ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατεψυγμένα τρόφιμα σε κονσέρβα: Τελικά ίσως είναι και πιο θρεπτικά από τα φρέσκα - Επιστήμονες εξηγούν

Διατροφή
Κατεψυγμένα τρόφιμα σε κονσέρβα: Τελικά ίσως είναι και πιο θρεπτικά από τα φρέσκα - Επιστήμονες εξηγούν
Τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα μπορεί να προσφέρουν και περισσότερα οφέλη στην υγεία αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ρίντινγκ της Αγγλίας.
Τρίτη, 28/03/2023 - 11:29
— Photo: Photo by Devin Rajaram on Unsplash
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε συνδιασμό με τις ελλείψεις φρούτων και λαχανικών έχει αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων, οι οποίοι πολλές φορές καταφεύγουν σε κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που καταδικάζουν αυτή τη πρακτική καθώς πιστεύουν πως τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρέσκα. Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα αποδεκτό. Απο την άλλη, όμως σύμφωνα με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ρίντινγκ της Αγγλίας, Gunter Kuhnle, καθηγητή Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων και Keshavan Niranjan, καθηγητή Βιοεπεξεργασίας Τροφίμων, τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πιο ωφέλιμα.

Ο λόγος που οι περισσότεροι δεν αγοράζουν κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι γιατί συγκαταλλέγονται, κατα τη γνώμη τους, στα «επεξεργασμένα τρόφιμα».

Οι ερευνητές απαντώντας σε αυτα τα άτομα εξηγούν πως αν και αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά, αυτά τα συστατικά ελέγχονται αυστηρά και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Επιπλέον όπως αναφέρουν οι διαδικασίες συντήρησης γίνονται αποκλειστικά και μόνο για την πρόληψη της αλλοίωσης αυτών των τροφίμων, οι οποίες όχι μόνο δεν αλλειώνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά τα διατηρούν και «ζωντανά» σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου.

Κονσερβοποιημένα Vs φρέσκα φρούτα και λαχανικά - Ποιότητα θρεπτικών συστατικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αμέσως μόλις μαζευτούν, αναφέρουν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, μπορούν να χάσουν έως και τα μισά από ορισμένα θρεπτικά συστατικά μέσα σε λίγες μέρες από τη συγκομιδή τους.

Οι βιταμίνες όπως η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να χαθούν μετά τη συλλογή τους. Τα πράσινα μπιζέλια χάνουν περίπου το ήμισυ της βιταμίνης C μέσα στις δύο πρώτες ημέρες μετά τη συγκομιδή. Ανάλογες απώλειες παρατηρούνται στο μπρόκολο και στα φασόλια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτά τα θρεπτικά συστατικά χάνονται μετά τη συγκομιδή.

Πρώτον, η έκθεση στο φως και τον αέρα μπορεί να προκαλέσουν μια χημική διαδικασία που ονομάζεται φωτοξείδωση, η οποία και προκαλεί τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, τα φυσικά ένζυμα που υπάρχουν στα τρόφιμα μπορούν επίσης να διασπάσουν τα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αποτρέπουν την αλλοίωση και μειώνουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χάνονται από το προϊόν.

Η κονσερβοποίηση περιλαμβάνει την προσθήκη θερμότητας στα τρόφιμα - συνήθως με τη χρήση θερμοκρασιών μεταξύ 120-140℃ για τη διατήρησή τους.

Παρόλο που τα τρόφιμα υπόκεινται σε αυτές τις θερμοκρασίες μόνο για λίγα λεπτά τη φορά, η διαδικασία αυτή αδρανοποιεί ορισμένα ένζυμα και καταστρέφει τους περισσότερους μικροοργανισμούς, αποτρέποντας την αλλοίωση των τροφίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα χαθούν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η κατάψυξη, από την άλλη πλευρά, επιβραδύνει τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα τρόφιμα. Μειώνοντας, λοιπόν, τη θερμοκρασία του φαγητού αρκετά ώστε το νερό να παγώσει (γύρω στους -20℃), αποτρέπεται σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Είναι επίσης κοινή πρακτική να ζεματίζετε τα τρόφιμα πριν από την κατάψυξη. Αυτό επίσης απενεργοποιεί τα φυσικά ένζυμα στα τρόφιμα, αποτρέποντας περαιτέρω απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Οι θερμικές διεργασίες (όπως η κονσερβοποίηση και η λεύκανση) μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν σε κάποια αναπόφευκτη απώλεια θρεπτικών συστατικών. Αλλά η έκταση αυτής της απώλειας εξαρτάται από τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Η κονσερβοποίηση γενικά οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη απώλεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών από το ζεμάτισμα και η κατάψυξη. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιεί υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο σκληρές συνθήκες επεξεργασίας, με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά να πρέπει να βράσουν σε νερό πριν σφραγιστούν.

Τα καρότα, για παράδειγμα, χάνουν πολύ λίγη βιταμίνη C κατά την κατάψυξη. Αλλά μπορούν να χάσουν ένα σημαντικό ποσοστό της βιταμίνης C τους κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης επειδή είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη – που σημαίνει ότι διασπάται εύκολα στο νερό, ειδικά αφού αποικοδομηθεί από τη θερμότητα.

Αντίθετα, η απώλεια βιταμίνης Α είναι πολύ μικρότερη κατά την κονσερβοποίηση, καθώς είναι πιο σταθερή στη θερμότητα. Στην πραγματικότητα, περισσότερη βιταμίνη Α χάνεται κατά τη διαδικασία κατάψυξης.

Screenshot 2023 03 27 165841

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Αν και ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια των διεργασιών λεύκανσης, κατάψυξης και κονσερβοποίησης, σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα αυτά εξακολουθούν να διατηρούν πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά από ό,τι θα συλλέγονταν λίγο πριν την αιχμή της ωρίμανσης και αποστέλλονταν στο σούπερ μάρκετ.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες των κατεψυγμένων βατόμουρων είναι μεγαλύτερη από αυτή των φρέσκων μύρτιλων.

Και ενώ τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα μπορεί να χάσουν κάποια θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης, παρόλα αυτά δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αλλαγή στα θρεπτικά τους επίπεδα ακόμη και μετά από τρεις μήνες αποθήκευσης.

Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα, όπως ο αρακάς, το γλυκό καλαμπόκι και το μπρόκολο, τα οποία διατηρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες ενώσεις που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες –φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς– μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσω της κατάψυξης.

Τελικά, ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές στα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα στα φρέσκα έναντι των κατεψυγμένων ή κονσερβοποιημένων προϊόντων, κανένας τύπος τροφίμου δεν είναι σημαντικά καλύτερος από τον άλλο.

Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν το λυκοπένιο στις ντομάτες, η ένωση που τις προσδίδει αυτό το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους, το οποίο είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο στις κονσερβοποιημένες ντομάτες από ότι στις φρέσκες.

Τα κατεψυγμένα και τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα θρεπτικά οφέλη των φρέσκων προϊόντων χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα. Και εν μέσω των σημερινών ελλείψεων τροφίμων, μπορεί να είναι μια πιο προσιτή και μακροχρόνια επιλογή καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Φυσικά Vs Πρόσθετα σάκχαρα: Πώς θα τα ξεχωρίσετε- Τα συστατικά που τα «μαρτυρούν»

Τελευταία τροποποίηση στις 28/03/2023 - 11:43
  • ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ
  • ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ
  • ΦΡΟΥΤΑ
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • ΦΡΕΣΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλτσχάιμερ: Το τρόφιμο «κλειδί» που μειώνει τον κίνδυνο - Δύο δίαιτες που συστήνουν οι επιστήμονες
Αλτσχάιμερ: Το τρόφιμο «κλειδί» που μειώνει τον κίνδυνο - Δύο δίαιτες που συστήνουν οι επιστήμονες 27 Μαρτίου 2023
Νερό πριν ή μετά το φαγητό; Έτσι επηρεάζει την πέψη σύμφωνα με ειδικούς 29 Μαρτίου 2023
Νερό πριν ή μετά το φαγητό; Έτσι επηρεάζει την πέψη σύμφωνα με ειδικούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη
Διατροφή
08/09/2025 - 18:00

Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

Αντηλιακό από γύρη καμέλιας υπόσχεται υψηλή προστασία και μείωση κατά 5 βαθμούς της θερμοκρασίας της επιδερμίδας
Υγεία
08/09/2025 - 15:00

Αντηλιακό από γύρη καμέλιας υπόσχεται υψηλή προστασία και μείωση κατά 5 βαθμούς της θερμοκρασίας της επιδερμίδας

Νέοι με αυτοκτονικές τάσεις: Ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να τους κρατήσουν στη ζωή
Ψυχική Υγεία
08/09/2025 - 16:00

Νέοι με αυτοκτονικές τάσεις: Ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να τους κρατήσουν στη ζωή

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Η άντληση του μητρικού γάλακτος ...με το ρολόι μπορεί να συντονίσει τα οφέλη του με τον κιρκάδιο ρυθμό των μωρών
Υγεία
05/09/2025 - 14:00

Η άντληση του μητρικού γάλακτος ...με το ρολόι μπορεί να συντονίσει τα οφέλη του με τον κιρκάδιο ρυθμό των μωρών

Μπορεί μια απλή οφθαλμολογική εξέταση να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;
Υγεία
04/09/2025 - 18:00

Μπορεί μια απλή οφθαλμολογική εξέταση να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παχυσαρκία: Ο νέος, πιο αξιόπιστος δείκτης για τη διάγνωσή της καρδιαγγειακής επιβάρυνσης
Υγεία
09/09/2025 - 10:00
Ντέιβιντ Μπάλτιμορ: Έφυγε από τη ζωή ο βιολόγος που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής για τη μελέτη των ρετροϊών
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 09:25
Λάθος μετάγγιση αίματος σε ιδιωτικό νοσοκομείο: Έλεγχος για τα πρωτόκολλα από το ΕΚΕΑ
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 08:52
Bayer: Ερευνητικά στοιχεία για νέο πρότυπο φροντίδας της ηλικιακής εκφύλισης και του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας
Pharma News
09/09/2025 - 08:29
Γεωργιάδης: Θα επισκεφτεί σύντομα το νοσοκομείο Δράμας μετά από πρόσκληση των γιατρών
Πολιτική Υγείας
09/09/2025 - 08:09
«Φυσιολογικός και Παθολογικός Ύπνος»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από το ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
08/09/2025 - 21:00
"Αλεξάνδρα": Λειτουργία του πρώτου Ιατρείου Εμβολιασμού στην Κύηση στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/09/2025 - 20:00
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας αφιερωμένη στην υγιή γήρανση: Η ενδυνάμωση και η βελτίωση της ισορροπίας είναι το κλειδί για την πρόληψη των πτώσεων
Health Talk
08/09/2025 - 18:49
Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη
Διατροφή
08/09/2025 - 18:00
Αισθητική Οδοντιατρική: Με ποιους τρόπους αναβαθμίζει το χαμόγελό μας;
Health Talk
08/09/2025 - 17:00
Νέοι με αυτοκτονικές τάσεις: Ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να τους κρατήσουν στη ζωή
Ψυχική Υγεία
08/09/2025 - 16:00
Γεωργιάδης: Ενέργειες για να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά μέσα στο 2026
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 15:02
Αντηλιακό από γύρη καμέλιας υπόσχεται υψηλή προστασία και μείωση κατά 5 βαθμούς της θερμοκρασίας της επιδερμίδας
Υγεία
08/09/2025 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Ενισχύουμε τις αεροδιακομιδές και δημιουργούμε περισσότερες γέφυρες ζωής σαν του μικρού Λεωνίδα
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 14:18
«Πιστόλι κόλλας» 3D εκτύπωσης μπορεί να δημιουργήσει οστικά μοσχεύματα απευθείας πάνω στα κατάγματα
Υγεία
08/09/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης με απεριόριστη ανάσα και μια μυστική αποστολή
Patient Talk
08/09/2025 - 13:00
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκων: Τον Ιανουάριο 2026 "στον αέρα"
Pharma Policy
08/09/2025 - 12:29
Τρύφων - ΠΕΦ: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία οδηγός για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ
Pharma Policy
08/09/2025 - 12:00
ΠΟΕΡΓΙ για δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στη ΔΕΘ: Το clawback είναι ανθρωπιστική κρίση, όχι “τεχνικό μέτρο”
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 11:23
Η υψηλή πίεση στην παιδική ηλικία συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή
Υγεία
08/09/2025 - 11:00
Τριπλασιασμός των θανάτων από πολλαπλούν μυέλωμα που σχετίζεται με παχυσαρκία τα τελευταία 30 χρόνια
Υγεία
08/09/2025 - 10:00
Ο ΠΟΥ πρόσθεσε τα φάρμακα GLP-1 στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων
Pharma Policy
08/09/2025 - 09:00
ΗΔΙΚΑ: Νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ογκολογικούς ασθενείς - Από 1/1/2026 σε πλήρη λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Υγείας
Digital Health
08/09/2025 - 08:00
Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία
Πολιτική Υγείας
07/09/2025 - 09:26
Σωματική άσκηση: Μεγαλώνει έξυπνα παιδιά, καθυστερεί τη βιολογική φθορά στους ηλικιωμένους
Fitness
06/09/2025 - 09:14
ΟΗΕ: Οι δασικές πυρκαγιές επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων
Επικαιρότητα
05/09/2025 - 20:12
Στην τελική ευθεία η δημιουργία Κέντρων Ημέρας Ψυχικής Υγείας για άνοια και Alzheimer
Ψυχική Υγεία
05/09/2025 - 19:21
Προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ για εκστρατεία εξαπάτησης μέσω e-mail (phishing)
Digital Health
05/09/2025 - 18:59
Γεωργιάδης: Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι το πιο ψηφιοποιημένο σύστημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
05/09/2025 - 18:53
«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΡΓΙ για δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στη ΔΕΘ: Το clawback είναι ανθρωπιστική κρίση, όχι “τεχνικό μέτρο”
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 11:23
Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία
Πολιτική Υγείας
07/09/2025 - 09:26
Γεωργιάδης: Ενέργειες για να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά μέσα στο 2026
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 15:02
Ο ΠΟΥ πρόσθεσε τα φάρμακα GLP-1 στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων
Pharma Policy
08/09/2025 - 09:00
Η υψηλή πίεση στην παιδική ηλικία συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή
Υγεία
08/09/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo