ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προκαλούν τα εντερικά αέρια - Οι τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Διατροφή
PIXABAY
Τα αέρια του εντέρου είναι ένα θέμα που οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να συζητήσουν, ωστόσο η παραγωγή τους είναι μια καθ' όλα φυσιολογική διεργασία του οργανισμού.
Δευτέρα, 13/05/2024 - 18:53
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Τα εντερικά αέρια μπορεί να συμβάλλουν σε αίσθημα πληρότητας, αυτό που λέμε φούσκωμα, ρέψιμο, κοιλιακές κράμπες και μετεωρισμό (αέρια). Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως σύντομα και υποχωρούν μόλις απελευθερωθούν τα αέρια με ρέψιμο ή μετεωρισμό. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι ακόμη και σε φυσιολογικές ποσότητες αερίων και να αναπτύξουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Συμπτώματα

Το ρέψιμο είναι μια φυσιολογική διαδικασία και προκύπτει από τον καταποθέντα αέρα που συσσωρεύεται στο στομάχι.

Ο αέρας μπορεί είτε να ρευτεί πίσω είτε να περάσει από το στομάχι στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια να περάσει ως πρωκτικό αέριο (μετεωρισμός).

Το φούσκωμα αναφέρεται σε μια αίσθηση πληρότητας στο άνω μέρος της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να επηρεάζεται από αέρια ή/και συσσώρευση τροφής στο στομάχι. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν το σύμπτωμα με φυσιολογικές ποσότητες γαστρικών αερίων.

Ο μετεωρισμός αναφέρεται στη διέλευση αερίων από το ορθό. Αυτό το αέριο είναι γενικά ένας συνδυασμός καταπνιγμένου αέρα και αερίου που παράγεται από τη δράση των βακτηρίων του παχέος εντέρου σε άπεπτους υδατάνθρακες.

Το αέριο που συσσωρεύεται στο δεξιό άνω τμήμα του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που μπορεί να μοιάζει με πόνο στη χοληδόχο κύστη. Επίσης, το αέριο που συσσωρεύεται στο αριστερό άνω τμήμα του παχέος εντέρου μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι το στήθος και να φαίνεται σαν καρδιακός πόνος.

Οι αιτίες που προκαλούν τα αέρια του εντέρου

Όλοι μας καταπίνουμε αέρα κατά τη διαδικασία του φαγητού. Τα άτομα μπορεί να έχουν υπερβολική κατάποση λόγω του πιπιλίσματος σκληρών καραμέλων ή τσίχλας.

Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών όπως η σόδα ή η μπύρα μπορεί επίσης να δημιουργήσει περίσσεια γαστρικού αέρα. Επιπλέον, τα άτομα που βιώνουν άγχος μπορεί να καταπίνουν υπερβολικά αέρα.

Η κακή εφαρμογή των οδοντοστοιχιών και η χρόνια μεταρινική «σταγόνα» μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερβολική κατάποση αέρα. Ως αποτέλεσμα, σημαντικές ποσότητες αερίων μπορεί να εισέλθουν στο στομάχι και το λεπτό έντερο μέσα σε 24 ώρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρέψιμο, φούσκωμα ή μετεωρισμό (αέρια).

Ορισμένοι υδατάνθρακες δεν μπορούν να χωνευτούν από τα ένζυμα στο λεπτό έντερο και φτάνουν στο παχύ έντερο όπου τα βακτήρια τους μεταβολίζονται σε αέρια υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι το πίτουρο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα φασόλια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ασθενείς σε υπερβολικό μετεωρισμό ορισμένους ασθενείς.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα και μετεωρισμό όταν καταναλώνουν γάλα, ορισμένα τυριά ή παγωτό, επειδή τους λείπει το ένζυμο (λακτάση) που απαιτείται για την πέψη των σακχάρων του γάλακτος (λακτόζη).

Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη, είναι λιγότερο συχνή σε άτομα βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.

Μια άλλη αιτία του φουσκώματος και της κοιλιακής διάτασης ονομάζεται βακτηριακή υπερανάπτυξη. Αυτό δεν είναι λοίμωξη, αλλά συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα φυσιολογικών βακτηρίων στο λεπτό έντερο.

Έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή εντερικών αερίων που συμβάλλουν στα παραπάνω συμπτώματα. Τέλος, η υποκείμενη δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να συμβάλλει στο φούσκωμα και στην αίσθηση κοιλιακής διάτασης.

Παράγοντες κινδύνου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η υπερβολική κατάποση αέρα και ορισμένα τρόφιμα και ανθρακούχα ποτά συμβάλλουν σημαντικά στο ρέψιμο και τον μετεωρισμό.

Ορισμένοι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) φαίνεται να είναι μοναδικά ευαίσθητοι σε φυσιολογικούς ή μόνο ελαφρώς αυξημένους όγκους εντερικών αερίων και μπορεί να αναπτύξουν κοιλιακές κράμπες ως αποτέλεσμα.

Ασθενείς με τροποποιημένη ανατομία λόγω χειρουργικής επέμβασης ή ασθενείς με ορισμένες ρευματολογικές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βακτηριακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρέψιμο, φούσκωμα ή μετεωρισμό.

Ορισμένοι ασθενείς, ιδίως οι γυναίκες που είχαν μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες, παρουσιάζουν κοιλιακή διάταση όταν στέκονται όρθιες. Αυτό θεωρείται συχνά ότι είναι συσσώρευση αερίων.

Ωστόσο, εάν η διάταση δεν υπάρχει όταν η ασθενής είναι ξαπλωμένη “επίπεδη”, τότε η πιθανή εξήγηση είναι η αδυναμία των κοιλιακών μυών λόγω της διάτασης και της απώλειας του μυϊκού τόνου που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διάγνωση

Υπάρχουν άτομα που έχουν καούρες και στομαχικές διαταραχές που μπορεί να καταπίνουν αέρα για ανακούφιση.

Η διάγνωση της οισοφαγικής παλινδρόμησης ή της γαστρικής φλεγμονής θα πρέπει να αποκλειστεί με ακτινογραφίες ή ενδοσκόπηση. Είναι εξέταση του οισοφάγου και του στομάχου με εύκαμπτο σωλήνα ενώ ο ασθενής είναι ναρκωμένος. Η κοιλιακή διάταση όταν είναι όρθιος αλλά όχι όταν είναι ξαπλωμένος είναι ένδειξη αδύναμων κοιλιακών μυών. Εάν υπάρχει υποψία δυσανεξίας στη λακτόζη, το γάλα μπορεί να αποσυρθεί από τη διατροφή και να παρατηρηθούν τα συμπτώματα.

Ωστόσο, η λακτόζη μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα και το αέριο υδρογόνο που παράγεται στα ευαίσθητα άτομα μπορεί να μετρηθεί στην αναπνοή. Η μεταρινική εκροή από προβλήματα των ιγμορείων μπορεί να προκαλέσει κατάποση αέρα και θα πρέπει να εξεταστεί. Εάν υπάρχει υποψία βακτηριακής υπερανάπτυξης, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα τεστ αναπνοής υδρογόνου.

Οι εξετάσεις αίματος δεν είναι συνήθως χρήσιμες για τα αέρια προβλήματα. Η εξέταση για κοιλιοκάκη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, καθώς η αποτυχία απορρόφησης του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό μετεωρισμό.

Οι ασθενείς που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αεραγωγές μπορεί να ωφεληθούν από την τήρηση ενός ημερολογίου “μετεωρισμού” για τρεις ημέρες. Μπορεί να σημειωθεί ο χρόνος κάθε διέλευσης αερίων και η τροφή για κάθε γεύμα.

Οι διελεύσεις αερίων μπορούν να συγκριθούν με τη δημοσιευμένη “κανονική” συχνότητα μετεωρισμού.

Θεραπεία

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποβάλλουν τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σόδα και η μπύρα.

Τροφές όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα φασόλια και το πίτουρο θα πρέπει να αποφεύγονται. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα Lactaid ή μη γαλακτοκομικό γάλα, όπως γάλα σόγιας ή αμυγδάλου. Πρέπει να αποφεύγεται το μάσημα τσίχλας και το πιπίλισμα σκληρών καραμελών.

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και οι σκληρές καραμέλες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να περιέχουν μαννιτόλη ή σορβιτόλη ως γλυκαντικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν μετεωρισμό.

Για να διασφαλιστεί ότι εξαλείφονται μόνο οι τροφές που ενδεχομένως προκαλούν συμπτώματα χωρίς να προκύπτουν έντονοι διαιτητικοί περιορισμοί, οι ασθενείς θα πρέπει να εξαλείφουν ένα προς ένα τα τρόφιμα και να τηρούν ημερολόγιο συμπτωμάτων.

Αγωγές

Τα προϊόντα σιμεθικόνης έχουν προωθηθεί ως θεραπεία για τον αερισμό, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Τα δισκία ξυλάνθρακα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του μετεωρισμού χωρίς πειστικό όφελος.

Το υποσαλικυλικό βισμούθιο έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της δυσάρεστης οσμής ορισμένων ορθικών αερίων που περιέχουν σουλφά. Η άλφα-d-γαλακτοσιδάση, ένα προϊόν χωρίς συνταγή, έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πέψη σύνθετων υδατανθράκων. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από αυτή τη στρατηγική.

Τα άτομα με IBS μπορεί να ωφεληθούν από τη συμπτωματική θεραπεία για τους “πόνους αερίων” με τη χρήση αντισπασμωδικής θεραπείας, όπως η δικυκλομίνη ή η υοσκυαμίνη κάτω από τη γλώσσα.

Ορισμένοι ασθενείς με βακτηριακή υπερανάπτυξη μπορεί να δουν βελτίωση από την περιστασιακή χρήση αντιβιοτικών για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στο λεπτό έντερο, μειώνοντας έτσι την παραγωγή αερίων.

Εάν υπάρχουν υποψίες ότι η αδυναμία των κοιλιακών μυών είναι η αιτία της κοιλιακής διάτασης, οι ασκήσεις κοιλιακής σύσφιξης μπορεί να είναι χρήσιμες, αν και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν όταν οι ασθενείς είναι μέσης ηλικίας και μεγαλύτεροι.

Εάν τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στις προαναφερθείσες διατροφικές στρατηγικές, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλες υποκείμενες ανωμαλίες.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε

  • Το ρέψιμο και ο μετεωρισμός είναι φυσιολογικές διεργασίες του σώματος
  • Ο καταποθείς αέρας είναι «αέριο» στο σώμα και συμβάλλει σημαντικά στα συμπτώματα
  • Οι μη απορροφημένοι διαιτητικοί υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν παραγωγή αερίων από τα βακτήρια του παχέος εντέρου
  • Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ανθρακούχα ποτά, το πιπίλισμα σκληρών καραμελών και το μάσημα τσίχλας
  • Η κοιλιακή διάταση όταν είναι όρθια αλλά όχι σε ύπτια θέση μπορεί να οφείλεται σε αδύναμους κοιλιακούς μύες
  • Η αύξηση της συχνότητας ή της σοβαρότητας των συμπτωμάτων θα πρέπει να προκαλέσει ιατρική φροντίδα
  • ΕΝΤΕΡΟ
  • ΑΕΡΙΑ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι τροφές που πρέπει να προτιμάτε εάν έχετε έντονα συμπτώματα στην περίοδό σας
Οι τροφές που πρέπει να προτιμάτε εάν έχετε έντονα συμπτώματα στην περίοδό σας 13 Μαϊος 2024
Ινστιτούτο Prolepsis και ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλευρό των μαθητών που έχουν ανάγκη με το πρόγραμμα «Διατροφή» 15 Μαϊος 2024
Ινστιτούτο Prolepsis και ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλευρό των μαθητών που έχουν ανάγκη με το πρόγραμμα «Διατροφή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07

Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση

Ποια συμπτώματα σε ηλικιωμένους πρέπει να μας προβληματίσουν;
Health Talk
22/07/2026 - 21:22

Ποια συμπτώματα σε ηλικιωμένους πρέπει να μας προβληματίσουν;

Πέντε λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με τρέμουλο - Τα συμπτώματα ανά περίπτωση και τι μπορείτε να κάνετε
Υγεία
22/07/2026 - 18:26

Πέντε λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με τρέμουλο - Τα συμπτώματα ανά περίπτωση και τι μπορείτε να κάνετε

Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, ποια τα συμπτώματά του και πως αντιμετωπίζεται
Υγεία
17/07/2026 - 19:12

Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, ποια τα συμπτώματά του και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου, ποια η συμβολή του στην υγεία και πως επηρεάζεται από τη διατροφή
Health Talk
14/07/2026 - 19:33

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου, ποια η συμβολή του στην υγεία και πως επηρεάζεται από τη διατροφή

Σύνδρομο της Εντατικής: Έως και 8 στους 10 ασθενείς έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά το εξιτήριο
Health Talk
13/07/2026 - 07:59

Σύνδρομο της Εντατικής: Έως και 8 στους 10 ασθενείς έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά το εξιτήριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πράσινο φως από τον EMA για 12 νέα φάρμακα - Οκτώ ακόμη πήραν έγκριση επέκτασης των θεραπευτικών ενδείξεων
Pharma Policy
24/07/2026 - 16:34
Ψεκασμοί από αέρος για τα κουνούπια στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 16:17
Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας το ξαναρίχνουν στον χορό
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 16:00
Έρχονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 15:36
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Διατροφή
24/07/2026 - 15:00
Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05
Τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία συνδέονται με σημαντική μείωση των αναρρωτικών αδειών
Υγεία
24/07/2026 - 13:28
Βρουξισμός: Γιατί σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας
Health Talk
24/07/2026 - 12:30
Matcha και σίδηρος: Επηρεάζει πραγματικά την απορρόφησή του; Τι απαντούν οι ειδικοί
Διατροφή
24/07/2026 - 11:30
Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών
Pharma Policy
24/07/2026 - 10:30
Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30
Συναγερμός στην Καστοριά για κρούσματα σαλμονέλας σε νεαρά άτομα και παιδιά
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 08:30
ΕΕΣ και Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνουν δράση ενημέρωσης στην παραλία Εδέμ για την ασφάλεια στο νερό
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 07:34
Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
ΕΣΚ Τυφλών: «Καμία δέσμευση, καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό στα μεγάλα προβλήματά μας»
Patient Talk
24/07/2026 - 00:13
Σύρος: Συνελήφθη ζευγάρι για τη θανάσιμη μαχαιριά στην 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 23:34
Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19
Συγκλονιστικές στιγμές στην τελετή μνήμης για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 22:12
ΕΛΔΕ: Κίνδυνοι, πρόληψη και σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας - Η εικόνα στην Ελλάδα
Health Talk
23/07/2026 - 21:08
Πένθος στο ΕΚΑΒ Αττικής: Νεκρή διασώστρια από μαχαίρωμα στη Σύρο
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 20:52
Νέος CEO της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου στη θέση της Έλενας Χουλιάρα ο Σταύρος Ντογιάκος
Pharma News
23/07/2026 - 20:17
Ναυαγοσώστης έσωσε από τον θάνατο κοριτσάκι δυόμιση ετών με ΚΑΡΠΑ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 19:51
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 19:34
Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07
ΠΦΣ: Με κρατική χρηματοδότηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας
Pharma Policy
23/07/2026 - 17:38
Μνημόσυνο στο Κόκκινο Λιμανάκι για τους 104 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 16:52
Hashimoto: Η «αόρατη» πάθηση πίσω από την κόπωση και την έλλειψη ενέργειας
Health Talk
23/07/2026 - 16:33
Γεωργιάδης: «Μεγάλο στοίχημα η συνολική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 16:16
Κλιματιστικό: Οι 5 τρόποι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας – Τι συμβουλεύουν οι γιατροί
Υγεία
23/07/2026 - 16:00
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος στον όμιλο FAMAR ο Bruce Vielle - Η επαγγελματική διαδρομή του
Pharma News
23/07/2026 - 15:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές εν μέσω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:51
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ κατακτά τη δεύτερη θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 17:14
Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19
ΙΣΑ: Πρόσκληση σε διάλογο για το ζήτημα της άσκησης εξειδικευμένων πράξεων αισθητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 19:06
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης» και «Nanopoulos Foundation» ενισχύουν τη σύμπραξή τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Pharma News
21/07/2026 - 22:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo