ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι όζοι της νόσου Graves - Οι λόγοι που εμφανίζονται!

Health Talk
Πόσο επικίνδυνοι είναι οι όζοι της νόσου Graves - Οι λόγοι που εμφανίζονται!
Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν όζους στον θυρεοειδή αδένα. Μελέτες στην Ευρώπη δείχνουν ότι το ποσοστό ανέρχεται στο 50% των ενήλικων γυναικών και στο 30% των ανδρών.
Παρασκευή, 02/02/2024 - 17:03
News4Health Team News4Health Team

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Thyroid Journal έδειξε ότι θυρεοειδικούς όζους είχε μεγάλο ποσοστό των ασθενών με υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (Νόσος Graves) που συμμετείχαν, εκ των οποίων ένα ποσοστό ήταν κακοήθεις. Διαπιστώθηκε δε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με κακοήθεια είχαν θηλώδη καρκινώματα.

«Οι όζοι στον θυρεοειδή είναι διογκώσεις μέσα στον αδένα που είναι είτε ενεργοί είτε ανενεργοί, δηλαδή ή παράγουν ορμόνες ή όχι. Μπορεί να είναι συμπαγείς και να οφείλονται σε υπερανάπτυξη του φυσιολογικού ιστού, κυστικοί, δηλαδή να περιέχουν υγρό, ή σύνθετοι και να αποτελούνται από ιστό και υγρά. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά και οι ηλικιωμένοι έχουν 10πλάσιες πιθανότητες να τους εμφανίσουν. Κάποιοι συνοδεύονται από διόγκωση του αδένα και τότε η κατάσταση λέγεται οζώδης βρογχοκήλη ή πολυοζώδης βρογχοκήλη, αναλόγως του αριθμού των όζων. Η βρογχοκήλη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναπνοής ή κατάποσης, όπως άλλωστε και η ύπαρξη ενός μόνο, σταδιακά αυξανόμενου σε μέγεθος, όζου. Η ύπαρξή τους μπορεί να γίνει αιτία υπερπαραγωγής θυροξίνης.
Οι περισσότεροι όζοι δεν προκαλούν συμπτώματα και ο εντοπισμός τους γίνεται τυχαία, ενώ σε όσους ελέγχουν συστηματικά τον αδένα, λόγω κάποιας πάθησής του, γίνεται από τον υπέρηχο στον οποίο υποβάλλονται μια φορά τον χρόνο.
Στους όζους περιλαμβάνονται και τα θυλακιώδη αδενώματα. Εάν τα θυλακιώδη κύτταρα περιέχονται εντός αυτών, τότε είναι καλοήθεις, σε αντίθεση με εκείνους που επεκτείνονται στον περιβάλλοντα ιστό. Παρότι οι πιθανότητες να είναι κακοήθεις δεν ξεπερνούν το 5%, μόλις βρεθεί κάποιος πρέπει αμέσως να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, Δημήτρης Λινός.

Στους λόγους εμφάνισής τους περιλαμβάνεται η νόσος Hashimoto και η νόσος του Graves. Η τελευταία αποτελεί αιτία δημιουργίας τόσο όζων και βρογχοκήλης όσο και καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος ενίοτε είναι επιθετικός.

Για να εντοπίσουν τον επιπολασμό των θυρεοειδικών όζων και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε άτομα με νόσο του Graves, πορτογάλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο διεξήγαγαν μια μελέτη σε 539 ενήλικες ασθενείς, μεταξύ 2017 και 2021. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 3,3 χρόνια. Το 53% αυτών διαγνώστηκε με θυρεοειδικούς όζους και το 3,3% με καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι ασθενείς με πολλαπλούς και με μεγαλύτερους όζους είχαν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου στον αδένα. Σχεδόν όλοι όσοι διαγνώστηκαν με καρκίνο είχαν θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς.

«Ο θηλώδης καρκίνος αφορά στο περίπου το 80% - 85% των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες μέσης ηλικίας, “προτιμά” όμως τις γυναίκες με αναλογία 3 προς 1 γυναίκες προς άνδρες. Στα παιδιά σπάνια εμφανίζεται, αλλά και σε αυτά είναι η πιο συχνή κακοήθεια του αδένα. Πρόκειται για έναν καρκίνο με καλή πρόβλεψη, αφού εάν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο και αντιμετωπιστεί σωστά, ο ασθενής θεραπεύεται πλήρως. Δύο στους δέκα διαγιγνώσκονται όταν ήδη έχουν επηρεαστεί οι λεμφαδένες, αλλά στον καρκίνο του θυρεοειδούς αυτή η εξέλιξη δεν προδιαγράφει την πορεία του ασθενή. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής, συγκριτικά με εκείνους που ο καρκίνος δεν έχει κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη αιτία.
Η ενδεδειγμένη θεραπεία για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η αφαίρεση όλου του αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή), προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής και εξάπλωσης του καρκίνου, αλλά και για να είναι ευχερέστερη η ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων ελέγχου για υποτροπή. Στην επέμβαση περιλαμβάνεται η αφαίρεση των λεμφαδένων που έχουν επηρεαστεί. Σήμερα οι επεμβάσεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η ΜΙΝΕΤ, οι οποίες είναι απολύτως ασφαλείς και αποτελεσματικές, προκειμένου ο ασθενής να αναρρώνει γρηγορότερα και χωρίς επιπλοκές», σημειώνει ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων Καθηγητής κ. Λινός και προσθέτει: «Η θυρεοειδεκτομή ακολουθείται από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, σε ορισμένους ασθενείς όπως: στους ασθενείς ηλικίας άνω των 45 ετών με όγκο πάνω από 2 cm, με μεταστάσεις σε λεμφαδένες και αλλού και σε ασθενείς με μικρότερο των 2 εκατοστών όγκο, που έχει κάνει όμως μετάσταση. Παρότι η πρόληψη δημιουργίας όζων και καρκίνου δεν είναι εφικτή, το μόνο που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες αρνητικών εξελίξεων είναι ο τακτικός έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα στους ασθενείς με νόσο του Graves και ο εξονυχιστικός έλεγχος του νεοπαρατηρούμενου όζου, μέσω υπερηχογραφήματος και FNA (παρακέντηση με λεπτή βελόνα για ιστολογικό έλεγχο) σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Σύμφωνα, πάντως με την έρευνα, η ύπαρξη της νόσου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από την επιλογή θεραπείας».

  • ΝΟΣΟΣ GRAVES
  • ΟΖΟΙ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ
  • ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Η πρώτη αιτία μείωσης της όρασης στους άνω από 65 ετών
Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Η πρώτη αιτία μείωσης της όρασης στους άνω από 65 ετών 02 Φεβρουαρίου 2024
Πως αντιμετωπίζεται η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος στην εγκυμοσύνη 05 Φεβρουαρίου 2024
Πως αντιμετωπίζεται η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος στην εγκυμοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν τα μαλλιά αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας
Υγεία
06/04/2026 - 18:00

Όταν τα μαλλιά αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας

Πρώτη ρομποτική διαστοματική επέμβαση θυρεοειδούς στην Ελλάδα στο Ερρίκος Ντυνάν
Υπηρεσίες Υγείας
11/03/2026 - 15:52

Πρώτη ρομποτική διαστοματική επέμβαση θυρεοειδούς στην Ελλάδα στο Ερρίκος Ντυνάν

Υπερθυρεοειδισμός: Ένα αυτοάνοσο που προσβάλει κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
Υγεία
06/08/2025 - 09:07

Υπερθυρεοειδισμός: Ένα αυτοάνοσο που προσβάλει κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας

Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για την πρώτη θεραπεία κατά της σοβαρής θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας (νόσου Graves)
Pharma News
26/04/2025 - 09:34

Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για την πρώτη θεραπεία κατά της σοβαρής θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας (νόσου Graves)

Εγκρίθηκε φάρμακο για την περιφερική θυρεοτοξίκωση που προκαλείται σε ασθενείς με το σύνδρομο AHDS
Pharma Policy
18/12/2024 - 10:13

Εγκρίθηκε φάρμακο για την περιφερική θυρεοτοξίκωση που προκαλείται σε ασθενείς με το σύνδρομο AHDS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι η αποσυνταγογράφηση και γιατί συζητείται όλο και πιο έντονα
Υγεία
05/05/2026 - 12:00
Πατίνια: Πλήρη κατάργηση σκέφτεται ο Χρυσοχοϊδης - Μέτρα επειγόντως ζητούν οι παιδίατροι
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 11:14
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης
Υγεία
05/05/2026 - 10:00
Κρυοσυντηρημένος προ εφηβείας ορχικός ιστός παρήγαγε σπέρμα όταν εμφυτεύθηκε σε ενήλικα
Υγεία
05/05/2026 - 09:00
«Πίσω από τον καθρέφτη»: Ο ρόλος των επαγγελματιών ομορφιάς στην αναγνώριση της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 07:21
Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26
«Υιοθετώ, δεν αγοράζω!»: Δράση φιλοζωίας στη Βέροια με συμμετοχή μαθητών
Pet
05/05/2026 - 00:11
ΕΕΠΕ: «Κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενούς η ελεύθερη επιλογή ιατρού»
Υγεία
04/05/2026 - 23:23
Σπάνια αλλά επικίνδυνη ζωονόσος οι χανταϊοϊ - Κλειδί της πρόληψης ο έλεγχος των τρωκτικών
Υγεία
04/05/2026 - 22:24
Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης
Patient Talk
04/05/2026 - 20:49
EU4Health: Σε διαβούλευση οι προτεραιότητες του 2027 - Οι πέντε βασικοί άξονες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 19:44
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
Το βρογχικό άσθμα προκαλεί περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Health Talk
04/05/2026 - 18:19
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το στρες των πόλεων επηρεάζει το 85% των πολιτών
Ψυχική Υγεία
04/05/2026 - 17:34
Διαδερμικές επεμβάσεις σε καρδιακές βαλβίδες με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ
Υγεία
04/05/2026 - 16:53
Νέα Φιλαδέλφεια: 25χρονος νταής γρονθοκόπησε ανήλικο ΑμΕΑ και του έσπασε τη γνάθο
Επικαιρότητα
04/05/2026 - 16:31
Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά: Γιατί μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο επηρεάζουν διαφορετικά το δέρμα και την καρδιά
Υγεία
04/05/2026 - 16:14
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών
Επικαιρότητα
04/05/2026 - 15:51
Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας
Health Talk
04/05/2026 - 15:11
Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUnetCCC για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
04/05/2026 - 14:37
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Χαμηλή δόση φαρμάκου μειώνει την πυκνότητα του μαστού έως και 26% με λιγότερες παρενέργειες
Υγεία
04/05/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει χαμηλός
Υγεία
04/05/2026 - 13:26
Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών λόγω παχυσαρκίας
Υγεία
04/05/2026 - 13:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
Fitspiration: Όταν οι αναρτήσεις παρότρυνσης για εκγύμναση βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων
Fitness
04/05/2026 - 12:00
Κατάποση αντικειμένων από παιδιά: Τα σωτήρια αντανακλαστικά
Υγεία
04/05/2026 - 11:27
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo