ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ASCO 2025: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέων φαρμακευτικών σχημάτων για το προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Health Talk
Freepik
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα στοιχεία από τις νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας.
Τρίτη, 03/06/2025 - 10:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου που προέκυψαν από το Αμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας (ASCO) που διεξάγεται από τις 30 Μαΐου του 2025 στο Σικάγο.

Όπως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑΔρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου, Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) χθες ανακοινώθηκαν τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης ATOMIC που είναι η πρώτη θετική μελέτη χορήγησης επικουρικής ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με σταδίου ΙΙΙ καρκίνο παχέος εντέρου και μικροδορυφορική αστάθεια.

Οι ασθενείς με μικροφορυφορική αστάθεια (dMMR/MSI-H) εάν και αποτελούν το 5% των ασθενών με μεταστατική νόσο, αποτελούν το 10-15% των ασθενών με μη μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου. Σύμφωνα με την μελέτη η προσθήκη της ανοσοθεραπείας με atezolizumab στην επικουρική χημειοθεραπεία με οξαλιπλατίνη, λευκοβορίνη και 5-φθοριοουρακίλη (FOLFOX) αρχικά ως συγχορήγηση για 6 μήνες και ακολούθως ως μονοθεραπεία για ακόμη 6 μήνες μείωσε την πιθανότητα υποτροπής κατά 50% στους ασθενείς αυτούς με στάδιο ΙΙΙ (λεμφαδενική νόσο) χειρουργηθέν καρκίνο παχέος εντέρου και μικροφορυφορική αστάθεια.

Το ποσοστό χωρίς υποτροπή των ασθενών που έλαβαν ανοσοθεραπεία ήταν 86% στα τρία έτη έναντι μόλις 76% στο σκέλος της χημειοθεραπείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα αλλάξουν την κλινική πρακτική για την επικουρική θεραπεία στους ασθενείς αυτούς που γνωρίζουμε πως παρουσιάζουν αντοχή στην χημειοθεραπεία. Το μόνο ερώτημα παραμένει εάν η ανοσοθεραπεία θα δοθεί επικουρικά ή θα δοθεί νεοεπικουρικά προ του χειρουργείου με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης NICHE-2 που έδειξε πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης κατά την χορήγηση διπλής ανοσοθεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του PD-1Nivolumab και έναντι του CTLA-4 Ipilimumab στους ασθενείς αυτούς. Σίγουρα όμως σε ασθενείς με χειρουργηθένκαρκίνο παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ και μικροδορυφορική αστάθεια θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στην επικουρική θεραπεία και η ανοσοθεραπεία.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ανακοινώθηκε η μελέτη BREAKWATERη οποία αφορά ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου με μετάλλαξη στο γονίδιο BRAFV600E. Περίπου το 8-12% των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRAFV600E που σχετίζεται με πιο επιθετική νόσο και χειρότερη πρόγνωση.

Ήδη από τα αποτελέσματα της μελέτης BEACONαπό το 2019 η καθιερωμένη θεραπεία για ασθενείς με μεταστατικό BRAF-μεταλλαγμένο καρκίνο παχέος εντέρου που έχουν υποτροπιάσει στην χημειοθεραπεία είναι η θεραπεία με τον BRAF αναστολέα encorafenib και έναν MEK αναστολέα το binimetinib. Η θεραπεία με το συνδυασμό encorafenib και binimetinib αύξησε τόσο τη συνολική επιβίωση όσο και τοποσοστό ανταπόκρισης έναντι της χημειοθεραπείας με αποτέλεσμα να αποτελεί την νέα καθιερωμένη θεραπεία μετά από υποτροπή.

Αυτή η εξέλιξη ήταν πολύ σημαντική εάν σκεφτούμε ότι η επιβίωση των ασθενών αυτών είναι μόνο 4 με 6 μήνες μετά από αποτυχία της πρώτης γραμμής θεραπείας. Φέτος ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης BREAKWATER που φέρνει τον συνδυασμό στην πρώτη γραμμή θεραπείας. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός encorafenib και binimetinib μαζί με την καθιερωμένη χημειοθεραπεία με FOLFOX (οξαλιπλατίνη, λευκοβορίνη και 5-φθοριοουρακίλη) διπλασίασε τη συνολική επιβίωση από τους 15 στους 30 μήνες μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου κατά 51%. Παράλληλα ο συνδυασμός μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 47% ενώ αυξάνει και το ποσοστό ανταπόκρισης από 37% σε 66%. Η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή και το προφίλ τοξικότητας αναμενόμενο. Η μελέτη αυτή ανατρέπει την καθιερωμένη έως τώρα θεραπεία των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου με BRAFV600E μετάλλαξη προσφέροντας μεγάλο όφελος επιβίωσης στον δύσκολο αυτό πληθυσμό.

Συνεχίζοντας με την θεραπεία των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου ανακοινώθηκαν τα ανανεωμένα αποτελέσματα της μελέτης φάσης 3 CheckMate 8HW για την χορήγηση διπλής ανοσοθεραπείας Nivolumab και Ipilimumab στους ασθενείς με μικροδορυφορική αστάθεια (dMMR/MSI-H). Εάν και το ποσοστό των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου και μικροδορυφορική αστάθεια είναι περίπου 4-5%, γνωρίζουμε το μεγάλο όφελος του πληθυσμού αυτού από την ανοσοθεραπεία. Τον Απρίλιο του 2025 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τον συνδυασμό για την θεραπεία των ασθενών αυτών που δεν έχουν λάβει άλλη γραμμή θεραπείας με βάση την μελέτη CheckMate 8HW που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο 2024 ASCO GastrointestinalCancersSymposium. Τα ανανεωμένα αποτελέσματα επιβίωσης ανακοινώθηκαν στο φετινό ASCOκαι συνεχίζουν να δείχνουν όφελος από την θεραπεία με Nivolumab και Ipilimumab ανεξάρτητα από τις επόμενες γραμμές θεραπείας. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός αυξάνει το διάστημα και έως την δεύτερη υποτροπή μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπής κατά 72% ακόμη και μετά την πρώτη γραμμή θεραπείας. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν το συνεχιζόμενο κλινικό όφελος των ασθενών αυτών από την διπλή ανοσοθεραπεία με Nivolumab και Ipilimumab στην πρώτη γραμμή θεραπείας.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα μελέτη που ανακοινώθηκε αφορά τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου χωρίς RASή BRAF μεταλλάξεις. Πρόκειται για την μελέτη ANCHOR που συνέκρινε την χορήγηση ενός αναστολέα τυροσινικήςκινάσης του anlotinib έναντι της αντιοαγγειογενετικής θεραπείας με bevacizumab.

Το anlotinib αποτελεί έναν από του στόματος αναστολέα τυροσινικήςκινάσης που αναστέλλει πολλούς υποδοχείς συμπεριλαμβανομένου του υποδοχέα της αγγειογένεσηςVEGFR αναστέλλοντας έτσι όχι μόνο της αγγειογένεση αλλά και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Στην μελέτη ασθενείς με μη προθεραπευμένο μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου χωρίςRAS/BRAF μετάλλαξη τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε από του στόματος τον αναστολεάanlotinib είτε ενδοφλέβια αντιοαγγειογενετική θεραπεία με bevacizumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με οξαλιπλατίνη και καπεσιταβίνη.

Μετά από 4-8 κύκλους θεραπείας συνεχιζόταν ως θεραπεία συντήρησης η λήψη είτε anlotinib είτε bevacizumab σε συνδυασμό με καπεσιταβίνη. Η μελέτη έδειξε πως η θεραπεία με anlotinib δεν ήταν κατώτερη από την θεραπεία με bevacizumab καθώς και στις δύο περιπτώσεις το διάστημα χωρίς πρόοδο νόσου ήταν περίπου στους 11 μήνες αλλά και οι παρενέργειες της θεραπείας ήταν ανάλογες. Το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 62% και στις δύο θεραπείες καθώς και η διάρκεια ανταπόκρισης.Η μελέτη αυτή δίνει την δυνατότητα για μια καινούρια θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου έναντι της κλασικής αντιοαγγειογενετικής θεραπείας με bevacizumab.

  • ASCO
  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
  • ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πονοκέφαλοι στα παιδιά: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Πονοκέφαλοι στα παιδιά: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε 03 Ιουνίου 2025
Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και καρκίνος: Από την φραπελιά στα... κλύσματα καφεΐνης 03 Ιουνίου 2025
Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και καρκίνος: Από την φραπελιά στα... κλύσματα καφεΐνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού
Υγεία
05/10/2026 - 08:23

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού

Γήρανση: Η θετική στάση απέναντι της μπορεί να χαρίσει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Υγεία
24/09/2026 - 13:00

Γήρανση: Η θετική στάση απέναντι της μπορεί να χαρίσει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29

Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου
Υγεία
17/08/2026 - 13:30

Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η οσφυαλγία είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
16/10/2026 - 18:00
Γιατί το δέρμα των γυναικών επουλώνεται ταχύτερα; Ο ρόλος των ορμονών και των βλαστικών κυττάρων
Υγεία
16/10/2026 - 16:00
Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00
9ο Health IT Conference: Από τα Δεδομένα στην Απόφαση – Υλοποιώντας το Μέλλον της Υγείας
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 15:40
Νικοτίνη στην εγκυμοσύνη: Μελέτη αποκαλύπτει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
16/10/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις της εντερικής φλεγμονής;
Υγεία
16/10/2026 - 14:00
H AstraZeneca έκλεισε deal 40 εκατ. δολαρίων με την insitro για φάρμακα μέσω ΑΙ
Pharma News
16/10/2026 - 13:00
Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους
Υγεία
16/10/2026 - 12:01
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις επαγγελματικές κουζίνες απειλεί εργαζομένους και πελάτες
Υγεία
16/10/2026 - 11:00
Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης
Διατροφή
16/10/2026 - 10:41
Έμπολα: Εξαπλώνεται σε όγδοη επαρχία του Κονγκό η επιδημία – Πάνω από 4.000 νεκροί
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 10:00
97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών στο ΕΚΑΒ
Υγεία
16/10/2026 - 09:58
EMA: Θετική γνωμοδότηση για φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος
Pharma Policy
16/10/2026 - 08:57
Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησίας: Η επιστήμη που προστατεύει τη ζωή
Health Talk
16/10/2026 - 08:08
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κανένα παιδί δεν πρέπει να πέφτει για ύπνο νηστικό
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 07:24
Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
16/10/2026 - 03:47
Pink Reminder: ΥΓΕΙΑ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR σε κοινή πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2026 - 00:08
Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως και τις 29 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 23:22
Εξηγήσεις από την 3η ΥΠΕ για τις καταγγελίες περί μετακινήσεων καρδιολόγων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 22:47
Νέα Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΠΕ – Πρόεδρος ο Πέτρος Μπακάκος
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 22:09
Άμεση διενέργεια καθαρών εκλογών στον ΠΙΣ ζητά ο πρόεδρος του δημοκρατικά εκλεγμένου ΔΣ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 21:34
ΠΟΝ: Η Ελένη Σαμιωτάκη στην Εκτελεστική Επιτροπή της EKPF για τετραετή θητεία
Patient Talk
15/10/2026 - 21:11
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τα μονοπώλια στην ιδιωτική υγεία - Οι κίνδυνοι για ιατρούς και ασθενείς
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 20:44
Παραμένει στο νοσοκομείο ο πάπας Λέων - Επιστρέφει σε κανονική λειτουργία ο χειρουργημένος πνεύμονας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 20:08
Σε Μέτσοβο και Ιωάννινα ο Γεωργιάδης - Προανήγγειλε προσλήψεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα ΚΑΠΗ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 19:54
Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21
Νέα έκρηξη στη Motor Oil - Δύο οι τραυματίες, ο ένας με εγκαύματα στο πρόσωπο
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 18:58
Εγκαινιάστηκε το νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Κιλκίς από την Δόμνα Μιχαηλίδου
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 18:42
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Κυττάρων: Πράσινο φως στη ζωή
Υγεία
15/10/2026 - 18:18
Θεμιστοκλέους: «Τα νοσοκομεία ενισχύονται με νέα τμήματα, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 17:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διάκριση για συμπλήρωμα διατροφής της ITF Hellas στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
14/10/2026 - 03:47
Καρύδια: Πόσα γραμμάρια την ημέρα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Διατροφή
14/10/2026 - 14:30
ΠΙΣ: Τον Ιανουάριο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 15:05
Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή νέας ογκολογικής μονάδας στο νοσοκομείο της Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 16:23
Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 17:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo