ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς να καθαρίσετε από τους ρύπους τον αέρα στους κλειστούς χώρους

Ψυχική Υγεία
Πώς να καθαρίσετε από τους ρύπους τον αέρα στους κλειστούς χώρους
Η καλή ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ειδικά στα κτήρια γραφείων, όμως, και στη μέση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Τρίτη, 30/06/2020 - 14:55
News4Health Team News4Health Team

Πολλά κτήρια συχνά δεν διαθέτουν καλό φυσικό αερισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν πως η χρήση των κλιματιστικών σε δημόσιους χώρους δεν είναι ό,τι καλύτερο το φετινό καλοκαίρι.

Η φτωχή ποιότητα του αέρα έχει συνέπειες στη λειτουργία όλου του οργανισμού. Το 2015, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Harvard, Syracuse και SUNY πραγματοποίησαν μελέτη που έδειξε πως όσοι εργάζονται σε καλά αεριζόμενα γραφεία, αποδίδουν πολύ καλύτερα σε δύσκολα project και γενικά νιώθουν ευεξία και καλή διάθεση.

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 24 επαγγελματίες από διάφορους χώρους, όπως αρχιτέκτονες, designers, προγραμματιστές, μηχανικοί, managers κ.α., που εργάστηκαν σε έναν ελεγχόμενο επαγγελματικό χώρο. Στον χώρο αυτό άλλοτε επικρατούσαν οι κλασικές συνθήκες ενός σύγχρονου κτηρίου γραφείων και άλλοτε «πράσινες» συνθήκες. Τα κλασικά κτήρια γραφείων συνήθως διαθέτουν ελάχιστα ανοιγόμενα παράθυρα και ο αερισμός γίνεται κυρίως με συστήματα κλιματισμού. Στις πιο «πράσινες» συνθήκες οι επιστήμονες αύξαναν τον φυσικό αερισμό και μείωναν τον κλιματισμό. Όπως διαπίστωσαν, οι νοητικές επιδόσεις των εργαζομένων ήταν κατά μέσον όρο διπλάσιες όταν εργάζονταν στο «πράσινο» περιβάλλον.

Επιπτώσεις φτωχής ποιότητα αέρα

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη φτωχή ποιότητα του αέρα με περισσότερα προβλήματα υγείας. Όπως αναφέρει η Καναδική Πνευμονολογική Εταιρεία, η φτωχή ποιότητα του αέρα στον εργασιακό χώρο μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες και το άσθμα, να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό, ή να οδηγήσει σε κόπωση, ναυτία ή λοιμώξεις. Τα συμπτώματα αυτά βραχυπρόθεσμα επηρεάζουν την παραγωγικότητα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νόσων, την ανάγκη απουσίας από τη δουλειά για λόγους υγείας και την απώλεια εισοδήματος.

Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο φτωχός αερισμός των κτηρίων επιτρέπει τη συσσώρευση ρύπων από τα υλικά κατασκευής του κτηρίου, την χρήση καυσίμων και τις φυσικές εκπομπές ραδονίου. Επιπλέον, η μούχλα που αποτελείπαράγοντα κινδύνου για αναζωπυρώσεις αλλεργιών όπως το άσθμα, ανθεί στους ελλιπώς αεριζόμενους χώρους. Ακόμα και ξενιστές, όπως τα κουνούπια, αποτελούν μεγαλύτερη απειλή σε χώρους με παγιδευμένο αέρα. Μάλιστα ο Οργανισμός υπολογίζει πως η βελτίωση του φυσικού αερισμού μπορεί να μειώσει τις πνευμονοπάθειες έως και 20%.

Ωστόσο αυτό ισχύει όταν οι ρύποι στο εξωτερικό περιβάλλον είναι λιγότεροι απ' ό,τι στο εσωτερικό. Ο Οργανισμός διευκρινίζει πως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ υψηλή, ο φυσικός αερισμός μπορεί να μην είναι ωφέλιμος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν ο αερισμός γίνεται χωρίς σήτες, με συνέπεια να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των ξενιστών. Ο αμερικανικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency, EPA) αναφέρει ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι να μειωθούν ή να αφαιρεθούν οι πηγές των ρύπων, καθώς και να γίνεται φυσικός αερισμός με καθαρό αέρα. Και προσθέτει πως αποτελεσματικό συμπλήρωμα σε αυτά τα μέτρα αποτελεί ο καθαρισμός του αέρα με φορητές συσκευές που καθαρίζουν και απολυμαίνουν τον αέρα, καθώς και η αναβάθμιση των φίλτρων αέρα στα συστήματα αερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού. Οι φορητές συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα είναι σχεδιασμένες για να καθαρίζουν όλο τον αέρα σε έναν ενιαίο χώρο ή δωμάτιο και μειώνουν σημαντικά την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πρακτικά αυτά σημαίνουν πως για να απαλλαγεί από τους ρύπους ο αέρας των εσωτερικών χώρων πρέπει κατ' αρχάς να απομακρυνθούν οι βασικές πηγές τους. Μία από τις κυριότερες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το κάπνισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εκλύει στον αέρα βενζόλιο, ένα αέριο που είναι καρκινογόνο. Επομένως, πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα σε κάθε κλειστό χώρο.

Όταν εξάλλου το επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, πρέπει να αερίζεται ο χώρος με ανοιχτά παράθυρα και τον κλιματισμό γυρισμένο στην ανανέωση του αέρα. Η ενεργοποίηση του απορροφητήρα στην κουζίνα ή και στο μπάνιο επίσης μπορεί να βοηθήσει, γιατί απομακρύνει τους ρύπους από τον εσωτερικό αέρα.

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε ή/και να αντικαθιστάτε τακτικά τα φίλτρα των συστημάτων κλιματισμού, αλλά και των απορροφητήρων, ανάλογα με τις οδηγίες

του κατασκευαστή τους. Η σωστή συντήρηση έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πολλοί ρύποι και παθογόνοι «παγιδεύονται» στα φίλτρα και ύστερα μπορούν να διασπαρούν πάλι στον αέρα. Πολύ σημαντικό είναι να συμπληρώσετε τα παραπάνω με συσκευές απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα, που εξουδετερώνουν γρήγορα τα αιωρούμενα σωματίδια από τον καπνό, το νέφος τις οσμές αλλά και την «κλεισούρα», καθώς και τα αλλεργιογόνα (π.χ. μούχλα, γύρη, ακάρεα σκόνης, τρίχωμα ζώων), τους ιούς και τα άλλα αιωρούμενα παθογόνα. Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και προστατεύουν από την μετάδοση παθογόνων και αλλεργιογόνων μέσω του αέρα αλλά και μέσω των επιφανειών. Επιλέξτε μία συσκευή που θα έχει αθόρυβη 24ωρη λειτουργία και θα καλύψει το χώρο σας.

Επιπλέον, ο καθαριστής απολυμαντής αέρα στον εσωτερικό χώρο, αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας απέναντι στις ασθένειες των πνευμόνων και βοηθά σημαντικά, αν στο χώρο εργάζονται άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, ΧΑΠ, αλλεργίες.

Μην ξεχνάτε, τέλος, την υγρασία γιατί κι αυτή παίζει ρόλο στην ποιότητα του αέρα. Αν τα επίπεδα υγρασίας στους κλειστούς χώρους είναι υψηλά, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων (μούχλας), τα σπόρια των οποίων διαχέονται στον αέρα. Ιδανικά η υγρασία στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30-50%, σύμφωνα με την EPA. Αν ο αέρας είναι πιο ξηρός, μπορεί να χρειασθείτε έναν υγραντήρα. Αντιθέτως, αν έχετε πολλή υγρασία, ανοίξτε τα παράθυρα (εφόσον ο αέρας έξω είναι ξηρός), ειδάλλως χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα ή γυρίστε το κλιματιστικό στη λειτουργία της αφύγρανσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/06/2020 - 15:04
  • ΡΥΠΟΙ
  • ΑΕΡΑΣ
  • ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ
  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
  • ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σφριγηλά μπράτσα: H λύση θα σας λύσει τα χέρια
Σφριγηλά μπράτσα: H λύση θα σας λύσει τα χέρια 30 Ιουνίου 2020
Συνδύασε τη διασκέδαση με τη γυμναστική στην παραλία με 3 τρόπους 05 Ιουλίου 2020
Συνδύασε τη διασκέδαση με τη γυμναστική στην παραλία με 3 τρόπους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Double cleansing: Χρειάζεται να πλένουμε το σώμα μας δύο φορές; Τι λένε οι δερματολόγοι
Ομορφιά
16/09/2026 - 12:00

Double cleansing: Χρειάζεται να πλένουμε το σώμα μας δύο φορές; Τι λένε οι δερματολόγοι

ΕΕΣ και ΕΠΕ διοργανώνουν μεγάλη περιβαλλοντική δράση με καθαρισμό της παραλίας Εδέμ
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 03:54

ΕΕΣ και ΕΠΕ διοργανώνουν μεγάλη περιβαλλοντική δράση με καθαρισμό της παραλίας Εδέμ

Δύσκολη εξίσωση για την Κομισιόν εν μέσω καύσωνα η χρήση των κλιματιστικών
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 15:28

Δύσκολη εξίσωση για την Κομισιόν εν μέσω καύσωνα η χρήση των κλιματιστικών

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40

Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
27/03/2026 - 12:06

Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο

Γιατί το μποτιλιάρισμα βλάπτει την υγεία μας - Τι δείχνουν μελέτες
Υγεία
17/02/2026 - 11:00

Γιατί το μποτιλιάρισμα βλάπτει την υγεία μας - Τι δείχνουν μελέτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29
Σημαντική ελληνική συμμετοχή σε νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που εγκρίθηκε από τον FDA
Υγεία
17/09/2026 - 21:12
Η Κομισιόν μπλοκάρει την πρόσβαση των social media σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 20:34
Πότε ο βήχας του παιδιού κρύβει κάτι σοβαρότερο από μια απλή ίωση
Υγεία
17/09/2026 - 19:52
Κέντρα πρόληψης: Διάλογο τώρα για τη νέα προγραμματική σύμβαση ζητούν οι εργαζόμενοι
Ψυχική Υγεία
17/09/2026 - 18:59
ΕΛΛΟΚ: Οι ασθενείς αποκτούν θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για τον καρκίνο
Patient Talk
17/09/2026 - 18:22
Πως επηρεάζεται από την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία η υπέρταση
Health Talk
17/09/2026 - 17:49
Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 17:17
Η ΕΝΑΣΕΛ ζητάει αποτελεσματικούς και ενισχυμένους ελέγχους στους παρόχους υγείας
Patient Talk
17/09/2026 - 16:44
Καμπανάκι από την ΕΟΟ για τις γρήγορες, εύκολες και low cost οδοντιατρικές πράξεις: «Μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις»
Υγεία
17/09/2026 - 16:18
Αυτισμός: Ο ρόλος του πλακούντα και της φλεγμονής στην εγκυμοσύνη
Υγεία
17/09/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από Τρίκαλα: «Υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από το νοσοκομείο της πόλης»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 15:27
Πολλαπλή σκλήρυνση: Ελπίδες για επιβράδυνση της νόσου με υπάρχον φάρμακο
Υγεία
17/09/2026 - 15:00
Νέα φαρμακευτική μονάδα στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Rontis
Pharma News
17/09/2026 - 14:41
Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία
Pharma Policy
17/09/2026 - 14:27
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ερρίκος Ντυνάν» μοριοδοτούμενο από τον ΠΙΣ με δωρεάν συμμετοχή
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 14:21
Οστεοπόρωση: Βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή μείωσαν τα κατάγματα κατά 94%
Υγεία
17/09/2026 - 14:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα rapid test από τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 13:25
Lancet: Τα ποσοστά εμβολιασμού στην παιδική ηλικία μειώνονται σε αρκετές χώρες της ΕΕ
Υγεία
17/09/2026 - 13:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Μηδενική ανοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:32
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30
Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo