ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είναι ο φυσικοθεραπευτής αυτόνομος στην Ελλάδα;

Υπηρεσίες Υγείας
Είναι ο φυσικοθεραπευτής αυτόνομος στην Ελλάδα;
O Υποψήφιος Διδάκτωρ Οικονομικών Υγείας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δημήτριος Φυλάτος, αρθρογραφεί στο News4Health για την έλλειψη αυτονομίας των φυσικοθεραπευτών στην Ελλάδα και προτείνει τρόπους για την αναβάθμισή τους.
Πέμπτη, 07/01/2021 - 16:11
News4Health Team News4Health Team

Αρχικά είναι επωφελές να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας βιβλιογραφικές αναφορές. Εύκολα κάποιος θα κατανοήσει ότι εξαρχής αυτό το επάγγελμα υγείας στη χώρα μας είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στην αποδοχή του. Η ιστορία αρχίζει στο όχι και τόσο μακρινό 1946. Μετά την απελευθέρωση από τα γερμανικά στρατεύματα της κατοχής εγκαθίσταται στη χώρα μας για παροχή βοήθειας η UNRA ή αλλιώς το Διεθνές ίδρυμα για την Αρωγή και την Αποκατάσταση. Η πρώτη ιστορικά παροχή αποκατάστασης ξεκινά στο Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτών Αναπήρων Ψυχικού. Εκείνη την περίοδο έφτασε και η Αμερικανίδα Φυσικοθεραπεύτρια Μπελ Γκριβ, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την προστασία των αναπήρων και σύντομα διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν φυσικοθεραπευτές. Για τον λόγο αυτόν άμεσα προσπάθησε να οργανώσει την αποκατάσταση των αναπήρων µε γυμναστές και νοσηλεύτριες.

Η Αμερικανίδα έκανε σύσταση ίδρυσης Σχολής Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα. Το 1948 δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή ταχύρρυθµης εκπαίδευσης φυσικοθεραπευτών διάρκειας 18 µηνών για γυμναστές και νοσηλεύτριες. Το 1950 οι Βρετανοί επέμεναν ότι πρέπει να δημιουργηθεί Σχολή Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα με αναβαθμισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Δυστυχώς όμως, το ιατροκεντρικὀ κατεστημένο (ναι, από τότε!), δεν μπορούσε να αποδεχθεί πώς κάποιοι µπορεί να ονομάζονται θεραπευτές, χωρίς να είναι ιατροί. Μέχρι και σήμερα πάρα τις προσπάθειες το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή στην Ελλάδα δεν είναι αυτόνομο.

Η φυσικοθεραπεία είναι αυτόνομο επάγγελμα πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες και οι πτυχιούχοι τους προχωρούν µε ευχέρεια στη συνταγογράφηση της φυσικοθεραπείας, μπορούν πρώτοι να εξετάσουν έναν μυοσκελετικό ασθενή - βέβαια με την κατάλληλη μετεκπαίδευση - καθώς και έχουν πρόσβαση στην απόκτηση µεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας θεωρεί ότι οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να εφαρμόσουν την επαγγελματική τους κρίση, εφόσον δουλεύουν για την προώθηση της υγείας, την πρόληψη και τη θεραπεία του ασθενή. Δυστυχώς στη Ελλάδα κάποιοι κρατούν δέσµια των συμφερόντων τους την επιστήµη της φυσικοθεραπείας. Πιο συγκεκριµένα, ανατρέχοντας στο σχετικό προεδρικό διάταγµα του 1975 που αναφέρεται στα επαγγελματικά δικαιώµατα των φυσικοθεραπευτών στην Ἑλλάδα επισημαίνεται ότι «ο απόφοιτος Φυσικοθεραπείας επιλέγει και εκτελεί φυσιοθεραπευτικές πράξεις µετά από γραπτή διάγνωση ή συμβουλή του γιατρού και σύμφωνα µε τις οδηγίες του». Ακόμα και σήμερα 40 χρόνια μετά τα πράγματα δεν αλλάξαν ιδιαιτέρα. Σύμφωνα με τον νόμο 4316/2014 στο άρθρο 33 προβλέπεται ότι: «Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας αξιολογούν, επιλέγουν και εκτελούν τις πράξεις φυσικοθεραπευτή, σύμφωνα με γραπτή διάγνωση ή γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, στους χώρους όπου εργάζονται κατά την κείμενη νομοθεσία».

Τυπικά λοιπόν, αν και ουσιαστικά αρχίζει και αναιρείται, στην Ελλάδα οι φυσικοθεραπευτές παραμένουν ακόμα και σήµερα υπό την πλήρη καθοδήγηση των ιατρών. Όπως έχει ήδη σχολιαστεί στην βιβλιογραφία είναι αμφίβολο κατά πόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπείας (ΠΣΦ) αποτελεί ένα τόσο ισχυρό όργανο ώστε να μπορεί να καλύψει τις ιστορικές παθογένειες του παρελθόντος και την ιατροκεντρική προσέγγιση του σήμερα, δεδομένης κιόλας της πρόσφατης ίδρυσής του σε σχέση με την ίδρυση των αντίστοιχων συλλόγων όπως του Βρετανικού που χρονολογείται στο 1894. Παρόλα αυτά ο ΠΣΦ ηγείται του σημαντικού αγώνα που γίνεται στη χώρα μας για εδραίωση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνατοτήτων υπάρχουν σχετικά με την αυτονομία. Ταυτόχρονα όμως ο σκληρός πυρήνας του ιατροκεντρικού συστήματος που φυσικά ενισχύεται από την ελληνική πολιτεία υποστηρίζει ότι όσο μεγαλύτερος ο βαθμός αυτονομίας που αποκτά η φυσικοθεραπεία, τόσο περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται.

Πώς θα επέλθει η αναβάθμιση του φυσικοθεραπευτή

Πώς, όμως, θα μπορούσε να επέλθει η αναβάθμιση του φυσικοθεραπευτή; Σίγουρα όχι μόνο με συνδικαλιστικές δράσεις, αλλά μέσα από την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικότερο βήμα για την απόκτηση επαγγελματικής αυτονομίας, όπως υποστηρίζεται άλλωστε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φυσικοθεραπείας αλλά και τα βιβλιογραφικά δεδομένα. Πώς μπορεί ο φυσικοθεραπευτής στην Ελλάδα να απαιτήσει αυξημένους ρόλους που απαιτούν εξειδίκευση όταν γι’ αυτή δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο; Ουσιαστικά δεν υπάρχει στην Ελλάδα ο όρος εξειδίκευσης. Ένας φυσικοθεραπευτής τυπικά μπορεί να αναλάβει την θεραπεία ενός αθλητή και παράλληλα ενός προώρου νεογνού.

Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε κανένα σύστημα υγείας που αποσκοπεί στην ποιοτική παροχή υπηρεσίας που φυσικά μπορεί να εξοικονομήσει και πολύτιμούς πόρους. Εδώ ο Ηρόδοτος θα συμπλήρωνε «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα ξέρουν όλα».

Πώς μπορούσε μέχρι σήμερα να απαιτήσει αυξημένους ρόλους ο φυσικοθεραπευτής, χωρίς μετεκπαίδευση; Μελέτη του 2004 σε 53 φυσικοθεραπευτήρια έδειξε ότι το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών δεν είναι υψηλό, αφού όπως αναφέρουν οι Χατζηχριστοδούλου και άλλοι ερευνητές, μόλις το 9.4% και 1.9% κατείχε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο αντίστοιχα. Φυσικά το εξαιρετικά και προβληματικά μειωμένο ποσοστό οφείλεται και στη μέχρι πρότινος έλλειψη μεταπτυχιακών τίτλων στη Φυσικοθεραπεία, καθώς αυτές πρόσφατα νοµιµοποιήθηκαν και παράλληλα οι σπουδές στο εξωτερικό δεν αποτελούν επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών. Ένα τέτοιο καθεστώς μείωσε την περασμένη δεκαετία τις πιθανότητες για επαγγελματική αυτονομία.

Σύμφωνα και με τα δεδομένα πρόσφατων ανασκοπήσεων είναι σαφές ότι η βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση καθώς και η προσαρμογή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δεδομένα έχει ενισχύσει σημαντικά το εργατικό δυναμικό σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Άλλωστε το επίπεδο γνώσεων που θα συμπαρασύρει αναπόφευκτα και την αυτονομία του επαγγέλματος θα περάσει µέσα και από την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, καθώς και την αναγκαία πλέον θεσμοθέτηση της δια βίου εκπαίδευσης. Είναι γεγονός ότι αρκετοί απόφοιτοι φυσικοθεραπευτές ελληνικών πανεπιστήμιων μετεκπαιδεύονται σε σημαντικό βαθμό, κατέχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις καθώς και επαγγελματική εμπειρία και πρωταγωνιστούν ερευνητικά στην διεθνή βιβλιογραφία δείχνοντας ήδη τον δρόμο προς την ανάπτυξη του επαγγέλματος πού άργησε αλλά φαίνεται ότι έρχεται.

Ο πρωθυπουργός της χώρας ήδη έχει ανακοινώσει ότι το σύστημα υγείας θα βρεθεί σύντομα υπό καθεστώς μεγάλων αλλαγών. Ισως αυτή να είναι και η ευκαιρία των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών να κατακτήσουν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα και επιτέλους να πετύχουν τον στόχο της αυτονομίας. Τα θεσμικά όργανα του επαγγέλματος πρέπει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επαναπατρισμού Ελλήνων φυσικοθεραπευτών που εργάζονται σε χώρες που ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι αυτόνομος, όπως αυτός της Βρετανίας ή των ΗΠΑ.

Η γρηγορότερη διαδικασία μεταφοράς επαγγελματικών προσόντων, όπως αυτή άλλωστε προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/εκ και έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο το 2010, με σκοπό τον επαναπατρισμό Ελλήνων πτυχιούχων του εξωτερικού ή και αλλοδαπών επιστημόνων, η επένδυση σε ερευνητικά κονδύλια που θα ρίξουν φως στο τούνελ καθώς και η προσέγγιση ξένων επενδυτών στον χώρο της αποκατάστασης που θα επενδύσουν σημαντικά funds (απαραίτητη προϋπόθεση η εξάλειψη γραφειοκρατικών στρεβλώσεων) θα πρέπει να αποτελέσουν τα βαρόμετρα στην επίτευξη των στόχων. Τα ηνία του επαγγέλματος πρέπει να περάσουν σε άξιους επιστήμονες υγείας που κατέχουν πολύτιμή τεχνογνωσία δουλεύοντας ήδη σε χώρες που έχουν θεσμοθέτηση την αυτονομία του φυσικοθεραπευτή.

Σκεφτείτε τώρα αν το 1948 κλείναμε την πόρτα στην Αμερικανίδα, που θα βρισκόταν η φυσικοθεραπεία του σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/01/2021 - 17:44
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΦΥΛΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα: Αριθμός ρεκόρ εμβολίων σήμερα - Ο χάρτης του εμβολιασμού
Ελλάδα: Αριθμός ρεκόρ εμβολίων σήμερα - Ο χάρτης του εμβολιασμού 05 Ιανουαρίου 2021
Ιατρικοί Σύλλογοι: Απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν εμβολιαστούν άμεσα οι ιδιώτες γιατροί 07 Ιανουαρίου 2021
Ιατρικοί Σύλλογοι: Απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν εμβολιαστούν άμεσα οι ιδιώτες γιατροί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ελληνισμός Εν Δράσει» και SAPJH σε στρατηγική συνεργασία για τη νέα γενιά Ελλήνων στη Γαλλία
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 16:17

«Ελληνισμός Εν Δράσει» και SAPJH σε στρατηγική συνεργασία για τη νέα γενιά Ελλήνων στη Γαλλία

Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς μπορεί να προβλεφθεί η επόμενη εστία
Υγεία
14/09/2026 - 08:00

Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς μπορεί να προβλεφθεί η επόμενη εστία

ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά
Patient Talk
07/09/2026 - 17:00

ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά

Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00

Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα

Η Novo Nordisk αναθέτει τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας και Κύπρου στη Myriam Mezher
Pharma News
31/08/2026 - 14:02

Η Novo Nordisk αναθέτει τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας και Κύπρου στη Myriam Mezher

Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 12:05

Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία και μέτρα προστασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Οδός Καρδιάς»: Η αξία της συστηματικής σωματικής άσκησης και του περπατήματος στην καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
23/09/2026 - 07:26
Ισχυρή αύξηση πωλήσεων για την Draeger Hellas στα οικονομικά αποτελέσματα του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2026 - 03:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος αγροτικής γιατρού στην Ανάφη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 00:03
Παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς υποβρύχιας πεζοπορίας για τα παιδιά με καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 23:19
Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44
Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 22:17
Γιατί τα πρώτα λεπτά του τρεξίματος σάς φαίνονται τόσο δύσκολα
Fitness
22/09/2026 - 21:54
Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18
ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία
Υγεία
22/09/2026 - 20:22
«Σ' ευχαριστώ δότη»: Ενημερωτική δράση στα Χανιά για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών
Υγεία
22/09/2026 - 19:38
Ανακαλείται ακατάλληλο κρεμοσάπουνο που πωλείται και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 19:04
«Αναγνώρισε το SOS»: Ειδική εκδήλωση της Boehringer Ingelheim Ελλάς για την υγεία νεφρών και καρδιάς
Pharma News
22/09/2026 - 18:47
Θερμιδικός περιορισμός, θρεπτικά συστατικά και υγιής γήρανση - Τι δείχνουν οι μελέτες για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
22/09/2026 - 18:14
Πώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του χαμόγελου με την ελάχιστη παρέμβαση
Ομορφιά
22/09/2026 - 17:31
Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων AID στην επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1
Digital Health
22/09/2026 - 17:09
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Πανελλαδική πρωτιά με την εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης ακτινοβολίας στα απόβλητα
Υγεία
22/09/2026 - 16:41
Οι αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο και οι επιστημονικές αντιρρήσεις
Health Talk
22/09/2026 - 16:00
Περισσότερα από 93.000 «ακατάλληλα» εμπορικά σήματα προβλήθηκαν στο φετινό Μουντιάλ
Υγεία
22/09/2026 - 15:33
ΙΣΑ: «Δεν έχουμε έγγραφη καταγγελία για την κατηγορούμενη ιατρό»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 15:16
EMA: Πρόταση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 12 νέα φάρμακα
Pharma Policy
22/09/2026 - 15:03
Δωρεά φορητού απινιδωτή στη ΜΑΦ Παίδων του ΠΓΝ Λάρισας από την ΠΟΜΕΠ
Υγεία
22/09/2026 - 14:39
Ρομποτική χειρουργική επινεφριδίων: Ακρίβεια, ασφάλεια και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
Health Talk
22/09/2026 - 14:24
Κρεατίνη: Προστατεύει το μυϊκό σύστημα και την αντοχή κατά την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/09/2026 - 14:00
Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS
Pharma News
22/09/2026 - 13:43
Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Εφηβική επιδερμίδα: Τα λάθη στο skincare που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια
Ομορφιά
22/09/2026 - 12:00
Κυτταρική γήρανση: Οι μηχανισμοί που αλλάζουν τα κύτταρα και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υγεία
22/09/2026 - 11:00
Επιστημονική Ημερίδα για την Άνοια από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Health Talk
22/09/2026 - 10:15
Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Η Ελλάδα 9η στην παγκόσμια κατάταξη
Υγεία
22/09/2026 - 09:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo