ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα «Δικαιώματα στην Πράξη» για την ενδυνάμωση των ασθενών

Patient Talk
ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με κεντρικό μήνυμα «Ενδυναμώνοντας τους Ασθενείς, Διαμορφώνουμε Πολιτικές Υγείας!», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2024 η Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του έργου «Δικαιώματα στην Πράξη», παρουσία συντακτών υγείας και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Δευτέρα, 07/04/2025 - 14:51
— Photo: ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Το έργο, που υλοποιήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την Co2gether, είχε ως στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των ασθενών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και στην ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.

Βασικοί στόχοι και δράσεις του έργου

Μέσω του έργου επιτεύχθηκαν:

  • Ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους
  • Βελτίωση των μηχανισμών προστασίας και παρακολούθησης της εφαρμογής των δικαιωμάτων τους
  • Ενίσχυση της εκπροσώπησης των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • Δράσεις συνηγορίας, που οδήγησαν σε σημαντικές παρεμβάσεις για τις πολιτικές υγείας.
  • • Κατ’ οίκον νομική συμβουλευτική στις πιο ευπαθείς ομάδες ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή/και διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες

Μέσα από τις δράσεις του, το έργο συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, συμμετοχικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, στο οποίο οι ανάγκες των ασθενών λαμβάνονται υπόψη και η φωνή τους αποκτά ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, η Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Μέμη Τσεκούρα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τους ασθενείς, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εξήρε τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ των εταίρων, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την καθοριστική του υποστήριξη.

Ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Regranting του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Φώτης Σπυρόπουλος, παρουσίασε συνοπτικά το έργο «Building a robust and democratic civic space» (BUILD), το οποίο περιλαμβάνει ολιστικά προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων για τους Συλλόγους Ασθενών. Αναφέρθηκε στην κρίσιμη σημασία της ευρείας συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και στη δυναμική των δράσεων συνηγορίας για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Η γνώση των δικαιωμάτων είναι σημαντική, αλλά χρειάζεται και εποπτεία, η οποία οδηγεί σε ισχυρές δράσεις συνηγορίας που αλλάζουν το status quo», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η σημασία του έργου για την κοινότητα των ασθενών

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την κοινότητα των ασθενών και ευχαρίστησε τους φορείς που το στήριξαν. «Ένα πολύ σημαντικό έργο ολοκληρώνεται σήμερα. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την πολύτιμη υποστήριξή του και την Co2gether για την άψογη συνεργασία. Η συνηγορία των ασθενών δεν τελειώνει ποτέ – είναι μια διαρκής προσπάθεια και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων για να πετύχουμε ουσιαστικές αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βακουφτσή.

Η Ιδρύτρια της Co2gether, Μαρία Ζαφειροπούλου παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία των δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες και τους ασθενείς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασθενών, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη βελτίωση της πρόσβασης σε κρίσιμες υπηρεσίες για αυτούς τους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν 53 παρεμβάσεις σε 62 ωφελούμενους, κυρίως σε περιοχές με δυσκολία πρόσβασης, ενώ 119 άτομα συμμετείχαν σε σεμινάρια συνηγορίας για την ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών. Επιπλέον, οργανώθηκαν focus groups με επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, για την ανάλυση των αναγκών και την ενίσχυση της συνεργασίας.

Ζητήματα νομοθεσίας και τρόποι καταγγελίας

Ο κ. Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αναφέρθηκε στις δράσεις του έργου, υπογραμμίζοντας τη δημιουργία κοινής επιτροπής συνηγορίας για την καταγραφή και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών. Στην επιτροπή συμμετείχαν 42 άτομα, με στόχο την προώθηση της προστασίας των δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της πρόσβασης στους ιατρικούς φακέλους και την ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, οργανώθηκαν διαδικτυακά σεμινάρια για την ενδυνάμωση των φορέων που εκπροσωπούν τους ασθενείς, όπου αναλύθηκαν ζητήματα νομοθεσίας και τρόποι καταγγελίας παραβιάσεων δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση προχώρησε σε 28 παρεμβάσεις, καταθέτοντας προτάσεις και σχόλια για νομοσχέδια όπως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Αναφορά έγινε και στη σημαντική συμμετοχή των εκπροσώπων ασθενών σε επιτροπές και φορείς, ενώ ο κ. Σαμουηλίδης αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, για την προστασία των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΈΝ.ΑΣ.ΕΛ, Νίκος Δέδες, έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας το Ίδρυμα Μποδοσάκη, κάνοντας μνεία και στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών, το οποίο, μάλιστα, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία των ΜΜΕ στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του τύπου για τη στήριξή τους στην ΈΝ.ΑΣ.ΕΛ. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο πλαίσιο του έργου Health IQ, επεσήμανε την ανάγκη για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αναγκών και της ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Δέδες ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας όλους τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία μιας ενιαίας φωνής για την καλύτερη εκπροσώπηση των ασθενών και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Το πρόγραμμα BUILD

Το έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και εταίρο την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cohesion Network 2gether.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος)».

  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Οι ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων
5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Οι ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων 04 Απριλίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία 07 Απριλίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»

ΕΣΑμεΑ: Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα δικαιωμάτων και λογοδοσίας
Patient Talk
01/12/2025 - 11:58

ΕΣΑμεΑ: Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα δικαιωμάτων και λογοδοσίας

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02

Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση

CaregIVR: «Εργαλείο» της ΕΕ για την υγεία των φροντιστών χρόνιων ασθενών μέσω εικονικής πραγματικότητας
Digital Health
25/11/2025 - 21:47

CaregIVR: «Εργαλείο» της ΕΕ για την υγεία των φροντιστών χρόνιων ασθενών μέσω εικονικής πραγματικότητας

Επτά αιτήματα θέτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες προς την Κεραμέως
Patient Talk
24/11/2025 - 18:46

Επτά αιτήματα θέτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες προς την Κεραμέως

Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37

Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo