ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακμή και διατροφή: Πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα ω-3 λιπαρά;

Health Talk
Ακμή και διατροφή: Πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα ω-3 λιπαρά;
Αυξάνονται τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στη διαχείριση της ακμής. Η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και η ένταξη σε αυτήν θρεπτικών συστατικών που περιορίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι μια πολλά υποσχόμενη συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή.
Σάββατο, 02/11/2024 - 10:24
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση της έντασής τους σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια σοβαρότητας ακμή, μειώνοντας τόσο τις φλεγμονώδεις όσο και τις μη φλεγμονώδεις βλάβες. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι τα αυξημένα επίπεδα ωμέγα-3 οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, λόγω της βελτιωμένης εμφάνισης του δέρματος.

«Η ακμή είναι μια παρεξηγημένη νόσος. Εσφαλμένα θεωρείτε από τους περισσότερους μια εφηβική δερματοπάθεια, ενώ αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους που επισκέπτονται ενήλικες ηλικίας από 20 έως 40 ετών τους δερματολόγους. Για παράδειγμα, δεδομένα κλινικών δοκιμών έχουν δείξει ότι περίπου το 50% των γυναικών ηλικίας 20-29 ετών, το 33% ηλικίας 30-39 και το 25% ηλικίας 40-49 ετών έχουν ακμή.
Η συχνή αυτή πάθηση εκδηλώνεται με διάφορους τύπους βλαβών στο πρόσωπο, τους βραχίονες, τον κορμό και την πλάτη. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί, ορμονικοί, και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η κλινική βαρύτητα και η διάρκειά της εξαρτάται από έναν συνδυασμό συνιστωσών, όπως η φροντίδα του δέρματος, οι ρύποι, επαγγελματικοί παράγοντες, το κλίμα και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα», σημειώνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Διαθέσιμες και εναλλακτικές θεραπείες

Παρότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, οι επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν νέους, εναλλακτικούς και συμπληρωματικούς τρόπους αντιμετώπισής της, ειδικά σε άτομα με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους και να περιοριστούν οι δερματικές αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις.

Η διατροφή έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ενώ ορισμένες επιλογές, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, το αγελαδινό γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν αρνητικά, υπάρχουν διατροφικές παρεμβάσεις με θρεπτικά συστατικά που καταλαγιάζουν τη σοβαρότητα της ακμής.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου, διεξήγαγαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν τα επίπεδα του εικοσιπενταενοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) που είναι οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σε ασθενείς με ακμή. Στόχος τους ήταν, επίσης, να εξετάσουν την επίδραση των διατροφικών παρεμβάσεων και των συμπληρωμάτων στη βαρύτητα της νόσου.

Στη μελέτη περιλήφθηκαν 60 ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακμής, οι οποίοι για 16 εβδομάδες ακολούθησαν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μεσογειακή διατροφή, δίνοντας έμφαση στα εποχιακά λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τους ζητήθηκε να φτιάχνουν τα γεύματά τους στο σπίτι και να περιορίσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.

Έλαβαν, επίσης, 2 διαφορετικές δόσεις από του στόματος συμπληρωμάτων ωμέγα-3 που προέρχονται από φύκια καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης και αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη αυτής και κατόπιν την 6η, τη 12η και τη 16 εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι το 98,3% των ασθενών είχαν έλλειμμα EPA/DHA στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια των 4 μηνών ο μέσος δείκτης Ωμέγα-3 αυξήθηκε σημαντικά, από 4,9% σε 8,3%. Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, σημαντική μείωση του αριθμού των φλεγμονωδών και μη φλεγμονωδών βλαβών. Οι συμμετέχοντες είδαν θεαματικότερη βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από περίπου 40 ημέρες, όταν η δόση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 αυξήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θεωρήθηκαν τα πιο ωφέλιμα, ενώ η ραφιναρισμένη ζάχαρη, το αλκοόλ, η σοκολάτα, το αγελαδινό γάλα και τα κορεσμένα λίπη ως οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες για τους ασθενείς. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ακόμα και μια μικρή κλινική βελτίωση καλυτέρευσε σημαντικά την ποιότητα ζωής - όσο πιο σοβαρά ήταν τα συμπτώματα τόσο μεγαλύτερη ήταν αυτή η βελτίωση.

«Η θεραπεία της ακμής βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες - στη προσωπική φροντίδα περιποίησης της επιδερμίδας, στις επιλογές του τρόπου ζωής, στη φαρμακευτική αγωγή και στις θεραπείες που στηρίζονται στην ιατρική τεχνολογία. Εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ορατό φως που εκπέμπουν τα μηχανήματα αυτά, ειδικά το μπλε, έχει σημαντική επίδραση στις φλεγμονώδεις βλάβες ακμής και είναι επαρκής για τη θεραπεία της νόσου. Επιπλέον, ο συνδυασμός ακτινοβολίας μπλε-κόκκινου φωτός φέρνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιείται ακόμη και σε οζώδη και σε κυστική ακμή, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Για τις ουλές, υπάρχει θεραπεία με laser. Τα μη επεμβατικά laser αφαιρούν ομοιόμορφα τα επιφανειακά τμήματα της επιδερμίδας, ενώ τα επεμβατικά laser Co2 προκαλούν ελεγχόμενη εξάχνωση ιστού και ενεργοποιούν την ανάπλαση του δέρματος, προσφέροντας τελικά εξάλειψη των σημαδιών και λείανση των ουλών. Η διατροφή πράγματι συμμετέχει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων αλλά και στην ύφεσή τους. Εάν η μελέτη επιβεβαιωθεί και από επόμενες, τότε θα έχουμε αποκτήσει άλλο ένα σύμμαχο στην καταπολέμηση της ακμής», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΑΚΜΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΩΜΕΓΑ 3

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΝ: «Χιλιάδες ασθενείς με ανεπάρκειες οργάνων σε τελικό στάδιο περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή»
ΠΟΝ: «Χιλιάδες ασθενείς με ανεπάρκειες οργάνων σε τελικό στάδιο περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή» 01 Νοεμβρίου 2024
Η σύνδεση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο και ο ρόλος της μεταβολικής χειρουργικής 04 Νοεμβρίου 2024
Η σύνδεση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο και ο ρόλος της μεταβολικής χειρουργικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00

Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers
Fitness
27/04/2026 - 09:00

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της
Health Talk
20/04/2026 - 18:14

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της

Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00

Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά

Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές
Διατροφή
09/04/2026 - 13:00

Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές

Η ιαπωνική συνήθεια που βοηθάει να ζήσετε περισσότερο και χωρίς να χρειάζεστε δίαιτα
Διατροφή
03/04/2026 - 14:00

Η ιαπωνική συνήθεια που βοηθάει να ζήσετε περισσότερο και χωρίς να χρειάζεστε δίαιτα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώθη Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
10/05/2026 - 07:33
Γιορτή της Μητέρας: Αντί άλλου δώρου, αφήστε την να κοιμηθεί περισσότερο!
Υγεία
10/05/2026 - 07:08
ΟΕΝΓΕ: 24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου με αιτήματα αιχμής τους μισθούς και τις ελλείψεις προσωπικού
Επικαιρότητα
09/05/2026 - 08:51
Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12
Αυξημένα κατά 24% τα έσοδα της Sobi το πρώτο τρίμηνο του 2026
Pharma News
09/05/2026 - 03:37
Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19
Συνεργασία KALTEQ-ZEISS Medical Technology στην οφθαλμολογία και τη μικροχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
08/05/2026 - 22:34
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 22:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57
Νέα παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του προγράμματος «Δοξιάδη»
Υγεία
08/05/2026 - 21:37
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού
Υγεία
08/05/2026 - 19:03
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo