ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FairLife L.C.C.: Οι οικονομικές επιπτώσεις του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Επικαιρότητα
UNSPLASH
Η FairLife L.C.C. ως ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (LuCE), κοινοποίησε στην Ελλάδα την 8η έρευνα του Ευρωπαϊκού φορέα με τίτλο «Οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου του πνεύμονα: Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση».
Σάββατο, 15/06/2024 - 07:08
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει τη ζωή των ασθενών και των οικείων τους σε πολλαπλά επίπεδα. Στην παρούσα έκθεση δίνεται έμφαση στη συχνά παραγνωρισμένη πτυχή της οικονομικής τοξικότητας που συνοδεύει όχι μόνο τη διάγνωση της νόσου αλλά περισσότερο τις άμεσες δαπάνες θεραπείας και φαρμάκων, την απώλεια εισοδήματος και τον επώδυνο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομική σταθερότητα των οικογενειών. Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι βαδίζουν στο δύσκολο μονοπάτι της ασθένειας.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις 28 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα. Καταγράφηκαν συνολικά 120 απαντήσεις από Έλληνες συμμετέχοντες, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για τα αποτελέσματα της έκθεσης ειδικά για την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10,3% του συνολικού αριθμού των συμμετεχόντων της 8ης Έκθεσης LuCE (120/1,161).

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων συμμετεχόντων, το 38,3% ήταν ασθενείς και το 61,7% φροντιστές. Η πλειοψηφία ήταν άτομα ηλικίας 55-64 ετών, με το ποσοστό των γυναικών να υπερτερεί (67.5%) σε σχέση με το ποσοστό (31,7%) των ανδρών. Αξίζει να σημειωθεί πως το 44,2% είχαν (ή οι οικείοι τους είχαν) νόσο σταδίου IV, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (αδενοκαρκίνωμα).
Όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση για την Ελλάδα συγκρίνουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από Έλληνες συμμετέχοντες με τον μέσο όρο που συλλέχθηκε από Ευρωπαίους συμμετέχοντες.

Συνολικά αποτελέσματα έρευνας

  • Η έρευνα ανέδειξε τη σημασία της αντιμετώπισης του οικονομικού αντίκτυπου του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα. Ο οικονομικός αντίκτυπος για τα άτομα από την Ελλάδα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής ζώνης του ΠΟΥ σε όλους σχεδόν τους τομείς.
  • Συνολικά το 92,4% των ατόμων ανέφεραν οικονομική δυσχέρεια ως αποτέλεσμα της νόσου έναντι 66,8% του μέσου όρου των Ευρωπαίων συμμετεχόντων. Ο αντίκτυπος ήταν πολύ σημαντικός (αρκετά / πάρα πολύ) για το 50,0% των Ελλήνων συμμετεχόντων.
  • Η σοβαρότητα της οικονομικής τοξικότητας λόγω καρκίνου του πνεύμονα είναι τόσο υψηλή, ώστε το 71,7% των συμμετεχόντων από την Ελλάδα είχε δυσκολία στην κάλυψη ορισμένων δαπανών έναντι του 45,7% του μέσου όρου των Ευρωπαίων συμμετεχόντων.
  • Το 61,4% των συμμετεχόντων από την Ελλάδα χρειάζεται πάνω από το 20% του εισοδήματος του νοικοκυριού του για να πληρώσει τις δαπάνες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα έναντι του 31,7% του μέσου όρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Είναι επίσης πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το 87,5% των ατόμων με οικονομικές δυσκολίες συμφώνησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση είχε αντίκτυπο στην πρόσβασή τους σε θεραπεία και περίθαλψη.
  • Περίπου το 75% των συμμετεχόντων από την Ελλάδα ανέφεραν μειωμένο εισόδημα του νοικοκυριού μετά τη διάγνωση έναντι 62,9% του μέσου όρου των Ευρωπαίων συμμετεχόντων. 4 στους 10 ανέφεραν την απουσία από την εργασία ως μία από τις αιτίες της μείωσης του εισοδήματος, ακολουθούμενη από την μη ικανότητα εργασίας (29,6%).
  • Η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων (87,4%) αναγκάστηκε να μειώσει τα έξοδα του νοικοκυριού για να αντιμετωπίσει τα έξοδα μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.
  • Η έρευνα υποδηλώνει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης οικονομικής δυσχέρειας. Το ποσοστό των Ελλήνων συμμετεχόντων που είχαν άγχος για τα οικονομικά τους αυξήθηκε από 48,1% (πριν τη διάγνωση) σε 72,2% ( μετά τη διάγνωση). Τα αντίστοιχα ποσοστά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξήθηκαν από 27,7% σε 46,8%.
  • Εν τέλει, το 60,2% των ατόμων που επηρεάζονται από τη νόσο στην Ελλάδα δυσκολεύεται να βιοποριστεί με το εισόδημα του νοικοκυριού του έναντι του 26,2% του μέσου όρου των Ευρωπαίων συμμετεχόντων.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων (71,2%) δεν είχε συζητήσει ποτέ, ή ελάχιστα, με τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις οικονομικές ανησυχίες τους. Το ποσοστό αυτό συμπίπτει με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων συμμετεχόντων.
  • Η αντιμετώπιση της νόσου είναι συχνά δαπανηρή, ειδικά αν τα βήματα για τη διάγνωση – μεταξύ άλλων ο ολοκληρωμένος μοριακός έλεγχος - και τη θεραπεία δεν καλύπτονται επαρκώς από το δημόσιο σύστημα υγείας ή τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα.
  • Επιπρόσθετες οικονομικές πιέσεις μπορεί να δημιουργήσουν οι δαπάνες διακομιδής προς και από τα εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας, λόγω έλλειψης επαρκούς στελέχωσης επαγγελματιών υγείας και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε δομές της Ελληνικής περιφέρειας και η σημαντική απώλεια ωρών εργασίας για τους υπεύθυνους συνοδούς και μέλη της οικογένειας που καλούνται να καλύψουν με την παρουσία και συμμετοχή τους τέτοιες ελλείψεις.

Προτάσεις για Δράση

Η έκθεση προτείνει τις ακόλουθες λύσεις και τρόπους υποστήριξης με την ελπίδα να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους συνηγόρους ασθενών και κυρίως τα άτομα και τις οικογένειες που βιώνουν τη νόσο:

  • Έλεγχος για οικονομική τοξικότητα και παροχή προγραμμάτων για την κάλυψη δαπανών, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας. Οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συζήτηση με τα άτομα που επηρεάζονται από τον καρκίνο του πνεύμονα για να διερευνήσουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται σε φορείς που μπορούν να πληροφορήσουν και να βοηθήσουν στη μείωση των δαπανών που σχετίζονται με τη θεραπεία και τη φροντίδα και στον περιορισμό των αυξημένων δαπανών λόγω της νόσου.
  • Ενίσχυση του προγράμματος κάλυψης εισοδήματος για άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν, επειδή νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα ή για τους φροντιστές. Η μείωση του εισοδήματος λόγω των εργασιακών μεταβολών είναι μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Τα εργαζόμενα άτομα είναι πιο πιθανό να βιώσουν μείωση του εισοδήματός τους λόγω της νόσου. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτούν τις κατάλληλες παροχές αποζημίωσης μέσω των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και να τις παρέχουν σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν λόγω καρκίνου του πνεύμονα.
  • FAIRLIFE
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΙΣ: «Να αποκατασταθούν άμεσα σε αξιοπρεπή επίπεδα οι αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ»
ΠΙΣ: «Να αποκατασταθούν άμεσα σε αξιοπρεπή επίπεδα οι αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ» 15 Ιουνίου 2024
Πρώτη επίσημη εμφάνιση της πριγκίπισσας Κέιτ το Σάββατο έπειτα από μήνες 14 Ιουνίου 2024
Πρώτη επίσημη εμφάνιση της πριγκίπισσας Κέιτ το Σάββατο έπειτα από μήνες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 15:00

Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου

Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
18/12/2025 - 12:00

Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο

Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14

Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας

Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47

Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Παντοτινά χημικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους συνδέονται με οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 13:00

Παντοτινά χημικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους συνδέονται με οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

CoDIET: Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα μεταβολικά νοσήματα
Υγεία
02/02/2026 - 21:23
Και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα social media στους κάτω των 16 ετών
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 20:57
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης
Patient Talk
02/02/2026 - 20:19
ΕΠΕΠΑΔΙΕ: Υπολειτουργούν δομές που αφορούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Health Talk
02/02/2026 - 19:53
Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 19:11
Άγχος: Πώς μπορεί να επηρεαστεί από την διατροφή μας – Τα «ναι» και τα «όχι»
Διατροφή
02/02/2026 - 18:43
Καμπάνια της ΕΔΑΕ για εφήβους και γυναίκες: «Λύση για την ακμή έχει μόνο ο δερματολόγος»
Health Talk
02/02/2026 - 18:06
Η Medochemie επενδύει σε ένα βιώσιμο μέλλον - Tα εργοστάσιά της λειτουργούν με πράσινη ενέργεια
Pharma News
02/02/2026 - 17:39
ΕΟΠΑΕ: Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα CHAMPS για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα των νέων
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 17:16
Νέες κινητοποιήσεις για ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ - Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 16:32
Αναλογία μέσης–γοφών: Ένας πιο αξιόπιστος δείκτης υγείας από τον ΔΜΣ;
Υγεία
02/02/2026 - 16:17
Δύο ακόμα μικρά παιδιά στη ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» με γρίπη
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 15:54
Αντίθετοι οι Σύλλογοι Επιστημόνων Μαιών Ελλάδος με το υπό έγκριση καθηκοντολόγιο
Health Talk
02/02/2026 - 15:36
Νέος διευθυντής πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας ο Βέλης Παππάς
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 15:21
Astra Zeneca: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Κίνα και εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Pharma News
02/02/2026 - 15:03
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
Η κληρονομικότητα "αποφασίζει" κατά 50% πόσο θα ζήσουμε
Υγεία
02/02/2026 - 13:00
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Δυσκολεύεστε σε μια σχέση σας; Αλλάζοντας τακτική μπορεί να αλλάξει η δυναμική
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 12:00
Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές: Τι έδειξε έρευνα στον Καναδά
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 11:00
Φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία: Μπορούν να επιβραδύνουν την εκδήλωση πολλαπλού μυελώματος
Υγεία
02/02/2026 - 10:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Αναβλητικότητα: Δεν είναι απλώς τεμπελιά! Ο ρόλος του εγκεφάλου και των γονιδίων
Ψυχική Υγεία
31/01/2026 - 10:00
Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Ενήλικη παχυσαρκία και νεφρική δυσλειτουργία στην "ομπρέλα" του Προλαμβάνω
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 08:00
Chia: Το αντίδοτο στη ζημιά που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο μεταβολισμό
Διατροφή
02/02/2026 - 09:00
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo