ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάσχα: Πως θα προστατεύσουμε τα μάτια από τις... δοκιμασίες του μαγειρέματος και του ψησίματος

Health Talk
Πάσχα: Πως θα προστατεύσουμε τα μάτια από τις... δοκιμασίες του μαγειρέματος και του ψησίματος
Βρισκόμαστε ήδη πολύ κοντά στο Πάσχα, τη γιορτή κατά την οποία τα πιάτα του τραπεζιού για τους καλεσμένους μας ετοιμάζονται με κόπο και απαιτούν γρήγορους ρυθμούς.
Δευτέρα, 14/04/2025 - 19:54
News4Health Team News4Health Team

Οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι είναι πυρετώδεις και μας απασχολούν τόσο ώστε μπορεί άθελά σας να παραμελήσουμε την ασφάλειά μας. Ωστόσο τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται τα μάτια είναι συνηθισμένα τόσο στις κουζίνες όσο και πάνω από τις ψησταριές όπου ψήνονται ο παραδοσιακός οβελίας, το κοκορέτσι και άλλα εδέσματα.

Οι τραυματισμοί του Πάσχα

Οι τραυματισμοί των ματιών είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία αμφοτερόπλευρης, μερικής ή ολικής τύφλωσης στον κόσμο (πρώτη είναι ο καταρράκτης). Υπολογίζεται ότι 3 άνθρωποι στους 100.000 υφίστανται ετησίως έναν τραυματισμό στα μάτια, ενώ ειδικά στους άνδρες περισσότεροι από ένας στους δέκα (το 13%) υφίστανται έναν οφθαλμολογικό τραυματισμό στη διάρκεια της ζωής τους.

Από τους τραυματισμούς αυτούς σχεδόν οι μισοί συμβαίνουν στο σπίτι, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO). Η κουζίνα είναι ένας από τους συχνότερους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα, κυρίως στους ενήλικες.

«Τα μάτια είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος και η λειτουργία τους επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Επομένως κάθε οφθαλμολογικός τραυματισμός μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ασθενείς που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με οφθαλμολογικούς τραυματισμούς, συνήθως έχουν τραυματιστεί μέσα ή γύρω από το σπίτι τους. Σε ποσοστό, όμως, που φτάνει έως και το 90%, οι τραυματισμοί αυτοί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Εγκαύματα και όχι μόνο

Οι συνηθέστεροι τραυματισμοί των οφθαλμών στην κουζίνα είναι εγκαύματα ή τραύματα από συστατικά που πετάγονται από τα σκεύη ή αιχμηρά αντικείμενα.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι τα θερμικά εγκαύματα, που συνήθως προκαλούνται από την έκθεση των ματιών στον καυτό ατμό ή από ένα καυτό υλικό.

Το καυτό λάδι ή λίπος, π.χ., μπορεί εύκολα να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Αυτού του είδους οι τραυματισμοί είναι αρκετά συχνοί, αλλά εύκολα θα αποφεύγονταν εάν τα μαγειρικά σκεύη που το περιέχουν ήταν καλυμμένα και η χρήση τους γινόταν με πολλή μεγάλη προσοχή.

«Αν μπει καυτό λάδι ή λίπος στο μάτι, να το ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο, δροσερό τρεχούμενο νερό, για να απομακρυνθεί γρήγορα από την επιφάνεια του ματιού. Μην χρησιμοποιήσετε σταγόνες για το κοκκίνισμα των ματιών για να ξεπλύνετε το μάτι. Αν δεν είναι ορατός ο τραυματισμός, τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να μειώσουν τον πόνο. Αν όμως είναι εμφανές το τραύμα, νιώθετε έντονο πόνο ή ο πόνος δεν υποχωρεί γρήγορα, συμβουλευθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος.

Φλύκταινες και πρόσθετοι κίνδυνοι

Οφθαλμικό έγκαυμα μπορεί επίσης να προκληθεί από σάλτσες, νερό, ζωμό από ωμά ζωικά προϊόντα (π.χ. κοτόπουλο) και άλλα υγρά που κοχλάζουν. Τα καυτά υγρά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα ή φλύκταινες. Ενέχουν όμως και πρόσθετους κινδύνους.

Όταν, λ.χ., μπαίνει στο μάτι καυτή σάλτσα ντομάτας, μπορεί να προκληθεί και μηχανικός τραυματισμός. Η συνέπεια είναι να έχετε αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, πόνο, κοκκίνισμα και ερεθισμό. Επιπλέον, η ντομάτα και άλλα συστατικά (π.χ. λεμόνι) είναι όξινα, οπότε προκαλούν πρόσθετα καυστικά ενοχλήματα στα μάτια.
Άλλα υγρά, όπως αυτά που περιέχουν ωμό κοτόπουλο, μπορεί να περιέχουν βακτήρια, οπότε ελλοχεύει και κίνδυνος μόλυνσης στο καμένο μάτι.

Αν σας μπει στο μάτι καυτό υγρό ή και συστατικό από το φαγητό που μαγειρεύετε, να το ξεπλύνετε με άφθονο δροσερό, τρεχούμενο νερό. Αν εντοπίσετε βλάβη στην επιφάνεια του ματιού ή δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα με το ξέπλυμα, συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρο.

Τα μπαχαρικά

Έγκαυμα στον κερατοειδή μπορεί να προκαλέσουν και τα υπολείμματα ορισμένων μπαχαρικών. Όταν π.χ. καθαρίζετε καυτερές πιπεριές, απομένουν στα δάκτυλά σας λιπαρά υπολείμματα τα οποία θα καταλήξουν στα μάτια σας, εάν απλώς ξεβγάλετε τα χέρια σας και ύστερα τα τρίψετε. Επομένως να σαπουνίζετε και να ξεβγάζετε καλά τα χέρια σας, όταν χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους τρόφιμα.

Επειδή, δε, κάθε λαχανικό (π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο) έχει διαφορετικές ιδιότητες που μπορεί να προκαλέσουν επιφανειακό, επώδυνο ερεθισμό ή και έγκαυμα στο μάτι, προτιμότερο είναι να τα κόβετε φορώντας γάντια μιας χρήσεως που θα πετάτε αμέσως μόλις τελειώσετε την επεξεργασία τους, λέει ο καθηγητής.

Αν καταλήξει στο μάτι σας κάποιο καυτερό μπαχαρικό ή λαχανικό, και πάλι η πρώτη σας κίνηση πρέπει να είναι το ξέπλυμα με νερό. Ύστερα να σαπουνίσετε τα βλέφαρα και την περιοχή γύρω από τα μάτια σας με βρεφικό σαμπουάν. Να έχετε όμως κλειστά τα μάτια σας: δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει απευθείας σαπούνι πάνω τους.

Τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα

Οι τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα στην κουζίνα επίσης είναι αρκετά συνηθισμένοι. Αν και παρατηρούνται συχνότερα στα παιδιά, μπορεί να συμβούν και σε ενήλικες. Οι συνηθέστεροι υπαίτιοι είναι πιρούνια και μαχαίρια. Αυτού του είδους τα τραύματα είναι επείγοντα περιστατικά. Συμβουλευθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο.
Ακόμα και κάτι που τηγανίζετε (π.χ. μανιτάρια) μπορεί να πεταχτεί από το σκεύος και να μπει στο μάτι σας. Και σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη σας κίνηση πρέπει να είναι το καλό ξέβγαλμα.

Το ψήσιμο σε κάρβουνα ή/και ξύλα επίσης κρύβει κινδύνους. Καπνός, στάχτη και σπίθες μπορεί να μπουν στα μάτια στη διάρκειά του, με συνέπεια διάφορα προβλήματα. Ο καπνός προκαλεί ερεθισμό που εκδηλώνεται με πόνο, δάκρυσμα, κοκκίνισμα, ξηρότητα και κνησμό (φαγούρα). Αν όμως κάθεστε πολύ κοντά στη φωτιά και μπει καυτός καπνός στο μάτι σας, υπάρχει πρόσθετος κίνδυνος για επιφανειακό έγκαυμα.

Αν μαζί με τον καπνό μπει στάχτη ή σπίθα, τα προβλήματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Μπορεί να υποστείτε π.χ. εκδορά (γρατζουνιά) στον κερατοειδή χιτώνα ή να παρουσιάσετε έγκαυμα στα βλέφαρα ή στον οφθαλμικό βολβό. Ένας άλλος κίνδυνος είναι να εκδηλώσετε φλεγμονή στην λεπτή μεμβράνη (επιπεφυκότα) που επιστρώνει το λευκό τμήμα των ματιών και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Απόσταση ασφαλείας από την ψησταριά

Για να προστατεύσετε τα μάτια σας όταν ψήνετε στα κάρβουνα, βεβαιωθείτε ότι η ψησταριά βρίσκεται σε σημείο προστατευμένο από τον άνεμο. Να κάθεστε επίσης σε απόσταση ασφαλείας από αυτήν και αντίθετα από τη φορά του αέρα για να μην έρχεται πάνω σας ο καπνός. Όταν θα πρέπει να πλησιάζετε την ψησταριά, να προσέχετε πολύ τα μάτια σας. Ιδανικά πρέπει να φοράτε ειδικά προστατευτικά γυαλιά, αλλά και ένα γερό ζευγάρι γυαλιών ηλίου με μεγάλους φακούς μπορεί να τα προστατεύσει αρκετά.

Αν μπει καπνός στο μάτι σας, ξεπλύνετέ το με δροσερό τρεχούμενο νερό βρύσης. Αν επιμένει ο πόνος ή η ενόχληση, συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας, συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος. Αν μπει σπίθα ή στάχτη, μην τρίψετε το μάτι σας. Αν κλείσει αντανακλαστικά, ρίξτε πρώτα εξωτερικά δροσερό νερό και ύστερα προσπαθήστε να ανοίξετε απαλά το βλέφαρο. Αν μπορέσετε, συνεχίστε να ρίχνετε νερό για αρκετά λεπτά (μπορεί να χρειασθούν και 15-20 λεπτά) και καλέστε τον οφθαλμίατρό σας. Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε το μάτι σας, πηγαίνετε αμέσως στον οφθαλμίατρο.

«Οι τραυματισμοί των ματιών μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διαταραχή της όρασης ή ακόμα και μόνιμη μείωσή της, αλλά μπορούν να προληφθούν με απλά μέτρα, όπως η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών, το καλό πλύσιμο των χεριών και η συγκέντρωση στις εργασίες που γίνονται στην κουζίνα ή/και γύρω από την ψησταριά. Η λήψη των μέτρων αυτών και η άμεση ιατρική συμβουλή μπορεί να μας προστατεύσουν από τα δυσάρεστα απρόοπτα», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΠΑΣΧΑ
  • ΜΑΤΙΑ
  • BBQ
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα εποχή στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης
Νέα εποχή στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης 14 Απριλίου 2025
Καρκίνος: Οι σύγχρονες θεραπείες, η αισιοδοξία και η δύναμη της πρόληψης 15 Απριλίου 2025
Καρκίνος: Οι σύγχρονες θεραπείες, η αισιοδοξία και η δύναμη της πρόληψης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γλαύκωμα: Οι δύο ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση
Υγεία
06/11/2025 - 16:06

Γλαύκωμα: Οι δύο ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00

Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα

Φυτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια ενισχύει τα κύτταρα και στην καταπολέμηση του καρκίνου
Διατροφή
03/09/2025 - 13:00

Φυτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια ενισχύει τα κύτταρα και στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τι μπορεί να κρύβουν οι ξαφνικές λάμψεις και τα αυξημένα «μυγάκια» στα μάτια
Health Talk
28/08/2025 - 16:51

Τι μπορεί να κρύβουν οι ξαφνικές λάμψεις και τα αυξημένα «μυγάκια» στα μάτια

Μόνο μία ώρα την ημέρα σκρολαρίσματος στα social media προκαλεί ψηφιακή κόπωση στα μάτια
Υγεία
19/08/2025 - 13:00

Μόνο μία ώρα την ημέρα σκρολαρίσματος στα social media προκαλεί ψηφιακή κόπωση στα μάτια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανηλίκους μέσω των video games
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 14:21
Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00
Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες
Υγεία
21/11/2025 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών για Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo