ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέρμα και αλκοόλ: Ποια ποτά βλάπτουν περισσότερο;

Health Talk
Δέρμα και αλκοόλ: Ποια ποτά βλάπτουν περισσότερο;
Η λιγότερο υγιεινή διατροφή που υιοθετούν οι περισσότεροι τις μέρες των εορτών, ο ανεπαρκής ύπνος, η μεγαλύτερη χρήση προϊόντων καπνού και η αύξηση του στρες λόγω των προετοιμασιών, αλλά και της ανάγκης για ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του έτους, επηρεάζουν την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας.
Δευτέρα, 18/12/2023 - 14:26
News4Health Team News4Health Team

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες βλάβες σε αυτήν. Η αποφυγή ή ο μετριασμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, όπως και η επιλογή των λιγότερο επιβλαβών, μπορεί να προφυλάξει το δέρμα και να το διατηρήσει καθαρό, λαμπερό, χωρίς ρυτίδες και σημάδια.

«Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ενηλίκων που πίνουν τακτικά έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρόκειται για μια αλλαγή που συμβαδίζει με την ανάγκη για καλύτερη υγεία, που θα χαρίσει περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής. Από δερματολογικής απόψεως αυτή η αλλαγή είναι ωφέλιμη, αφού η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, μέσω της αφυδάτωσης, της διατάραξης του ύπνου και της μείωσης του κολλαγόνου που προκαλεί. Πέραν των αισθητικών επιπτώσεων, έχει άμεσες επιπτώσεις στο ακνεϊκό και ψωριασικό δέρμα, αλλά και σε εκείνα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ. Χρήστος Στάμου.

Η κατανάλωση ακόμα και δύο ποτών ημερησίως επηρεάζουν όλα τα κύτταρα και τις μεμβράνες του οργανισμού. Στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, κοκκίνισμα και μείωση της ελαστικότητάς του.

Πιο συγκεκριμένα, οι διουρητικές ιδιότητες του αλκοόλ στερούν υγρά από τον οργανισμό, προκαλώντας αφυδάτωση, η οποία εκδηλώνεται με ξηρότητα και μικρά σκασίματα. Το σώμα μαζί με την απώλεια υγρών χάνει, επίσης, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες. Έτσι, το ξηρό δέρμα αποκτά γρηγορότερα ρυτίδες, χάνει την λάμψη και το υγιές χρώμα του και φαίνεται θαμπό και ταλαιπωρημένο.

Εκτός από την ξηροδερμία, η κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπτώσεις στη διάρκεια και στην ποιότητα του ύπνου. Παρότι, όσοι πίνουν κοιμούνται ευκολότερα, είναι πιθανότερο ο ύπνος τους να μην είναι ήρεμος και συνεχόμενος. Ο κακής ποιότητας ύπνος είναι γνωστή αιτία δημιουργίας μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, όπως και ωχρότερης και πιο θαμπής επιδερμίδας.

Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να αυξήσουν και την πιθανότητα εμφάνισης ερυθρότητας στο δέρμα, λόγω διαστολής των αιμοφόρων αγγείων από την απελευθέρωση ισταμινών, όπως και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων ροδόχρους ακμής.

«Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδη δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, συχνότερα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο, και σπανιότερα στο τριχωτό της κεφαλής, τα αφτιά, τον λαιμό και το στήθος. Μπορεί να εκδηλωθεί, επίσης, με φλύκταινες και σπυράκια, αλλά και ορατά αιμοφόρα αγγεία. Για την ύφεση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θεραπείες με λέιζερ και φωτοθεραπεία. Η τελευταία επιλέγεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αφού είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού του δέρματος, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες που ενδεχομένως να δώσουν τα από του στόματος φάρμακα», εξηγεί ο δρ Στάμου.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε εμφάνιση ψωρίασης, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, δισκοειδούς εκζέματος, να προκαλέσει πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων, αλλά και καρκίνου του δέρματος. Εάν προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, μπορεί το δέρμα να γίνει πιο ωχρό, να εμφανιστούν μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, κνησμός και τηλαγγειεκτασία.

Ρόλο στις επιπτώσεις παίζει και το είδος του αλκοόλ που θα καταναλωθεί. Σύμφωνα με τον δρ Στάμου, καλό είναι να αποφεύγονται τα κρασιά, η μπύρα και τα κοκτέιλ εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων που περιέχουν, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής και ακμής. Αντιθέτως, τα λεγόμενα διαυγή ποτά, όπως η βότκα, η τεκίλα και το τζιν αποτελούν ασφαλέστερες επιλογές, αφού αποβάλλονται γρηγορότερα από το σώμα και έχουν λιγότερη ζάχαρη.

«Εδώ και μερικά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία προτιμούνται από ολοένα και περισσότερα άτομα, αλλάζοντας τις τάσεις της εποχής. Η μεγάλη πλειονότητα, όμως, των ανθρώπων εξακολουθεί και πίνει μερικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.
Για όσους θα ενδώσουν αυτές τις ημέρες στο αλκοόλ καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι να μετριάσουν τις επιπτώσεις και να αναγεννήσουν το δέρμα τους. Πρωταρχικό στόχο θα πρέπει να αποτελεί η ενυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας. Γι’ αυτό για κάθε ποτό που καταναλώνεται θα πρέπει να λαμβάνεται και ένα ποτήρι νερό, το οποίο εκτός από την επαναφορά της υγρασίας βοηθά στη γρηγορότερη αποβολή του αλκοόλ, που για τον οργανισμό είναι μια τοξίνη. Καθημερινά θα πρέπει να ακολουθείται η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με ενυδατικά προϊόντα. Αυτό θα προσφέρει ανακούφιση στο ξηρό δέρμα και θα ελέγξει την ένταση της έξαρσης ορισμένων δερματοπαθειών. Θα πρέπει να προτιμώνται τα προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά. Πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι η επαναφορά του δέρματος εξαρτάται και από την ηλικία, καθώς από αυτή εξαρτάται η ποσότητα κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός, όπως και από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. Μετά τις γιορτές η “αποτοξίνωση” θα δώσει την ευκαιρία στο δέρμα να αναγεννηθεί, ειδικά εάν συνδυαστεί με ξεκούραση, πλούσια σε βιταμίνες διατροφή και αισθητικές θεραπείες, όπως μεσοθεραπεία, microneedling, αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, κ.ά.», καταλήγει ο δρ. Στάμου.

  • ΔΕΡΜΑ
  • ΑΛΚΟΟΛ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Διάγνωση και αντιμετώπιση
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης: Διάγνωση και αντιμετώπιση 12 Δεκεμβρίου 2023
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας 18 Δεκεμβρίου 2023
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα
Υγεία
14/08/2025 - 10:02

Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα

Καινοτόμο ηλεκτρονικό επίθεμα δέρματος μετρά την πίεση σε πραγματικό χρόνο
Υγεία
11/08/2025 - 20:04

Καινοτόμο ηλεκτρονικό επίθεμα δέρματος μετρά την πίεση σε πραγματικό χρόνο

Ποια ώρα της ημέρας και για πόσο πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για να προσλάβουμε βιταμίνη D
Υγεία
04/08/2025 - 17:44

Ποια ώρα της ημέρας και για πόσο πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για να προσλάβουμε βιταμίνη D

Η κατανάλωση αλκοόλ και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
01/08/2025 - 12:12

Η κατανάλωση αλκοόλ και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας

Πάρκινσον: Νέο τεστ «οσμίζεται» τη νόσο πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
28/07/2025 - 15:24

Πάρκινσον: Νέο τεστ «οσμίζεται» τη νόσο πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Επιστήμονες δημιουργούν προσωρινό τατουάζ που ανιχνεύει αν το ποτό σας έχει νοθευτεί
Digital Health
24/07/2025 - 13:00

Επιστήμονες δημιουργούν προσωρινό τατουάζ που ανιχνεύει αν το ποτό σας έχει νοθευτεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επείγουσα έγκριση από την FDA σε φάρμακο απώλειας βάρους για τη θεραπεία της στεατοηπατίτιδας
Pharma News
18/08/2025 - 12:06
Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ γίνεται ακόμη πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 11:19
Η COVID προκαλεί γήρανση των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στις γυναίκες
Υγεία
18/08/2025 - 11:00
Ευχαριστίες Γεωργιάδη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τη συμβολή τους στη συνέργεια ΕΣΥ - ιδιωτικού τομέα
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 10:19
Το μάνγκο καλύτερο από το ψωμί για την διατροφή ενός διαβητικού
Διατροφή
18/08/2025 - 10:00
Φάρμακο για την άμβλωση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Pharma News
18/08/2025 - 09:02
Γεωργιάδης: Εντυπωσιακά τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 07:59
Γεωργιάδης: Πάνω από 40.000 έχουν εξυπηρετηθεί σε ένα μήνα από το 1566
Πολιτική Υγείας
17/08/2025 - 13:21
Ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους σύντομα και για κατοικίδια!
Pet
17/08/2025 - 09:36
Aιώνια χημικά που συναντώνται ακόμα και στον αφρό κατάσβεσης προκαλούν καρκίνους, αυτοάνοσα και νευρολογικές διαταραχές
Υγεία
16/08/2025 - 09:29
Καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βίντεο η εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα
Digital Health
16/08/2025 - 08:40
Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύθηκε να σχεδιάσει αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του βακτηρίου MRSA
Digital Health
14/08/2025 - 19:11
Μας συγκινεί το love story μεταξύ Λίαμ Νίσον-Πάμελα Άντερον και αν ναι, γιατί;
Ομορφιά
14/08/2025 - 18:01
Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 16:44
Τα ροφήματα με τα περισσότερα μικροπλαστικά - Τι έδειξε βρετανική έρευνα
Διατροφή
14/08/2025 - 15:52
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί προβλήματα υγείας ακόμα και όταν η φωτιά έχει σβήσει
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 15:27
Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να επωφεληθούν από εργαλείο AI για τον καρκίνο του λάρυγγα
Digital Health
14/08/2025 - 14:57
Καύσωνας και φωτιές καίνε χωρίς ανάσα τη νότια Ευρώπη
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 14:24
Τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ «χτυπημένοι» από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Εννέα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
14/08/2025 - 14:23
Reuters: Θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα
Pharma Policy
14/08/2025 - 13:58
Τροποποιημένη πρωτεΐνη κατά της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα
Υγεία
14/08/2025 - 13:26
Οι ασθενείς προτιμούν τους γιατρούς με τη λευκή ποδιά - Το μπέρδεμα με τις γυναίκες
Υγεία
14/08/2025 - 13:03
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 12:41
«Θερίζει» η χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί σύμφωνα με τους MSF
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 12:24
ΕΟΔΥ: Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια την τοξική στάχτη μετά από πυρκαγιές - Όλα τα βήματα
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:50
Γεωργιάδης: Σταδιακή επαναφορά ασθενών στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:44
Ιατρική φαιντανύλη μολυσμένη από βακτήρια: Τουλάχιστον 87 ασθενείς νεκροί στην Αργεντινή
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:00
Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα
Υγεία
14/08/2025 - 10:02
Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Τα Αρχαία μικρόβια φαίνεται πως κρατούν το κλειδί κατά της αντοχής στα αντιβιοτικά
Υγεία
13/08/2025 - 21:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Aιώνια χημικά που συναντώνται ακόμα και στον αφρό κατάσβεσης προκαλούν καρκίνους, αυτοάνοσα και νευρολογικές διαταραχές
Υγεία
16/08/2025 - 09:29
Καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βίντεο η εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα
Digital Health
16/08/2025 - 08:40
Ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους σύντομα και για κατοικίδια!
Pet
17/08/2025 - 09:36
Γεωργιάδης: Πάνω από 40.000 έχουν εξυπηρετηθεί σε ένα μήνα από το 1566
Πολιτική Υγείας
17/08/2025 - 13:21
Φάρμακο για την άμβλωση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Pharma News
18/08/2025 - 09:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo