ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί πρέπει να ασκούνται οι ασθενείς με ψωρίαση

Health Talk
Γιατί πρέπει να ασκούνται οι ασθενείς με ψωρίαση
Αμφίδρομη είναι η σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ψωρίασης. Η νόσος επηρεάζει τον τρόπο άσκησης των πασχόντων και η άθληση τα αποτελέσματα της πάθησης. Έχει, επίσης, σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία τους, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της εμφάνισης του δέρματός τους.
Πέμπτη, 16/05/2024 - 13:48
News4Health Team News4Health Team

Κατά κανόνα, βέβαια, η έντονη σωματική δραστηριότητα είναι επωφελής για τα άτομα με ψωρίαση, καθώς ελέγχει όχι μόνο τις δερματικές εκδηλώσεις της νόσου αλλά και τις συστηματικές, δηλαδή τα νοσήματα που «συνοδεύουν» την ψωρίαση. Η εύρεση του αθλήματος και της διάρκειας της άσκησης που δεν ενοχλεί τους ασθενείς θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική πρόληψης και ενδεχομένως βελτίωσης της νόσου, ωφελώντας ιδίως εκείνους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Οι ψωριασικοί γυμνάζονται λιγότερο»

«Όπως συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, η άνοιξη προδιαθέτει και τους ασθενείς με ψωρίαση να αθληθούν συστηματικά, υπό την προοπτική της έκθεσης του σώματός τους στην παραλία. Οι τελευταίοι, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις, προκειμένου να τα καταφέρουν. Γι’ αυτό και αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό, οι ψωριασικοί ασθενείς γυμνάζονται λιγότερο και δεν πετυχαίνουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτική άσκηση, παρότι η έρευνα δείχνει ότι τους προσφέρει ψυχικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, και μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, υποτροπιάζουσα, μη μεταδοτική νόσος, που παρουσιάζεται σε άτομα κάθε ηλικίας. Παρότι έχει χαρακτηριστικά αυτοάνοσου νοσήματος και ισχυρούς γενετικούς δεσμούς, τα αίτια εμφάνισής της δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Η βαρύτητά της ποικίλει από άτομο σε άτομο, όπως και οι περίοδοι ύφεσης και έξαρσης των συμπτωμάτων.

Εννέα στους δέκα ασθενείς πάσχουν από ψωρίαση κατά πλάκας, μια από τις πολλές μορφές της. Αυτοί εμφανίζουν οριοθετημένες, ερυθηματώδεις, κνησμώδεις δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες καλύπτονται με αργυρόχρωμα λέπια, εξαιτίας της ταχύτερης αποβολής των δερματικών κυττάρων.

Ενώ, δηλαδή, φυσιολογικά αυτά ωριμάζουν και πέφτουν σε 28 περίπου ημέρες, στα άτομα με ψωρίαση τα κύτταρα μεταφέρονται στην επιφάνεια του δέρματος σε 3-4 ημέρες. Ο οργανισμός αδυνατεί να τα αποβάλλει τόσο γρήγορα, με συνέπεια τον σχηματισμό πλακών στο δέρμα.

Ψωρίαση και συννοσηρότητες

Εκτός από τις δερματικές εκδηλώσεις, η ψωρίαση συνδέεται με μια σειρά από συννοσηρότητες. Σχετίζεται στενά με μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα) και άλλα όργανα του σώματος. Παρόμοια με άλλα συστηματικά νοσήματα, το σωματικό λίπος και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος αποτελούν παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης ψωρίασης.

«Η γενική σύσταση για 150 λεπτά αερόβιας μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα, ακολουθείται μόνο από το ήμισυ των ενηλίκων και οι ασθενείς με ψωρίαση δεν διαφέρουν. Όμως, επειδή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, η άσκηση είναι ακόμα πιο αναγκαία γι’ αυτούς. Δυστυχώς, όμως αθλούνται λιγότερο συχνά και λιγότερο εντατικά από εκείνους που δεν έχουν τη δερματοπάθεια», τονίζει ο δρ. Στάμου.

Όπλο η άσκηση

Μια έρευνα σε ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση ανέφερε ότι το 40% απέφευγε τον αθλητισμό μόνο και μόνο λόγω της νόσου. Όσο πιο άσχημα νιώθουν, λοιπόν, οι πάσχοντες, τόσο πιο απίθανο είναι να συμμετέχουν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα.
Εμπόδια αποτελούν, επίσης, ο πόνος ή ο κνησμός (ο οποίος είναι εντονότερος όταν οι ασθενείς ασκούνται), η τριβή των ρούχων στο δέρμα και η ευαισθησία του, όπως και η δυσκολία στη διαχείριση της νόσου. Ενδεχομένως να έχουν και δυσκολία αποβολής της θερμότητας, όπως έχει δείξει μια πολύ μικρή μελέτη, που απαιτεί επιβεβαίωση από μεγαλύτερες.

Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι η άσκηση αποτελεί όπλο ενάντια στην εμφάνιση της νόσου. Γνωρίζουμε ότι η μειωμένη άσκηση και η παχυσαρκία προάγουν την ψωρίαση. Αντιθέτως, η τακτική άσκηση μειώνει τη λιπώδη μάζα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τη συστηματική φλεγμονή και τελικά τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αντίστροφη σχέση μεταξύ του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας και του εν λόγω κινδύνου. Αρκεί η άσκηση να είναι έντονη.
Δεδομένης δε της μειωμένης φυσικής κατάστασης των ατόμων με ψωρίαση και της αυξημένης πιθανότητας να είναι υπέρβαροι, η άθληση είναι το μέσο βελτίωσης τόσο της αντοχής και δύναμης όσο και της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της αποκατάστασης της καρδιακής λειτουργίας.

Τα επιστημονικά δεδομένα

«Μήπως μπορεί να μειώσει και τα συμπτώματα;», αναρωτιούνται πολλοί ασθενείς. Σύμφωνα με τον δρ Στάμου, «τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι επαρκή για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Μια μελέτη που ασχολήθηκε με το θέμα διαπίστωσε ότι η άσκηση και η διατροφή ως μέσα μείωσης του σωματικού βάρους οδήγησε σε μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης κατά 48%.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα συμμετοχής των ατόμων με ψωρίαση σε προγράμματα άσκησης σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, αφού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των εξάρσεων και των συννοσηροτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση φαίνεται να είναι η ανοχή ή μείωση των δερματικών ενοχλήσεων και η αισθητική βελτίωση, προκειμένου να μην νιώθουν μειονεκτικά.

Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τοπικές θεραπείες, είτε με συστηματικές αγωγές, είτε με φωτοθεραπείες. Οι πρώτες αφορούν στην εφαρμογή κρεμών και αλοιφών στις πάσχουσες περιοχές σε ανθρώπους με ήπιες εκδηλώσεις της νόσου και οι δεύτερες σε σοβαρότερα περιστατικά.

Οι φωτοθεραπείες λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά και στις δύο κατηγορίες ασθενών, είτε ως μεμονωμένες θεραπείες είτε συνδυαστικά με φαρμακευτικές αγωγές. Αποτελεσματικότερη είναι η στενού φάσματος UVB φωτοθεραπεία, αφού αποδεδειγμένα απαλλάσσει, από τα συμπτώματα ταχύτερα και το δέρμα μένει καθαρό για περισσότερο χρόνο και με λιγότερες συνεδρίες συγκριτικά με την UVB ευρέως φάσματος.

Καλά αποτελέσματα προσφέρουν και οι θεραπείες με excimer laser, όταν η ψωρίαση είναι ήπια έως μέτρια.

Η ύφεση των συμπτωμάτων, με όποια θεραπευτική μέθοδο επιλεγεί, επιτρέπει στα άτομα με τη νόσο να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Να γυμνάσουν το σώμα τους, να απολαύσουν τα θερινά σπορ που τόσο δημοφιλή είναι στη χώρα μας και να βρουν ξανά τη χαρά της ζωής», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΨΩΡΙΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ: Εαρινές ημέρες Ρευματολογίας στα Μετέωρα 17 με 19 Μαΐου
ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ: Εαρινές ημέρες Ρευματολογίας στα Μετέωρα 17 με 19 Μαΐου 15 Μαϊος 2024
Στένωση καρωτιδικής αρτηρίας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μίας σιωπηλής απειλής 16 Μαϊος 2024
Στένωση καρωτιδικής αρτηρίας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μίας σιωπηλής απειλής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«ΣΥΝΑΣΠΙΣ 2026»: Διακρατική άσκηση στην Άνδρο για την αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 18:51

«ΣΥΝΑΣΠΙΣ 2026»: Διακρατική άσκηση στην Άνδρο για την αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:47

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες

Άσκηση και πρόληψη προστατεύουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/10/2026 - 12:31

Άσκηση και πρόληψη προστατεύουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες
Patient Talk
08/10/2026 - 20:32

«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του
Υγεία
20/10/2026 - 00:07
Στένωση καρωτίδων αρτηριών: Η «σιωπηλή νόσος» που οδηγεί σε εγκεφαλικό
Health Talk
19/10/2026 - 22:52
Υψηλά τα ποσοστά διαγνώσεων οστεοπόρωσης σε γυναίκες στην Ελλάδα - Η φροντίδα των οστών ξεκινάει από την παιδική ηλικία
Υγεία
19/10/2026 - 22:18
Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή των τριών νοσοκομείων ΙΣΝ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027
Επικαιρότητα
19/10/2026 - 21:51
Siemens Healthineers: Στρατηγική στροφή στους υπερήχους για την επεμβατική απεικόνιση
Digital Health
19/10/2026 - 21:26
Η Φλόγα γιορτάζει τα 24 χρόνια λειτουργίας των «Σπιτιών Φιλοξενίας» που σήμερα αριθμούν 50 δωμάτια
Patient Talk
19/10/2026 - 21:04
ΕΟΜ: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταμοσχεύθηκαν 51 συνάνθρωποί μας από 12 δότες οργάνων
Υγεία
19/10/2026 - 20:11
ΟΕΝΓΕ: Σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια αίματος μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή του πληροφοριακού συστήματος του ΕΚΕΑ
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 19:27
Καρκίνος ήπατος: Έγκαιρη διάγνωση και νέες θεραπείες αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
19/10/2026 - 19:09
«ΣΥΝΑΣΠΙΣ 2026»: Διακρατική άσκηση στην Άνδρο για την αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 18:51
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Υγεία
19/10/2026 - 18:28
ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback
Pharma Policy
19/10/2026 - 17:24
Παρεμβάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ για τις ελλείψεις προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια και πολιτιστικούς χώρους
Patient Talk
19/10/2026 - 16:38
Φάρμακα αδυνατίσματος: Μπορούν να αλλάξουν τις προτιμήσεις μας στα αρώματα;
Επικαιρότητα
19/10/2026 - 16:00
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
Κόπωση συμπόνιας: Γιατί εξαντλούμαστε συναισθηματικά όταν φροντίζουμε συνεχώς τους άλλους
Ψυχική Υγεία
19/10/2026 - 15:00
Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα
Υγεία
19/10/2026 - 13:58
Χημικές ουσίες καθημερινής χρήσης μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/10/2026 - 13:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Υγεία
19/10/2026 - 12:00
Διατήρηση μαστού: Πότε είναι καλύτερη επιλογή από τη μαστεκτομή;
Health Talk
19/10/2026 - 11:00
Εμμηνόπαυση: Μία στις δύο γυναίκες στη μέση ηλικία βιώνει χρόνιο πόνο
Υγεία
19/10/2026 - 10:00
Η χρήση αντιβιοτικών από την παιδική ηλικία συνδέεται με την εκδήλωση του ευερέθιστου εντέρου στην ενήλικη ζωή
Υγεία
19/10/2026 - 09:00
Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός
Υγεία
19/10/2026 - 08:15
Αλτσχάιμερ: Στην Ελλάδα οι νέες θεραπείες - Ποιοι μπορούν να τις λάβουν και πώς
Υγεία
19/10/2026 - 08:00
GLP-1 και ονυχόλυση: Συνδέονται τα φάρμακα απώλειας βάρους με την αποκόλληση των νυχιών;
Υγεία
17/10/2026 - 09:52
Γιατί η οσφυαλγία είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
16/10/2026 - 18:00
Γιατί το δέρμα των γυναικών επουλώνεται ταχύτερα; Ο ρόλος των ορμονών και των βλαστικών κυττάρων
Υγεία
16/10/2026 - 16:00
Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00
9ο Health IT Conference: Από τα Δεδομένα στην Απόφαση – Υλοποιώντας το Μέλλον της Υγείας
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 15:40
Νικοτίνη στην εγκυμοσύνη: Μελέτη αποκαλύπτει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
16/10/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GLP-1 και ονυχόλυση: Συνδέονται τα φάρμακα απώλειας βάρους με την αποκόλληση των νυχιών;
Υγεία
17/10/2026 - 09:52
Η χρήση αντιβιοτικών από την παιδική ηλικία συνδέεται με την εκδήλωση του ευερέθιστου εντέρου στην ενήλικη ζωή
Υγεία
19/10/2026 - 09:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Υγεία
19/10/2026 - 12:00
Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός
Υγεία
19/10/2026 - 08:15
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo