ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσκηση ή διατροφή στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη;

Health Talk
Άσκηση ή διατροφή στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη;
Η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και η απώλεια βάρους, από την άλλη, είναι γνωστό από πολλές μελέτες, ότι επαναφέρει στο φυσιολογικό τον προδιαβήτη και με αρκετές πιθανότητες ακόμη και αναστρέφει τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 εξηγεί ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής METROPOLITAN GENERAL.
Παρασκευή, 24/04/2020 - 15:25
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Η καλή φυσική κατάσταση (fitness) και η συστηματική άσκηση (έστω και περπάτημα) είναι αποδεδειγμένα σημαντικός παράγοντας μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ταυτόχρονα μειώνει τις επιπλοκές σε δύσκολες καταστάσεις για την υγεία (πχ. λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις, κλπ.), αποτελώντας βασική συνισταμένη ποιοτικής μακροζωίας.

Ποιο είναι ωστόσο πιο σημαντικό για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και την υγεία τους, η συστηματική άσκηση ή η απώλεια βάρους;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να δώσει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, στο τεύχος του Μαρτίου 2020.

Είναι γνωστός ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών και θνητότητας στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή του διαβήτη και τα πρώιμα σημάδια του μελλοντικού προβλήματος μπορεί να εμφανιστούν ως αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία σε νεαρούς ενήλικες, αλλά ιδίως στην 3η ηλικία.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η καρδιακή λειτουργία σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, ενώ από την άλλη μια κατευθυνόμενη διατροφή χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, αλλά μπορεί να αντιστρέψει την εξέλιξη του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση της επιτηρούμενης αερόβιας άσκησης σε σχέση με ένα πρόγραμμα αντικατάστασης γεύματος με κατανάλωση τροφής χαμηλής ενέργειας, στη λειτουργία της καρδιάς. Στην μελέτη συμμετείχαν 87 ασθενείς ηλικίας 18 έως 65 ετών, με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, υπερηχοκαρδιογράφημα και μαγνητική τομογραφία καρδιάς για να επιβεβαιώσουν την πρώιμη δυσλειτουργία της καρδιάς, και δοκιμασίες άσκησης για τη μέτρηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης.

Σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία εντοπίστηκαν στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα άσκησης σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης αυξημένη ικανότητα άσκησης. Αντίθετα, η δίαιτα χαμηλής ενέργειας δεν βελτίωσε την καρδιακή λειτουργία, ούτε την αντοχή και την εύκολη κόπωση, αλλά η παρέμβαση σίγουρα δεν ήταν μια συνολική αποτυχία. Οι ασθενείς στην ομάδα δίαιτας όχι μόνο είχαν "ευνοϊκές" αλλαγές στη δομή της καρδιάς και στην αγγειακή λειτουργία, αλλά το 83% αυτής της ομάδας εμφάνισε αναστροφή του διαβήτη της (βελτίωση της ρύθμισης, ακόμη και διακοπή θεραπείας!).

Το ερώτημα λοιπόν απαντάται εύκολα. Συστηματική άσκηση μαζί με απώλεια βάρους βοηθούν συνολικά και ολιστικά την υγεία, ιδίως των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αν βέβαια έπρεπε να επιλέξουμε, η καλή φυσική κατάσταση (fitness) και η συστηματική σωματική άσκηση, αποτελούν απαραίτητο συστατικό μακροζωίας.

Η πρόσφατη δραματική εμπειρία με τη νόσο COVID-19, δείχνει πως τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά με καλή ρύθμιση και καλή φυσική κατάσταση, δεν βρέθηκαν σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές, αντίθετα η παχυσαρκία δημιουργεί υψηλό κίνδυνο θνητότητας, ακόμα και σε νεότερους, χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη ή άλλες συννοσηρότητες.

Μένουμε σπίτι, ίσως είναι καιρός να διαπραγματευθούμε με τον εαυτό μας για τη διατροφή και την άσκηση και φυσικά να ασχοληθούμε με θετικό τρόπο με το σώμα μας.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι, συστηματική άσκηση λίγοι διατηρούν μακροχρόνια. Όσον αφορά δε την απώλεια βάρους το τελικό και σε βάθος χρόνου αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και δυσοίωνο.

Η απάντηση για τη συστηματική άσκηση είναι να προσπαθήσουμε να την εντάξουμε μέσα στην καθημερινότητά μας (πχ. περπατώ πριν ή μετά την εργασία μου, κάνω τζόκιν καθημερινά με τον σκύλο μου, κλπ.), διευκρινίζει ο κ. Λέπουρας.

Απώλεια βάρους: «Εύκολο να τα χάσεις, δύσκολο να τα διατηρήσεις»

Όσο για την απώλεια βάρους, ο στόχος για την επιτυχημένη και δια βίου απώλεια έστω και 10% του βάρους μας είναι μια δυσεπίλυτη εξίσωση.

Η μόνη επιτυχημένα δίαιτα είναι η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων, τουλάχιστον 30 -50%, από αυτές που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας ανάγκες, ανάλογα βέβαια και πόσο βάρος θέλουμε να χάσουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για το πετύχουμε αυτό.

Από τις πολύ αποτελεσματικές, αλλά καθόλου ασφαλείς για μεγάλο χρονικό διάστημα κετογονικές δίαιτες (μόνο πρωτεΐνη και λίπος, καθόλου ή πολύ λίγο 30% υδατάνθρακες).

Τις πρωτεϊνικές δίαιτες (40-45% πρωτεΐνη, 40-45% υδατάνθρακες) αποτελεσματικές επίσης και περισσότερο ασφαλείς εκτός αν συνυπάρχουν συννοσηρότητες - τότε χρειάζεται προσοχή και συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς. Δυστυχώς και αυτές είναι μακροχρόνια κουραστικές, αλλά μπορούν να βοηθούν εφαρμοζόμενες διαλειπόμενα, ώστε να συντηρείται η αρχική απώλεια βάρους.

Οι κλασικές θερμιδικές (30% πρωτεΐνη, 55% υδατάνθρακες), δηλαδή διατροφή χαμηλών θερμίδων αλλά ισορροπημένη. Δύσκολο να ακολουθηθούν μακροχρόνια και παρά τις παραλλαγές (πχ. διαλειμματική δίαιτα, μονοφαγίες δηλαδή περιορισμό συγκεκριμένων τροφίμων από τη διατροφή μας, κλπ.), απαιτώντας συνεχή πειθαρχία, είναι οι λιγότερο αποτελεσματικές σε βάθος χρόνου.

Με βάση πολλές μελέτες, τόσο παρατήρησης όσο και παρέμβασης, η αλήθεια είναι πως, οι περισσότεροι δυστυχώς που θα προσπαθήσουν να χάσουν συστηματικά βάρος, στο τέλος της προσπάθειας και σε βάθος χρόνου, θα έχουν περισσότερα κιλά από την αρχή.

Άσκηση - Διατροφή χρειάζεται ευαισθητοποίηση και υποστήριξη από όλους τους θεσμούς

Το πρόβλημα είναι ο τρόπος της ζωής μας, που έχει μειώσει τις ευκαιρίες άσκησης και έχει αυξήσει την πίεση για υπερκατανάλωση άχρηστων θερμίδων, που αποθηκεύονται σαν λίπος στο σώμα μας.

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά εάν μπορούμε πρέπει να ενθαρρύνουμε όλοι τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη να κάνουν αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, μέσω άσκησης και έξυπνης, χαμηλών θερμίδων, υγιεινής διατροφής. Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο, να τους βοηθήσουμε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιαγγειακών επεισοδίων ακόμη και πρόωρου θανάτου. Μπορούμε επίσης αν πετύχουμε και διατηρήσουμε μια μικρή 5-10%, απώλεια βάρους, σε αρχικά στάδια να αναστρέψουμε τον διαβήτη.

Μην ξεχνάμε ότι πέρα από τις λοιμώξεις και τους ιούς…, τα καρδιαγγειακά παραμένουν η κυριότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας.

Χρειάζεται λοιπόν υποστήριξη συνεχής, τόσο από την οικογένεια και τους οικείους, όσο και από τους θεσμούς της κοινωνίας και ιδιαίτερα από τους θεράποντες για συνεχή προσπάθεια να μείνουμε σε καλή φυσική κατάσταση και φυσιολογικό βάρος. Δυστυχώς το προφανές είναι πολύ δύσκολο να το διατηρήσουμε στην καθημερινότητα, χωρίς συνεχή πίεση και συμπαράσταση, καταλήγει ο κ. Λέπουρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/05/2023 - 20:18
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Αιματολόγος Σ. Παπαγεωργίου στο News4Health: Η διάγνωση με λέμφωμα δεν αποτελεί πια «καταδίκη» χάρη και στις καινοτόμες θεραπείες 14 Νοεμβρίου 2022
Ο Αιματολόγος Σ. Παπαγεωργίου στο News4Health: Η διάγνωση με λέμφωμα δεν αποτελεί πια «καταδίκη» χάρη και στις καινοτόμες θεραπείες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12

Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι

Τρεις τρόποι για να μειώσετε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
Υγεία
14/01/2026 - 16:00

Τρεις τρόποι για να μειώσετε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Φάτε πρωτεΐνη, κόψτε το τηγάνισμα: Οι νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ
Διατροφή
08/01/2026 - 10:00

Φάτε πρωτεΐνη, κόψτε το τηγάνισμα: Οι νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ

Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00

Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας

Volume eating: Η λύση για να είστε συνεπείς στην απώλεια βάρους το 2026;
Διατροφή
02/01/2026 - 09:00

Volume eating: Η λύση για να είστε συνεπείς στην απώλεια βάρους το 2026;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
Πέντε βασικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Υγεία
24/01/2026 - 14:41
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22
Συναγερμός στην Ινδία με συρροή κρουσμάτων ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο
Υγεία
23/01/2026 - 11:00
Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεσσαλονίκη: Με δύο υπερσύγχρονα και κρίσιμα μόνιτορς ενισχύεται η Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 19:59
Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo