ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι για τα μάτια από τους καπνούς - Πως θα προστατεύσετε την όρασή σας

Health Talk
Οι κίνδυνοι για τα μάτια από τους καπνούς - Πως θα προστατεύσετε την όρασή σας
Ο καπνός από τις φωτιές δεν απειλεί μόνο την υγεία των πνευμόνων μας, αλλά και των ματιών μας, γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Τρίτη, 13/08/2024 - 11:06
News4Health Team News4Health Team

«Ζωτική σημασία για την όραση έχει η ομαλή λειτουργία της επιφάνειας των ματιών (οφθαλμική επιφάνεια), η οποία δεν είναι μία ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από επιμέρους δομές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να επηρεαστεί από τον καπνό», τονίζει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και εξηγεί: «Η επιφάνεια των ματιών μας αποτελείται από τον κερατοειδή χιτώνα, τον επιπεφυκότα, τη δακρυϊκή στοιβάδα, τα βλέφαρα και από αδένες που παράγουν διάφορα συστατικά της δακρυϊκής στοιβάδας.
Ειδικότερα, η κίνηση των βλεφάρων διεγείρει την παραγωγή δακρύων, τα οποία επιστρώνουν τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους, η τροφοδοσία τους με θρεπτικά συστατικά και η προστασία τους από παθογόνους μικροοργανισμούς και τοξίνες.
Όταν διαταραχθεί η ισορροπία αυτού του συστήματος εμφανίζεται ερεθισμός και φλεγμονή των ματιών, που επηρεάζουν την όραση.
Ο καπνός από τις φωτιές αποτελείται από χιλιάδες συστατικά, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται στερεά (μόρια, βαρέα μέταλλα, οργανικοί μικροοργανισμοί κ.λπ.), υδρατμοί και πολύπλοκα μίγματα από αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου, το όζον κ.ά. Επίσης μπορεί να περιέχει πτητικές ενώσεις, μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια κ.λπ. Μαζί με τα δάση καίγονται και κτήρια, επιχειρήσεις και υποδομές, με αποτέλεσμα ο καπνός να περιέχει πολλά άλλα χημικά και τοξικές ενώσεις.
Σημειώνεται πως η έκθεση της οφθαλμικής επιφάνειας σε όλα αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τόσο στο προσωπικό που προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Δεν κινδυνεύουν μόνο οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, αλλά και άνθρωποι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αφού με τους δυνατούς ανέμους ο καπνός από τις φωτιές μπορεί να καλύψει τεράστιες αποστάσεις».

«Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ερεθισμό και φλεγμονή στα μάτια τους από τις φωτιές. Είναι ακόμα πιθανότερο να συμβεί σε όσους ήδη πάσχουν από οφθαλμικές διαταραχές όπως η ξηροφθαλμία, η βλεφαρίτιδα ή η αλλεργική επιπεφυκίτιδα», σημειώνει ο δρ Κανελλόπουλος και προσθέτει: «Ειδικότερα ο ερεθισμός και η φλεγμονή από τον καπνό προκαλούν αίσθημα καύσου (κάψιμο) και "τσιμπήματα" στα μάτια, κοκκίνισμα και αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια). Επίσης οι πάσχοντες μπορεί να έχουν αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια τους, ξηρότητα και κνησμό (φαγούρα)».

Αλλαγές στην όραση

Στις περιοχές με πυκνό καπνό, ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην όρασή τους (π.χ. θόλωμα), ερεθισμό του επιπεφυκότα ή -σπανιότερα- σοβαρή ξηροφθαλμία που προκαλεί βλάβη στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα και επηρεάζει την οπτική οξύτητα.
Σε περίπτωση εκτεταμένης έκθεσης σε καπνό από πυρκαγιές, μπορεί να προκληθεί έντονη φλεγμονή του επιπεφυκότα που ευνοεί τη δημιουργία ουλών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τριχίαση, κατά την οποία οι βλεφαρίδες αναπτύσσονται ανάποδα (προς τον οφθαλμικό βολβό), αγγίζοντας συνέχεια και ερεθίζοντας τον επιπεφυκότα ή τον κερατοειδή χιτώνα.

Όταν ο καπνός από τις φωτιές έχει υψηλή συγκέντρωση σε μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, μπορεί να μειωθεί η όραση επειδή προκαλούν σοβαρό ερεθισμό στα μάτια. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να προκαλέσουν και αλλεργική αντίδραση.

Μεταξύ άλλων ο καπνός από τις φωτιές μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ενοχλήματα και στους χρήστες φακών επαφής, γιατί μπορεί να «παγιδευτεί» ανάμεσα στους φακούς και στα μάτια, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.

«Οι επιπτώσεις που έχει στα μάτια ο καπνός από τις πυρκαγιές φαίνεται ότι είναι παροδικές, όμως δεν γνωρίζουμε αν η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον καπνό, την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», αναφέρει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Γνωρίζουμε πως όσοι ζουν σε περιοχές με σοβαρό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν ξηροφθαλμία και μακροπρόθεσμα σοβαρές παθήσεις, όπως το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για δεδομένα που προέρχονται από μελέτες για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και οι βιομηχανικές διεργασίες. Ειδικές έρευνες θα δείξουν αν και τι είδους μακροπρόθεσμες συνέπειες έχει η έκθεση των ματιών σε αερομεταφερόμενους τοξικούς ρύπους από τις φωτιές».

Τρόποι προστασίας

«Όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει καπνός από φωτιά, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε εσωτερικό χώρο, με κλεισμένες πόρτες και παράθυρα. Σε περίπτωση που υπάρχει κλιματισμός με φίλτρο αέρα ΗΕΡΑ, μπορείτε να χρησιμοποιηθεί για ανανέωση του αέρα στο σπίτι χωρίς τα σωματίδια του καπνού.

Αν κάποιος έχει ήδη παθήσεις της οφθαλμικής επιφάνειας (π.χ. ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα) συνιστάται να μην βγει καθόλου έξω. Τα τεχνητά δάκρυα σε κάθε περίπτωση προστατεύουν και ανακουφίζουν και όσοι ήδη τα χρησιμοποιούν, ίσως πρέπει να αυξήσουν την εφαρμογή τους (έως και διπλάσια από το συνηθισμένο) έως ότου καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τον καπνό.

Αν κάποιος είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσει σε υπαίθριο χώρο, καλό είναι να φορέσει τουλάχιστον γυαλιά που καλύπτουν καλά το πρόσωπό, ώστε να μειωθεί τουλάχιστον η ροή του αέρα που θα μπαίνει στα μάτια.

Για όσους φορούν φακούς επαφής πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και αντικατάστασης, ενώ αν η παρουσία καπνού στην ατμόσφαιρα διαρκεί μέρες, καλό είναι να χρησιμοποιούντα αυτό το διάστημα τα διορθωτικά γυαλιά», καταλήγει ο δρ Κανελλόπουλος.

  • ΜΑΤΙΑ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΦΩΤΙΑ
  • ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ
  • ΚΑΠΝΟΣ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς επηρεάζουν το συκώτι τα συμπληρώματα διατροφής
Πώς επηρεάζουν το συκώτι τα συμπληρώματα διατροφής 12 Αυγούστου 2024
Ροδόχρους ακμή και ήλιος: Πώς αποφεύγονται οι εξάρσεις της πάθησης 13 Αυγούστου 2024
Ροδόχρους ακμή και ήλιος: Πώς αποφεύγονται οι εξάρσεις της πάθησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37

ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος

ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια
Health Talk
04/08/2026 - 08:43

ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια

Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία
Υγεία
04/08/2026 - 09:52

Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία

«Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος έθεσε σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο πρώην ΨΝΑ»
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 20:04

«Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος έθεσε σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο πρώην ΨΝΑ»

Τζανάκης: Τι μπορεί να προκαλέσει στο αναπνευστικό ο καπνός από τις πυρκαγιές και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
03/08/2026 - 14:36

Τζανάκης: Τι μπορεί να προκαλέσει στο αναπνευστικό ο καπνός από τις πυρκαγιές και πως θα προστατευθούμε

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους
Υγεία
03/08/2026 - 11:00

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας - Χρήσιμες ερωταπαντήσεις
Υγεία
05/08/2026 - 20:42
WWF Ελλάς: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα δάσους κάηκαν σε λίγες μόνο μέρες
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 20:16
Γεωργιάδης: «Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης των διακομιδών στη Στερεά Ελλάδα με τα νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 19:49
Οι πέντε λόγοι για τους οποίους η διατροφή πρέπει να καθοδηγείται από κλινικό διαιτολόγο
Health Talk
05/08/2026 - 18:59
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους της Δυτικής Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 18:34
Νέα μελέτη: Η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην γενική υγεία σε σύγκριση με την κοινωνική απομόνωση
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 18:21
Χαλκιδική: Εντός ορίων τα αποτελέσματα από τις πρώτες μικροβιολογικές αναλύσεις στο πόσιμο νερό
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 17:39
Χαμηλά τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού μέχρι τον 6ο μήνα στην Ελλάδα
Υγεία
05/08/2026 - 17:14
ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από τα ράφια καραμέλες-ζελέ
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 16:28
Κατέρρευσε κομμάτι της ψευδοροφής στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου της Κορίνθου
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:16
Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ωφέλιμο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 16:00
Καλοκαιρινές διακοπές: Γιατί ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για την ψυχική υγεία των παιδιών
Digital Health
05/08/2026 - 15:00
Προϊόντα για τα χείλη: Τα "τυφλά σημεία" στους ελέγχους της ασφάλειας τους για την υγεία
Ομορφιά
05/08/2026 - 14:00
Ποια σκευάσματα οδήγησαν στα κέρδη και ποια «πλήγωσαν» τους φαρμακευτικούς κολοσσούς
Pharma Policy
05/08/2026 - 13:00
Μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις εκτεταμένες πυρκαγιές
Υγεία
05/08/2026 - 12:00
Νέο εμφύτευμα για τον καρκίνο των ωοθηκών χορηγεί θεραπεία και "κατασκοπεύει" τον όγκο
Υγεία
05/08/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
05/08/2026 - 10:00
Τρέξιμο και αρθρώσεις: Τι δείχνουν οι νέες έρευνες και οι εναλλακτικές
Fitness
05/08/2026 - 09:00
ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η κρίση παιδικού υποσιτισμού στο Αφγανιστάν
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 07:12
«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας
Pharma Policy
05/08/2026 - 07:00
ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37
Εκδήλωση της μονάδας τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ στο Καστελλόριζο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 00:06
Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους - Πώς θα προστατευτείτε
Health Talk
04/08/2026 - 21:06
Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00
Ζέστη και πόνος: Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το σώμα και αυξάνουν τη σωματική δυσφορία
Υγεία
04/08/2026 - 19:00
Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03
Πυρκαγιές: Οδηγίες για ασφαλή καθαρισμό των κατοικιών
Υγεία
04/08/2026 - 17:43
Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00
"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα
Ψυχική Υγεία
04/08/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
Tο Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ δώρισε δύο απινιδωτές στο Λιμεναρχείο Μυκόνου
Pharma News
03/08/2026 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo