ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα «Δικαιώματα στην Πράξη» για την ενδυνάμωση των ασθενών

Patient Talk
ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με κεντρικό μήνυμα «Ενδυναμώνοντας τους Ασθενείς, Διαμορφώνουμε Πολιτικές Υγείας!», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2024 η Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του έργου «Δικαιώματα στην Πράξη», παρουσία συντακτών υγείας και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Δευτέρα, 07/04/2025 - 14:51
— Photo: ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Το έργο, που υλοποιήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την Co2gether, είχε ως στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των ασθενών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και στην ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.

Βασικοί στόχοι και δράσεις του έργου

Μέσω του έργου επιτεύχθηκαν:

  • Ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους
  • Βελτίωση των μηχανισμών προστασίας και παρακολούθησης της εφαρμογής των δικαιωμάτων τους
  • Ενίσχυση της εκπροσώπησης των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • Δράσεις συνηγορίας, που οδήγησαν σε σημαντικές παρεμβάσεις για τις πολιτικές υγείας.
  • • Κατ’ οίκον νομική συμβουλευτική στις πιο ευπαθείς ομάδες ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή/και διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες

Μέσα από τις δράσεις του, το έργο συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, συμμετοχικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, στο οποίο οι ανάγκες των ασθενών λαμβάνονται υπόψη και η φωνή τους αποκτά ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, η Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Μέμη Τσεκούρα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τους ασθενείς, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εξήρε τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ των εταίρων, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την καθοριστική του υποστήριξη.

Ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Regranting του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Φώτης Σπυρόπουλος, παρουσίασε συνοπτικά το έργο «Building a robust and democratic civic space» (BUILD), το οποίο περιλαμβάνει ολιστικά προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων για τους Συλλόγους Ασθενών. Αναφέρθηκε στην κρίσιμη σημασία της ευρείας συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και στη δυναμική των δράσεων συνηγορίας για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Η γνώση των δικαιωμάτων είναι σημαντική, αλλά χρειάζεται και εποπτεία, η οποία οδηγεί σε ισχυρές δράσεις συνηγορίας που αλλάζουν το status quo», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η σημασία του έργου για την κοινότητα των ασθενών

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την κοινότητα των ασθενών και ευχαρίστησε τους φορείς που το στήριξαν. «Ένα πολύ σημαντικό έργο ολοκληρώνεται σήμερα. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την πολύτιμη υποστήριξή του και την Co2gether για την άψογη συνεργασία. Η συνηγορία των ασθενών δεν τελειώνει ποτέ – είναι μια διαρκής προσπάθεια και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων για να πετύχουμε ουσιαστικές αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βακουφτσή.

Η Ιδρύτρια της Co2gether, Μαρία Ζαφειροπούλου παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία των δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες και τους ασθενείς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασθενών, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη βελτίωση της πρόσβασης σε κρίσιμες υπηρεσίες για αυτούς τους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν 53 παρεμβάσεις σε 62 ωφελούμενους, κυρίως σε περιοχές με δυσκολία πρόσβασης, ενώ 119 άτομα συμμετείχαν σε σεμινάρια συνηγορίας για την ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών. Επιπλέον, οργανώθηκαν focus groups με επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, για την ανάλυση των αναγκών και την ενίσχυση της συνεργασίας.

Ζητήματα νομοθεσίας και τρόποι καταγγελίας

Ο κ. Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αναφέρθηκε στις δράσεις του έργου, υπογραμμίζοντας τη δημιουργία κοινής επιτροπής συνηγορίας για την καταγραφή και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών. Στην επιτροπή συμμετείχαν 42 άτομα, με στόχο την προώθηση της προστασίας των δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της πρόσβασης στους ιατρικούς φακέλους και την ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, οργανώθηκαν διαδικτυακά σεμινάρια για την ενδυνάμωση των φορέων που εκπροσωπούν τους ασθενείς, όπου αναλύθηκαν ζητήματα νομοθεσίας και τρόποι καταγγελίας παραβιάσεων δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση προχώρησε σε 28 παρεμβάσεις, καταθέτοντας προτάσεις και σχόλια για νομοσχέδια όπως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Αναφορά έγινε και στη σημαντική συμμετοχή των εκπροσώπων ασθενών σε επιτροπές και φορείς, ενώ ο κ. Σαμουηλίδης αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, για την προστασία των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΈΝ.ΑΣ.ΕΛ, Νίκος Δέδες, έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας το Ίδρυμα Μποδοσάκη, κάνοντας μνεία και στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών, το οποίο, μάλιστα, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία των ΜΜΕ στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του τύπου για τη στήριξή τους στην ΈΝ.ΑΣ.ΕΛ. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο πλαίσιο του έργου Health IQ, επεσήμανε την ανάγκη για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αναγκών και της ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Δέδες ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας όλους τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία μιας ενιαίας φωνής για την καλύτερη εκπροσώπηση των ασθενών και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Το πρόγραμμα BUILD

Το έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και εταίρο την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cohesion Network 2gether.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος)».

  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Οι ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων
5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Οι ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων 04 Απριλίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία 07 Απριλίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34

Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου

Johnson & Johnson Innovative Medicine-Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Νέο deal για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
04/02/2026 - 18:51

Johnson & Johnson Innovative Medicine-Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Νέο deal για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58

MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17
Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
ΠΦΣ: «Θα διατίθενται 66.000 συνταγές ΦΥΚ μηνιαίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία»
Pharma Policy
05/02/2026 - 20:02
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης σε φάρμακα στην Πελοπόννησο
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 19:46
Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ: «Απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας το σποτ του ΕΟΠΑΕ»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 19:27
Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04
Η ΟΕΝΓΕ συγχαίρει τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Χίου για την περίθαλψη των τραυματιών
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Γιατί οι επιστήμονες τα συγκρίνουν πλέον με τα τσιγάρα
Διατροφή
04/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Σε περίοδο αναταράξεων η φαρμακευτική αγορά – Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΟΦ
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 11:51
Συνδυασμός τροφών: Ποιοι σαμποτάρουν και ποιοι ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών
Διατροφή
04/02/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 180.000 πολίτες εντόπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας με το "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 15:47
Επίσκεψη Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων - Η πορεία των έργων ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 18:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo