ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζαχαράκη: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που απέκτησε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο για την Δυναμική των Πληθυσμών και για την Οικονομική Ευημερία, στα Χανιά τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποκτά το νέο Διεθνές Κέντρο Κρήτης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση των κυβερνητικών πολιτικών που έχουν ως επίκεντρο την περιφέρεια.
Τρίτη, 05/11/2024 - 00:08
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

«Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταγραφή των δεδομένων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη λήψη κρίσιμων μελλοντικών αποφάσεων, καθώς αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Η ενίσχυση της περιφέρειας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην χάραξη πολιτικής για την Κυβέρνηση μας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σοφία Ζαχαράκη .

«Δημοσιονομική βιωσιμότητα, προσβάσιμη μακροχρόνια φροντίδα»

Η κυρία Ζαχαράκη, κατά την ομιλία της αναφέρθηκε, πρωτίστως, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο όπως τόνισε «δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την προσβάσιμη μακροχρόνια φροντίδα. Αναπτύσσουμε μια ενιαία στρατηγική για τη μεταρρύθμιση της μακροχρόνιας περίθαλψης, με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σήμερα οι άνθρωποι στα 60 τους είναι ακόμα νέοι- η ιδέα της απόσυρσής τους από τη ζωή και την εργασία είναι ξεπερασμένη. Είναι παραγωγικοί, δυναμικοί και περιμένουν κίνητρα για να συμμετέχουν μαζί με τη νεότερη γενιά. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναπτύσσουμε προγράμματα για την ψηφιακή κατάρτιση, την επανένταξη στο εργατικό δυναμικό και τη συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ενεργό συμμετοχή των ηλικιωμένων πολιτών σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει διατάξεις που επιτρέπουν στους συνταξιούχους να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό χωρίς να χάσουν τα επιδόματα. Ήδη, περισσότεροι από 192.000 συνταξιούχοι έχουν επιστρέψει για να συνεισφέρουν στην οικονομία μας».

Κίνητρα και στοχευμένες δράσεις

Στο θέμα της υπογεννητικότητας, σημείωσε η Υπουργός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία «καθυστέρηση» των νέων στην τεκνοποίηση, καθώς βάζουν σε προτεραιότητα τις σπουδές και την καριέρα. Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα για το οποίο το ΥΚΟΙΣΟ δουλεύει προκειμένου να αντιμετωπιστεί με κίνητρα και στοχευμένες δράσεις.

Αναφερόμενη στην απασχόληση των νέων, η κυρία Ζαχαράκη, επεσήμανε ότι «από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της απασχόλησης των νέων κατά 28.9%. Το brain-drain προσπαθούμε να περιοριστεί και να δώσουμε κίνητρα σε νέους και νέες να επιστρέψουν στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό, μειώνουμε τα εμπόδια μέσω φορολογικών κινήτρων, ιδίως για άτομα που μετεγκαθίστανται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το πρόγραμμά μας «First Job Credit» προσφέρει επιδοτήσεις έως και 1.200 ευρώ για νέους χωρίς προηγούμενη εμπειρία, και το Rebrain Greece συνδέει εξειδικευμένους επαγγελματίες με εξειδικευμένες ευκαιρίες απασχόλησης» δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στα προγράμματα που έχει προωθήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την στέγαση, ο προϋπολογισμός των οποίων θα φθάσει τα 5 δις ευρώ έως το 2027, αλλά και στην σημασία που δίνεται πλέον στην σωστή ενημέρωση των νέων για τις επιλογές που έχουν έτσι ώστε να αισθάνονται ασφάλεια και να βλέπουν ότι υπάρχει προοπτική τόσο στην εργασία τους αλλά και ότι υπάρχει το υπόβαθρο και η στήριξη από το κράτος στην απόφασή τους να δημιουργήσουν οικογένεια.

Η γήρανση των πληθυσμών

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Yashiki Takeuchi, αρχικά έδωσε στοιχεία του οργανισμού για το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Τα τελευταία 40 χρόνια στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, ως ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία αυξήθηκε από το 20% στο 31%, ενώ έως το 2060 το ποσοστό αυτό θα έχει πιθανότατα διπλασιαστεί, ανέφερε.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται με τις μελέτες του ΟΟΣΑ, που καταλήγουν ότι η γήρανση των πληθυσμών στην πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, θα αυξήσει τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας, στα συστήματα μακροχρόνιας φροντίδας και στα δημόσια οικονομικά, ενώ η κατά συνέπεια γήρανση του εργατικού δυναμικού, θα περιορίσει τις επιδόσεις της οικονομίας. Όπως είπε η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στα στατιστικά του Οργανισμού.

Η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση και η υπογεννητικότητα είναι οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες.

Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, βασική προϋπόθεση είναι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και οι στοχευμένες δράσεις. Σε αυτή τη προσπάθεια, τοπικές υπηρεσίες, όπως αυτή που δημιουργείται στα Χανιά της Κρήτης από τον ΟΟΣΑ είναι σημαντική, καθώς τα στοιχεία που θα συλλέγονται, θα βοηθούν στην σωστή επίλυση των παραπάνω προκλήσεων.

Η γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και η λύση του βρίσκεται στην σωστή μίξη πολιτικών που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των μεταναστών, των γυναικών, την μετεκπαίδευση σε καλύτερο επίπεδο αλλά και σε άλλους τομείς (re-skilling & up-skilling) των εργαζομένων, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας της εργασίας για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. «Το δημογραφικό είναι η μοίρα μας, αλλά αν κυνηγούμε τις σωστές πολιτικές με συλλογική σκέψη, τότε θα είναι καλύτερη», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Κρήτης του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

  • ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
  • ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάζα: Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο
Γάζα: Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο 04 Νοεμβρίου 2024
Διακομιδές 23 ασθενών με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε έξι μέρες 05 Νοεμβρίου 2024
Διακομιδές 23 ασθενών με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε έξι μέρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί
Υγεία
04/08/2026 - 07:58

Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί

Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00

Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»

Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Patient Talk
26/06/2026 - 18:44

Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Απαραίτητη η σαφής πρόβλεψη για τη συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 19:42

Απαραίτητη η σαφής πρόβλεψη για τη συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18
Οχιά δάγκωσε δύο αδερφάκια στον Μαραθώνα - Χορηγήθηκε αντιοφικός ορός στο βρέφος
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 20:36
Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04
Μονοκλωνικό αντίσωμα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του γαστροοισοφαγικού αδενοκαρκινώματος
Υγεία
28/08/2026 - 19:38
Ο ΙΣΑ ζητάει δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Υγεία
28/08/2026 - 19:13
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 18:47
Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44
Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23
Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00
Διασωστικός σκύλος του ΕΕΣ συμμετείχε σε τριήμερη διεθνή εκπαίδευση στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:37
Κατάσταση συναγερμού για φωτιές το Σάββατο - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:18
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00
ΕΟΟ: «Η οδοντιατρική θεραπεία είναι πράξη υγείας και όχι προϊόν σε προσφορά»
Υγεία
28/08/2026 - 14:39
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα μυών μιμούνται τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
28/08/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Τα 4+1 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 13:35
ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22
Οι άνδρες που έχουν σύντροφο χάνουν πιο εύκολα βάρος
Υγεία
28/08/2026 - 13:00
Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo