ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα και Κύπρος: «Πρωτιά» στις ερωτικές επαφές εν μέσω πανδημίας

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Οι Έλληνες και οι Κύπριοι δεν εγκατέλειψαν τις σεξουαλικές δραστηριότητες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όντας περισσότεροι ενεργοί συγκεκρικά με πολίτες βόρειων αλλά και νότιων χωρών.
Παρασκευή, 15/01/2021 - 10:52
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Μπορεί λόγω πανδημίας τα περιοριστικά μέτρα να μας απαγορεύουν τις εξόδους, αλλά ένα πράγμα δεν κατάφεραν να περιορίσουν. Τις ερωτικές επαφές ανάμεσα στα ζευγάρια, που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν έρθει πιο κοντά και έχουν ανακαλύψει ξανά τις χαρές του συζυγικού/συντροφικού σεξ.

Αυτό φαίνεται να λειτούργησε καλά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καλύτερα από ό,τι στην Ιταλία και στην Τουρκία, αφού οι κάτοικοι στη χώρα μας και στη Μεγαλόνησο κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι υπεύθυνοι της νέας έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Χειρουργοί Ουρολόγοι – Ανδρολόγοι Χρήστος Φλιάτουρας (Ρώμη) και Mehmet Sungur (Κωνσταντινούπολη), με επικεφαλής τον δρ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού πρώτα μελέτησαν τη συχνότητα των ερωτικών επαφών στη διάρκεια της πανδημίας σε χώρες και σε κέντρα, που συνεργάζεται το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, με την διεθνή του υπόσταση.

Με ειδικά διαδικτυακά ερωτηματολόγια και με έρευνα πεδίου σε περισσότερα από 3.200 άτομα στα κέντρα συνεργασίας της Αθήνας, της Ρώμης, της Λευκωσίας και της Κωνσταντινούπολης, η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου τεκμηρίωσε με στοιχεία, αυτό που συζητά όλος ο πλανήτης. Την επιρροή της πανδημίας της COVID-19 στις ζωές μας.

«Είναι βέβαιο πως η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η αόρατη αυτή απειλή, με ορατά, όμως, τα προβλήματα που την συνοδεύουν, άλλαξε άρδην την καθημερινή ζωή, την ψυχολογία αλλά και την ερωτική ζωή, που φάνηκε να πλήττεται δραματικά σε όλες τις χώρες του κόσμου», επισημαίνει ο δρ Κωνσταντινίδης.

«Σήμερα ο πλανήτης έχει γίνει ερευνητικό εργαστήριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιστημονικά άλματα τα επόμενα χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο η έρευνα για το βασικό ένστικτο της ζωής, τον έρωτα, θα είναι, επίσης, χρήσιμη για τον τρόπο, που αντιδρά η ανθρώπινη φύση μπροστά στις απειλές, σε πραγματικό χρόνο», προσθέτει.

Δεν σημειώθηκε αύξηση των γεννήσεων στην πανδημία

Μέχρι τώρα υπάρχουν στοιχεία για τους πολέμους και για τις καταστροφές του παρελθόντος και πώς αυτές επηρέαζαν την ερωτική ζωή και την αναπαραγωγική διαδικασία. Η υπόθεση πως μετά την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που βιώνουμε, θα παρουσιαζόταν αύξηση στις γεννήσεις (babyboom), δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε σε πολλές μελέτες διεθνώς, πλην της Κίνας, που ανακοίνωσε αύξηση στα ποσοστά εγκυμοσύνης στην πόλη Γιουχάν.

Πρόσφατες μελέτες μας σε τρεις διαφορετικές φάσεις έδειξαν πως στις νότιες χώρες ο εγκλεισμός οδήγησε σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και στην αύξηση της ερωτικής συχνότητας, όπως και της απιστίας, χωρίς, όμως, αύξηση στις εγκυμοσύνες, συνεπώς και στις γεννήσεις.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φλιάτουρας: «Η ερμηνεία, που δόθηκε, είναι πως η απαισιοδοξία λόγω των οικονομικών μέτρων, που συνόδευαν τον εγκλεισμό, δεν άφηνε στα ζευγάρια το περιθώριο να σχεδιάσουν τη γέννηση νέων απογόνων, κάτι που είχε μια απόλυτα λογική ερμηνεία σε σχέση με τις πάγιες απόψεις περί απειλής της ζωής, ως προϋπόθεσης του babyboom.

Η ερευνητική υπόθεση της δικής μας μελέτης είχε μόνο ένα ερώτημα: πώς αλλάζει η ερωτική συνήθεια σε συνθήκες εγκλεισμού και ψυχολογικής ανασφάλειας στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, με διαφορετικά πολιτιστικά δεδομένα».

Το παγκόσμιο στερεοτυπικό δεδομένο είναι πως οι άνθρωποι σε κανονικές συνθήκες έχουν συχνότητα ερωτικών επαφών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Άρα η αύξηση και η μείωση, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, θα ήταν εύκολο να γίνει αντικείμενο παρατήρησης ποσοτικά, σε σχέση με μια δεύτερη καμπύλη, που θα ήταν η χρονική περίοδος. Δηλαδή πόσο συχνά, σε ποια χρονική περίοδο, με ορίζοντα πριν από τον εγκλεισμό και μετά, που εφαρμόστηκε με τον ίδιο τρόπο σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι κάτοικοι της Ελλάδας και της Κύπρου κατά την τελευταία δεκαετία έχουν πληγεί οικονομικά. Όλα αυτά, μαζί με τις απειλές του Ερντογάν για αναδιάταξη των συνόρων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», που απειλεί βιολογικά - υπαρξιακά ένστικτα επιβίωσης. Ο κόσμος για την χώρα γίνεται επικίνδυνος και απειλητικός, κάνοντάς τη να νιώθει απελπιστικά μόνη σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

«Η απελπισία και ο θυμός, όμως, δημιουργούν συλλογικές και ατομικές άμυνες για την επιβίωση. Το βασικό δίλημμα είναι fight or flight και από την στιγμή που να πετάξουν δεν μπορούν, άρα πρέπει να αντισταθούν. Και ο έρωτας είναι μια μορφή αντίστασης στον θάνατο, που καραδοκεί απρόσκλητος και επιθετικός», εξηγεί ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

«Το ηρωικό πνεύμα δεν γεννιέται σε συνθήκες ησυχίας και καλοπέρασης, αλλά στις δυσκολίες της ζωής, και για να μείνεις στη ζωή και να τη γεννήσεις, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να ερωτευτείς τη ζωή, άρα και τον άλλο, μέσα από τη μόνη ανιδιοτελή πράξη, που είναι η σεξουαλική. Οι κάτοικοι λοιπόν Ελλάδας και Κύπρου, μοιάζουν τον ζυγό να μην υπομένουν, αφού τα κρεβάτια τους «στενάξανε» πολύ περισσότερο από άλλες χώρες και όχι μόνο τις βόρειες, αλλά και της γείτονος, που πίνει τσάι που σκοτώνει τον ιό, αλλά και την πείνα», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα και από χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν σε επόμενη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/01/2021 - 11:07
  • ΣΕΞ
  • ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

pHformula: Η αναγεννητική ιατρική στην υπηρεσία της υγείας του δέρματος
pHformula: Η αναγεννητική ιατρική στην υπηρεσία της υγείας του δέρματος 14 Ιανουαρίου 2021
Που οφείλεται η άσχημη μυρωδιά στο στόμα 18 Ιανουαρίου 2021
Που οφείλεται η άσχημη μυρωδιά στο στόμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας

Πειραματικό εμβόλιο mRNA κατά της γρίπης των πτηνών: Πώς λειτουργεί και γιατί αποτελεί ορόσημο
Υγεία
11/05/2026 - 11:48

Πειραματικό εμβόλιο mRNA κατά της γρίπης των πτηνών: Πώς λειτουργεί και γιατί αποτελεί ορόσημο

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 10:00

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 23:16

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19

"Επιδημία" καισαρικών στην Ελλάδα: Πρωτιά στην ΕΕ με 62,2% επί των γεννήσεων
Υγεία
14/04/2026 - 10:00

"Επιδημία" καισαρικών στην Ελλάδα: Πρωτιά στην ΕΕ με 62,2% επί των γεννήσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21
Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54
Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33
«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18
Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43
Imperial Brands Hellas: Σε νέα φάση η πρωτοβουλία «είμαστε μαζί» για την προστασία των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 14:22
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα
Patient Talk
02/06/2026 - 12:01
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo