμους της Αττικής τα 30 χρόνια προσφοράς και δράσης
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 15:04
Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αποχής από το σεξ
Ψυχική Υγεία
08/02/2026 - 14:44
Πλήρης οδηγός: Το «big 8» των αλλεργιογόνων τροφίμων - Μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή
Διατροφή
08/02/2026 - 14:33
Το μοριακό προφίλ του όγκου «κλειδί» για την επικουρική θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου
Health Talk
08/02/2026 - 14:17
Άριελ, μια γλυκύτατη σκυλίτσα σε ρόλο «βοηθού» οδοντίατρου με σκούφο και γιλέκο
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 13:58
Νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο σε πιο αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία κακοηθειών και αυτοάνοσων
Υγεία
07/02/2026 - 09:09
Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo