ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περίσσεψε πολύ φαγητό; Ο κανόνας των δύο ωρών!

Διατροφή
Freepik
Οδηγίες για ασφαλή και έγκαιρη φύλαξη του φαγητού που θα μείνει από το γιορτινό τραπέζι. Πόσο καιρό μπορείτε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια σε ψυγείο και κατάψυξη.
Κυριακή, 20/04/2025 - 09:30
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Μέσα στην παραζάλη των γιορτινών τσιμπουσιών του Πάσχα υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε: την ασφάλεια των τροφίμων. Ο κίνδυνος των τροφιμογενών νοσημάτων παραμονεύει λόγω θερμοκρασιών αλλά και διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού από πολλά χέρια. Και βέβαια από τον τρόπο που αποθηκεύουμε και τελικά καταναλώνουμε τα περισσεύματα.

Τι είναι η τροφιμογενής ασθένεια;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τροφιμογενές νόσημα είναι κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού . Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

Ασφάλεια τροφίμων κατά την προετοιμασία

Το θεμέλιο της ασφάλειας των περισσευμάτων ξεκινά με τη σωστή προετοιμασία των τροφίμων. Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, ορίστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής και σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

Η σημασία του πλυσίματος των χεριών καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι επίσης κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπετια.

Το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων, καθώς και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή την επαφή με επιφάνειες, είναι ένα παράδειγμα προληπτικών μέτρων που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταφοράς επιβλαβών βακτηρίων.

Πώς να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε με ασφάλεια τα περισσεύματα

Έτσι, απολαύσατε το πασχαλινό σας γεύμα και είστε χορτάτοι, αλλά υπάρχει μεγάλη ποσότητα που απόμεινε. Και εδώ μπαίνει ο κανόνας των δύο ωρών. Αυτό είναι το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από το τέλος του γεύματος μέχρι την τοποθέτηση του φαγητού που έχει περισσέψει σε ψυγείο ή καταψύκτη.

Στη συνέχεια επιλέξτε ρηχά δοχεία αποθήκευσης καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά επιτρέπουν στα τρόφιμα να φτάνουν πιο εύκολα στην κατάλληλη θερμοκρασία για την συντήρηση τους.

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση μεγαλύτερων πρωτεϊνών όπως το αρνί ή το κατσίκι, η συμβουλή είναι αυτά να μεριδοποιούνται σε μικρότερα κομμάτια πριν τα αποθηκεύσετε, ώστε να τα βοηθήσετε να κρυώσουν και να φτάσουν πιο γρήγορα στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Τα δοχεία θα πρέπει επίσης να είναι αεροστεγή για να αποτρέψετε τις οσμές να διαπεράσουν το ψυγείο και να ελαχιστοποιήσετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Επιπλέον, μπορείτε να βάζετε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία για να παρακολουθείτε εύκολα τη διάρκεια αποθήκευσης.

Ανεξάρτητα από το αν αποθηκεύετε μια πρωτεΐνη ή ένα λαχανικό, τα περισσεύματα που φυλάσσονται στο ψυγείο, πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Εάν τοποθετούνται στην κατάψυξη τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε εντός τριών έως τεσσάρων μηνών.

Μετά την περίοδο κατάψυξης των τεσσάρων μηνών, τίθεται περισσότερο θέμα ποιότητας παρά θέμα ασφάλειας καθώς το φαγητό μπορεί να αρχίσει να χάνει τη γεύση του.

Να θυμάστε, ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτερα μεταξύ τεσσάρων και 60 βαθμών Κελσίου, γνωστή ως «επικίνδυνη ζώνη». Είναι καλύτερο να διατηρείτε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία τεσσάρων βαθμών ή χαμηλότερη.

Ειδική αναφορά απαιτείται στα βαμμένα βραστά αυγά. Αυτά λοιπόν θα πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο. Εκεί μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια 7 ημέρες.

Το ξαναζέσταμα

Όταν έρθει η ώρα να απολαύσετε τα αποφάγια σας, ο τρόπος που αυτά θα ξαναζεσταθούν είναι το κλειδί.

Είναι κομβικό αυτά να ζεσταθούν μέχρι το εσωτερικό τους πολύ καλά, δηλαδή να ξεπεράσουν τους 75 βαθμούς Κελσίου, ώστε να εξαλειφθούν τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί κατά την αποθήκευση. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πιάτα που περιέχουν κρέατα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.

Σε ό,τι αφορά τις σούπες και τις σάλτσες, ξαναζεστάνετε τα ώστε να φτάσουν σε βρασμό και από εκεί και πέρα είναι ασφαλές να τα καταναλώσετε.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/04/2025 - 09:44
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΠΑΣΧΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο μπάρες πρωτεΐνης ανακάλεσε από την αγορά ο ΕΦΕΤ
Δύο μπάρες πρωτεΐνης ανακάλεσε από την αγορά ο ΕΦΕΤ 17 Απριλίου 2025
Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: πώς θα επαναφέρουμε το σώμα μας σε κανονικούς ρυθμούς 22 Απριλίου 2025
Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: πώς θα επαναφέρουμε το σώμα μας σε κανονικούς ρυθμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις υπερβολές και τη δυσπεψία
Υγεία
19/04/2025 - 13:17

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις υπερβολές και τη δυσπεψία

Οι πασχαλινές λιχουδιές που απειλούν σοβαρά την υγεία του σκύλου σας
Pet
19/04/2025 - 08:57

Οι πασχαλινές λιχουδιές που απειλούν σοβαρά την υγεία του σκύλου σας

Χρυσοχοΐδης για έξοδο του Πάσχα: «Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια»
Επικαιρότητα
18/04/2025 - 14:52

Χρυσοχοΐδης για έξοδο του Πάσχα: «Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια»

Όταν στο Πασχαλινό τραπέζι μια καρέκλα θα είναι αδειανή: Η διαχείριση του πένθους
Ψυχική Υγεία
18/04/2025 - 08:04

Όταν στο Πασχαλινό τραπέζι μια καρέκλα θα είναι αδειανή: Η διαχείριση του πένθους

Τα άγχη του Πάσχα και πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας!
Ψυχική Υγεία
17/04/2025 - 19:02

Τα άγχη του Πάσχα και πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας!

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος
Υγεία
17/04/2025 - 12:22

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo