ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΣΑ: Ιδρυτική συνέντευξη τύπου Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών με πνευμονολογικά νοσήματα

Patient Talk
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΝΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ «ΑΝΑΣΑ»
«Διεκδικούμε, Προστατεύουμε, Ενδυναμώνουμε την ΑΝΑΣΑ μας», ήταν το σύνθημα της παρουσίασης του νέου συλλόγου ασθενών.
Παρασκευή, 21/03/2025 - 13:12
— Photo: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΝΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ «ΑΝΑΣΑ»
News4Health Team News4Health Team

Σηματοδοτήθηκε η έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την προώθηση και στήριξη ασθενών και φροντιστών με πνευμονολογικά νοσήματα μέσα από έναν Οργανισμό - ομπρέλα, σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, στο Patients Hub, παρουσία δημοσιογράφων, πνευμονολόγων, φυσιοθεραπευτών, εκπροσώπων φαρμακευτικών εταιρειών και οργανώσεων ασθενών, που στηρίζουν το όραμα της ΑΝΑΣΑΣ, που αφορά την αντιμετώπιση της 3ης αιτίας θανάτου στην Ελλάδα, με σοβαρές επιπτώσεις στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία.

Οι στρατηγικοί εταίροι και υποστηρικτές της ΑΝΑΣΑΣ, συστήθηκαν στο ξεκίνημα της συνέντευξης τύπου, παρουσιάζοντας τα σημεία συνεργασίας: Η Θεοφανία Τσαχαλίνα, Αντιπρόεδρος της ¨Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΝΑΣΕΛ), εξέφρασε την υποστήριξη και τη στενή συνεργασία του τριτοβάθμιου σωματείου, που εκπροσωπεί 80 συλλόγους μέλη από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και είναι θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας στις Πολιτικές Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκπροσώπησης σε πλήθος οριζόντιων ζητημάτων στα αναπνευστικά νοσήματα. Η Pipa Powell διευθύντρια του European Lung Foundation (ELF) συμμετείχε ως Ευρωπαϊκός υποστηρικτής και παρουσίασε τον τρόπο που λειτουργεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομπρέλα για Αναπνευστικά Νοσήματα στην Ευρώπη. Με γραφεία σε 3 χώρες και σε στενή συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα European Respiratory Society (ERS) καλύπτει ένα εύρος ζητημάτων πέραν των αναπνευστικών νοσημάτων, όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση, το κάπνισμα με την πρόσφατη δημιουργία γκρουπ ευρωβουλευτών για την προάσπιση της υγείας των πνευμόνων. Ο Πέτρος Λυμπερίδης εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, δήλωσε την θερμή υποστήριξη του εγχειρήματος με κοινό σκοπό την ανάδειξη της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας ως βασικό πυλώνα θεραπείας. Δήλωσε την διαθεσιμότητα του συλλόγου του να συμμετέχει στην ενημέρωση των ασθενών, μέσα από το δίκτυο των εξειδικευμένων συναδέλφων και καθηγητών από σχετικά Πανεπιστήμια, καθώς και τη διάδοσή του μέσα από τα φυσικοθεραπευτήρια σε όλη την επικράτεια.

ANASA 3

Ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικης Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και βασικός στρατηγικός εταίρος της ΑΝΑΣΑΣ, επεσήμανε την ανάγκη εντοπισμού, υποστήριξης και εκπροσώπησης των ασθενών από το σύνολο των πνευμονολογικών νοσημάτων, ιδίως κάποιων ομάδων ασθενών, που υποεκπροσωπούνται, όπως των ασθενών με ΧΑΠ, Άσθμα κλπ. Επίσης ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι η ΕΠΕ, μέσω και της εμπειρίας συνεργασίας των ευρωπαϊκών φορέων ERS-ELF, έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για μια σταθερή στρατηγική συνεργασία σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοβουλίες όπως το International Respiratory Coalition, με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου. Επιπρόσθετα, πρότεινε, στο πλαίσιο συνεργασίας, τη συμμετοχή της ΑΝΑΣΑ σε σταθερό πάνελ στο επερχόμενο Πνευμονολογικό Συνέδριο όσο και στην υποστήριξη του συλλόγου με στοχευμένες καμπάνιες αναζήτησης ασθενών και επικοινωνίας με όλους τους πνευμονολόγους, μέλη της ΕΠΕ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείται από ασθενείς με διαφορετικά πνευμονολογικά νοσήματα, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συστήθηκαν, αναδεικνύοντας την διαφορετική επίπτωση του εκάστοτε νοσήματος στην καθημερινότητα του ασθενούς, που προφανώς επηρεάζεται από την γεωγραφική θέση διαβίωσης καθώς και σύνδεσης με αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας.

Η Λένα Πολυχρόνη, εξέφρασε την αγωνία των ασθενών, που αναμένουν τη μεταμόσχευση πνεύμονα, καθώς και την ανάγκη όσων έχουν ήδη μεταμοσχευθεί για δομημένες διαδικασίες υποστήριξης τους σε έκτακτες λοιμώξεις ή στις προγραμματισμένες διαδικασίες του follow up. Η Φωτεινή Ασημακοπούλου, περιέγραψε τα προβλήματα της συννοσηρότητας ενός ασθενούς με άσθμα και άλλων νοσημάτων, και τις συνεργασίες μεταξύ συλλόγων - ομπρέλας θεραπευτικών κατηγοριών. Η Τατιάνα Δρακοπούλου, ασθενής με άσθμα με μεγάλη εμπειρία και πολυετή ενασχόλησης με παιδιά επί του πεδίου, τόνισε την αξια της πρόληψης και ενημέρωσης από μικρή ηλικία. Ο Γιώργος (Κάρλο) Σαργιώτης, με την εξειδίκευση του ως επιστήμονας υγείας και ασθενής, ανέδειξε την αξία της σωστής ενημέρωσης του ασθενούς στην συμμόρφωση και αυτοδιαχείριση της πάθησης. Η Ελένη Σταμούλη, ως ασθενής με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, μέσα από την πολυετή εμπειρία της στο πρόγραμμα αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη σημασία μιας ολιστικής και πολυεπιστημονικής προσέγγισης των πνευμονολογικών ασθενειών. Μια προσέγγιση όπου η άσκηση, η ψυχολογική υποστήριξη και διατροφολογική παρακολούθηση θα είναι ουσιώδες τμήμα της γενικότερης θεραπευτικής αγωγής των πνευμονολογικων ασθενών. Τέλος η Ελίζα Κομπασιάρη, ασθενής με βρογχεκτασίες, συμμετέχει με στόχο ανάδειξης της σημασίας της ενημέρωσης μέσα από ευρωπαϊκά δίκτυα στα οποία λαμβάνει ενεργά μέρος.

ANASA 2

Ο Πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Κοντοπίδης, δήλωσε ότι παρότι οι ασθενείς έχουν διαφορετική αιτία για το αναπνευστικό τους νόσημα, το πρόβλημά τους είναι κοινό και αυτό δεν είναι άλλο από τους περιορισμούς στην ΑΝΑΣΑ τους. Αυτές οι κοινές προκλήσεις και ακάλυπτες ανάγκες σε οριζόντια θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν με τον σποραδικό ακτιβισμό των ασθενών, που συνήθως είναι σε βάρος της υγείας τους, αλλά με θεσμικές και συστημικές λύσεις, που θα περιλαμβάνονται σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα πνευμονολογικά νοσήματα. Για αυτό και ως φορέας-ομπρέλα, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στη συνηγορία και υποστήριξη των ασθενών. Για την επίτευξη αυτής της συστημικής λύσης έχουμε καλέσει σε ανοιχτή συνεργασία όσους θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή, σύμφωνα και με την συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση καλών πρακτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι αξίες, ο τρόπος λειτουργίας της ομπρέλας, μέσα από ένα πλέγμα αξόνων δράσεων, όπου η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα θα μετρώνται μέσα από συγκεκριμένους δείκτες. Βασικός και πρωταρχικός στόχος είναι η αναζήτηση των πνευμονολογικών ασθενών και στη συνέχεια η καταγραφή των πραγματικά ακάλυπτων αναγκών τους μέσα από τις φόρμες αναφοράς προβλημάτων στο www.breathassociation.gr

ANASA 4

Ανοιχτή πρόσκληση: Γίνετε πρεσβευτές της ΑΝΑΣΑΣ

Τη σημερινή μέρα, καλούμε όλους εσάς, φίλους, δημοσιογράφους, επιστήμονες υγείας και κάθε πολίτη να συμβάλλετε στο έργο μας ως πρεσβευτές - ambassadors της ΑΝΑΣΑΣ. Σας ζητούμε να καλέσετε τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά νοσήματα να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογο, να εγγραφούν ως μέλη και να καταθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί με την κοινότητα των πνευμονολόγων, των φυσικοθεραπευτών και των εξειδικευμένων επιστημόνων, να δημιουργήσουμε προγράμματα υποστήριξης των ασθενών, να οργανώσουμε θεσμικές παρεμβάσεις και να διεκδικήσουμε την βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάσας μας μέσα από ένα εθνικό σχέδιο για τα πνευμονολογικά νοσήματα.
Ευχαριστούμε θερμά την Chiesi, GSK, Genesis Pharma, Roche για την υποστήριξη στα πρώτα βήματα της ΑΝΑΣΑΣ μας,

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφή ως μέλος και αναφορά προβλήματος: www.breathassociation.gr

  • ΑΝΑΣΑ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.-Βαρδακαστάνης: Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία
Ε.Σ.Α.μεΑ.-Βαρδακαστάνης: Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία 20 Μαρτίου 2025
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για την απόφαση που αφορά τη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων 26 Μαρτίου 2025
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για την απόφαση που αφορά τη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MyPBCVoice: Πακέτο νέων δράσεων για τα άτομα με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
21/05/2026 - 17:23

MyPBCVoice: Πακέτο νέων δράσεων για τα άτομα με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα

ΙΑΣΩ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική: Διαδραστική ομιλία για τη δύναμη του ασθενούς και τη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/05/2026 - 18:47

ΙΑΣΩ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική: Διαδραστική ομιλία για τη δύναμη του ασθενούς και τη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκπονεί νέα μελέτη για τη διανομή των ΦΥΚ
Pharma Policy
19/05/2026 - 23:42

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκπονεί νέα μελέτη για τη διανομή των ΦΥΚ

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49

Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
Προειδοποίηση Τέντρος για τον Έμπολα: «Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό»
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 17:07
Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία άγγιξε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 16:23
Μυωπία: Η έγκαιρη παρέμβαση στην παιδική ηλικία κρίσιμη για το μέλλον της όρασης
Health Talk
25/05/2026 - 15:58
ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24
Pharma Policy
25/05/2026 - 15:33
Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI
Υγεία
25/05/2026 - 15:04
Ύπνος με ακουστικά: Οι κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών
Υγεία
25/05/2026 - 14:41
Γωγώ Μαστροκώστα: Η μάχη που έδωσε με τον καρκίνο μέσα από τα δικά της λόγια
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:50
Νόσος κινητικού νευρώνα (ALS): H ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο τον Π. Άντζα σε ηλικία μόλις 49 ετών
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:25
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
Χρήστες φαρμάκων GLP-1 αναπτύσσουν εμμονή με τα αρώματα - Ο πιθανός μηχανισμός
Υγεία
25/05/2026 - 12:00
1550: Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
25/05/2026 - 11:54
Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά στην Ευρώπη - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 11:30
Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν
Fitness
25/05/2026 - 11:00
Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00
Επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα
Υγεία
25/05/2026 - 09:00
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo