ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο έρευνες ανοίγουν το δρόμο για εξατομικευμένη αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 1

Patient Talk
ΠΕΑΝΔ
Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των δυο ερευνητικών προγραμμάτων για τον διαβήτη τύπου 1, τα οποία είχαν επιλεγεί το 2022 να χρηματοδοτηθούν από το σωματείο από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.
Τρίτη, 12/03/2024 - 18:17
— Photo: ΠΕΑΝΔ
News4Health Team News4Health Team

Στην έρευνα που πραγματοποίησε ο κ. Νικόλας Νικολαΐδης με την ομάδα του στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις πρωτεΐνες που απομονώνονται από τα δάκρυα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες των δακρύων των υγιών μαρτύρων και εντοπίστηκαν πρωτεΐνες σε δείγματα δακρύων που ελήφθησαν από τους ασθενείς οι οποίες φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων.

Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να μελετηθεί εάν σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μη ικανοποιητικό γλυκαιμικό έλεγχο μπορεί να επηρεαστεί η μνήμη, η μάθηση και άλλες σημαντικές γνωστικές λειτουργίες. Για το σκοπό αυτό, έγινε συλλογή 98 δειγμάτων δακρύων από παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που παρακολουθούνται στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και 75 δειγμάτων δακρύων από υγιή παιδιά και εφήβους. Ταυτόχρονα, με την συμβολή συνεργαζόμενων ψυχολόγων, οι ασθενείς (παιδιά και έφηβοι) συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης των γνωστικών λειτουργιών τους, προσαρμοσμένα στην ηλικία του καθενός.

Μέχρι σήμερα η ανάλυση 112 δειγμάτων δακρύων, έδειξε ότι απομονώθηκαν 3.302 διαφορετικές πρωτεΐνες, αριθμός που υπερβαίνει τα δεδομένα στη διεθνή βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα της πρωτεομικής ανάλυσης που ακολούθησε, έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις πρωτεΐνες που απομονώνονται από τα δάκρυα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες των δακρύων των υγιών μαρτύρων. Οι πρωτεΐνες που διαφέρουν σχετίζονται με φλεγμονή και έντονη κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε σύγκριση των πρωτεϊνών των δακρύων που συλλέχθηκαν από παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μικρότερη από 7,3%) και από παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με μη ικανοποιητική ρύθμιση (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεγαλύτερη από 7,3%). Η έρευνα έδειξε ότι στους ασθενείς με μη ικανοποιητική ρύθμιση του διαβήτη υπάρχει υψηλότερη έκφραση πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε ανοσολογικούς μηχανισμούς και φλεγμονή, σε σχέση με τα παιδιά με ικανοποιητική ρύθμιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν πρωτεΐνες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, ανάμεσα στις πρωτεΐνες που είχαν διαφορές.

PEAND 2

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης η μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Καθηγήτριας Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη κυρίας Χριστίνας Κανακά-Gantenbein. Η σκέψη για το ερευνητικό πρωτόκολλο αυτό βασίστηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μη ικανοποιητικό γλυκαιμικό έλεγχο μπορεί να επηρεαστεί η μνήμη, η μάθηση και άλλες σημαντικές γνωστικές λειτουργίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής βοηθάνε να εντοπίζονται, από τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1, εκείνα τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστεί η μνήμη ή η μάθηση στην πορεία της νόσου, τόνισε ο κ. Νικολαϊδης ο οποίος επισήμανε ότι η έρευνα συνεχίζεται και ότι οι αναλύσεις των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια των γνωστικών λειτουργιών είναι υπό αξιολόγηση.

Το δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της μεταβλητότητας της γλυκόζης και της μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη σχέση τους με δείκτες ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων-στόχων σε εφήβους και νέους ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που διεξήχθη από τους Καθηγητές Παθολογίας κυρίους Γεώργιο Στεργίου και Αναστάσιο Κόλλια, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Σωτηρία, έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διακύμανσης της γλυκόζης και των παραμέτρων της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώσει ένα πιθανό κοινό παθοφυσιολογικό υπόβαθρο. Επιπλέον, η αυξημένη μεταβλητότητα γλυκόζης συσχετίστηκε με πρώιμη ασυμπτωματική βλάβη οργάνων-στόχων.

PEAND 3

Για το σκοπό της συγκεκριμένης μελέτης, αξιολογήθηκαν οι δείκτες μεταβλητότητας της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και δείκτες ασυμπτωματικής βλάβης καρδιάς καρωτίδων και νεφρών σε άτομα ηλικίας 12-30 ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που υποβλήθηκαν σε καταγραφή της αρτηριακής πίεσης για 24 ώρες και συνεχή καταγραφή γλυκόζης για 6 ημέρες.

Από την ανάλυση των δεδομένων σε 61 άτομα με και χωρίς αντλία ινσουλίνης με μέση ηλικία 22 έτη και δείκτη μάζας σώματος 23 kg/m2, διαπιστώθηκαν συσχετίσεις παραμέτρων της νυχτερινής συμπεριφοράς της αρτηριακής πίεσης με δείκτες μεταβλητότητας γλυκόζης, ενώ τα άτομα με υψηλή μεταβλητότητα γλυκόζης παρουσίαζαν υψηλότερες τιμές δεικτών βλάβης των οργάνων-στόχων.

Όπως αναφέρουν οι κύριοι Στεργίου και Κόλλιας, τόσο η γλυκόζη όσο και η αρτηριακή πίεση παρουσιάζουν μια συνεχή δυναμική διακύμανση των επιπέδων τους (μεταβλητότητα). Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από διάφορα όργανα. Ο κίνδυνος αυτός καθορίζεται από τη ρύθμιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης. Στην παρούσα έρευνα, μελετήθηκε η πιθανότητα και το εύρος του κινδύνου αυτού, όταν υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης ακόμη και με σχετικά καλή ρύθμιση αυτών. Νεότερα δεδομένα, δείχνουν ότι η αυξημένη μεταβλητότητα της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών, πρόσθετα από τον κίνδυνο που αποδίδεται στην αυξημένη μέση τιμή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η αξιολόγηση της μεταβλητότητας της γλυκόζης θα μπορούσε να επιτρέψει την αναγνώριση ατόμων υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οδηγώντας σε εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, καταλήγουν.

Κλείνοντας, η πρόεδρος του σωματείου, Σοφία Μανέα ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα των ερευνών που χρηματοδοτήθηκαν από την ΠΕΑΝΔ, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της παρακολούθησης και αντιμετώπισης των ασθενών αυτών και επιτρέπουν τον εξατομικευμένο σχεδιασμό αποτελεσματικότερων στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης τη νόσου. Με τις δράσεις αυτές, του σωματείου μας, το όραμα μας για ανακάλυψη νέων επιστημονικών δεδομένων, που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες και γιατί όχι και την ίαση του διαβήτη τύπου 1, γίνεται πραγματικότητα».

Πολύτιμοι σύμμαχοι της ΠΕΑΝΔ σ΄ αυτό το εγχείρημα, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, είναι οι καλλιτέχνες και συντελεστές του τραγουδιού της καμπάνιας «Ζώ τη ζωή μ΄ ένα τραγούδι» Γιώργος Θεοφάνους, Μελίνα Ασλανίδου και Θάνος Παπανικολάου, καθώς η εταιρεία Panic Records.
Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για την παραχώρηση της αιγίδας τους, καθώς και τις εταιρείες Coffee Berry και Novo Nordisk για την ευγενική χορηγία τους.

  • ΕΡΕΥΝΕΣ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΕΑΝΔ: Ανακοινώνει τα αποτελέσματα δύο ερευνών για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
ΠΕΑΝΔ: Ανακοινώνει τα αποτελέσματα δύο ερευνών για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 08 Μαρτίου 2024
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Η λειτουργία του ΕΣΥ οδηγεί χρόνια πάσχοντες στο θάνατο» 13 Μαρτίου 2024
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Η λειτουργία του ΕΣΥ οδηγεί χρόνια πάσχοντες στο θάνατο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00

Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!

Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02

Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου

Γιατί η ζυγαριά θα σάς ευγνωμονεί αν βάζετε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά στο ψυγείο
Διατροφή
21/01/2026 - 14:00

Γιατί η ζυγαριά θα σάς ευγνωμονεί αν βάζετε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά στο ψυγείο

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου
Υγεία
21/01/2026 - 15:00

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι προτάσεις της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας για τους συστηματικούς ελέγχους της όρασης των παιδιών
Health Talk
01/04/2026 - 18:46
Κρήτη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο από την αφρικανική σκόνη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 18:18
Καρκίνος και άσκηση: Η σημασία της από την πρόληψη έως και την περίοδο μετά τη θεραπεία
Fitness
01/04/2026 - 17:52
ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 478 θέσεις σε νοσοκομεία από επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ/2024
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 17:27
Πώς αλλάζει τα δεδομένα στη ρινοπλαστική η τεχνολογία Piezo και ποια τα πλεονεκτήματά της!
Health Talk
01/04/2026 - 17:02
Ο ΙΣΑ ζητεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για το clawback και όχι μόνο
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 16:37
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου
Υγεία
01/04/2026 - 16:21
Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή ελλιποβαρή αντιμετωπίζουν αυξημένα μαθησιακά προβλήματα
Υγεία
01/04/2026 - 16:00
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 15:39
Νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Ναι στις φυτικές πρωτεΐνες, όχι στα φουλ λιπαρά
Διατροφή
01/04/2026 - 15:00
Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα
Υγεία
01/04/2026 - 14:00
Πόνος οστεοαρθρίτιδας: Οι φυσιοθεραπευτικές επιλογές αποδεικνύονται πιο ανακουφιστικές από τα φάρμακα
Υγεία
01/04/2026 - 13:00
Οι φαρμακευτικές εταιρείες "παγώνουν" νέες κυκλοφορίες στην Ευρώπη λόγω της τιμολογικής πολιτικής Τραμπ
Pharma Policy
01/04/2026 - 12:51
Το σπάνιο δέντρο των ελληνικών βουνών που αποτελεί πρώτη ύλη για αντικαρκινικά φάρμακα
Υγεία
01/04/2026 - 12:00
Κατάθλιψη και δερματίτιδα έχουν κοινό φλεγμονώδες αποτύπωμα - Νέες προοπτικές για στοχευμένη θεραπεία
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 11:00
Ποια είναι η χημική ουσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο 74.000 νεογνών το 2018
Υγεία
01/04/2026 - 10:00
Ανήλικοι και social media: Γιατί η μείωση του χρόνου χρήσης δεν αρκεί για την προστασία του ψυχισμού τους
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 09:00
Κρίσιμη η πρόσβαση στη συνεχή καταγραφή γλυκόζης για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Pharma News
01/04/2026 - 07:28
Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής για την επερχόμενη κακοκαιρία
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 03:44
Πρωτιά της ΔΑΚΟΑ με 65% στις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 00:09
Στον καθηγητή Ουρολογίας Δημήτρης Χατζηχρήστου το διεθνές βραβείο Career Award 2026
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 23:21
Δήμος Αθηναίων: Διεθνής ημέρα μηδενικών αποβλήτων με τη συμμετοχή 170 μαθητών δημοτικού
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 22:06
Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Διατροφή
31/03/2026 - 21:18
Εάν έχετε πρόβλημα με την ακοή σας ελέγξτε το σάκχαρό σας
Health Talk
31/03/2026 - 20:24
Φαρμασέρβ–Λίλλυ: Πενήντα και πλέον χρόνια καινοτομίας στη νευρολογία και την ψυχική υγεία
Pharma News
31/03/2026 - 19:37
Το ανθρώπινο μικροβίωμα και ο ρόλος του στο μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής
Υγεία
31/03/2026 - 18:42
Η κακή ψυχολογία των γονέων κατά την περιγεννητική περίοδο επηρεάζει την ψυχική υγεία του βρέφους
Ψυχική Υγεία
31/03/2026 - 18:01
Θεραπεία για την παχυσαρκία με συνδρομή!
Pharma News
31/03/2026 - 17:17
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί 486.300 ζώα
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 16:54
Αποκαλυπτικός χάρτης του ιστού του μαστού - Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη καρκίνου
Υγεία
31/03/2026 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσωποποιημένα φάρμακα από 3D εκτυπωτή στο φαρμακείο της γειτονιάς σε μία δεκαετία
Pharma News
30/03/2026 - 12:31
Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39
Η MSD Ελλάδος στη λίστα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
30/03/2026 - 15:51
Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo