ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα «Δικαιώματα στην Πράξη» για την ενδυνάμωση των ασθενών

Patient Talk
ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με κεντρικό μήνυμα «Ενδυναμώνοντας τους Ασθενείς, Διαμορφώνουμε Πολιτικές Υγείας!», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2024 η Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του έργου «Δικαιώματα στην Πράξη», παρουσία συντακτών υγείας και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Δευτέρα, 07/04/2025 - 14:51
— Photo: ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Το έργο, που υλοποιήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την Co2gether, είχε ως στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των ασθενών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και στην ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.

Βασικοί στόχοι και δράσεις του έργου

Μέσω του έργου επιτεύχθηκαν:

  • Ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους
  • Βελτίωση των μηχανισμών προστασίας και παρακολούθησης της εφαρμογής των δικαιωμάτων τους
  • Ενίσχυση της εκπροσώπησης των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • Δράσεις συνηγορίας, που οδήγησαν σε σημαντικές παρεμβάσεις για τις πολιτικές υγείας.
  • • Κατ’ οίκον νομική συμβουλευτική στις πιο ευπαθείς ομάδες ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή/και διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες

Μέσα από τις δράσεις του, το έργο συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, συμμετοχικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, στο οποίο οι ανάγκες των ασθενών λαμβάνονται υπόψη και η φωνή τους αποκτά ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, η Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Μέμη Τσεκούρα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τους ασθενείς, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εξήρε τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ των εταίρων, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την καθοριστική του υποστήριξη.

Ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Regranting του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Φώτης Σπυρόπουλος, παρουσίασε συνοπτικά το έργο «Building a robust and democratic civic space» (BUILD), το οποίο περιλαμβάνει ολιστικά προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων για τους Συλλόγους Ασθενών. Αναφέρθηκε στην κρίσιμη σημασία της ευρείας συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και στη δυναμική των δράσεων συνηγορίας για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Η γνώση των δικαιωμάτων είναι σημαντική, αλλά χρειάζεται και εποπτεία, η οποία οδηγεί σε ισχυρές δράσεις συνηγορίας που αλλάζουν το status quo», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η σημασία του έργου για την κοινότητα των ασθενών

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την κοινότητα των ασθενών και ευχαρίστησε τους φορείς που το στήριξαν. «Ένα πολύ σημαντικό έργο ολοκληρώνεται σήμερα. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την πολύτιμη υποστήριξή του και την Co2gether για την άψογη συνεργασία. Η συνηγορία των ασθενών δεν τελειώνει ποτέ – είναι μια διαρκής προσπάθεια και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων για να πετύχουμε ουσιαστικές αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βακουφτσή.

Η Ιδρύτρια της Co2gether, Μαρία Ζαφειροπούλου παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία των δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες και τους ασθενείς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασθενών, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη βελτίωση της πρόσβασης σε κρίσιμες υπηρεσίες για αυτούς τους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν 53 παρεμβάσεις σε 62 ωφελούμενους, κυρίως σε περιοχές με δυσκολία πρόσβασης, ενώ 119 άτομα συμμετείχαν σε σεμινάρια συνηγορίας για την ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών. Επιπλέον, οργανώθηκαν focus groups με επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, για την ανάλυση των αναγκών και την ενίσχυση της συνεργασίας.

Ζητήματα νομοθεσίας και τρόποι καταγγελίας

Ο κ. Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αναφέρθηκε στις δράσεις του έργου, υπογραμμίζοντας τη δημιουργία κοινής επιτροπής συνηγορίας για την καταγραφή και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών. Στην επιτροπή συμμετείχαν 42 άτομα, με στόχο την προώθηση της προστασίας των δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της πρόσβασης στους ιατρικούς φακέλους και την ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, οργανώθηκαν διαδικτυακά σεμινάρια για την ενδυνάμωση των φορέων που εκπροσωπούν τους ασθενείς, όπου αναλύθηκαν ζητήματα νομοθεσίας και τρόποι καταγγελίας παραβιάσεων δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση προχώρησε σε 28 παρεμβάσεις, καταθέτοντας προτάσεις και σχόλια για νομοσχέδια όπως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Αναφορά έγινε και στη σημαντική συμμετοχή των εκπροσώπων ασθενών σε επιτροπές και φορείς, ενώ ο κ. Σαμουηλίδης αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, για την προστασία των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΈΝ.ΑΣ.ΕΛ, Νίκος Δέδες, έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας το Ίδρυμα Μποδοσάκη, κάνοντας μνεία και στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών, το οποίο, μάλιστα, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία των ΜΜΕ στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του τύπου για τη στήριξή τους στην ΈΝ.ΑΣ.ΕΛ. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο πλαίσιο του έργου Health IQ, επεσήμανε την ανάγκη για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αναγκών και της ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Δέδες ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας όλους τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία μιας ενιαίας φωνής για την καλύτερη εκπροσώπηση των ασθενών και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Το πρόγραμμα BUILD

Το έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και εταίρο την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cohesion Network 2gether.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος)».

  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Οι ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων
5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Οι ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων 04 Απριλίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία 07 Απριλίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49

Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή

Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18

Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες

Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 18:38

Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους
Patient Talk
05/05/2026 - 21:54

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου
Patient Talk
05/05/2026 - 18:23

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00
Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14
"Ρυπογόνο" το τεχνητό φως - Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό μας
Υγεία
12/05/2026 - 13:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
ΕΟΠΥΥ: Έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών υπηρεσιών Παθολογοανατομίας και βιολογικών υλικών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:35
Κρίσιμα Φάρμακα στην ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού
Pharma Policy
12/05/2026 - 12:07
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Ατύχημα Έλληνα παίκτη σε ριάλιτι - Γεωργιάδης: Έτοιμοι να τον φέρουμε πίσω όταν καταστεί εφικτό
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 10:14
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Η ενασχόληση με τις τέχνες μειώνει την βιολογική γήρανση όσο και η διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
12/05/2026 - 09:00
Έκθεση της Deloitte: Οι μεγάλες προτεραιότητες των οργανισμών υγείας για το 2026
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 07:23
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους στην εκπαίδευση
Ψυχική Υγεία
12/05/2026 - 03:37
Κείμενο πολιτικής για τον Ενιαίο Χώρο Δεδομένων Υγείας στην Ελλάδα
Digital Health
12/05/2026 - 00:12
Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό σοβαρών συγγενών καρδιοπαθειών από ευνοϊκή συνταξιοδοτική ρύθμιση
Patient Talk
11/05/2026 - 23:24
Θεσσαλονίκη: Zεϊμπέκικο για ρεκόρ Γκίνες ετοιμάζεται να «χορέψει» η Alzheimer Ελλάς
Patient Talk
11/05/2026 - 22:09
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Η «Ντουλάπα της Προσφοράς» της άνοιξε στο Vinted
Patient Talk
11/05/2026 - 21:14
Ανδρουλάκης σε νοσηλευτές: «Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 20:49
ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03
Allwyn Care: Νέες πανελλαδικές δράσεις πρόληψης και εθελοντικής προσφοράς
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 19:34
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Αλλάζει το «καλάθι» των χωρών αναφοράς για τα φάρμακα: Φόβοι για νέες καθυστερήσεις στην πρόσβαση
Pharma Policy
11/05/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo