ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΣΑ: Ιδρυτική συνέντευξη τύπου Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών με πνευμονολογικά νοσήματα

Patient Talk
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΝΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ «ΑΝΑΣΑ»
«Διεκδικούμε, Προστατεύουμε, Ενδυναμώνουμε την ΑΝΑΣΑ μας», ήταν το σύνθημα της παρουσίασης του νέου συλλόγου ασθενών.
Παρασκευή, 21/03/2025 - 13:12
— Photo: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΝΕΝΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ «ΑΝΑΣΑ»
News4Health Team News4Health Team

Σηματοδοτήθηκε η έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την προώθηση και στήριξη ασθενών και φροντιστών με πνευμονολογικά νοσήματα μέσα από έναν Οργανισμό - ομπρέλα, σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, στο Patients Hub, παρουσία δημοσιογράφων, πνευμονολόγων, φυσιοθεραπευτών, εκπροσώπων φαρμακευτικών εταιρειών και οργανώσεων ασθενών, που στηρίζουν το όραμα της ΑΝΑΣΑΣ, που αφορά την αντιμετώπιση της 3ης αιτίας θανάτου στην Ελλάδα, με σοβαρές επιπτώσεις στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία.

Οι στρατηγικοί εταίροι και υποστηρικτές της ΑΝΑΣΑΣ, συστήθηκαν στο ξεκίνημα της συνέντευξης τύπου, παρουσιάζοντας τα σημεία συνεργασίας: Η Θεοφανία Τσαχαλίνα, Αντιπρόεδρος της ¨Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΝΑΣΕΛ), εξέφρασε την υποστήριξη και τη στενή συνεργασία του τριτοβάθμιου σωματείου, που εκπροσωπεί 80 συλλόγους μέλη από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και είναι θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας στις Πολιτικές Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκπροσώπησης σε πλήθος οριζόντιων ζητημάτων στα αναπνευστικά νοσήματα. Η Pipa Powell διευθύντρια του European Lung Foundation (ELF) συμμετείχε ως Ευρωπαϊκός υποστηρικτής και παρουσίασε τον τρόπο που λειτουργεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομπρέλα για Αναπνευστικά Νοσήματα στην Ευρώπη. Με γραφεία σε 3 χώρες και σε στενή συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα European Respiratory Society (ERS) καλύπτει ένα εύρος ζητημάτων πέραν των αναπνευστικών νοσημάτων, όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση, το κάπνισμα με την πρόσφατη δημιουργία γκρουπ ευρωβουλευτών για την προάσπιση της υγείας των πνευμόνων. Ο Πέτρος Λυμπερίδης εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, δήλωσε την θερμή υποστήριξη του εγχειρήματος με κοινό σκοπό την ανάδειξη της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας ως βασικό πυλώνα θεραπείας. Δήλωσε την διαθεσιμότητα του συλλόγου του να συμμετέχει στην ενημέρωση των ασθενών, μέσα από το δίκτυο των εξειδικευμένων συναδέλφων και καθηγητών από σχετικά Πανεπιστήμια, καθώς και τη διάδοσή του μέσα από τα φυσικοθεραπευτήρια σε όλη την επικράτεια.

ANASA 3

Ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικης Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και βασικός στρατηγικός εταίρος της ΑΝΑΣΑΣ, επεσήμανε την ανάγκη εντοπισμού, υποστήριξης και εκπροσώπησης των ασθενών από το σύνολο των πνευμονολογικών νοσημάτων, ιδίως κάποιων ομάδων ασθενών, που υποεκπροσωπούνται, όπως των ασθενών με ΧΑΠ, Άσθμα κλπ. Επίσης ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι η ΕΠΕ, μέσω και της εμπειρίας συνεργασίας των ευρωπαϊκών φορέων ERS-ELF, έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για μια σταθερή στρατηγική συνεργασία σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοβουλίες όπως το International Respiratory Coalition, με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου. Επιπρόσθετα, πρότεινε, στο πλαίσιο συνεργασίας, τη συμμετοχή της ΑΝΑΣΑ σε σταθερό πάνελ στο επερχόμενο Πνευμονολογικό Συνέδριο όσο και στην υποστήριξη του συλλόγου με στοχευμένες καμπάνιες αναζήτησης ασθενών και επικοινωνίας με όλους τους πνευμονολόγους, μέλη της ΕΠΕ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείται από ασθενείς με διαφορετικά πνευμονολογικά νοσήματα, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συστήθηκαν, αναδεικνύοντας την διαφορετική επίπτωση του εκάστοτε νοσήματος στην καθημερινότητα του ασθενούς, που προφανώς επηρεάζεται από την γεωγραφική θέση διαβίωσης καθώς και σύνδεσης με αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας.

Η Λένα Πολυχρόνη, εξέφρασε την αγωνία των ασθενών, που αναμένουν τη μεταμόσχευση πνεύμονα, καθώς και την ανάγκη όσων έχουν ήδη μεταμοσχευθεί για δομημένες διαδικασίες υποστήριξης τους σε έκτακτες λοιμώξεις ή στις προγραμματισμένες διαδικασίες του follow up. Η Φωτεινή Ασημακοπούλου, περιέγραψε τα προβλήματα της συννοσηρότητας ενός ασθενούς με άσθμα και άλλων νοσημάτων, και τις συνεργασίες μεταξύ συλλόγων - ομπρέλας θεραπευτικών κατηγοριών. Η Τατιάνα Δρακοπούλου, ασθενής με άσθμα με μεγάλη εμπειρία και πολυετή ενασχόλησης με παιδιά επί του πεδίου, τόνισε την αξια της πρόληψης και ενημέρωσης από μικρή ηλικία. Ο Γιώργος (Κάρλο) Σαργιώτης, με την εξειδίκευση του ως επιστήμονας υγείας και ασθενής, ανέδειξε την αξία της σωστής ενημέρωσης του ασθενούς στην συμμόρφωση και αυτοδιαχείριση της πάθησης. Η Ελένη Σταμούλη, ως ασθενής με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, μέσα από την πολυετή εμπειρία της στο πρόγραμμα αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη σημασία μιας ολιστικής και πολυεπιστημονικής προσέγγισης των πνευμονολογικών ασθενειών. Μια προσέγγιση όπου η άσκηση, η ψυχολογική υποστήριξη και διατροφολογική παρακολούθηση θα είναι ουσιώδες τμήμα της γενικότερης θεραπευτικής αγωγής των πνευμονολογικων ασθενών. Τέλος η Ελίζα Κομπασιάρη, ασθενής με βρογχεκτασίες, συμμετέχει με στόχο ανάδειξης της σημασίας της ενημέρωσης μέσα από ευρωπαϊκά δίκτυα στα οποία λαμβάνει ενεργά μέρος.

ANASA 2

Ο Πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Κοντοπίδης, δήλωσε ότι παρότι οι ασθενείς έχουν διαφορετική αιτία για το αναπνευστικό τους νόσημα, το πρόβλημά τους είναι κοινό και αυτό δεν είναι άλλο από τους περιορισμούς στην ΑΝΑΣΑ τους. Αυτές οι κοινές προκλήσεις και ακάλυπτες ανάγκες σε οριζόντια θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν με τον σποραδικό ακτιβισμό των ασθενών, που συνήθως είναι σε βάρος της υγείας τους, αλλά με θεσμικές και συστημικές λύσεις, που θα περιλαμβάνονται σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα πνευμονολογικά νοσήματα. Για αυτό και ως φορέας-ομπρέλα, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στη συνηγορία και υποστήριξη των ασθενών. Για την επίτευξη αυτής της συστημικής λύσης έχουμε καλέσει σε ανοιχτή συνεργασία όσους θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή, σύμφωνα και με την συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση καλών πρακτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι αξίες, ο τρόπος λειτουργίας της ομπρέλας, μέσα από ένα πλέγμα αξόνων δράσεων, όπου η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα θα μετρώνται μέσα από συγκεκριμένους δείκτες. Βασικός και πρωταρχικός στόχος είναι η αναζήτηση των πνευμονολογικών ασθενών και στη συνέχεια η καταγραφή των πραγματικά ακάλυπτων αναγκών τους μέσα από τις φόρμες αναφοράς προβλημάτων στο www.breathassociation.gr

ANASA 4

Ανοιχτή πρόσκληση: Γίνετε πρεσβευτές της ΑΝΑΣΑΣ

Τη σημερινή μέρα, καλούμε όλους εσάς, φίλους, δημοσιογράφους, επιστήμονες υγείας και κάθε πολίτη να συμβάλλετε στο έργο μας ως πρεσβευτές - ambassadors της ΑΝΑΣΑΣ. Σας ζητούμε να καλέσετε τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά νοσήματα να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογο, να εγγραφούν ως μέλη και να καταθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί με την κοινότητα των πνευμονολόγων, των φυσικοθεραπευτών και των εξειδικευμένων επιστημόνων, να δημιουργήσουμε προγράμματα υποστήριξης των ασθενών, να οργανώσουμε θεσμικές παρεμβάσεις και να διεκδικήσουμε την βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάσας μας μέσα από ένα εθνικό σχέδιο για τα πνευμονολογικά νοσήματα.
Ευχαριστούμε θερμά την Chiesi, GSK, Genesis Pharma, Roche για την υποστήριξη στα πρώτα βήματα της ΑΝΑΣΑΣ μας,

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφή ως μέλος και αναφορά προβλήματος: www.breathassociation.gr

  • ΑΝΑΣΑ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.-Βαρδακαστάνης: Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία
Ε.Σ.Α.μεΑ.-Βαρδακαστάνης: Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία 20 Μαρτίου 2025
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για την απόφαση που αφορά τη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων 26 Μαρτίου 2025
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για την απόφαση που αφορά τη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο

Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06

Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ

Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18

Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών

Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
14/09/2026 - 20:48

Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνισμός εν Δράσει: Ο λόγος στη νέα γενιά και τις ανησυχίες της με το BrainExplore
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 18:22
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι ένωσαν τα βήματά τους στο 18ο Greece Race for the Cure
Patient Talk
08/10/2026 - 17:29
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέα μελέτη εντοπίζει πιθανές αλλαγές στο DNA των εμβρύων
Υγεία
08/10/2026 - 16:58
ΕΨΕ: «Να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία ψυχικής νόσου»
Ψυχική Υγεία
08/10/2026 - 16:22
Πρόληψη και αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων - Πως θα αποφύγουμε την υποτροπή
Health Talk
08/10/2026 - 15:57
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Η διάθεση για βοήθεια στον συνάνθρωπο συνδέεται με πιο νεανικό εγκέφαλο
Υγεία
08/10/2026 - 15:00
Η Ρωσία διαψεύδει την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος με υποψία πνευμονικής πανώλης από τη Σιβηρία
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 14:41
Καρκίνος του μαστού: Η μετάλλαξη ESR1 αλλάζει τη θεραπευτική στρατηγική στον μεταστατικό καρκίνο
Υγεία
08/10/2026 - 14:00
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση
Υγεία
08/10/2026 - 12:01
Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"
Patient Talk
08/10/2026 - 11:17
Πλασμαφαίρεση: Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ασφαλής στα σωστά χέρια
Υγεία
08/10/2026 - 10:59
Πρωτοποριακή εμφύτευση διπλοεστιακού βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα.
Υγεία
08/10/2026 - 10:16
Στα δικαστήρια πάνε οι φαρμακευτικές την κυβέρνηση Τραμπ για την τιμολόγηση των φαρμάκων
Pharma Policy
08/10/2026 - 10:00
Αγαπηδάκη: Ξεκινά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 09:34
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Ανάγκη καθημερινής βοήθειας για 9 στους 10 με σοβαρή αναπηρία όρασης
Patient Talk
08/10/2026 - 09:03
Δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις πρώτες βοήθειες σε σκύλους
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 00:02
Συναγερμός στον ΙΣΑ: Στέλνει προς διερεύνηση 318 καταγγελίες για αδόκιμες θεραπείες και ιατρικές πρακτικές
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 19:32
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το θρίλερ της Σιβηρίας - Η πνευμονική πανώλη και ο κίνδυνος μετάδοσής της στην Ευρώπη
Υγεία
07/10/2026 - 18:44
Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
07/10/2026 - 18:09
Αγαπηδάκη: «Σημαντική η πρόοδος της εθνικής δράσης κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 17:24
Γεωργιάδης: «Φέρνουμε τροπολογία για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 16:48
Ρωσικές διαβεβαιώσεις για ανύπαρκτο κίνδυνο επιδημίας πανώλης - Οι τελευταίες εξελίξεις στο θρίλερ της Σιβηρίας
Επικαιρότητα
07/10/2026 - 16:22
Εξετάσεις αίματος: Είναι πραγματικά απαραίτητη η νηστεία πριν από την αιμοληψία;
Υγεία
07/10/2026 - 16:02
Θεσσαλονίκη: Στα μέσα Οκτωβρίου η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας των άγριων ζώων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 15:39
Βλεφαροπλαστική: Μια εξατομικευμένη επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα
Health Talk
07/10/2026 - 15:24
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση
Υγεία
07/10/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:30
Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02
Κανονισμός HTA: Η Κομισιόν επιλέγει τις πρώτες ιατροτεχνολογικές συσκευές για κοινή κλινική αξιολόγηση
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 15:38
ΕΙΝΑΠ: Να καταργηθεί άμεσα η νέα πλατφόρμα ενδονοσοκομειακής συνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 17:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo