ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς σχετίζονται οι δερματικές παθήσεις με το μεταβολικό σύνδρομο

Health Talk
Πώς σχετίζονται οι δερματικές παθήσεις με το μεταβολικό σύνδρομο
Ισχυρή φαίνεται να είναι η σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και των δερματικών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι οι εκδηλώσεις συστηματικών διαταραχών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ψωρίαση, η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ανδρογενής αλωπεκία, και αρκετές άλλες.
Παρασκευή, 17/01/2025 - 16:59
News4Health Team News4Health Team

«Τα δερματικά προβλήματα είναι συχνά σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Επίσης, αρκετά συχνά η εμφάνιση μιας δερματοπάθειας εφιστά την προσοχή για την ύπαρξη του συνδρόμου. Η ακριβής σχέση διερευνάται. Πιστεύεται ότι κάθε διαταραχή που οδηγεί σε απώλεια μεταβολικού ελέγχου, μπορεί να προκαλέσει δερματικές εκδηλώσεις. Η συσσώρευση λίπους που χαρακτηρίζει το μεταβολικό σύνδρομο, μαζί με τη σταδιακή αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, προκαλεί ορμονικές αλλαγές, που έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση και επιδείνωση δερματοπαθειών που επηρεάζονται από τις ορμόνες, όπως η ακμή και η ανδρογενής αλωπεκία. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι φλεγμονώδεις παράγοντες και το οξειδωτικό στρες παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Αυτοί οι παράγοντες υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στους ασθενείς με το σύνδρομο», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων που προδιαθέτουν για καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Οι ασθενείς με αυτό έχουν τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω ιατρικά προβλήματα: υπέρταση, αυξημένη περιφέρεια μέσης, αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένη γλυκόζη νηστείας, χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL). Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την ανάπτυξή του.

Οι πιο γνωστές δερματικές παθήσεις που έχουν συνδεθεί από επιδημιολογικές μελέτες με το μεταβολικό σύνδρομο είναι οι εξής:

Ακμή

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει πολλούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην ανάπτυξή της, επηρεάζονται από την αύξηση των ανδρογόνων, ενώ στις γυναίκες η δερματοπάθεια έχει συνδεθεί με επιδείνωση του λιπιδικού προφίλ ανεξάρτητα από τον υπερανδρογονισμό.
Σε μια μελέτη που συνέκρινε τη μεταβολική κατάσταση 100 ανδρών με ακμή και 100 χωρίς, αποδείχθηκε ότι ο επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου τείνει να είναι υψηλότερος σε ασθενείς με ακμή (17%) σε σύγκριση με εκείνους που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου (9%). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα επίπεδα ινσουλίνης είναι σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με ακμή.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι η σπλαχνική παχυσαρκία πυροδοτεί έναν χείμαρρο προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη και της χρόνιας φλεγμονής, που αποτελούν βασικούς παράγοντες τόσο για την έναρξη όσο και για την εξέλιξη της ακμής.

Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μια σύνθετη, χρόνια διαταραχή του δέρματος του προσώπου με μια σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων χαρακτηριστικών όπως επίμονο ερύθημα, τηλαγγειεκτασία, βλατίδες, φλύκταινες και μερικές φορές οφθαλμικές εκδηλώσεις. Πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα διαταραγμένο και υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αγγειοδιαστολή.
Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή είχαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μετά από αυτή, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν υψηλότερα στην ομάδα της ροδόχρου ακμής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου στην οποία συμμετείχαν υγιή άτομα. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη και η ροδόχρους ακμή έχουν παρόμοιους παθοφυσιολογικούς παράγοντες και συνέστησαν να διερευνάται η ύπαρξη αντίστασης στην ινσουλίνη σε όσους πάσχουν από ροδόχρου ακμή.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, με επιπολασμό να κυμαίνεται από 0,51 έως 11,43% στους ενήλικες και από 0 έως 1,37% στα παιδιά, ενώ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως συστηματική φλεγμονώδης διαταραχή.
Η συσχέτιση μεταξύ ψωρίασης και συνδρόμου έχει διερευνηθεί σε πολυάριθμες μελέτες.
Δύο πρόσφατες ανασκοπήσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο. Σε μια μετα-ανάλυση 35 μελετών με 1.450.188 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 46.714 ήταν ασθενείς με ψωρίαση, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου από τον γενικό πληθυσμό.

Η παχυσαρκία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας για εμφάνιση ψωρίασης και ο κίνδυνος αυξάνεται στις γυναίκες με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η απώλεια βάρους βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης και στην αποτελεσματικότητα της βιολογικής θεραπείας.

Ανδρογενής αλωπεκία

Η ανδρογενής αλωπεκία είναι ένας συχνός τύπος προοδευτικής μη ουλωτικής τριχόπτωσης που επηρεάζει και τα δύο φύλα. Η συχνότητα εμφάνισής της ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή και την ηλικία. Περίπου το 30% των ανδρών της Καυκάσιας φυλής θα αποκτήσουν αυτό το είδος τριχόπτωσης στην ηλικία των 30 ετών, το 50% στην ηλικία των 50 ετών και το 80% στην ηλικία των 70 ετών. Ο επιπολασμός της στις γυναίκες της Καυκάσιας φυλής είναι περίπου 19%.

Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ανδρογενούς αλωπεκίας και μεταβολικού συνδρόμου. Μια μελέτη βρήκε υψηλότερο επιπολασμό του συνδρόμου σε ασθενείς με ανδρογενή αλωπεκία (53%) από ότι στους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου (17%). Οι ερευνητές μιας μελέτης που διεξήχθη στην Ταϊβάν δήλωσαν ότι η λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας εμφάνισης της τριχόπτωσης, ενώ μιας άλλης ότι η περίμετρος μέσης (>102 cm) ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους ασθενείς με ανδρογενή αλωπεκία να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που μπορεί να συνυπάρχει με άλλες ατοπικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των τροφικών αλλεργιών, του άσθματος, του αλλεργικού πυρετού και της αλλεργικής ρινίτιδας. Η συχνότητα εμφάνισής της παγκοσμίως είναι περίπου 15–20% στα παιδιά και 1–3% στους ενήλικες.
Ο προσδιορισμός της σχέσης μεταξύ της δερματίτιδας και του συνδρόμου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Μια μελέτη σε 5.007 ενήλικες βρήκε ότι το μεταβολικό σύνδρομο, η κεντρική παχυσαρκία και η υπερτριγλυκεριδαιμία σχετίζονται θετικά με την ατοπική δερματίτιδα στις γυναίκες. Επιπλέον, μια ανασκόπηση, η οποία περιελάμβανε 14 μελέτες ανέφερε ότι η κεντρική παχυσαρκία συσχετίζεται με αυξημένο επιπολασμό και σοβαρότητα της ατοπικής δερματίτιδας. Αυτό το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε και από άλλες μελέτες και ανασκοπήσεις.

«Ο κατάλογος των δερματοπαθειών που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει και άλλες σπανιότερες, όπως η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η μελανίζουσα ακάνθωση, η υπερτρίχωση, ο ομαλός λειχήνας. Άμεσα ή έμμεσα έχουν συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο και οι οζώδεις παχύνσεις του δέρματος της ραχιαίας επιφάνειας των μεσοφαλαγγικών αρθρώσεων (knuckle pads), η λεύκη και η περιορισμένη επούλωση πληγών. Υπάρχουν δε ενδείξεις ότι το μεταβολικό σύνδρομο έχει επιπτώσεις και στη γήρανση του δέρματος. Οι ασθενείς με τις συγκεκριμένες παθήσεις θα πρέπει να εξετάζονται για μεταβολικό σύνδρομο, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει αφενός στην έγκαιρη διάγνωση μιας συστηματικής νόσου με πολυάριθμες επιπλοκές, αφετέρου στην καλύτερη αντιμετώπιση των δερματοπαθειών, αφού ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία εάν θεραπευτούν τα υποκείμενα μεταβολικά προβλήματα», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
  • ΔΕΡΜΑ
  • ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί πονάμε στη μέση όταν ξυπνάμε; - Ειδικός εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει!
Γιατί πονάμε στη μέση όταν ξυπνάμε; - Ειδικός εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει! 17 Ιανουαρίου 2025
Γιατί είναι απαραίτητη η υπνοενδοσκόπηση πριν από επεμβάσεις ΩΡΛ σε παιδιά 20 Ιανουαρίου 2025
Γιατί είναι απαραίτητη η υπνοενδοσκόπηση πριν από επεμβάσεις ΩΡΛ σε παιδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σειρά προϊόντων μη ενέσιμης αναγέννησης του δέρματος με την τεχνολογία των εξωσωμάτων
Ομορφιά
10/03/2026 - 17:42

Νέα σειρά προϊόντων μη ενέσιμης αναγέννησης του δέρματος με την τεχνολογία των εξωσωμάτων

Η λήψη κολλαγόνου ωφελεί το δέρμα αλλά δεν αποτρέπει τον σχηματισμό ρυτίδων
Ομορφιά
02/03/2026 - 15:00

Η λήψη κολλαγόνου ωφελεί το δέρμα αλλά δεν αποτρέπει τον σχηματισμό ρυτίδων

Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;
Υγεία
24/02/2026 - 09:00

Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο

Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31

Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση

Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13

Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σωματική αδράνεια ευθύνεται για πέντε εκατ. θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο
Υγεία
10/03/2026 - 20:11
ΠΟΥ: Καμπανάκι για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν
Επικαιρότητα
10/03/2026 - 19:42
Γονικό άγχος: Επιστήμονες του Yale το τοποθετούν στην εξίσωση της παιδικής παχυσαρκίας
Ψυχική Υγεία
10/03/2026 - 18:54
Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: «Ασπίδα» η πρόληψη απέναντι στον «σιωπηλό κλέφτη» της όρασης
Health Talk
10/03/2026 - 18:36
Νέα σειρά προϊόντων μη ενέσιμης αναγέννησης του δέρματος με την τεχνολογία των εξωσωμάτων
Ομορφιά
10/03/2026 - 17:42
Η LEO Pharma έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μονοκλωνικού αντισώματος για τη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση
Pharma News
10/03/2026 - 17:14
Θεσσαλονίκη: Νέα λογισμικά για τη λογοθεραπεία παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Digital Health
10/03/2026 - 16:33
Ανάρτηση Θεμιστοκλέους: «80 ΤΕΠ, 156 κέντρα υγείας και κλινικές νοσοκομείων εκσυγχρονίζονται»
Πολιτική Υγείας
10/03/2026 - 16:17
Όσοι κάνουν χρήση αδυνατιστικών ενέσεων καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα
Διατροφή
10/03/2026 - 16:00
Έρευνα ανοίγει το δρόμο για έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας
Υγεία
10/03/2026 - 15:00
Θρόμβωση και κιρσοί: Νέες τεχνικές χωρίς νυστέρι και καινοτόμες παρεμβάσεις που σώζουν ζωές
Health Talk
10/03/2026 - 14:00
Φάρμακα GLP-1 και κατά των εθισμών; Τι έδειξε έρευνα σε 600.000 ανθρώπους
Υγεία
10/03/2026 - 13:00
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε επτά αντικείμενα στην τουαλέτα σας
Υγεία
10/03/2026 - 12:00
Η κατηγορία «Με γέρασες πριν την ώρα μου!» επιβεβαιώνεται και επιστημονικά
Υγεία
10/03/2026 - 11:00
Μπορεί τα όνειρα μας να προειδοποιούν για προβλήματα υγείας;
Υγεία
10/03/2026 - 10:00
Πολυβιταμίνες: Η καθημερινή λήψη επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
10/03/2026 - 09:00
Ο ρόλος της τιβολόνης στη σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
Pharma News
10/03/2026 - 07:19
Δυσφορία της ΠΟΝ για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Αίγινας
Patient Talk
10/03/2026 - 03:44
Συλλήψεις κτηνοτρόφων για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
10/03/2026 - 00:08
Θεσσαλονίκη: Ψηφιακές σόλες για βάδιση και ισορροπία θα δοκιμάσουν άτομα με σύνδρομο Down
Digital Health
09/03/2026 - 23:24
Καμπανάκι των Ελλήνων φαρμακοποιών στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
09/03/2026 - 22:12
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενημέρωσε 150 μαθητές για το bullying - Εικόνες και βίντεο από τη δράση
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 21:01
Νέα καμπάνια από την GIVMED για την προσφορά φαρμάκων σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 20:26
«Μυρίζω άρα υπάρχω»: H σημασία που έχουν για την ευζωία του σκύλου μας οι μυρωδιές
Pet
09/03/2026 - 19:22
Γεωργιάδης: «Παγκόσμια πρωτιά το Health IQ - Θα την αντιγράψει όλη η Ευρώπη»
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 18:59
Θεμιστοκλέους: «Ξεχωριστή προκήρυξη μέσα στις επόμενες 20 μέρες για προλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 18:02
Γυναίκες και ημικρανία: Επτά στις δέκα χωρίς εξατομικευμένη φροντίδα - Τι (δεν) γνωρίζουν οι Ελληνίδες
Patient Talk
09/03/2026 - 17:14
Πολυϊατρείο Medifirst Περιστερίου: Χαρτογράφηση σπίλων με νέο μη επεμβατικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
09/03/2026 - 16:56
Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν το τοπίο σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
09/03/2026 - 16:32
Νεφρική νόσος: Ο μύθος του "καθόλου αλάτι" και πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος
Υγεία
09/03/2026 - 16:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Το σύστημα Da Vinci φέρνει νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
09/03/2026 - 01:34
Παραιτήθηκε το επιστημονικό ΔΣ του ΕΟΔΥ: Σε επεισόδιο μεταξύ προέδρου και υπαλλήλου αναφέρθηκε ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 09:06
Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις των εργαζομένων για τα παιδιά που νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 12:30
Bayer Ελλάς και We4All «φυτεύουν» 700 νέα δέντρα για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας
Pharma News
09/03/2026 - 14:33
Νέο καινοτόμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες διαθέσιμο στην Ελλάδα
Pharma News
09/03/2026 - 15:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo