ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περίσσεψε πολύ φαγητό; Ο κανόνας των δύο ωρών!

Διατροφή
Freepik
Οδηγίες για ασφαλή και έγκαιρη φύλαξη του φαγητού που θα μείνει από το γιορτινό τραπέζι. Πόσο καιρό μπορείτε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια σε ψυγείο και κατάψυξη.
Κυριακή, 20/04/2025 - 09:30
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Μέσα στην παραζάλη των γιορτινών τσιμπουσιών του Πάσχα υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε: την ασφάλεια των τροφίμων. Ο κίνδυνος των τροφιμογενών νοσημάτων παραμονεύει λόγω θερμοκρασιών αλλά και διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού από πολλά χέρια. Και βέβαια από τον τρόπο που αποθηκεύουμε και τελικά καταναλώνουμε τα περισσεύματα.

Τι είναι η τροφιμογενής ασθένεια;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τροφιμογενές νόσημα είναι κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού . Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

Ασφάλεια τροφίμων κατά την προετοιμασία

Το θεμέλιο της ασφάλειας των περισσευμάτων ξεκινά με τη σωστή προετοιμασία των τροφίμων. Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, ορίστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής και σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

Η σημασία του πλυσίματος των χεριών καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι επίσης κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπετια.

Το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων, καθώς και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή την επαφή με επιφάνειες, είναι ένα παράδειγμα προληπτικών μέτρων που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταφοράς επιβλαβών βακτηρίων.

Πώς να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε με ασφάλεια τα περισσεύματα

Έτσι, απολαύσατε το πασχαλινό σας γεύμα και είστε χορτάτοι, αλλά υπάρχει μεγάλη ποσότητα που απόμεινε. Και εδώ μπαίνει ο κανόνας των δύο ωρών. Αυτό είναι το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από το τέλος του γεύματος μέχρι την τοποθέτηση του φαγητού που έχει περισσέψει σε ψυγείο ή καταψύκτη.

Στη συνέχεια επιλέξτε ρηχά δοχεία αποθήκευσης καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά επιτρέπουν στα τρόφιμα να φτάνουν πιο εύκολα στην κατάλληλη θερμοκρασία για την συντήρηση τους.

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση μεγαλύτερων πρωτεϊνών όπως το αρνί ή το κατσίκι, η συμβουλή είναι αυτά να μεριδοποιούνται σε μικρότερα κομμάτια πριν τα αποθηκεύσετε, ώστε να τα βοηθήσετε να κρυώσουν και να φτάσουν πιο γρήγορα στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Τα δοχεία θα πρέπει επίσης να είναι αεροστεγή για να αποτρέψετε τις οσμές να διαπεράσουν το ψυγείο και να ελαχιστοποιήσετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Επιπλέον, μπορείτε να βάζετε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία για να παρακολουθείτε εύκολα τη διάρκεια αποθήκευσης.

Ανεξάρτητα από το αν αποθηκεύετε μια πρωτεΐνη ή ένα λαχανικό, τα περισσεύματα που φυλάσσονται στο ψυγείο, πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Εάν τοποθετούνται στην κατάψυξη τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε εντός τριών έως τεσσάρων μηνών.

Μετά την περίοδο κατάψυξης των τεσσάρων μηνών, τίθεται περισσότερο θέμα ποιότητας παρά θέμα ασφάλειας καθώς το φαγητό μπορεί να αρχίσει να χάνει τη γεύση του.

Να θυμάστε, ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτερα μεταξύ τεσσάρων και 60 βαθμών Κελσίου, γνωστή ως «επικίνδυνη ζώνη». Είναι καλύτερο να διατηρείτε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία τεσσάρων βαθμών ή χαμηλότερη.

Ειδική αναφορά απαιτείται στα βαμμένα βραστά αυγά. Αυτά λοιπόν θα πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο. Εκεί μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια 7 ημέρες.

Το ξαναζέσταμα

Όταν έρθει η ώρα να απολαύσετε τα αποφάγια σας, ο τρόπος που αυτά θα ξαναζεσταθούν είναι το κλειδί.

Είναι κομβικό αυτά να ζεσταθούν μέχρι το εσωτερικό τους πολύ καλά, δηλαδή να ξεπεράσουν τους 75 βαθμούς Κελσίου, ώστε να εξαλειφθούν τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί κατά την αποθήκευση. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πιάτα που περιέχουν κρέατα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.

Σε ό,τι αφορά τις σούπες και τις σάλτσες, ξαναζεστάνετε τα ώστε να φτάσουν σε βρασμό και από εκεί και πέρα είναι ασφαλές να τα καταναλώσετε.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/04/2025 - 09:44
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΠΑΣΧΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο μπάρες πρωτεΐνης ανακάλεσε από την αγορά ο ΕΦΕΤ
Δύο μπάρες πρωτεΐνης ανακάλεσε από την αγορά ο ΕΦΕΤ 17 Απριλίου 2025
Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: πώς θα επαναφέρουμε το σώμα μας σε κανονικούς ρυθμούς 22 Απριλίου 2025
Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: πώς θα επαναφέρουμε το σώμα μας σε κανονικούς ρυθμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασίας μουστοκούλουρου από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 16:57

Ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασίας μουστοκούλουρου από τον ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται άμεσα από την αγορά γνωστό τσουρέκι
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 17:17

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται άμεσα από την αγορά γνωστό τσουρέκι

Ανάκληση παρτίδας μη ασφαλούς αποξηραμένης φράουλας από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
02/10/2025 - 17:04

Ανάκληση παρτίδας μη ασφαλούς αποξηραμένης φράουλας από τον ΕΦΕΤ

Tetra Pak: Απολογισμός βιωσιμότητας 2024 - H πρόοδος και τα επιτεύγματα της εταιρείας
Επικαιρότητα
30/09/2025 - 03:21

Tetra Pak: Απολογισμός βιωσιμότητας 2024 - H πρόοδος και τα επιτεύγματα της εταιρείας

ΕΦΕΤ: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/09/2025 - 12:18

ΕΦΕΤ: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι προσφέρει η αισθητική φλεβολογία στις φλεβικές παθήσεις
Health Talk
06/11/2025 - 22:02
Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18
O Γεωργιάδης κέρασε γλυκά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ για τα γενέθλιά του!
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 20:51
Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28
ΕΚΑΒ: Πλήρης υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 20:07
Καρκίνος προστάτη: Σχεδόν το 40% των ανδρών αδιαφορεί για την έγκαιρη διάγνωσή του
Υγεία
06/11/2025 - 19:21
Με ποιους τρόπους η επαφή με τη φύση μάς προστατεύει από ψυχικές διαταραχές
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 18:43
ΕΔΟΕΑΠ: Υπερψηφίστηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης στη σημερινή Γ.Σ.
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 18:07
Και ο ΙΣΘ στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών για την κατάργηση του clawback
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 17:44
Ενημερωτικό φυλλάδιο του EMA για την ασφάλεια των φαρμάκων
Pharma Policy
06/11/2025 - 17:17
Πώς σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με συστηματικά νοσήματα και άνοια;
Health Talk
06/11/2025 - 16:52
Πως μαγειρεύουμε τα όσπρια για να αποφύγουμε πρήξιμο και αέρια
Διατροφή
06/11/2025 - 16:24
Γλαύκωμα: Οι δύο ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση
Υγεία
06/11/2025 - 16:06
Βιλδιρίδη: «Με το HEALTH‑IQ οι αποφάσεις θα στηρίζονται σε πραγματικά και αξιόπιστα δεδομένα»
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 15:44
Το ΕΚΠΑ διοργανώνει το 1ο εθνικό συμπόσιο για την ακτινοθεραπεία με πρωτόνια
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 15:18
Το E. coli εξαπλώνεται εξίσου γρήγορα με τη γρίπη των χοίρων
Υγεία
06/11/2025 - 15:00
Ο ΠΟΥ ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού 44.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 14:38
Η νανοτεχνολογία καθιστά τα φάρμακα κατά του καρκίνου 20.000 φορές πιο ισχυρά, χωρίς παρενέργειες
Υγεία
06/11/2025 - 14:00
Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πρόωρα και πιο σοβαρά εγκεφαλικά
Υγεία
06/11/2025 - 12:00
Οι κατσαρίδες, ειδικά οι θηλυκές, μολύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού
Υγεία
06/11/2025 - 11:00
Η υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία προδικάζει τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία
Υγεία
06/11/2025 - 10:00
Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 09:00
Πανελλαδική 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών -Κλειστά αύριο τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 08:17
Γερμανία: Ισόβια σε νοσηλευτή που ευθύνεται για τη δολοφονία 10 ασθενών
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 07:17
Θεσσαλονίκη: Πέντε ενημερωτικές δράσεις από την 3η ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 03:34
«Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα της Εταιρείας Alzheimer «Άγιος Ιωάννης»
Patient Talk
06/11/2025 - 00:08
Αγορά απινιδωτή και εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες από το Επιμελητήριο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 23:33
Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους
Pharma News
05/11/2025 - 22:14
Πρώτο «πράσινο φως» στη χρηματοδότηση ταξιδιών που σχετίζονται με τις αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 21:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γυμναστική: Γιατί πρέπει να φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και όχι βάσει των τσιτάτων των social media
Fitness
04/11/2025 - 10:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παρούσα στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 16:11
Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33
Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo