ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Πότε πρέπει να γίνει χειρουργείο;

Health Talk
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Πότε πρέπει να γίνει χειρουργείο;
Ο χρόνος της χειρουργικής αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του μηνίσκου.
Σάββατο, 01/02/2025 - 09:43
News4Health Team News4Health Team

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η καθυστέρηση ανακατασκευής του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ρήξης του. Υπογραμμίζουν ότι οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε επέμβαση το αργότερο εντός ενός έτους από τον τραυματισμό, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες βλαβών σε αυτόν αλλά και σε άλλα ανατομικά σημεία του γόνατος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η απώλεια του πρόσθιου χιαστού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς της άρθρωσης του γόνατος, μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη αστάθεια, επιδεινώνοντας τη φθορά του μηνίσκου και αυξάνοντας την πιθανότητα εκφυλιστικών αλλαγών και ρήξεων.

«Οι τραυματισμοί του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πολύ συχνοί στα δραστήρια άτομα και στους αθλητές και δυστυχώς μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική λειτουργική έκπτωση, λόγω της αστάθειας που προκαλείται στο γόνατο. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει εκφυλιστικές αλλαγές σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων των μηνίσκων και του τραυματισμού του αρθρικού χόνδρου. Σήμερα, η πιο συχνά προτιμώμενη προσέγγιση για τη θεραπεία του γόνατος με ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι η χειρουργική. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργίας του γόνατος προστατεύει τις ενδαρθρικές επιφάνειες από τις βλάβες που αναπτύσσονται μετά από τη ρήξη του», εξηγεί ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου - Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic δρ Βασίλειος Σακελλαρίου.

Όταν υπάρχει καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης αυτή οφείλεται, συνήθως, στο χρόνο που χρειάζονται οι ασθενείς για να προετοιμαστούν ψυχικά, στις συνυπάρχουσες παθολογίες, όπως και σε προσωπικά και οικογενειακά θέματα.

Οι μη θεραπευμένες κακώσεις των πρόσθιων χιαστών, όμως, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν μυϊκή ατροφία και μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Μια ανασκόπηση στο American Journal of Sports Medicine υποδηλώνει ότι η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα και ταχύτερη επιστροφή στα αθλήματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των τραυματισμών του πρόσθιου χιαστού χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy, αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ του χρόνου από τον τραυματισμό έως την αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού, καθώς και της αποκατάστασης των ρήξεων μηνίσκου. Σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν 1.317 ασθενείς με αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού, οι οποίοι ήταν 31 ετών κατά μέσο όρο. Αυτοί χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το χρόνο που μεσολάβησε από τον τραυματισμό έως το χειρουργείο: λιγότερο από 3 μήνες (32%), 3-6 μήνες (29%), 6-12 μήνες (19%) και περισσότερο από 12 μήνες (19%).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 12 μήνες μετά από τον τραυματισμό αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό βλάβης του έσω μηνίσκου. Πιο επιρρεπείς ήταν οι άνδρες και όσα άτομα (άνδρες-γυναίκες) ήταν κάτω των 30 ετών. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν βρήκε να υπάρχουν επιπτώσεις όταν η εγχείρηση έγινε στους 3 ή 6 μήνες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χειρουργική αποκατάσταση θα πρέπει να εκτελείται σε εντός έτους από τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού του έσω μηνίσκου.

Ίδια ήταν και τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες με ρήξη στο συγκεκριμένο σύνδεσμο. Σε 24 και 60 μήνες μετά από τον τραυματισμό τους, το ποσοστό των γυναικών που εμφάνισαν βλάβες στο μηνίσκο αυξήθηκε σημαντικά, σε σύγκριση με εκείνες που η αποκατάσταση έγινε νωρίτερα, ειδικά ρήξεις έσω μηνίσκου, οι οποίες συνέβησαν 12 και 24 μήνες μετά. Η αύξηση της ηλικίας συσχετίστηκε με μεγαλύτερο επιπολασμό ρήξεων μηνίσκου. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ρήξη πρόσθιου χιαστού και καθυστέρηση στη χειρουργική επέμβαση μεγαλύτερη από 12 μήνες αντιμετωπίζουν σταδιακή αύξηση του κινδύνου μη ανακατασκευάσιμης ρήξης του έσω μηνίσκου.

«Αποδεικνύεται, επομένως, ότι ο χρόνος της αποκατάστασης είναι κρίσιμος, ιδίως όσον αφορά τις κακώσεις του μηνίσκου. Η έγκαιρη παρέμβαση όχι μόνο διατηρεί τη λειτουργία του γόνατος αλλά και βελτιώνει τα συνολικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, πρέπει οι ασθενείς να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους και να αποφασίζουν γρήγορα την άμεση χειρουργική επέμβαση για τη βελτιστοποίηση της ανάρρωσης και τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας της άρθρωσης.

Η πλέον σύγχρονη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού είναι η αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική, με λήψη μοσχεύματος από άλλο σημείο. Πρόκειται για μια ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και παραμονής στην κλινική, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και, κυρίως, ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς και αμεσότερη επιστροφή στις δραστηριότητές του. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, βαδίζει με βακτηρίες λαμβάνει εξιτήριο σε 1-2 ημέρες και ξεκινά τη φυσικοθεραπεία για σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση της άρθρωσης.

Η μετεγχειρητική πορεία κρίνεται, μεταξύ άλλων, και από την ικανότητα του χειρουργού, ο οποίος πρέπει να έχει εξειδικευτεί στην τεχνική αυτή και να έχει σημαντική εμπειρία», καταλήγει ο δρ Σακελλαρίου.

  • ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
  • ΜΗΝΙΣΚΟΣ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέντε μύθοι για τους κιρσούς και οι αλήθειες της επιστήμης
Πέντε μύθοι για τους κιρσούς και οι αλήθειες της επιστήμης 31 Ιανουαρίου 2025
Επιστημονική ημερίδα της ΕΠΕ στα Ιωάννινα για την πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα 03 Φεβρουαρίου 2025
Επιστημονική ημερίδα της ΕΠΕ στα Ιωάννινα για την πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρίσιμες ώρες για 13χρονη μαθήτρια που έπεσε στο κενό και χειρουργείται για διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 16:27

Κρίσιμες ώρες για 13χρονη μαθήτρια που έπεσε στο κενό και χειρουργείται για διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Όταν η θεραπεία γίνεται αλλαγή τρόπου ζωής
Health Talk
10/03/2026 - 21:19

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Όταν η θεραπεία γίνεται αλλαγή τρόπου ζωής

Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58

Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο

Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη
Υγεία
18/02/2026 - 10:58

Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη

Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 18:07

Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo